Til hovedinnhold

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke folkehøgskole nå

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på folkehøgskole. Her er svar på noen av dem. 

1. Blir det vanlig folkehøgskole til høsten?

Det har vært (nesten) vanlig folkehøgskole både hele forrige skoleår og nå i høst. Vi planlegger også vanlig folkehøgskole til høsten.

Folkehøgskolene har den store fordelen at elevene bor på skolen. Folkehøgskolen er både elevenes skole og elevenes hjem. Det betyr at elevene er sammen med de samme menneskene på dagen og på kvelden. De er derfor enten én stor boble eller en mindre boble med klassen sin.

Folkehøgskoleelever har kunne være sosiale, de har kunne klemme og de har kunne være tett på hverandre hele året. Den eneste forskjellen er at skolene kan være ekstra forsiktige når det er høy grad av smitte i samfunnet. Da vil man ofte ha en innslusingperiode på rundt 10 dager etter elevene har vært hjemme på ferie eller på besøk.

Folkehøgskolene gleder seg over å kunne tilby et skikkelig godt og sosialt år til alle de mange ungdommer som har slitt med hjemmeundervisning, karantener, avlyste treninger og begrensede muligheter til å være fysisk sammen med venner.

Folkehøgskolene har blitt viktigere enn noen gang!

Det lønner seg å søke tidlig om du vil gå på folkehøgskole til neste år. Bilde: Folkehøgskolen Nord-Norge

Det lønner seg å søke tidlig om du vil gå på folkehøgskole til neste år. Bilde: Folkehøgskolen Nord-Norge

Søk folkehøgskole nå

2. Når lønner det seg å søke på folkehøgskole?

Du kan søke folkehøgskole nå! Folkehøgskolene tar imot søknader nå, men starter først selve opptaket til neste skoleår fra 1. februar.

Det lønner seg å søke tidlig om du vil sikre deg plass på de mest populære linjene som starter opp i august. Folkehøgskolene tar nemlig opp elever etter når de har søkt på skolen. Man har derfor større sjanse for å få plass om man søker i starten av januar enn om man søker i mai.

 

Folkehøgskolene ser ikke på karakterene dine, men på hvor motivert du er for å gå på folkehøgskole. Du viser motivasjon ved å sende en tidlig søknad.

Når lønner det seg å søke folkehøgskole?

3. Kan jeg bo på dobbeltrom nå?

Ja, internatet fungerer som vanlig. Det betyr at du kan bo på dobbeltrom på de folkehøgskolene som har dobbeltrom og enkeltrom på de folkehøgskolene som har enkeltrom.

All the students live at the Folk High School and often share room with one other student. The Folk High Schools are more 24/7 schools than 9-5.

Livet på folkehøgskole er svært sosialt og ofte deler man rom med en annen elev. Det betyr at man blir kjent med de andre elevene på en helt annen måte enn på andre skoler og utdanninger. Man bor sammen, går på skole sammen, spiser sammen og er sammen. Det er gøy og svært lærerikt å være sammen så tett. Bilde fra Nordvestlandet folkehøgskole.

4. Kan jeg være sosial på folkehøgskolen?

Noe av det mest sentrale med å gå på folkehøgskole er å få være sosial. Det gjelder også nå. Elevene får være sammen på dagen og på kvelden. Internatet og matsalen er en integrert del av folkehøgskolen.

Vi ser at mange trenger å være sammen med andre ungdommer etter måneder og år med koronabegrensninger på videregående skole. Folkehøgskolene gleder seg til å tilby mange tusen ungdommer en ekte folkehøgskoleopplevelse etter sommerferien.

Folkehøgskole er det mest sosiale skoleslaget når det ikke er korona og det er det mest sosiale skoleslaget når det er korona.

Søk folkehøgskole nå!

Folkehøgskolene er et sosialt skoleslag der selv tannpussen kan tas i fellesskap. Bilde: Bømlo folkehøgskule.

Folkehøgskolene er et sosialt skoleslag der selv tannpussen kan tas i fellesskap. Bilde: Bømlo folkehøgskule.

5. Blir det studieturer med folkehøgskolen til neste år?

Folkehøgskolene planlegger studieturer til neste skoleår. Folkehøgskolene har den store fordelen at de har god kunnskap om stedene de reiser til. De kan trekke på et lokalt kontaktnett og de kan snu seg fort dersom planer må endres. Folkehøgskolene lager også alternative planer fordi det kan være vanskelig å være helt sikker på hva som vil skje framover.

En god del folkehøgskoler har valgt å legge studieturene til flotte områder i Norge. Norge har mye eksotisk å by på og norsk natur er noe av det vakreste i verden!

Sjekk beskrivelsen av studieturene på hver enkelt linje

Mange folkehøgskoleelever har fått et nært forhold til en ny landsdel i Norge. Bilde: @kristinvestenfor Loften folkehøgskole

Mange folkehøgskoleelever har fått et nært forhold til en ny landsdel i Norge. Bilde: @kristinvestenfor Lofoten folkehøgskole

6. Hvordan jobbes det for å unngå koronasmitte på folkehøgskolene?

Folkehøgskolene har gode planer for å unngå å få smitte inn på skolen – og planer for hva man gjør dersom elever blir smittet.

Folkehøgskolene er ikke omfattet av trafikklysmodellen som for eksempel videregående skole må forholde seg til. Det betyr at folkehøgskolene kan ha normal drift selvom de ligger i en kommune med høy smitte, etter avtale med lokale smittevernmyndigheter.

Folkehøgskolenes store fordel er at elevene bor på skolene. Det betyr at de er sammen med de samme menneskene på dagen og på kvelden. Det er derfor lettere å sikre skolene mot å få smitten inn da elevene i liten grad er tett sammen med mennesker utenfor skolen. Folkehøgskolene har praktisert et slags «ytre skall-prinsipp» der de sikrer seg mot smitte utenfra, men kan leve et ganske normal liv på innsiden.

I de tilfellene der folkehøgskoleelever har vært i karantene (på grunn av smitte eller for å forebygge smitte) har elevene meldt om både hyggelige og sosiale karanteneopphold. Elevene bodde vegg i vegg og kunne holde kontakten gjennom åpne vinduer og dører – og gå avstands-turer sammen.

Karantene på folkehøgskole kan bli både hyggelig og sosiale. Her er det elever ved Rødde folkehøgskole som får servert mat på rommet da de måtte i karantene tidligere i høst.

Karantene på folkehøgskole kan bli både hyggelig og sosialt. Her er det elever ved Rødde folkehøgskole som fikk servert mat på rommet da de måtte i karantene.

7. Kan jeg ta pause fra høyere utdanning eller videregående skole for å gå på folkehøgskole?

Vi får spørsmål fra studenter som trenger en pause fra høyere utdanning i år. Mange opplever det som vanskelig med digital undervisning og er bekymret for at det går utover motivasjonen og resultatene. Det kan derfor være lurt å undersøke mulighetene for å ta en pause fra studiene og heller komme tilbake til studiene med ny motivasjon etter et år på folkehøgskole.

De fleste universiteter og høgskoler tillater permisjon fra studiene, men skiller mellom begrunnet eller ubegrunnet permisjon. Det kan også være forskjell fra studieprogram til studieprogram og fra studiested til studiested. Det kan være lurt å prate med en studieveileder for å høre hvordan reglene er for deg.

Du må uansett huske å melde fra til studiestedet og til Lånekassen hvis du velger å ta en pause fra studiene.

Du kan også ta pause fra videregående skole, for eksempel mellom 2. og 3. klasse. Du kan ta inntil to års pause uten at det går utover ungdomsretten din til plass på videregående skole. Du må huske å si fra til rådgiveren på skolen din.

Man må ikke ha fullført videregående skole for å gå på folkehøgskole.

Jeg angret på at jeg ikke valgte folkehøgskole etter videregående og søkte permisjon fra studiet 

8. Får jeg poeng og stipend når jeg går på folkehøgskole?

Du kan få stipend og lån fra Lånekassen uansett om du går et halvt eller et helt år på folkehøgskole. Støtten fra Lånekassen blir utbetalt som lån, men når du har fullført året på folkehøgskole uten for mye fravær, så blir 40 prosent av lånet gjort om til stipend som du ikke skal betale tilbake. Sjekk informasjonen om lån og stipend til folkehøgskole.

Du får to tilleggspoeng om du fullfører et år på folkehøgskole uten for mye fravær. Disse poengene vil telle med på ditt vitnemål til ordinær kvote. Du vil fortsatt kunne bruke ditt førstegangsvitnemål dersom det lønner seg for deg. Sjekk beregningen av poeng hos Utdanning.no.

Du får dessverre ingen poeng dersom du velger å gå et halvt år på folkehøgskole.

Du kan få studiestøtte til å gå på folkehøgskole uansett om du velger å gå et halvt eller et helt år. Du får kun poeng om du velger å gå på folkehøgskole et helt år.

Du kan få studiestøtte til å gå på folkehøgskole uansett om du velger å gå et halvt eller et helt år. Du får kun poeng om du velger å gå på folkehøgskole et helt år. Bilde: @frokenharam Rødde folkehøgskole

9. Hvordan søker jeg på folkehøgskole?

Det er svært enkelt å søke folkehøgskole. Du finner den linjen du ønsker å søke på og så klikker du på «send søknad». Der skal du fylle ut litt opplysninger om deg selv. Du blir også bedt om å fortelle hvorfor du har søkt. Det er fordi skolen skal bli litt kjent med deg.

Du kan gjerne søke på mer enn en linje.

Folkehøgskolene starter opptaket 1. februar. Hver enkelt skole har sitt eget opptak så du kan ende opp med å få tilbud fra mer enn en skole. Når du får tilbud om plass på en folkehøgskole så får du gjerne litt tid til å tenke deg om.

Hvis du velger å si ja til en plass på en folkehøgskole så må du betale et innmeldingsgebyr. Når det er betalt så har du fått plass på folkehøgskolen og du kan bare begynne å glede deg!

10. Hva skjer om jeg skifter mening etter jeg har søkt på folkehøgskole?

Det kan lønne seg å søke tidlig, men vi vet at mange er usikre på hva som skjer utover våren og sommeren. Da kan det være godt å huske på at det går an å si fra seg plassen på en folkehøgskole dersom du skulle skifte mening.

Hvis du søker om plass nå så kan du vente og se om du får tilbud om plass på folkehøgskolen du har søkt på. Hvis du får tilbud om plass så kan du velge om du vil takke ja eller nei til plassen.

Du må betale et innmeldingsgebyr på cirka 2500 kroner når du takker ja til plassen. Hvis du skulle skifte mening før skolen starter så kan du ta kontakt med skolen og si fra. Du vil miste innmeldingsgebyret, men ellers har det ingen konsekvenser å si fra seg plassen.

Søk folkehøgskole nå!

Søk folkehøgskole nå
2545

Kommentarer