- Ikke for sent å starte på folkehøgskole når du er over 20!

– Jeg ville ikke sitte som 40-åring å angre på at jeg aldri valgte folkehøgskole, sier Heidi Medgard Oskam (25) fra Ål. Hun har akkurat startet på Nordfjord folkehøgskule, og oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme.
– Egentlig har jeg hatt lyst til å gå på folkehøgskole lenge, og det ble forsterket da en venninne av meg gikk her på Nordfjord for fem år siden, forteller Heidi.
Men det var liksom aldri «riktig» tidspunkt for det. Før nå.
– Jeg gikk service og samferdsel på videregående, og utdannet meg til sekretær etterpå. De siste tre årene har jeg hatt fast jobb på en barneskole, samtidig som jeg kjøpte hus og pusset opp, sier hun.
– I vinter kjente jeg litt på følelsen av å ha blitt etablert litt for fort. Jeg er jo bare 25 år, smiler Heidi.
– Jeg tenkte at skal jeg gjøre noe annet et år er det nå jeg har sjansen. Det er rett og slett bare å hoppe i det!
Les mer om Nordfjord folkehøgskule
Aprilspøk ble alvor
– Det hele startet egentlig som en aprilspøk, ler Heidi.
På Facebook la hun ut et bilde av et opptaksbrev fra Nordfjord folkehøgskule, som hun selv hadde laget, med tekst om at hun skulle gjøre noe helt annet. Relativt mange venner gikk på spøken, og trodde hun virkelig hadde søkt om folkehøgskoleplass. Da hun så reaksjonene hun fikk begynte hun å tenke.
– Da jeg avslørte spøken var det flere som spurte meg hvordan jeg hadde kommet på nettopp den ideen. Og sannheten var jo at det egentlig var det jeg hadde aller mest lyst til å gjøre, sier Heidi.
«Men så gjør det da vel», var responsen fra kjente. Og ganske kjapt var søknaden til folkehøgskolen i Nordfjord sendt.
– Jeg søkte altså i starten av april og tenkte litt som så at er det fullt så er det fullt. Nå har jeg i alle fall prøvd, sier hun.
Omtrent dagen etter søknaden var sendt fikk Heidi telefon fra rektor. Det var en ledig plass igjen på den linja hun kunne tenke seg. Og vips var hun blitt folkehøgskoleelev!
– Det har gått veldig fort siden april, sier Heidi.
Da hun ikke fikk permisjon fra jobb sa hun like godt opp. Og huset sitt solgte hun. For første gang på lenge føler hun at hun muligheten til å starte litt på nytt.
– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger på det valget jeg har tatt, og familien min har vært veldig støttende. Flere kollegaer sier faktisk at de skulle ønske de hadde hatt mot til å gjøre det samme, sier Heidi.
– Du blir voksen på folkehøgskolen
– Her betyr ikke alder noe
– De fleste andre elevene her er 19 eller 20 år, men jeg tenker ikke noe over aldersforskjellen. Etter tre uker på skolen trives jeg veldig godt, sier Heidi.
Gjennomsnittsalderen på folkehøgskolene har økt de siste årene, og er i dag nesten 20 år. De aller fleste folkehøgskolene har 18-års aldersgrense.
– Selvfølgelig merker jeg en forskjell når det kommer til klesvask og matlaging for eksempel. Jeg har jo tross alt bodd for meg selv noen år, mens for mange andre her er det oppgaver de skal løse for første gang, sier hun.
– Jeg tar kanskje på meg «husmorrollen» i internatet vårt, og lærer de andre noen tips og triks. Men ellers hadde jeg faktisk trodd at overgangen skulle være større, smiler Heidi.
– Siden alle linjene på skolen er knyttet til friluftsliv, gjør det jo at vi passer godt sammen uavhengig av alder. Vi er her med et felles utgangspunkt, noe vi liker å holde på med. Det er en bra start, sier hun.
Deler friluftstips og nybegynnerhjelp
Selv har hun valgt linja friluftsliv/aktivitet, og gleder seg aller mest til toppturer og muligheten til å drive med terrengsykling.
– Ellers er vel kanskje turen hvor vi skal gå Jostedalsbreen på langs i fem dager noe jeg grugleder meg til, sier Heidi.
– Det fine her er at vi kan bruke året på å bli tryggere på ting vi kanskje ikke kan så godt fra før.
Passer for alle
Selv om alle linjene på skolen heter friluftsliv og handler om at man skal være mye ute, trenger man ifølge Heidi absolutt ikke være topptrent for å komme hit.
– Jeg er for eksempel den eneste jenta i klassen som har prøvd terrengsykling tidligere, og det er mange her som aldri har brukt en primus, sier hun.
– Det betyr at det er mulig for alle å komme hit, også om du ikke er spesielt topptrent, sier Heidi.
– Så lenge du har lyst til å lære og er innstilt på å være ute, passer du inn!
Selv var Heidi aller mest spent på hvordan det skulle være å gå fra å være ansatt på en skole, og jobbe sammen med andre lærere, til plutselig å skulle være elev igjen med egen lærer.
– På folkehøgskolen fungerer den overgangen veldig fint! Her blir du kamerat med læreren din. De gir mye av seg selv, og hever seg ikke like mye over elevene som andre steder, smiler hun.
– Læreren min er faktisk bare to år eldre enn meg, og det er mange andre lærere her under 30 år. Men det er veldig greit! Man har respekt for lærerne og det de kan helt uavhengig av alder, sier hun.
– De aller fleste har godt av et folkehøgskoleår
Om du skulle sitte med tanken om å velge folkehøgskole etter andre studier eller år med jobb, er oppfordringen fra Heidi helt klar:
– Ikke nøl! Hopp i det og søk, du vil neppe angre, sier hun.
– Den muligheten til å velge et sånt år kommer kanskje bare en gang. Her vil du garantert få venner og opplevelser for livet, sier Heidi.
Selv er hun aller mest takknemlig for måten hun har blitt møtt på av sine medelever.
– På folkehøgskolen kan man helt og full være seg selv, og bli respektert for det. Ingen bryr seg om hva du har i bagasjen. Her slipper du også det motepresset og utseendepresset man finner andre steder i samfunnet, sier hun.
– Vi ser hverandre svette på tur, og blir kjent på en helt annen måte. Det tror jeg alle har veldig godt av, sier hun.
Mest lest

Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…

Egensydd festdrakt med bukse: – Ferdig på seks kvelder
Folkehøgskoleelevene Noah, Tonje og Belinda har på kort tid sydd seg personlige…

Kompani Lauritzen-deltaker om folkehøgskole: – Jeg savner det hver dag
Amalie Anker er tidligere deltaker i Kompani Lauritzen og nå idrettsutøver på…

Siste dag på folkehøgskolen: – Kommer til å savne de…
Lovise Hals har utviklet seg mer på folkehøgskoleåret enn hun trodde på…

Nå kan du sende søknad til Lånekassen
Elevene som skal begynne på folkehøgskole til høsten får 8200 kroner mer…
Mest delt

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier
Sliter du med å bestemme deg for hva du skal gjøre til…

Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Selve opptaket starter 1. februar, men vi…

Disse ti tingene bør du vite om opptaket til norske…
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Det er likevel lurt å søke nå!

Søknadene strømmer inn
Det er travelt på folkehøgskolene i disse dager. Tusenvis av søknader skal…