Til hovedinnhold

- Helt klart behov for folkehøgskolen fremover

AP-politiker og tidligere statsråd Rigmor Aasrud er ikke i tvil om verdien av folkehøgskolen. – Ungdom trenger tid til å tenke seg om, utvikle seg selv og få bedre selvtillit, sier hun.

– Noen få ungdommer vet hva de vil etter fullført videregående skole. De aller fleste andre trenger mer tid for å finne ut hva de vil gjøre med livet sitt, sier Aasrud.

– Når søkningen til folkehøgskolene er så høy, er det helt klart at tilbudet treffer et behov hos ungdommene, fortsetter hun.

Aasrud er på besøk på Hadeland folkehøgskole. I sine ti år som ordfører i Gran kommune var hun styrerleder for den lokale folkehøgskolen i fire år.

– Det er veldig hyggelig å være her igjen. Jeg føler jeg kjenner folkehøgskolen godt! Før var gymsalen på skolen regnet som storstua i kommunen, da var vi ofte her på ulike arrangementer og teateroppsetninger, mimrer Aasrud.

20170506_122723

Rigmor Aasrud er ikke i tvil om at det er behov for folkehøgskolen fremover.

Les mer om Hadeland folkehøgskole

Viktige verdier

Selv om linjetilbudet på skolen har endret seg en del siden Aasrud var ordfører, er kjerneverdiene i folkehøgskolen de samme.

– Folkehøgskolen har verdier som er minst like viktige i dagens overfladiske samfunn. Spesielt flott er det at ungdom lærer seg å tenke kritisk, sier hun.

– På folkehøgskolen får unge muligheten til å utvikle nye sider av seg selv. Flere finner også motivasjon til å fortsette studier, eller fullføre videregående skole. Her finner din sin plass, eller rolle, i flokken, sier Aasrud.

I dag er Aasrud stortingspolitiker, og sitter i arbeids- og sosialkomiteen.

– I komiteen jobber vi blant annet med arbeidsavklaringspenger, og ser at det her har vært en stor økning blant unge de siste årene. Det er helt tydelig at mange har behov for tid til å tenke seg om, sier hun.

– Jeg tror folkehøgskolen kan være nøkkelen for mange. Her får man tid til å utvikle seg selv, skape selvtillit, finne nye venner og bryte opp fra gammelt miljø, fortsetter Aasrud.

– Så får det være opp til folkehøgskolene å utvikle linjer og fagtilbud som gjør dem attraktive, legger hun til.

– Jeg tror det er mye mer akseptert i dag å gjøre noe annet etter videregående enn å starte rett på studier, sier Pål Nikita Bjerklund (22) fra Hamar. Selv fullførte han fagbrev i kontor og administrasjon, før han startet på taekwondo-linja på Hadeland folkehøgskole.

– Mange er utslitte etter videregående, og har behov for en pause. Jeg kjente også på at jeg trengte en pause fra alt presset, sier han.

Pål

Pål (t.v) understreker at han har lært mye på folkehøgskolen, både faglig og om seg selv.

 

 Les også: Generasjon prestasjon er slitne. Velger skole uten krav

Ny start

– Det beste konseptet til folkehøgskolen er at her velger du noe du ønsker å lære mer om, sier Pål.

Medelev Maria Sæheim Pedersen (21) fra Steinkjer nikker enig.

– Jeg startet egentlig rett på psykologistudier etter videregående, hadde løpet klart fremover og visste hva jeg ville, sier hun.

– I løpet av det første studieåret skjønte jeg fort at dette ikke gikk bra. Jeg var ikke motivert nok, og falt tilbake til ting jeg har slitt med tidligere som angst og depresjon, fortsetter Maria.

– Jeg trengte en ny start, og valgte derfor folkehøgskole. I avgjørelsen var det også viktig for meg at folkehøgskole har blitt allment kjent og verdsatt. Mange støttet valget mitt da de hørte om det, sier hun.

20170506_135947

– Lite visste jeg om at jeg kunne bli flink til å stå i bro, sier Maria, som har lært mye om yoga og kroppsbeherskelse dette året.

Det eneste som holdt henne litt tilbake var tanken på at hun kanskje var for gammel.

– De fleste velger folkehøgskole rett etter videregående, og jeg lurte på om det kanskje var for sent for meg å ta valget nå. Det var det absolutt ikke, og jeg har ikke angret et sekund på at jeg reiste til Hadeland, sier Maria.

– Jeg tror aldri jeg har møtt noe som er misfornøyd med å ha gått på folkehøgskole, sier Pål.

– Det er vel heller motsatt. Jeg har hørt mange som angrer på at de ikke valgte folkehøgskole, smiler han.

Les også: – Ikke for sent å starte på folkehøgskole når du er over 20!

Utvikling uansett nivå

– Jeg vurderte først å søke musikklinje på folkehøgskole, siden det er noe jeg har holdt på med lenge, sier Maria.

Valget falt likevel på noe hun aldri hadde prøvd før: yoga.

– Jeg tenkte at skulle det først være en ny start, så burde jeg jo gjøre det ordentlig ved å teste noe nytt, smiler hun.

– Ei i klassen min har holdt på med yoga i 12 år før hun kom hit, og jeg hadde aldri prøvd det før. Likevel har vi begge hatt stor utvikling dette året, sier Maria.

Maria og venninnen Vilde har laget en film om utviklingen man kan oppleve gjennom et folkehøgskoleår.

– Det spesielle med folkehøgskolen er at her møtes elevene på det nivået de er. Selv om vi starter med veldig ulik bakgrunn og erfaring, får alle et faglig utbytte, sier Pål.

Selv hadde han trent taekwondo i flere år hjemme på Hamar før han begynte på folkehøgskolen.

– Jeg hadde ønske om å utvikle meg selv, både som person og i fag. Rett og slett lære meg selv å kjenne i et nytt miljø. Det har absolutt innfridd, sier han.

– Uansett om man er nybegynner eller veldig erfaren i et fag, vil man ha stort utbytte av et folkehøgskoleår. Både på den linja du har valgt, men også sosialt og i andre fag du velger som valgfag, sier Maria.

– På skolen vår har vi et bredt tilbud med ulike valgfag. Jeg har blitt spesielt glad i keramikk. Ikke visste jeg at jeg skulle være så god til å bruke en dreieskive!

20170506_125708

Både Maria og Pål mener de har fått mye ut av sitt år på Hadeland folkehøgskole.

Les også: – Jeg har blitt mye tryggere på meg selv

Lærdom for livet

– Samfunnet legger opp til press på så mange måter. Press på hvilke veier man skal velge, og på hvor fort alt skal gå, sier Pål.

– Dette året har lært meg at man ikke trenger å stresse. Jeg har lært å stoppe opp, og kjenne etter hva jeg selv egentlig vil, sier han.

– Lærerne her åpner opp for diskusjoner, og inviterer til et kritisk blikk på samfunnet. Det er flott! Vi står midt oppe i press fra alle kanter, både med tanke på kropp, økonomi og prestasjoner, sier Maria.

– Dette året har lært meg om verdier som er viktige for meg.  Det er noe jeg kommer til å ha bruk for resten av livet, sier hun.

– Jeg tror et folkehøgskoleår hjelper deg til å stå tryggere i egne valg senere, sier Pål.

– Selv om det er mye trening her på skolen handler det verken om kroppspress eller prestasjonspress. Vi trener for å lære oss å la det bli en del av egen livsstil, sier han.

– Hadeland folkehøgskole har et stort fokus på selvutvikling, både på linjene og i andre fellessfag og valgfag. Vi lærer teknikker for å slappe av og ta pauser i hverdagen, sier Pål.

– Det å kunne ta pauser og lese kroppens signaler er noe man vil ha bruk for uansett hvor vi skulle ende opp senere, sier han.

498