Til hovedinnhold

Folkehøgskolene på Sørlandet vokser mest

For andre år på rad opplever folkehøgskolene søknadsrekord, og hele 7500 elever startet på de 80 norske folkehøgskolene i slutten av august. Den største veksten finner vi i Agder-fylkene og i Rogaland.

 

– Vi tror flere har fått øynene opp for det et folkehøgskoleår faktisk gir, som læringsglede, økt samarbeidskompetanse og faglig utvikling, sier Dorte Birch, daglig leder for Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

1. september var det 7500 elever på de norske folkehøgskolene. Det er 3,2 prosent flere enn på samme tid i fjor. Den aller største veksten det siste året skjer i Agder-fylkene og Rogaland. Her startet det 984 elever i august. Det er 11 prosent flere enn ved skolestart i 2015.

 

kristiansand-fhs-2016

Noen av elevene som startet opp på Kristiansand Folkehøyskole i august.

 

– Spesielt gledelig er det at vi ser en vekst på Sørlandet. Her har det i løpet av det siste året startet to nye folkehøgskoler, Kristiansand Folkehøyskole og SKAP Kreativ Folkehøyskole i Mandal. På hver sin måte treffer deres fagtilbud målgruppa veldig godt, sier Birch.

Dorte nett

– På hver sin måte treffer de nye folkehøgskolene på Sørlandet målgruppa godt, sier Dorte Birch.

 

Les mer om Kristiansand Folkehøyskole

Les mer om SKAP Kreativ Folkehøyskole

 

Rekordstort elevkull

Skoleåret 2015/2016 var rekordstort for de norske folkehøgskolene. Aldri tidligere har flere elever gått på folkehøgskole. At skoleslaget fremdeles er i vekst sier mye om behovet i samfunnet. Antallet elever tilsvarer over 11 prosent av et årskull, og er like mange som Forsvaret har inne til førstegangstjeneste.

– Dette sender et tydelig signal til resten av skolenorge. Når karakterpresset øker på alle andre arenaer, blir det stadig viktigere med en motvekt. Uten verken karakterer eller eksamener evner folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjonen til å lære, sier Tor Grønvik, daglig leder for Informasjonskontor for kristen folkehøgskole.

Tre grunner til at folkehøgskolene er så populære

skap-lego

SKAP Kreativ Folkehøyskole i Mandal tilfører med sine fagområder en helt ny satsing på innovasjon og entreprenørskap i folkehøgskolen.

 

Kristiansand Folkehøyskole har et unikt samarbeid med Dyreparken, og et eget linjetilbud for enslige foreldre. Den nye folkehøgskolen i Mandal, SKAP, har fag som innovasjon og entreprenørskap på timeplanen, og skal samarbeide tett med næringslivet i regionen.

 

Hvorfor populære?

Vi ser tre hovedgrunner til at folkehøgskolene opplever en vekst:

 

1, Fornøyde elever gir folkehøgskolene god reklame
Analysebyrået EPSI foretar hvert år en undersøkelse av hvor fornøyd norske elever og studenter er med universiteter, høgskoler, folkehøgskoler, videregående skoler og andre skoleslag. Folkehøgskolene kommer hvert år ut på topp med de mest fornøyde elevene. De fornøyde elevene reiser hjem og forteller om folkehøgskolen til yngre søsken og venner som også får lyst til å dra på folkehøgskole.

 

1263588439549493072_248632254

Folkehøgskolene har de mest fornøyde elevene.

 

2, Presset er stort i andre skoleslag

Mange elever trenger et år uten karakterer og eksamen etter stort press på videregående skole. Dette året kan gi elevene læregleden tilbake før de for eksempel begynner på universitet eller høgskole.

De aller fleste har godt av et folkehøgskoleår

 

 

3, Folkehøgskolene har linjer som er relevante og interessante 

Med over 600 ulike linjer så er det noe for enhver smak. De siste årene har folkehøgskolene opprettet populære linjer innen for eksempel esport, spillutvikling og cosplay i tillegg til de mer tradisjonelle linjetypene innen friluftsliv, musikk og teater og mediefag.

I tillegg er selve undervisningsformen på folkehøgskolene tilpasset det morgendagens arbeidsmarked trenger. På folkehøgskolene er det ikke pugging som står i sentrum, men samarbeid og moderne problemløsing.

 

1262888865377763251_248632254

Folkehøgskolene følger med og har linjer som fenger elevene.

Dette er de ti mest populære linjene på folkehøgskolene

90