Til hovedinnhold

Begynte på folkehøgskole for å lære tegnspråk

Hedda (t.h.) begynte på folkehøgskole for å lære seg tegnspråk, og synes hun har lært mye på kort tid. Her sammen med medelev Elisa Glomset Kjersem.

Hedda har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, og ville lære seg tegnspråk for å bygge på utdanningen. På Ål folkehøyskole har hun lært mye på få måneder.

– Som lærling jobbet jeg et år på SFO og et år i barnehage. På en samling for lærlinger høsten 2021 hadde vi litt om tegnspråk. Vi gikk blant annet gjennom alfabetet, og jeg syntes det virket veldig spennende å lære mer, forteller Hedda Malén Korsnes Koppernes (20) fra Volda.

Hjemme snakket hun med moren sin om ulike alternativer. Hun hadde lyst til å lære mer, men det fristet ikke med flere års utdanning på høgskole.

– Jeg var veldig skolelei, og det hadde ikke vært noe for meg å starte på en bachelorutdanning på en høgskole, sier hun.

Sammen oppdaget de Ål folkehøyskole, som er en tegnspråklig folkehøgskole. Her har de tilbud både for dem som vil lære tegnspråk, og dem som allerede snakker det.

Lært mye på kort tid

– Vi tenkte at det var mye bedre å bruke penger på et år på folkehøgskole, som jeg kunne ha nytte av senere. Da ville jeg få kombinasjonen av et kjekt år, samtidig som jeg lærte mye, forteller Hedda.

Hun søkte – og kom inn. På linja tegnspråk var de sju elever som begynte i høst. Alle med et ønske om å lære mer tegnspråk.

– Jeg kunne ingenting tegnspråk da jeg kom til folkehøgskolen, og all undervisning her foregår på tegnspråk. Lærerne er døve, og det er også de aller fleste elevene på skolen, sier hun.

Ål folkehøgskole

Sted: Ål
Elevplasser: 46
Linjer: 4
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Det betyr at vi må bruke tegn hele tiden. Jeg tror det er hovedgrunnen til at vi hørende har lært så mye tegnspråk på kort tid.

Hun synes det har gått fint å komme til skolen uten å kunne noe tegnspråk fra før. Etter et halvt år på skolen klarer hun veldig fint å kommunisere med alle de andre elevene.

– Jeg kan også fint oppfatte og forstå tegnspråkgrammatikk, selv om jeg ikke klarer praktisere det selv. Det jeg snakker blir kanskje mer tegn til tale. Likevel er det lett å gjøre seg forstått.

tre jenter sitter i en slede, vi ser ryggen på to andre som styrer hesten de kjører med
Hedda synes det har vært veldig mange morsomme aktiviteter i løpet av skoleåret. Selv om de fleste andre elevene på skolen er døve, har hun lært nok tegnspråk til å enkelt kunne kommunisere med alle.

Les også:

Den unike folkehøgskolen

Liten skole

Etter jul byttet Hedda linje, og startet på håndverker.

– Jeg er veldig glad i kunst, spesielt tegning og maling. Nå tenkte jeg det kanskje ville bli enda enklere å lære mer tegnspråk, når jeg går i en klasse der alle elevene er tegnspråklige, forteller hun.

Til nå har de jobbet med trådkunst og oljemaling, og Hedda gleder seg til mer.

– Etter vinterferien skal vi til Island, og så går nok resten av skoleåret veldig fort, sier hun.

Det eneste hun synes er litt synd er at skolen er nokså liten. I år er de bare 21 elever totalt. Aller helst skulle hun hatt flere rundt seg.

– Døvemiljøet i Norge er ikke så stort, så jeg forstår jo at skolen er litt liten, men jeg skulle ønske flere gikk her for å lære tegnspråk.

Selv om ikke dette året blir en formell utdanning, er det utrolig lærerikt. Med den utdanningen jeg har kan det godt hende at jeg kommer borti barn som bruker tegnspråk. Da vil året mitt på folkehøgskolen være en stor fordel!

– Nå har jeg også et godt grunnlag å bygge videre på dersom jeg ønsker å studere mer.

Les også:

- Vi hadde ikke hatt det samme søskenforholdet uten Ål folkehøgskole

Ved siden av undervisningen i tegnspråk har det blitt mange ulike aktiviteter i løpet av folkehøgskoleåret. Lørdagene er skolen gjerne på tur. Hedda nevner hundekjøring, skøyter, skidager og aking som noe av det hun har likt aller best.

Til høsten flytter Hedda til kjæresten på Sunndalsøra. Hun har søkt på en jobb som støttekontakt, og håper finne mer relevant etter hvert.

– Jeg har så smått begynt å søke på jobber for neste år nå, og tror det skal gå ganske greit å finne noe interessant. Da håper jeg også at jeg kan få nytte av det jeg har lært på skolen i år.

Lyst til å lære mer om tegnspråk?

Ål folkehøyskole er helt unik! Her foregår all undervisning på tegnspråk, både for døve og hørende. Les mer om deres tilbud her:

Ål folkehøyskole
435