Til hovedinnhold

Hadeland folkehøgskole

Vi er en frilynt skole, og skolen der Øst møter Vest. For deg som er nysgjerrig på asiatisk filosofi og kultur. Du vil bli utfordret, og lære mye om deg selv gjennom spennede linjer, valgfag og studieturer. La dette bli et år med vennskap, god trivsel og utvikling av nye ferdigheter - et år du sent vil glemme!

Søk på skolenLinjer

Hadeland folkehøgskole vektlegger unike verdier i mennesket selv.

Alle har vi kvaliteter og verdier som kan blomstre gjennom bevisstgjøring og trening.
Vi introduserer deg for ulike verktøy slik at du kan utvikle dine ressurser og kvaliteter innenfor gode rammer.
Skolens fag er blant verktøyene vi arbeider med. Målet er at de skal bli en del av din verktøykasse i livet.

Vårt fokus er selvutvikling, kreativitet og livskvalitet. Linjene har litt forskjellige tilnærming til dette.
Linjene har studieturer til India, Sør-Korea, USA og Japan.

Valgfagene som settes i gang hvert semester kan variere. Vi har et bredt utvalg av valgfag og vi ønsker at valgfagene skal gi deg mulighet til å forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!

 

Dette står vi for

Være i en selvutviklingsprosess
Selvutvikling handler om å bli kjent med seg selv, ta ansvar for den man er og det man gjør i både medgang og motgang. Hvis du vil forandre verden må du begynne med deg selv.

Gi rom for kreativitet
Kreativitet skjer når vi gir rom for fantasi, og er til stede i øyeblikket med en åpen og nysgjerrig holdning. Kreativitet kan utforskes og læres gjennom å prøve og feile. Mesteren har mislykkes mange flere ganger enn nybegynneren har prøvd.

Bedre livskvalitet
Opplevelsen av livskvalitet er basert på en balanse mellom tålmodighet til å akseptere livet som det er, en tro på noe bedre, og mot og vilje til å strekke oss mot vårt fulle potensial.

Fellesfag er timer hvor alle elevene er samlet og utgjør ca 10 timer i uken. 
Morgensamling, allsang, allmøte, husgruppemøte, lørdagsseminar.

På lørdager har vi seminar for alle elevene. Lørdagsseminar er en variasjon av foredrag, praktiske aktiviteter, konkurranser, samarbeidstrening og ulike festlige arrangementer. Seminarene blir holdt av gjestelærere, skolens lærere eller elever.

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!
Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Akrobatikk fokuserer hovedsakelig på styrke,tøying og enkel akrobatisk kroppskontroll. Vi starter enkelt, men beveger oss mot mer avanserte teknikker underveis. Du trenger ingen tidligere erfaring.

Akupressur

Akupressur kalles også akupunktur uten nåler. Akupressur er en av de eldste behandlingsformer vi kjenner. Det å holde på eller trykke på spendte eller ømme steder på kroppen virker lindrende.

Ballspill

Vi kommer til å spille ulike former for kjente ballspill, som stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille med og mot andre.

Bueskyting

Bueskyting er en teknisk idrett, hvor du ikke behøver å være fysisk sterk for å kunne bli en dyktig bueskytter. Lær konsentrasjon, fokus og egendisiplin.

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Dans

Vi kommer til å være innom jazzdans, lyrisk, hiphop og noen andre stiler. Fokus i dansetimene er å kunne jobbe med teknikk, samtidig som vi beveger oss og har det gøy.

Drømmearbeid

Nattens drømmer er en kommentar til det livet vi lever som våkne. Gjennom å forstå drømmene våre, vil vi også lære oss selv bedre å kjenne. Freud mente at drømmene er kongeveien til det ubevisste.

Frigjørende dans

Beveg deg til musikk. Vær fullt og helt deg selv, i bevegelser som er unik dine. Opplev at bevegelsene og dansen tar deg med, og oppdag nye sider ved deg selv.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som adspredelse. Du vil lære fletting i never, strikking, hekling og håndsøm i lær.

Hatha Yoga

Du vil lære kroppspositurer(asana) som styrker kropp og balanse, og som øker mobilitet(bevegelighet). Du vil lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser med fokus på pusten.

K-Pop Dance

Ha det gøy samtidig som du lærer dansekoreografiene til kjente grupper i Korea. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk, eller ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

Lær grunnleggende leirforming og utforsk begrepet brukskunst. Du vil få anledning til å lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere leiren på. Du kan lage fat, kopper, skåler og figurer.

Kor og konsert

Dette er et valgfag for deg som vil lære å synge sammen med flere. Vi vil synge flerstemt i ulike sjangere. Til jul vll vi lage en julekonsert og til våren setter vi sammen sanger til en mini-musikal.

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kosthold

Formålet med dette valgfaget er å gi en innføring i energigivende næringsstoffer, deres betydning for kroppen, og kroppens funksjoner. Vi skal også innom hvorfor vi serverer den maten vi gjør.

Kreativt møte

For deg som liker å tegne, male, skrive osv. men som synes det kan være ensomt å arbeide/skape alene, eller finne tid i en travel hverdag. Utforsk kunsteren i deg og kjenn gleden ved å skape.

Kunstglass

Lær grunnleggende teknikker i bearbeidelse av kaldglass og varmglass. Du vil lære å lage smykker, figurer og bilder.

Meditasjon og kroppsbevissthet

Faget er for de som ønsker å bli bedre kjent med egen kropp, kjenne på stillheten og refleksjon.

Mellom solskinn og ruskevær

En samtalegruppe der vi inviterer til dialog, refleksjon og deling. Eksempler på tema kan være: Livsmestring, Hva er normalt? Kroppspress, Hva er det gode liv? Hva er bra nok? Hvordan endre vaner?

Sangteknikk

Sangteknikk og stemmebruk er et fag som gir deg mulighet til å bli bedre kjent med stemme, lyd og kroppen som instrument.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Styrketrening

Valgfaget inneholder en innføring i trening på treningssenter og i ulike treningsteknikker. Det vil også bli fokus på skadeforebygging.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? Vi formidler kontakt med Hadeland videregående hvor du kan gå opp som privatisk. Valgfagsøkta er lagt opp som selvstudium.

Taekwondo

Taekwondo er en koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er særlig kjent for sine velutviklede og dynamiske fotteknikker.

Turn

I faget fokuseres det på styrketrening med kroppsvekt, samt nøye innlæring av svært effektive teknikker for å øke mobilitet og smidighet. Turn er overlegen de fleste idretter i å trene kroppskontroll.

Dobbeltrom er inkludert i prisen.

Tilleggskostnad for enkeltrom  u/ dusj og WC:      kr 400 pr mnd
Tilleggskostnad for enkeltrom m/ dusj og WC:      kr 600 pr mnd

Fasiliteter

Wi-Fi. Foredragssal med scene, 5 store klasserom, diverse grupperom. Gaming/spillerom, peisestue, TV-stue, badstue, stor gymnastikksal med scene, meditasjonsrom, dojo, treningsrom, formingsrom, fotballbane, volleyballbane, hinderløype og bålplass.

Skolen ligger ca 70 km. nord for Oslo og 50 km vest fra Gardermoen. Det går buss fra Oslo bussterminal til Brandbu. Buss fra Gardermoen til Brandbu, Gjøvikbanen (Oslo S - Gjøvik) stopper på Jaren, ca 5 km fra skolen.

Finn reiserute fra der du bor

 • Kafeer
 • Gatekjøkken
 • Restauranter
 • Matbutikker
 • Treningssentre
 • Jazzklubb
 • Kino
 • Rockeklubb
 • Bluesklubb (i Gran 9 km fra Brandbu)
 • Svømmehall (12,5m)
 • Idrettshall
 • Kultursti 
 • Skog med turterreng 
 • Randsfjord med badestrand
  • Friluftsområde og ballplass
 • Pilgrimsleden
 • Hadeland folkemuseum 
 • Tegneseriemuseum
 • Vulkaner (ikke aktive) 

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Normalt har du fritid etter middag, men noen valgfag foregår på kveldstid, vanligvis fra kl 18-20. Mange elever velger å ha en aktiv fritd, som kan brukes til kortspill, brettspill, filmkvelder, ulike turneringer, ballspill, bordtennis, biljard, gå en tur eller gaming i skolens eget gamingrom. Noen velger også å bruke kvelden til en samtale med gode venner.

Må fylle 18 år i løpet av skoleåret. 

Ida Molund Vasstrand

Linjelærer

Ida underviser i Hatha, Ashtanga, Vinyasa og Yin, samt filosofi og yogahistorie. Hun har en mastergrad i religionsvitenskap fra universitetet i Bergen, og skrev sin masteroppgave om yoga. Hun har bodd i Latin Amerika, USA og et år tilsammen i India, og har også studert spansk et år. For henne er yoga en metode for å bli kjent med seg selv og sammenhengen mellom kropp og sinn. 

Arne Ruste

Rektor

Arne er rektor og har jobbet med skoleledelse siden 2011. Han har tidligere jobbet innen finans, regnskap, bank og forsikring. Arne er utdannet som lærer på lærerhøgskolen i Hønefoss og har i tillegg en utdanning innen sosialpedagogikk pluss et rektorstudie fra universitet i Oslo.  Arne liker å være i aktivitet, trene og holde seg i form.

Epost: arne@hafos.no
Telefon: 41499470

Hallgeir Holden

Lærer

Hallgeir er lærer, men jobber også noe innen administrasjonen. Han har jobbet ved skolen siden 1988. Hallgeir underviser i valgfagene drømmearbeid, akupressur, ballspill og mellom solkinn og ruskevær, Han er gift og har en datter. På fritiden spiller han bridge, og liker de fleste former for spill. Han trives med å spille med elevene.

Epost: hallgeir@hafos.no
Telefon: 93035181

Katrine Foss

Internatleder

Katrine er internatleder og bor i Lunner kommune. I flere år jobbet hun som rådgiver i landbruket, men startet og drev en utebarnehage da hun etterhvert fikk barn. Hun tok lærerutdanning i voksen alder, og har jobbet i grunnskolen i 15 år. Hun er opptatt av at alle skal trives og syns at folkehøyskolens helhetlige tankegang er verdifull. 

Epost: katrine@hafos.no

Tone Bjørnstad

Kontormedarbeider

Tone jobber på kontoret og kan hjelpe deg dersom du har spørsmål rundt søknaden din.

Epost: tone@hafos.no
Telefon: 61339600

Asgeir Tharaldsen Grind

Linjelærer

Asgeir er personlig trener og er linjelærer på Trening, Motivasjon og Kosthold, han er også utdannet som kokk. Asgeir bruker mye av fritiden sin på å trene og underviser i valgfagene styrketrening og eventyrlig mat.

Epost: asgeir@hafos.no

Dimitris Farmakidis

Linjelærer

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido og Kenjutsu linja ved Hadeland folkehøgskole siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund og er da medlem av tekniske komite. Dimitris har bagrunn også som danser og koreograf og har jobbet i 10 år med foto og reklame.

Epost: aikidimi@hafos.no
Facebook

Mina Johannesen Sannes

Linjelærer

Mina er født i 1995. Hun er utdannet ved Norges Dansehøyskole innen dans og pedagogikk med fordypning i jazz. Hun har erfaring både i dans og koreografi. Hun har 12 års erfaring innen rytmisk gymnastikk hvor hun ble norgesmester i 2014. Hun er også vinner av kpop dance competition 2014.

Ida Falchenberg

Linjelærer

Ida er hovedlærer på Yogalinja. Hun underviser i yogastilene; Hatha, Ashtanga, Vinyasa, Yin og Medisinsk yoga. I tillegg har Ida utdannelse i selvutvikling, livsveiledning og energiarbeid fra ILIANA akademiet, og i filosofi, religion og kultur fra Universitetet i Oslo. Men den mest verdifulle lærdommen kommer fra erfaringer av menneske- og kulturmøter fra reiser rundt omkring i verden.

Epost: ida@hafos.no

Jack Jaehyung Choe

Linjelærer

Jack er fra Sør-Korea og er født i 1979. Han er utdannet innen folkehelse og fysisk aktivitet. På slutten av 90tallet var han en del av en guttegruppe som holdt opptredener i Seoul og på statlig TV.

Epost: jackchoe@hafos.no

Jon Lennart Løbak

Linjelærer

Jon Lennart har vært hovedlærer på Taekwondo- Martial Art linja siden 2000. Han har trent Taekwondo siden 1989 og har 4. dan. Han har trent under tidligere landslagstrener Jan Terje Sletten og stormester Cho Woon Sup. Han er utdannet i koreansk språk og kultur, tysk, samt pedagogikk, og han har bodd i Sør-Korea i 1998-1999 og i 2013-2014. Jon Lennart er også utdannet Shiatsuterapeut.

Epost: jon@hafos.no

Runar Lundvall

Linjelærer

Runar har studert psykologi ved UIO, idrettsvitenskap ved NIH og fysioterapi ved HIO. Han jobber som terapeut og personlig trener for SATS|Elixia, og er ansatt som faglærer på PT-utdannelsen hos AFPT i Oslo, der han underviser i idrettsskader og bevegelighetstrening. Runar er også faglærer i anatomi/justeringsteknikk for HiYoga og har selv praktisert Ashtanga Yoga i 12 år. Runar underviser i turn.

Epost: runar@hafos.no
Instagram: @hadelandfhs_tmk

Carina Maritza Vildem

Faglærer: Forming og musikk

Carina er musikk og formingslærer ved skolen og har jobbet her siden 1993. Hun har bachelor i musikk og master i forming. Carina underviser i stemmerbruk og kroppsbevissthet, kammerkor, keramikk, glasskunst og håndverksteknikker.  Utenom skolen jobber hun som kordirigent,  glasskunstner og er aktiv i flere håndverksteknikker. Hun leder allsangen ved skolen.

Epost: carinamaritza@hafos.no

Liv Astrid Hoff

Faglærer: Musikk

Liv Astrid har jobbet ved skolen siden 1999. Hun har vært faglærer, hovedlærer og ass. rektor.. Hun har utdanning som høyere lektor og sangpedagog, samt i lied, oratorium og opera. Liv Astrid brenner for sine medmennesker.
«Ingenting gleder meg mer enn å gi videre av mine erfaringer, og se gleden som speiler seg i elevenes øyne, når vi møtes i en felles forståelse»

Epost: livastrid@hafos.no

Øyvind Olavsen

Kokk

Øyvind er utdannet kokk, og jobber som kjøkkenleder.

Epost: øyvind@hafos.no

Bent Elvheim

Tilsynslærer

Bent har jobbet ved skolen siden 1999. Han har jobbet tidligere som driftsleder og nå jobber han som tilsynslærer ved skolen. Bent har og jobbet tidligere som egen næringsdrivendet i Aurland på Vestlandet der han kommer fra. Hans store interesse er fjellet, hytteliv og fisking, når dette oppleves er livet herlig å leve!

Epost: bent@hafos.no

Elisabeth Norstrøm

Kokk

Elisabeth er utdannet kokk. og jobber på kjøkkenet.På fritiden er hun opptatt av trening.

Epost: elisabeth@hafos.no

Tom Magnussen

Driftsleder

Tom har jobbet på skolen siden 2008.  Han begynte med et vikariat som internatleder og jobber nå som driftsleder. Tom har også hatt valgfag i akrobatikk og bueskyting. Han er utdannet tannteknikermester og utdannelse innen idrett med spesialisering på apparat turn. Tom har høgskoleutdanning i sosial og spesial pedagogikk og har tidligere jobbet med handikappede på videregående skole. 

Epost: tom@hafos.no
Telefon: 90623244

Lisbeth Østby

Renholder og kjøkkenassistent.

Lisbeth har ansvaret for å holde det rent og ryddig i skolebygningen og på internatene. Hun jobber også noe som kjøkkenassistent.  På fritiden er hun over gjennomsnittet interessert i biler, og elsker å skru.

Linjer på Hadeland folkehøgskole

Yoga

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Trening, Motivasjon og Kosthold

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Aikido, Japansk sverd og Bueskyting

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Manga og Webtoons

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

K-pop Korean wave

Hadeland folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hadeland gav meg et sted jeg kunne utvide min kunnskap om meg selv, min bevissthet og hvilke grenser jeg kan sprenge når jeg virkelig legger viljen min i hva jeg gjør.

Varg Johnsen

Eg kom til skolen utan forventningar, og trudde aldri at eg kom til å kose meg så masse som eg har gjort. Timane var gøye og lærerike; og lærarane er hyggelige og har kvar elev i sitt fokus. Eg har fått mange nye venner, som vil vare for alltid

Fra bloggen

- For meg ble folkehøgskolen en øyeåpner

Adrian Dahl Askelund (26) er snart ferdigutdannet klinisk psykolog. Masteroppgaven hans fra universitetet i Cambridge handler om forebygging av depresjon hos unge. For han selv ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen