Til hovedinnhold

Rock, pop, klassisk, metal eller bluegrass? Er musikk en stor del av livet ditt? Hos oss får du utviklet dine evner innenfor samspill, låtskriving/komposisjon og teori.

Spilling: Mye av tiden brukes til samspill. Her utvikler du dine individuelle ferdigheter som musiker og lærer kunsten å spille sammen med andre. Du vil utvikle deg gjennom å øve og fremføre stykker i forskjellige sjangere valgt både av læreren din og av deg selv. Her vil du kunne dele og fordype deg i dine egne og andres interesser. Musikklinjen har eget bygg med auditorium, studio og band / øvingsrom; vi har et flygel og en Fender Rhodes Mk. 1. Vi tilbyr individuelle instrumentaltimer med høyt kvalifiserte lærere.

Komponering / låtskriving og teori: Du skal følge et program som gir deg en dypere forståelse som praktisk musiker og bistår deg i egne komposisjoner og arrangementer. Du vil lage dine egne sanger/komposisjoner og ha mulighetene til å samarbeide med skolens skuespillere, spillere og kunstnere. Du skal delta på workshops i tekstskriving, musikkbransjen og oppleve å spille i en afrikansk marimba-gruppe og et gamelan-orkester! I tillegg er det valgfag i satslære. Ønsker du å studere musikk videre, er du i gode hender hos oss.

Konserter: Du skal opptre på konserter både på og utenfor skolen. På slutten blir det en turné organisert av deg selv og dine medstudenter.

 

Studieturer: London er kanskje musikkens verdenshovedstad. Her får du oppleve konserter av høy kvalitet i ulike sjangre. Vi tar med oss impulser og inspirasjon til eget arbeid. Senere på året vil du oppleve Berlins unike musikkscene.

Musikk er en stor del av livet ditt. Du vil utvikle deg som musiker både individuelt og i samspill. Du er motivert, åpensinnet og har ambisjoner for deg selv og de du jobber med.

Dette vil du lære

 • Samspill
 • Instrumentaltimer på hovedinstrument
 • Konserter og turnéer
 • Musikkteori: Analyse, struktur, form, harmoni, akkorder, akkordprogresjoner, arrangering, komposisjonsteknikker, hørelære.
 • Låtskriving
 • Studioarbeid
 • Samarbeid med studenter fra andre linjer
 • Workshops: tekstskriving, African Marimba, Gamelan Orchestra
 • Studieturer til London og Berlin ( Japan valgfritt )
 • Valgfag i Satslære og kor

Våre forventninger til deg

Du er velkommen til oss, uavhengig av din musikalske bakgrunn. Du må vite at du er interessert nok til å følge programmet vårt (21 / 22 linjetimer per uke ) og har kapasitet til å delta på alle timene; klassen er avhengig av at du er tilstede. Det forventes også at du bruker egen tid på øving slik at du er godt forberedt til timene.   

London

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

London er en unik metropol for kunst og kultur. Her henter vi inspirasjon til vårt videre arbeid på skolen. Programmet inkluderer forestillinger, kunstutstillinger, konserter, skole- og studiebesøk.

Hver linje har sitt eget skreddersydde program. Vi har erfaring med at studieturen har stor verdi både faglig og sosialt. For mange er studieturen ett av høydepunktene i skoleåret.

Mer om studieturer på Sunnhordland folkehøgskule

Linjetur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For å oppleve kunst, teater og musikk har vi en kortere linjetur til et sted i inn- eller utland der vi har et spennende program som gir oss inspirasjon og faglig påfyll. Ofte har denne turen gått til Berlin, men andre byer kan også være aktuelle. Reisemål blir avtalt i samarbeid med deg som elev.

Mer om studieturer på Sunnhordland folkehøgskule

Japan

Obligatorisk: Nei

Pris: 22 500

I vårsemesteret blir det tilbud om opplevelsestur til Japan.

Her får du besøke Tokyo og Kyoto. Målet med denne turen er å oppleve kultur og natur i et samfunn som er ganske så forskjellig fra vårt, men som samtidig er sentralt for vestlige kultur.

Vi skal blant annet besøke gaming-, manga- og cosplaydistriktene i Tokyo sammen med Studio Ghibli-museet og The museum of emerging science.

I Kyoto får du oppleve de tradisjonelle områdene med elegante parker og templer.

Det er en stor opplevelse å være med på turen til Japan. På grunn av kostnadene og fordi vi har ulike interesser, er turen ikke obligatorisk. Det vil være et alternativt opplegg med linjefag for deg som velger å bli igjen på skolen.

Mer om studieturer på Sunnhordland folkehøgskule

Åpningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: To dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Du får være med på bli-kjent-tur i Kvinnherad. Her får du bl.a. besøke baroniet i Rosendal og se Bondhusbreen.

Snøtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Dagstur

Måltider pr dag inkludert: 4

Vi besøker Røldal skisenter. Her kan du stå på slalom, brett eller ake.

Gjermund Fredheim

hovedlærer på Musikk

Gjermund Fredheim er utdannet klassisk gitarist på Griegakademiet i Bergen og spiller det meste fra barokk til black metal. I tillegg til å være musikklærer på Sunnhordland folkehøgskule spiller han i bandene Taake, Orkan, Fredheim/Kvasnes duo, mfl.

Gjermund har turnert i over 20 land og  vi er svært glade for å ha han på laget vårt.

Epost: gjefre@gmail.com
Telefon: 41201639

Clive Anderson

lærer på Musikk og assisterende rektor

Clive er trombonist/dirigent med utdanning frå London College of Music og University of East Anglia. Han har bakgrunn i klassisk, instrumentalmusikk og storband/jazz.

Clive kommer fra London, men har bodd i Norge i over 30 år.  Clive er assisterende rektor og den som har ansvaret for elevrådet ved skolen.

Epost: clive@sunnfolk.no
Telefon: 53470116

I tillegg til linjefag, fellesfag og valgfag, kan du være med på frivillige aktiviteter som åpen scene, kafé, filmvisninger, trening og andre aktiviteter som dere elever eller personalet setter i gang.

Lørdag kveld er det ofte elevkveld, og gjennom året arrangerer alle linjene etter tur program for resten av skolen.

Noen uker er rene linjeuker der du fokuserer helt på linjefaget ditt.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart: søndag 18.august 2024
 • Høstfest: 5. oktober
 • Høstferie: 6. oktober t.o.m. 15. oktober
 • Linjeturer til London: november
 • Hjemreisehelg: helga etter London
 • Juleferie: 18. desember t.o.m. 2. januar 2025
 • Vinterprosjekt: januar
 • Linjetur i februar, veke 7 eller 8
 • Vinterferie, veke 9: 21. februar t.o.m. 2. mars
 • Frivillig tur til Japan: mars eller april
 • Påskeferie: 11.april  t.o.m. 22. april
 • Avslutningsfest: 10. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

På Sunnhordland folkehøgskole kan du velge ett eller flere (opptil seks) valgfag.
Valgfagtilbudet kan variere fra år til år etter hvilke lærerkrefter vi har på skolen. Populære valgfag er for eks; kreativ skriving, 3D-modellering, band, studio, ballspill med mer.

3D-modellering

Du lærer å jobbe i Blender med polygon modellering, hi poly, low poly, splines, eksportering og rendering av 3D-modeller.

Ballspill

Action og svetting med hovedsaklig fotball, innebandy, basket og volleyball.

Band

Her møtes vi for å spele saman! Musikksjanger blir vi einige om etterkvart. Du bør ha litt erfaring på instrument/vokal frå før.

Barista

Er du glad i kaffe? Her lærer du å lage virkelig god kaffe.

Elevstyrte valgfag

Dette er valgfag som elevene selv organiserer. De har de samme antall timer som de lærerstyrte valgfagene. Eksempel på elevstyrte valgfag er; strikking, volleyball, digital tegning, Pokemon, sjakk etc

Friluftsliv

Padling og roturer på sjø og vann, turer i fjell, skog og mark, fisking, overnatting i det fri med bålkos utover natten.

Historiefortelling

Her får du besvart spørsmål du har om det å skrive karakterer og verdener. Du vil også lære grunnleggende prinsipper for god historiefortelling.

Improteater

Japansk

Vekt på talespråk. Valgfaget passer for begynnere og vil kunne gjøre deg i stand til å kommunisere på japansk. Du vil få direkte bruk for det du lærer om du blir med på turen vår.

Japansk kultur

Er du en OTAKU? Hvis ikke kan du bli en her (。・ω・。) På Japansk Kultur valgfag vil vi snakke om og se på japansk animasjon, lære om japansk språk og populærkultur, Origami… etc. Velkommen (о´∀`о)

Kor

For deg som er spesielt interessert i å synge i kor.

Kreativ skriving

Lær deg å tenke kreativt når du jobber med en tekst. Gjennom skriveøvelser vil du bli en bedre, mer nyansert og mer bevisst skribent. Bokprosjekt i vårsemesteret.

Kunst

Tegning, maling og overraskelser.

Learn norwegian!

Classes for foreigners in Norwegian guided by a teacher. Ca 8 times a 90 minutes

Musikkvideo

Perspektivtegning

Her lærer du å tegne i alt fra 1-punktsperspektiv til 5-punktsperspektiv, og lærer om hvordan du kan bruke disse perspektivkunnskapene i ditt eget arbeid.

Rollespill

Rollespill er som skuespill. Du tar på seg en rolle, men må selv skape manus og kulisser da alt foregår i fantasien. Du blir ledet gjennom katakomber, gamle ruiner i fantastiske verdener og mye mer.

Satslære

Arbeid med firstemmig koralsats.

Speed painting

Her maler du digitale bilder på mellom 10-90 minutter, fra foto eller fantasi. Dette valgfaget passer godt om du vil øve på digital maling, eller komme i gang med å lage flere bilder.

Studio

Du vil lære å ta opp i skolens lydstudio! Vi tar for oss ulike mikrofoner og opptaksteknikker, i tillegg til å lære å mikse stemmen og andre instrumenter. I valgfaget bruker vi programmet Pro Tools.

Yoga

Enkle dynamiske yogaøvelser som gjør kroppen sterk og smidig. Yoga kan ha flere fordeler, bl.a. økt utholdenhet, indre ro og harmoni, mestring av stress, bedre pusteteknikk og økt energi.

Årbok

En unik mulighet til å samle minner fra året. Redaksjonell erfaring, tekstskriving, foto etc.

Det kreative står i sentrum hos oss. Sammen med våre dyktige lærere utvikler du din kompetanse og dine kreative evner i et skapende miljø. Vi gir deg muligheten - du må ta den!

Få kunnskap og erfaring som er verdifull også i forhold til videreutdanning og yrkesvalg. Gjør dine drømmer til noe å leve av!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 118 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Åpningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Snøtur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: London
 • Studietur: Linjetur
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 500,-
(11 850,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Flygel, pianoer, trommesett og velutstyrt lydstudio

Dette utstyret må du stille med selv

Musikkinstrument, kabler og forsterkere. Ta gjerne med flere instrumenter om du har: Slik får vi enda flere muligheter!

Skulle du ha spørsmål angående utstyr eller andre ting, er det bare å ta kontakt med Gjermund, lærer på Musikk, på e-post gjefre@gmail.com eller mobil 41201639

Bygninger

 • Våre bygg er eldre og dermed ikke universelt utformet, men vi tilrettelegger så godt vi kan for funksjonsnedsettelser. Ett internat er av nyere dato og dermed universelt utformet.
 • Vi har 55 enkle og 24 doble rom. Rommene har ikke eget bad, men de fleste har egen vask.
 • Linjene har klasserom i tilgjengelige bygg. Matsalen og dagligstuen er også i tilgjengelig bygg.

Mat

 • Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.
 • Vi tilbyr også vegetar og vegansk mat til dem som ønsker dette.
 • Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

 • Vi vil tilrettelegge for pauser om du trenger det.
 • Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende.
 • Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø.
 • Vi har internatleder og andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det.

Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov!

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Et spesielt samhold blant folk på Sunnhordland folkehøgskole, hvor alle har lov til å prøve nye ting og ikke minst feile. Det finnes ikke spisse albuer, noe som er viktig for en kreativ plass.

Mikhael Paskalev
Betty Nygaard

Året på folkehøyskolen var et år der jeg ikke bare lærte mer om musikk, men et år der jeg fikk lære mer om meg selv og hvem jeg var uten forventninger som har bygget seg opp over årene.

Betty Nygaard
Kenneth Wærnes Busch

Et år på folkehøyskolen ga meg den gnisten jeg trengte for å fyre opp ambisjonene mine igjen. Har fått kunnskap, utvikling og venner som jeg kommer til å ta med meg til siste slutt.

Fra bloggen

Rett fra folkehøgskolen til oppstart av egen spillbedrift

Hauk og Åge møttes på linja spilldesign ved Sunnhordland folkehøgskule. Nå driver de sin egen spillbedrift, og har allerede flere kundeoppdrag.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikk & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Rhythms of the World

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Band - Europa og USA

Solborg folkehøgskole - Stavanger
HelårskursKristen

Musikk - Sang

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Utøvende musikk: Band OSLO

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Utøvende musikk: Vokal OSLO

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Rytmisk linje - Hiphop

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Singer-songwriter

Trøndertun folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Ledertrening

Musikkfolkehøgskolen Viken
StipendiatlinjeKristen

Musikk og media - Filmmusikk

Manger folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt