Til hovedinnhold

SKAP By- og landskapsarkitektur

Søk på linja

På By- og landskapsarkitektur blir du en del av livet på en pulserende tegnesal. Du vil få din egen faste arbeidsplass der du kan tegne, skissere og bygge modeller med fokus på by, byrom og landskap!

By- og landskapsarkitektur handler om å skape rom for mennesker. Om det er hele byer, byrom eller bygninger, så handler det om å se og forstå våre omgivelser og sette mennesket i sentrum.

De fleste oppgavene starter med idéutvikling, hvor skisse brukes som verktøy. Du vil utvikle et kritisk blikk og lære å forstå og analysere arkitekturen og byen rundt deg. 

Videre vil du arbeide med modeller - både raske skissemodeller og mer presise presentasjonsmodeller bygget i papp, gips, på skumskjærer eller på treverkstedet. Du vil få opplæring i vårt verksted - fra små håndverktøy til store kuttemaskiner. Vi har også laserkutter som er perfekt til å bygge store landskapsmodeller!

Mesteparten av undervisningen er prosjektbasert. Det betyr at du, alene eller i mindre grupper, jobber med oppgaver som vanligvis skal løses i løpet av en uke eller to. Underveis vil du få individuell veiledning fra veileder som er utdannet arkitekt. 

Alle oppgavene avsluttes med en felles gjennomgang, der du presenterer prosjektet ditt og deler tankene og vurderingene du har gjort gjennom arbeidsprosessen med resten av gruppen. Du vil få tilbakemeldinger som hjelper deg å bli bedre og utvikle deg i faget!

Denne linjen er perfekt for deg som ønsker å studere videre på en arkitektskole med fokus på by- og landskapsarkitektur (eks. AHO landskap) eller kun har en interesse for faget og vil utforske mer!

Vurderer du å søke plass, og vil vite mer om søknadsprosessen, trykk her! 

Linjen passer for deg som ønsker å komme inn på en Landskapslinje eller andre skoler som trenger opptaksprøve/portofolio. Du trenger ingen forkunnskaper, kun en interesse for omgivelsene rundt deg!

Dette vil du lære

Du vil bli klokere på materialer og form, og hvordan du presenterer dine ideer. Du vil få innsikt i faget og vil lære deg alt du trenger for å skape en god portofolio som du kan bruke videre! Er drømmen din å studere videre på en arkitektskole med fokus på by- og landskapsarkitektur (eks. AHO landskap) er dette helt klart linjen for deg!

Våre forventninger til deg

Vi stiller ingen krav til at du skal kunne noe fra før – men du må ønske å lære, dele og være en positiv bidragsyter til miljøet på skolen.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 14 dager

Sammen skal vi reise og oppleve arkitekturhistorie i Sør-Europa!

Bli med og opplev et sant paradis av arkitektoniske mesterverk, sjarmerende torg og "maleriske" gater som tar deg med på en reise gjennom historien.

Hvert år skreddersyr vi en reise for årets elever. Tidligere har vi reist til byer som Roma, Amsterdam, Barcelona, Praha, Wien, Berlin ++

I år (2024) vil turen gå mot Sør-Europa der det fortsatt er varmt og godt når det begynner å bli kaldt og guffent her hjemme. Årets tur vil bli presentert i starten av skoleåret, så vi får god tid til å planlegge.

Fra storslåtte byggverk, til de små sjarmerende sidegater med salgsboder og cafeer. Vi har skissebøker og kamera med for å fange øyeblikkene. La oss inspireres av de unike byene og atmosfæren som har formet historien og arkitekturen i Sør-Europa gjennom århundrene.

Å reise på tur og oppleve nye steder sammen bygger vennskap og skaper samhold, en uforglemmelig tur hvor vi allerede nå kan love både storby, strender, sol og faglig innhold.

Utflukter

Vi drar på ulike utflukter i løpet av året. Tidligere har vi blant annet besøkt:

  • Lindesnes fyr
  • Under (Europas første og verdens største undervannsrestaurant)
  • Bedriftsbesøk i regionen
  • Utdanningsinstitusjoner i regionen
  • Ryvingen fyr
  • Landehobde
  • Kristiansand
  • Dyreparken i Kristiansand

Opplev Århus!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Hvert år reiser hele skolen på en 3 dagers tur til Århus i Danmark. Århus er Danmarks nest største by og er et fantastisk reisemål både sosialt og faglig. En av våre veiledere har studert arkitektur i Århus og er lommekjent i byen.

Vi reiser med buss fra skolen og båt mellom Kristiansand og Hirtshals. Skolen dekker 3 måltider per dag, inkludert felles middag på populære Århus street food. Det legges opp til en del fritid der elevene har mulighet til å oppleve byen på egen hånd.

Programmet justeres noe fra år til år, her er noe av det vi har besøkt de siste årene:

  • Arkitekthøyskolen i Århus
  • Aros Århus kunstmuseum
  • Arkitektkontor
  • Dokk1
  • Kaospilotene 
  • Universitetet i Århus, med teknologifokus
  • Biljardhall
  • Escaperom
  • Øst for Paradis (kino)
  • Action house
  • Byvandring i gamlebyen inkludert shopping og cafebesøk

Tidligere år har det vært ulike arrangementer og festivaler mens vi har vært i byen. Vi legger planene for turen ut fra hva som skal skje i Århus de dagene vi er der!

TrollAktiv Evje

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1-2 overnattinger

Måltider pr dag inkludert: 4

I slutten av august / begynnelsen av september reiser vi på bli-kjent-tur til TrollAktiv på Evje. Her har vi fokus på å bli kjent på tvers av linjene, og det vil være forskjellige teambuilingaktiviteter. I tillegg kan man velge blant følgende aktiviteter:

  • Rafting
  • Paintball
  • Klatring
  • BMX
  • Småaktiviteter (feks minigolf) 

Sjekk ut hjemmesiden til TrollAktiv her: https://trollaktiv.no/

Ida Daland

Veileder

Ida er utdannet arkitekt ved Arkitektskolen Aarhus i Danmark. Etter et år på arkitektkontor, startet hun på SKAP som veileder på Arkitekturlinjen. Ida kjenner godt til alle opptaksprøver som kreves både ved de norske og danske skolene, og er også veileder i valgfaget Opptaksprøver. Dette sier elevene: Ida har et unikt øye for faget sitt, og det å lære bort er en egenskap hun uten tvil besitter. 

Epost: ida@skapfhs.no
Telefon: 98362115

Her ser du hvordan uka er lagt opp hos oss. Det vil variere litt fra linje til linje hvilke dager man har Idélab og linjefag, men antallet dager er de samme.

På ettermiddager og kvelder har man fritid, og mulighet til å delta på sosiale arrangementer eller benytte seg av skolens utstyr og rom.

Last ned timeplan som pdf ↓
  • Skolestart: 17. august
  • Teambuildingtur til Troll aktiv Evje
  • Høstferie: uke 40
  • Linjetur ca november
  • Juleferie
  • Frivillig tur til Hovden
  • Vinterferie: uke 8
  • Påskeferie
  • Fellestur for hele skolen til Århus, Danmark (2 netter)
  • Avslutningsfest: 10. mai
  • Avreise og farvel: 11. mai

Det vil også være 1-2 frihelger som elevene har mulighet til å reise hjem.

Valgfag på SKAP går over et halvt år. Du velger to valgfag på fredager. Du har da ca 8 valgfag å velge mellom før og etter lunsj. På tirsdager kan du velge mellom linjefag, programmering og friluftsliv. Vi har noen valgfag som går på kveld/ i helger. Valgfag som tilbys kan variere noe fra år til år.

***

Brettspill

På Brettspill får du slappet skikkelig av med et brettspill du har lyst til å spille. En koselig og avslappende slutt på uken.

Cyberpunk

Introduksjon til cybersikkerhet, CTF, wargames, OSINT (Open Source Intelligence), Linux, ethical hacking og mye mer.

DIY

Om man liker å lage kreative ting med hendene, er dette valgfaget for deg. Vi gjør alt fra å lage smykker, såper, hekle, male osv. Målet er å være kreativ, lage ting man kanskje ikke har lagd før.

Dypdykk film

I Dypdykk film ser vi på filmer av alle slag og analyserer dem. Vi bruker Letterboxd som et verktøy til å rate og anmelde filmene og dele våre meninger med de andre i klassen.

Fredagsvalgfag - kjøres normalt sett hvert år

Friluftsliv

For deg som ønsker å utnytte deg av de fantastiske naturområdene vi har både lokalt rundt Mandal og nasjonalt. En perfekt mulighet til å «koble av».

Opptaksprøve

Ypperlig for deg som drømmer om å komme inn på design- eller arkitekturstudier. Feks AHO, KADK, OsloMet, Arkitektskolen Aarhus med flere. Her får du mulighet til å drille deg på opptaksprøver

Oppussing

Få mulighet til å sette ditt eget preg på SKAP. I valgfaget Oppussing designer, snekrer og maler vi forskjellige rom på skolen.

Podcast

Dette er valgfaget for deg som har lyst til å lære å lage podcast. Innhold, innspilling og klipping. Her lærer du av å lage din egen podcast sammen med andre.

Retro spillklubb

Vi på Retro spillklubb spiller alle slags forskjellige spill gjennom tidene, enten gamle eller nye. Vi spiller mange morsomme multiplayerspill og har det gøy i lag.

Techromancy

På Techromancy-valgfaget roter vi i elektronisk avfall, og gir gammel eller ødelagt teknologi nytt liv.

Maling

Valgfaget for deg som elsker å male eller har lyst til å lære det. Vi maler hovedsaklig med akrylmaling.

Styrk VGS-fag

For deg som vil å ta opp fag fra videregående. Her får du tid til å lese på det faget du ønsker å ta opp. Gode muligheter til å få hjelp spesielt innen naturfag, geografi, matematikk, fysikk

Tegning

Ønsker du å bli flinkere til å tegne for hånd? I dette valgfaget lærer du ulike tegneteknikker og får øve deg på ulike tegneoppgaver.

***

Programmering

Ønsker du å lære å programmere i Python? Da er dette valgfaget for deg. Faget dreies i retning spillutvikling, men prinsippene kan anvendes i alle typer problemløsning.

***

Helg-/ Kveldsvalgfag - Kjøres normalt sett hvert år

Ølbrygging

Pris: 500,-

Vil du lære å brygge ditt eget øl? I dette valgafget skal vi dypdykke inn i historien om øl, ingredienser, besøke bryggerier og selvfølgelig lage masse god og spennende øl selv.

***

Valgfag som vil kunne variere fra år til år

Foto

Lær deg å fotografere fantastiske bilder med bruk av speilreflekskamera!

Fredagskos

Vi lager god mat, eller baker en kake og koser oss. Fines det en bedre måte å avslutte uka på?

Kino

I samarbeid med Buen kulturhus og kino, får man se de nyeste filmene på kino og jobber med promotering av dem.

Grafitti n streetart

Bli med å utfordre deg innen en mer utradisjonell kunstform, hvor omgivelsene er lerretet og penselen er sprayboksen!

Småelektro

Alt ifra lodding til programmering. Vi kan tegne og produsere våre egne kretskort, og har godt utvalg av komponenter, både nye og gjenvunnet.

Ut i næringslivet

Har du lyst å bruke kreativiteten din på spennende case kan du få være med Næringshagen på jobb. De jobber med gründere og bedrifter og du får bli med dem ut i virkelighetens verden.

Videounderholdning

Bli med å produsere kreative videoer! Her får du teste både opptak og redigering av videoer med kreativ frihet.

SKAP er Norges sydligste folkehøyskole og ligger i hjertet av Mandal. En frilynt skole med fokus på kreativitet, idèutvikling og problemløsning. Skolen har et tett samarbeid med næringslivet. Vi er stolte av å være en unik og fremtidsrettet folkehøyskole. Lær deg ferdighetene verden roper etter og få venner for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 100,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: tremannsrom eller dobbeltrom)
  • Bad på rommet
  • Bruk av Makerspace til prosjekter
  • Oppstartstur
  • Fellestur til Århus
  • Ulike utflukter
  • Office 365 studentlisens
  • Årbok
  • Innmeldingsbeløp ved aksept av plass (2 600 kr)
  • Studietur: Opplev Århus!
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: TrollAktiv Evje
    • Mat (4 måltider per dag)
  • Studietur: Sør - Europa
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 100,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 100,-
(13 110,- per måned)
Ved ulike dietter vil det komme et tillegg i prisen.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Inkluderer linjetur på ca 2 uker interrail i Europa og en tur til Aarhus i Danmark hvor vi bla besøker Aarhus arkitektskole

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

  • Treverksted
  • CNC-fres
  • Laserkutter
  • Lasergravering
  • Elektronikk/ elektroverktøy
  • CNC til PCB produksjon
  • Mikro loddestasjon
  • 3D-printer farm
  • 3D-skanner
  • Redesignrom - Symaskiner, trykkpresse
  • VR-utstyr (Virtual reality)
    • HTC Vive Pro
  • MR-utstyr  (Mixed reality)
    • Samsung Odyssey
  • Speilreflekskamera
  • Podcast-utstyr
  • Helt nytt fotostudio
  • Fotoprinter
  • Videokamera
  • Droner

Dette utstyret må du stille med selv

  • Skjærelinjal (linjal i metall)
  • Skjærematte/kutteunderlag
  • Målestokklinjal
  • Skjærekniv + ekstra skjæreblader
  • Skissebok, størrelse er valgfritt, men den skal ha blanke sider
  • Tegnesaker (blyant, blyantspisser, viskelær og sort penn i tykkelse 0,1 - 0,2 og 0,3)

Ta gjerne kontakt med skolen om du har spørsmål om tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

– Teknologilinja ga meg ny drivkraft

Kristina har slitt med dysleksi og konsentrasjonsvansker hele livet, noe som gjorde videregående utfordrende. På teknologilinja på SKAP Kreativ Folkehøyskole fant hun ny motivasjon.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Arkitektur og interiørdesign

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Arkitektur for fremtiden

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arkitektur og design

Åsane folkehøgskole - Bergen
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kunst og arkitektur OSLO

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Reis - Interrail Europa

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt