Nora var fast bestemt på å starte studier rett etter videregående, ville komme ut i jobb fortest mulig. Planen falt i grus da hun ikke kom inn på drømmestudiet. Et tips om folkehøgskole skulle vise seg å bli viktig.
– Jeg var helt sikker på at jeg skulle rett på studier etter videregående, og vurderte egentlig aldri noen andre alternativer. Det var helt sikkert at jeg skulle bli vernepleier. Jeg ville bli fortest mulig ferdig med studier, og få livet mitt på stell, sier Nora Otilie Jacobsen (19) fra Fredrikstad.
Da svaret fra Samordna Opptak kom i slutten av juli i fjor var derfor skuffelsen stor. Hun kom ikke inn på førstevalget sitt, og sto plutselig uten noen plan for høsten.
– Det føltes som om hele verden falt sammen, jeg var jo så bestemt på hva jeg skulle, sier Nora.
En tante tipset henne om å vurdere folkehøgskole som alternativ. Det satt langt inne for Nora.
– For meg var folkehøgskole ganske fjernt. Jeg visste ikke ordentlig hva det var heller. Likevel tok jeg utfordringen, og fant en linje jeg kunne tenke meg å søke, sier hun.
Les også: – Det er lett å velge feil studier. For meg ble folkehøgskoleåret avgjørende
Valget falt på linja Social Justice ved Jeløy folkehøyskole utenfor Moss. For Nora var det viktig at skolen ikke lå så langt hjemmefra. I tillegg var turmuligheter i nærheten noe hun så etter.
– Alt jeg leste om linjen virket spennende. Jeg hadde jo bestemt meg for studier som handlet om mennesker, og tenkte at dette kanskje kunne passe. Skolen lå flott til med muligheter for å gå tur både langs vannet og i skogen, sier hun.
Restplasstorget på folkehogskole.no var enkelt å finne fram på, og Noras utvalgte linje sto oppført med ledige plasser. Skolen var i tillegg kjapp til å svare da hun hadde spørsmål. Det var ikke noe problem å søke om plass så nærme skolestart.
– Folkehøgskolen svarte meg veldig fort på de spørsmålene jeg hadde, og var både hyggelig og imøtekommende. De inviterte meg til å komme på besøk hvis jeg ville se meg om på skolen. Det var utrolig fint! Jeg tenkte fort at dette var et sted jeg ville trives, sier Nora.
Les også: Rådgiver: – Har aldri møtt noen som angrer på å ha valgt folkehøgskole
Noras forventninger til skoleåret var ganske lave. Hun kjente nesten ingen som hadde gått på folkehøgskole tidligere, og var usikker på hva som ventet. Kjapt skjønte hun at dette var nokså forskjellig fra skolehverdagen hun var vant til på videregående.
– På videregående var jeg vant til at lærerne forsvant ut av klasserommet så fort timen var over. Satt du igjen med spørsmål hadde de gjerne ikke tid til deg. På folkehøgskolen var det helt annerledes. Her møtte jeg lærere som alltid så meg, alltid hadde tid, og som man kunne tøyse med. Ofte var de sammen med oss på kvelden også, forteller hun.
– I løpet av et helt år har alle noen tunge dager, eller perioder hvor man føler seg nedfor. Da er det trygt med lærere som ser deg, som vet at du har det litt tøft og er der for deg.
Flere lærere ble også viktige for Nora når det kom til videre studievalg. Året har fått henne til å tenke, og det har vært godt å ha samtalepartnere underveis. Nå er det lærer hun vil bli, ikke vernepleier.
– Jeg har hatt utrolig godt av et år uten karakterpress og høye forventninger. Det har fått meg til å roe litt ned. Jeg stresser ikke lenger like mye med å komme meg fortest mulig ut i jobb. Det er viktigere å lande hva jeg egentlig vil bli, sier Nora.
– Samtalene med lærerne på folkehøgskolen har vært gode! Her har jeg gledet meg til å stå opp og gå på skolen hver dag. Det har jeg aldri opplevd før.
Les også: – Lærerne på folkehøgskolen var helt unike. De ga meg lyst til å bli lærer
Noe annet som overrasket Nora var det gode samholdet på skolen. Allerede de første dagene ble man godt kjent. Det var aldri noe problem å finne på noe når man hadde fri.
– Noe av det viktigste jeg lærte på folkehøgskolen var å se verdien i at vi er forskjellige. Jeg har sett at de som er veldig ulike meg selv, gjerne kan være veldig gode å prate med. Vi var hele tiden flinke til å gi hverandre komplimenter. Det gjør mye med både selvtilliten og miljøet, sier hun.
På en internatskole hvor man bor og lever 24/7, må man forholde seg til alle – også de som er forskjellig fra deg selv. For mange er det noe ganske annet enn hva du er vant til hjemme. Nora mener det er noe av det du lærer mest av i løpet av folkehøgskoleåret.
– Det er flott å se hvordan man kan lære av hverandre, og løfte hverandre. På folkehøgskolen var alle en del av fellesskapet. Den holdningen gjør at alle tør være seg selv, sier hun.
Noe av det hun husker aller best er en karaokekveld en av de første ukene på skolen. Nora var i utgangspunktet ganske skeptisk, og lurte på hvem som ville tørre å synge foran resten av skolen. Ved mikrofonen ble det nærmest kø. Jo flere som ble heiet frem av de andre, jo flere var det som heiv seg ut i det og sang.
– Jeg tror det var starten på et samhold som vi aldri kommer til å glemme, sier Nora.
– I dag er jeg rett og slett veldig glad for at jeg ikke kom inn på vernepleierstudiet. Jeg har aldri hatt et bedre år enn på folkehøgskolen!
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Studien skal undersøke de langsiktige effektene av et folkehøgskoleopphold fram til 2029.
Josefine Lundgaard var egentlig klar for å begynne på jusstudiet i Bergen,…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…