Til hovedinnhold

Unikt digitalt vandreteater i Harstad

Med monologer spunnet rundt andre verdenskrig har teaterelevene på Harstad folkehøgskole skapt historie. For første gang er det laget et eget digitalt vandreteater, som kan ses både på de historiske stedene – og i sofaen hjemme.

– Jeg kjenner ikke til at det er gjort noe lignende noe annet sted, forteller teaterlærer Hege Anette Aag Fjeld stolt.

Over ni dager i høst har hun og de ti elevene i teaterklassen på Harstad folkehøgskole skapt historie. Gjennom ti monologer datert til 1943, 1964 og 2021, får vi et innblikk i krigshistorien i Harstad og Nord-Norge. Både Finnmarkscampene og russerfangerleiren i byen er flettet inn. Enten du følger ruta fysisk i nærheten av folkehøgskolen, eller går inn i google-maps fra sofaen hjemme, vil du bli tatt med inn i livet til ti karakterer.

– Folkehøgskolen vår er 100 år. Med disse fortellingene har vi forsøkt å fange essensen av at når du står på trappa til skolen, står du samtidig på samme sted som mange unge har gjort før deg, forteller Fjeld.

Fortellingene er fiktive, men baserer seg på historiske hendelser.

Alle stedene er reelle, og historien kunne vært sann. Under krigen bodde det tyske soldater på skolen. Havet langs ruta er akkurat som den gang, og nordlyset på himmelen det samme.

Anerkjent britisk regissør

Ideen til prosjektet kommer fra den engelske regissøren Marcus Romer. I flere år har han besøkt teaterklassen på skolen, og han er veldig glad i folkehøgskole. Opprinnelig ville han lage en teateroppsetning med monologene ute.

– November i Nord-Norge inviterer ikke akkurat til uteteater, så det ble litt vanskelig. Da han kom opp med maps-biten som en videreutvikling av prosjektet, ble det både unikt og spennende, sier Fjeld.

Sammen med Romer har hun skrevet omrisset til historien. Han hadde kart-konseptet i bunn, hun kjenner byens historie. De beskrev fire karakterer fra 1943, både norske, en tysk og en russisk.

Harstad Folkehøgskole

Sted: Harstad, Nord-Norge
Elevplasser: 72
Linjer: 23
Undervisning pr. uke: 35-40 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Elevene har spunnet videre på historien, og knytter den opp til i dag med nye karakterer. Vi møter etterkommere som gjennom dagbøker oppdager både familiehistorier og blir bedre kjent med krigshistorien.

– Gjennom ruta blir historien gitt til to elever på folkehøgskolen, Ellinor og Cora, som begge er oppdiktede personer. Samtidig kunne de godt vært faktiske elever her. Ellinor er etterkommer av kokken i den russiske fangeleiren i Harstad, mens Cora er en syrisk flykning.

Du kan gå inn i kartet og høre alle monologene her.

kart over ruta Harstad Hidden Stories. Ti markeringer på kartet hvor de ulike monologene ligger.
Prosjektet «Harstad hidden stories» kan oppleves ved å gå fysisk i omgivelsene i nærheten av folkehøgskolen, eller man kan følge ruta fra sofaen hjemme. De ti monologene er tilgjengelige på hvert sitt punkt i google maps.

Les også:

Laget unikt radioteater – på Zoom

– Spennende prosjekt

Monologen til Ellinor er det Hanna Hoven som har skrevet og spilt inn.

– Historien vi prøver å fortelle gjennom «Harstad Hidden Stories» er inspirert av ekte historier fra Harstad og hendelser fra Finnmark, og det gjorde det ekstra betydningsfullt. Det ble mye nærmere oss, forteller hun.

– Det var utrolig tilfredsstillende å se historien utvikle seg! Prosjektet ga oss sjansen til å virkelig fordype oss i hva det betyr å skape en karakter helt fra bunnen av. Det ga oss litt innsikt i hvordan det er å arbeide med et litt større prosjekt på en profesjonell måte.

 

Hannah synes hun har lært mye gjennom prosjektet. Både om krigshistorie, og det å utvikle og jobbe med monologer.

Historien til Cora fortelles av Alaa Naimei.

– Prosjektet har vært helt fantastisk! Det var så gøy å se historien utfolde seg, og det var så morsomt å jobbe med Marcus fordi han er en profesjonell. Han fikk oss til å føle oss trygge på prestasjonene våre.

Jeg har lært så mye mer om historien til dette stedet, og om skjebnen til krigsfangene gjennom årene.

Alaa Naimei synes samarbeidet med musikklassen var spennende, og satte stor pris på at de fikk jobbe sammen med regissør Marcus Romer.

Klassen har også samarbeidet med musikkelevene på skolen. De har laget lydspor til monologene hvor de prøver å skape stemningen i historiene.

– Jeg prøvde å få musikken til å høres mørk ut, og fange den følelsen som karakterene i de forskjellige rollene kanskje følte, sier Steve Johansen.

– Musikk er et fantastisk virkemiddel når det kommer til å fortelle en historie, og hvor mye lyd kan påvirke det som blir fortalt.

– Jeg elsket ideen bak konseptet, og i prosessen prøvde jeg å se for meg område og stemninga i de ulike settingene, sier Ben Arne Bentsen.

Nordlyset var en av de største inspirasjonskildene, og jeg brukte lyder som fikk meg til å føle på den samme følelsen når jeg ser et intenst nordlys.

Vil inspirere andre

– Dette er jo ingen koselig julehistorie, men nokså tungt materiale. Klassen har lært masse historie gjennom prosjektet, sier Fjeld.

– Jeg opplever at mye av krigshistorien fra Nord-Norge med nedbrenning av Finnmark og russiske fanger var nokså ukjent for mange.

 

plakat med påskriften #harstad hidden stories. Nordlys over skolebygningen, samt bilde av en soldat i bakgrunnen
Teaterlærer Hege Anette Aag Fjeld håper prosjektet deres vil inspirere andre til å gjøre noe lignende.

I tillegg har fortellingene opp mot nyere tid med seg elementer av det å være på flukt, og hva det gjør med deg å være i ukjente omgivelser.

– I prosjektet er det ingen «bad guys», bare offer. Vi forsøker å si noe om mennesker fanget i omstendigheter de ikke har kontroll på, som de må gjøre det beste ut av.

Utenfor folkehøgskolen vil det komme opp en informasjonstavle om prosjektet, og hvordan du kan høre vandreteateret. Digitalt vil det bli liggende lenge.

– Jeg er rett og slett kjempestolt! Dette er vår gave til byen, og til de som pleier å gå tur langs kyststien. Fremtidige elever vil på denne måten også få kjennskap til historien for stedet. De vil bli tatt med på tur når de kommer hit, forteller Fjeld.

Det hadde vært kult hvis flere ble inspirert til å gjøre noe lignende et annet sted!

Nysgjerrig på folkehøgskole?

Nå er det mulig å søke folkehøgskole for neste år! Her kan du lese mer om 86 folkehøgskoler og over 800 ulike linjer.

Finn din folkehøgskole
258