Til hovedinnhold

Foreldres beste tips: Slik får du ungdommen din til å søke folkehøgskole

Har du en sønn eller datter hjemme som du gjerne skulle sendt på folkehøgskole, men sliter litt med å overbevise dem om at det er det rette? Fortvil ikke. Tre foreldre deler her sine beste tips på hvordan de hjalp til i søknadsprosessen.

 

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 10.januar 2020

1. Finn en interesse som matcher en linje

– Jeg har en sønn som er veldig opptatt av musikk. Han er låtskriver og hadde allerede holdt på med det en stund. Selv var han usikker på hva han ville videre etter videregående, men jeg var overbevist om at folkehøgskole hadde vært perfekt, forteller Cecilie Eriksen fra Oslo.

– Kall det gjerne intuisjon, for jeg har aldri gått på folkehøgskole selv.

På egenhånd undersøkte hun litt hvilke musikklinjer som fantes på de ulike folkehøgskolene, før hun satte seg ned sammen med sønnen.

– Sammen lette vi oss gjennom musikktilbudet for å finne linja som virkelig traff. Det var mye å velge i, men med hans interesser landet vi på Musikkproduksjon og låtskriving på Sandefjord folkehøyskole, sier Cecilie.

– Å lese om alt de skulle gjøre tente også hans lyst til å søke skoleplass.

studio elever Manger folkehøgskole

Foto: Manger folkehøgskole

Les også: Fra folkehøgskole til Idol-finale

 2. Bruk folkehøgskole som motivasjon gjennom videregående

– Jeg har gått på folkehøgskole selv, og vet hvor viktig det året var for meg. Jeg har derfor brukt mye tid gjennom videregående på å motivere datteren min til å søke folkehøgskole, forteller Bente Berge.

– Vi bor på et lite sted, og jeg har sett hvor lei hun har vært av både skolen og lærere. Jeg har derfor solgt inn folkehøgskole som noe helt annet. Her får du komme bort et år, treffe mange nye mennesker, og få dedikerte lærere som brenner for faget sitt.

longboard elever folkehøgskole

Foto: @amalieerica Hedmarktoppen folkehøyskole

I frykt for at datteren kanskje skulle droppe ut av videregående, har stadig folkehøgskole blitt nevnt som et lokkemiddel for å holde ut og gjennomføre. Så fort videregående var overstått kunne det bli et år helt uten press – med innhold hun valgte helt selv.

Lovnad om ekstra lommepenger har også blitt gitt, hvis hun sto på litt ekstra med fag det siste året.

– Mitt fokus har vært at hun skal få velge helt fritt mellom alle linjetilbudene som finnes på folkehøgskolene. Jeg tror det pirret nysgjerrigheten hennes en del når hun fikk se bredden som er der, sier hun.

Sammen så de på alternativene hun valgte ut. Til slutt ble søknaden sendt fotolinja på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole.

Beskrivelser fra tidligere elever ble brukt for å ta det endelige valget.

foto elever folkehøgskole

Foto: Skjeberg Folkehøyskole

Les også: Medisinstudent: – Folkehøgskolen lærte meg å senke skuldrene

 3. Hjelp til med å sammenligne linjer

– Vår datter var veldig opptatt av studieturer og reisemål da hun skulle velge folkehøgskole. Vi hjalp henne med å se helheten, forteller Bjørn Tjomsland.

Selv er han vant til tall og analyser i jobbsammenheng, og satte kjapt opp et skjema i Excel. Han ba datteren velge ut tre skoler og linjer som virket spennende, og så vektet de dem sammen med pluss og minus i skjemaet han hadde satt opp.

Likevel var det datteren som til slutt sto for det endelige valget.

– Hun har to hovedinteresser: foto og friluftsliv. Vi lette etter en skole hvor dette best kunne kombineres. Til slutt sto det mellom Sogndal og Lofoten, som begge hadde linjetilbud som traff godt.

– Vi reiste fra Oslo til Sogndal i vinterferien, og besøkte folkehøgskolen der sammen. Den turen ble nok avgjørende for det endelige valget.

klatring elever folkehøgskole

Foto: @globalactivenhfhs

Les også: Sånn velger du folkehøgskole: Årets elever deler sine beste tips

 4. Snakk med andre om folkehøgskole

– Det aller beste er å snakke om folkehøgskole sammen, og involvere seg i hva ungdommen din tenker. Dersom de ikke ønsker hjelp fra deg, er det fint å kunne vise dem til andre det kan være nyttig å snakke med. En rådgiver, lærer eller trener de har for eksempel, sier Bjørn Tjomsland.

Siden han ikke har gått folkehøgskole selv, snakket de med flere venner som hadde gjort det. Deres anbefalinger ble også viktige.

– Som familie driver vi aktivt med friluftsliv, og kjenner flere andre som gjør det samme. Jeg kontaktet derfor flere av de jeg vet har gått friluftsliv på folkehøgskole, og ba dem komme med noen anbefalinger, sier han.

isøks friluftsliv folkehøgskole

Foto: Helgeland folkehøyskole

Les også: Rådgiver: – Har aldri møtt noen som angrer på å ha valgt folkehøgskole

 5. Vær delaktig i søknadsprosessen

– Jeg satt sammen med sønnen min da han fylte ut søknaden. Det anbefaler jeg også andre å gjøre. Pass på at alt blir gjort og sendt før opptaket starter 1.februar, sier Cecilie Eriksen.

Hun tror sønnen gjorde seg mer flid med søknadsteksten når hun var behjelpelig og fulgte med.

– Så ble vi jo alle sammen ekstra spente på om han skulle komme inn. Det var stor stas da det positive svaret fra Sandefjord folkehøyskole kom.

Foto: Elverum folkehøgskole

Les også: Tips fra elevene: Hva skal du skrive i søknaden din?

6. Snakk om folkehøgskole som en fordel inn i arbeidslivet

– Hjemme hos oss var det ikke bare datter, men også en far som måtte overbevises om at folkehøgskole var et godt valg. Mitt største argument er at ved å gå på folkehøgskole gjør du noe, det er noe helt annet enn et annet friår. En fremtidig arbeidsgiver vil se positivt på at du reiste bort og prøvde noe nytt, sier Bente Berge.

– Mannen min ble også positivt overrasket da han så hvor mye støtte man får fra Lånekassen for å gå på folkehøgskole. At mye av lånet også blir gjort om til stipend er definitivt en gode, fortsetter hun.

dykking elever Møre folkehøgskule

Foto: Møre folkehøgskule

– Jeg har merket en tydelig holdningsendring til folkehøgskole fra da jeg var i den alderen selv, sier Bjørn Tjomsland.

– Rundt lunsjbordet på jobben i Storebrand snakkes det ofte om folkehøgskole, og det er flere som har barn som har valgt et slikt år. Egentlig tenker jeg at folkehøgskolen ligger mye nærmere arbeidslivet og tankegangen her, enn hva for eksempel et universitet gjør. Det er mye mer praktisk rettet på en folkehøgskole, og du lærer ting du vil få bruk for senere. Jobbhverdagen inneholder heller ikke karakterer eller pugging. Derimot trenger du sosial kompetanse for å samarbeide med ulike personligheter. Det lærer man på folkehøgskole, sier han.

Les også: – Folkehøgskole er en viktig del av CVen

7. Det er populært å velge folkehøgskole

Det har aldri vært mer populært å gå på folkehøgskole enn nå. Fem år på rad har skolene satt nye elevrekorder. Inneværende skoleår er det over 7900 folkehøgskoleelever. Det er 12 prosent av et årskull.

– Jeg tror det bare vil bli mer og mer populært å velge folkehøgskole. Og det er slett ikke uten grunn! Jo flere som velger det og er fornøyde, jo flere får også høre om tilbudet. Også gjennom sosiale medier. Jeg tror de aller fleste har godt av å gjøre noe helt annet et år. Et år uten press, hvor du får venner for livet. Det er også viktig nettverksbygging for veien videre, sier Bjørn Tjomsland.

– Den dagen du skal begynne å jobbe kommer mer enn fort nok. Det er NÅ du har sjansen til å gjøre noe helt annet, sier han.

hengekøye folkehøgskole

Foto: @martesannes Ringebu folkehøgskole

477