Til hovedinnhold

Slik rakk Vivian (19) både folkehøgskole og førstegangstjeneste

Vivian Kaulen Nedenes (til høyre) sier hun har fått gode venner både i Forsvaret og på folkehøgskolen.

Visste du at du kan gå et halvt år på folkehøgskole både om høsten og våren? Da Vivian Kaulen Nedenes  ble kalt inn til militæret i januar ble halvtårskurs løsningen. 

Vivian fra Hurum har alltid vært veldig aktiv, og gikk idrettslinjen ved St.Hallvard videregående. Hun var fast bestemt på å ta en pause etter videregående, men et friår uten en plan var aldri aktuelt.

Mange tror man må velge mellom førstegangstjenesten eller folkehøgskole, men man kan gjøre begge deler, slik som Vivian gjorde.

Halvtårskurs på folkehøgskole

  • Oppstart i august eller januar.
  • Koster ca. halvparten av et vanlige folkehøgskoleår.
  • Du får støtte fra Lånekassen i fem måneder.
  • 40 prosent av støtten blir omgjort til stipend når kurset er godkjent.
  • Du får ikke tilleggspoeng for halvårskurs.

Hvorfor bestemte du deg for å både være i Forsvaret og gå på folkehøgskole? 

– Jeg har visst at jeg skulle på folkehøgskole siden barnehagen, da mamma fortalte meg om tiden sin på Voss folkehøgskole. 

Vivian kan ikke huske hvor lenge hun har vært fast bestemt på militæret, men hun er glad i å være aktiv og pushe seg selv. 

– Man må samarbeide med mange mennesker. Det er utfordrende, men læringen kommer godt med senere i livet. 

 

Les også:

Sånn kan du kombinere folkehøgskole og Forsvaret

Vivian hadde mest lyst til å gå et helårskurs på folkehøgskole høsten etter videregående, men måtte endre planene da hun ble innkalt til  tjeneste som grensejeger ved Garnisonen Sør-Varanger med oppstart i januar.

Men siden mange folkehøgskoler tilbyr halvtårskurs med start enten på høsten eller våren kunne hun oppfylle drømmen om å gå på folkehøgskole og samtidig gjøre noe meningsfylt mens hun ventet på å bli soldat. Valget falt på Nordvestlandet folkehøgskole, og linjen Friluftsliv Explore.

Det ble mange flotte turer på folkehøgskole, med fokus på trivsel, samhold og god stemning. Foto: Privat

Dagene i førstegangstjenesten kan være ganske intense, da er det viktig å koble av. Foto: Privat

Mange likheter mellom folkehøgskole og militæret 

En vanlig dag i militæret som grensejeger er ikke helt ulikt en dag på folkehøgskole, forteller Vivian. 

– Man står opp til et bestemt tidspunkt, og har både praktiske og teoretiske økter. På kveldene har man stort sett fri til å trene eller være med venner. 

Både folkehøgskole og militæret byr på et helt unikt samhold, mener hun. 

Man blir godt kjent med de andre på både folkehøgskole og i militæret. Sånt sett var folkehøgskole en god forberedelse til å gå inn i militæret. 

 

– Vi “marsjet” mye på både folkehøgskole og i militæret. Jeg lærte mye om orientering og hvordan jeg reagerte på lange turer før jeg begynte i militæret, det kom godt med! Foto: Privat

– Jeg trengte begge deler! 

En av de store forskjellene mellom Forsvaret og folkehøgskolen er friheten folkehøgskolene har, mener Vivian.  

– På folkehøgskole hadde vi masse tid til å fokusere på lidenskapene våre, og endelig få en pause fra prestasjonsfokuset før militæret. I militæret trekker vi hverandre opp, men vi stiller også krav til hverandre. 

– Vi har vært på lange turer begge steder, men formålet med turene er veldig ulikt. Som grensejeger har hver tur  et formål, nemlig å øve på og gjennomføre hvordan man løser militære oppdrag. På folkehøgskole er det mer fokus på læring og hygge. 

Folkehøgskole er veldig “chill”, mens i militæret er man hele tiden på. Jeg trodde overgangen kom til å gå fint, men det var litt tøft i starten.

Samholdet har hun verdsatt både på folkehøgskolen og i militæret: 

– På folkehøgskole knyttet jeg flere livslange vennskap, fordi vi hadde så mye tid til å bli kjent. I militæret blir man kjent med de andre på godt og vondt, men det er også bra. Da blir man kjent med hele personen. 

I militæret opplever Vivian et sterkt samhold bygd på å sette gjensidige, høye krav til hverandre. Foto: Privat

Folkehøgskole var heller ikke fritt for gjørmete og slitsomme turer, selv om fokuset var på samhold og læring uten karakterpress. Foto: Privat

– Ta et friår, penger kan du tjene senere!

Vivian anbefaler alle på det sterkeste å ta et friår. 

– Jeg mener man burde gjøre alt man vil før studietiden og arbeidslivet. Plutselig sitter man der med drømmer man ikke har fått oppfylt. Hvis du har mulighet til å både være i førstegangstjenesten og gå på folkehøgskole anbefaler jeg det på det sterkeste.

Vivian har nå et halvt år igjen som grensejeger. Folkehøgskole er hun derimot ikke helt ferdig med: 

– Nå vurderer jeg sterkt å søke om å være stipendiat ved Nordvestlandet folkehøgskole. Det sier litt om hvor fornøyd jeg er! 

 

Søk halvtårskurs på folkehøgskole du også!

Sjekk ut alle skolene som tilbyr halvtårskurs høsten 2022.

Søk nå!
180