Til hovedinnhold

- Hadde aldri vært den jeg er i dag uten folkehøgskolen

Komiker Maria Stavang har mye å takke for året på Ringerike folkehøgskole. Hun fikk tilbake skolegleden, bedre psykisk helse og økt selvtillit.

– Det er ikke noen hemmelighet at unge i dag, spesielt de som går på videregående, opplever et enormt press. Flere og flere sliter seg ut psykisk og fysisk, og det har aldri blitt skrevet ut så mye medisin i Norge til unge som det gjør i dag, sier Maria Stavang, bedre kjent som Piateed.

Fikk psykisk smell

Hun vet hva hun snakker om.

– Da jeg gikk på videregående gikk jeg selv på en skikkelig psykisk smell. Altså det var frontkollisjon 240 kilometer i timen rett inn i fjellveggen. Jeg klarte ikke å gjøre skole, holdt på å stryke i flere fag, og måtte gå til psykolog, fortsetter hun.

– Mye av grunnen til dette var at jeg aldri hadde kjent på en mestringsfølelse i videregående. Jeg fikk heller aldri senket skuldrene ordentlig. Det var alltid en innlevering som skulle inn, eller en prøve man skulle lese til.

– På toppen av det hele tenkte jeg også at det var smart å skyve fra meg mine nærmeste venner og grave meg ned i et lite hull. For det har jo pleid å hjelpe på depresjon, sier hun ironisk.

Maria Stavang Piateed Ringerike folkehøgskole

– Jeg kan takke folkehøgskolen for hvor jeg er i dag, for bedre psykisk helse og bedre selvtillit., sier Maria Stavang.

Les mer om Ringerike folkehøgskole

– Jeg savnet skoleglede

Da hun var ferdig på videregående hadde hun 22 dager og 42 timer fravær. Og det var bare i tredjeklasse. Hun klarte likevel å bestå, og har vitnemål i dag, men tror ikke hun hadde hatt det hvis reglene om fraværsgrense hadde kommet tidligere.

– Jeg husker at på slutten så var jeg lei. Jeg var så lei skole, jeg var så lei meg selv, eller den personen jeg hadde blitt på grunn av dette her. Jeg savnet det å ha skoleglede, for det hadde jeg hatt mye av på ungdomsskolen.

Hun var derfor tydelig på at hun ikke var klar for å gå videre på studier. I stedet bestemte hun seg for å søke folkehøgskole, og kom inn på linjen standup og revy på Ringerike folkehøgskole.
Der endret forholdet til skole seg.

– Da jeg gikk ut av folkehøgskolen hadde jeg faktisk null dager og null timer fravær. Og vi hadde skole på lørdager.

Se hele filmen hvor Maria forteller om folkehøgskole:

Les også: Maria Stavang: – Vi trenger større kreativ frihet i skolen

 

– Hadde ikke vært her uten folkehøgskolen

–  Jeg har så mye å takke det året på Ringerike for! Jeg hadde aldri begynt med videoer, stand up – eller i det hele tatt vurdert å jobbe med humor hvis det ikke var for folkehøgskolen.

Hun smiler.

– Og da hadde jeg heller aldri vært her, og hatt verdens beste jobb.

At mange kaller folkehøgskole et friår, har hun ikke så mye til overs for.

– Jeg trodde ikke man fikk poeng for å ta seg et år fri? Et folkehøgskoleår er nemlig ikke et friår, det er et pusteår. Et år hvor du får lov til å senke skuldrene, og gjøre akkurat det du vil.

Noe annet hun syntes var deilig, var at det ikke fantes karakterer. Ingen som hang over skuldrene dine og sa at du måtte jobbe hardere med den forbanna diktanalysen fra 1800-tallet, som du aldri ville få bruk for etterpå…

– Jeg tuller ikke, noen ganger føler jeg faktisk at jeg ble vurdert i måten jeg gikk på på videregående. Det var liksom så mye press overalt, ler hun.

Piateed Maria Stavang folkehøgskole

– Selv opplevde jeg å virkelig ønske å bli ferdig med skolen, mens folkehøgskolen ville jeg at aldri skulle ta slutt, avslutter Maria.

Maria synes det er en veldig god ting at folkehøgskoleåret ikke er et år der du blir vurdert for alt du gjør. At det mest er innsatsen som gjelder, ikke hva du klarer å levere på den dagen det gjelder som mest. Eller at du har lærere som virkelig bryr seg om deg, som ønsker å ta vare på deg, og som rett og slett ønsker at du skal få det beste året i ditt liv.

– Lærerne kjører deg til legevakten når du har fått urinveisinfeksjon, kjefter på deg når du ikke rydder etter deg, og ikke minst gir deg masse ros. Ros for det du nettopp gjorde på scenen, selv om du vet at du sang veldig surt.

Les også: – Lærerne jeg møtte ble et vendepunkt

Folk angrer på å ikke velge folkehøgskole

– Om du ikke vet hva du skal gjøre etter videregående, eller hvis du er så sliten at du nesten ikke vet ditt eget navn, så anbefaler jeg på det sterkeste at du tar deg et folkehøgskoleår. Noen ganger må bilen inn på service liksom.

Mange av dem hun omgås med sier at de angrer på at de ikke tok seg et år på folkehøgskole, hvor man både kan lære fag, lære å samarbeide, bli samfunnsengasjert – og få litt mer lyst til å gå på skolen.

– Jeg kan takke folkehøgskolen for hvor jeg er i dag, for bedre psykisk helse og bedre selvtillit. Man lærer noe av alt, og må faktisk ikke være ferdig utdannet i en alder av 22. Det er det bare du som bestemmer selv!

– Selv opplevde jeg å virkelig ønske å bli ferdig med skolen, mens folkehøgskolen ville jeg at aldri skulle ta slutt, avslutter Maria.

 

660