Til hovedinnhold

- Vår mulighet til å direkte påvirke politikken i Norge

Elise og Sondre var to av elevene på Toten folkehøgskole som brukte muligheten til å stemme i går.

Tidvis var det lang kø i gymsalen på Toten folkehøgskole da kommunen i går rigget opp eget valglokale for elever og ansatte. Et tiltak som trolig økte valgdeltagelsen vesentlig blant mange førstegangsvelgere.

Som en del av pandemihåndteringen rigger i år mange kommuner i Norge i stand et eget valglokale på folkehøgskoler og videregående skoler en dag i forkant av stortingsvalget. I går var turen kommet til Toten folkehøgskole. Valgfunksjonærene var imponerte over oppslutningen blant elevene, og håper ordningen kan fortsette også etter korona. Her økte uten tvil valgdeltagelsen.

– Dette er aller første gang det legges til rette for at elevene kan stemme her på folkehøgskolen. Tidligere har vi tatt med de som ønsker til rådhuset for å forhåndsstemme, sier rektor Live Hokstad, som roser initiativet fra Østre Toten kommune.

Ordningen fungerte kjempebra! Jeg er sikker på at det har økt valgdeltagelsen blant våre elever.

Rektor Live Hokstad stemte også under gårsdagens forhåndsstemming ved Toten folkehøgskole. Hun roser Østre Toten kommune for initiativ og gjennomføring.

Den drøye timen gymsalen var omgjort til valglokale var over 70 prosent av elevene innom for å stemme. Flere hadde også forhåndsstemt i hjemkommunen før de startet på skolen i august.

– Vi har ikke hatt fokus på ulike partier i forkant av valget, men vi har snakket en del om viktigheten av å engasjere seg og delta i samfunnet. Nå har de en flott mulighet til å gjøre nettopp det ved å bruke stemmeretten, sier hun.

Toten Folkehøgskole

Sted: Lena
Elevplasser: 85
Linjer: 16
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Les også:

- Dette viser hvor enkelt det faktisk er å påvirke politikken i Norge

Avverget sofavelgere

En av dem som brukte muligheten var Jenny Bergset Heide fra Oslo. Hun er stipendiat på skolen, og roser initiativet fra kommunen. Hun mener det har avverget flere sofavelgere.

– Jeg mener det er viktig å bruke stemmeretten. Det er jo vår eneste mulighet til å direkte påvirke politikken i Norge. Uansett hva du stemmer er det viktig, sier hun.

Selv om hun politisk er nokså uenig med flere av sine venner, mener hun det er mye viktigere at de faktisk stemmer enn at de sitter hjemme på valgdagen.

– De sakene som engasjerer meg mest er miljø, innvandringspolitikk og skole. Det ble også avgjørende da jeg valgte parti, sier Jenny.

I forkant av valget har hun tatt flere valgomater og sett noen debatter. Selv om det kan være frustrerende å se hvordan politikere vrir seg unna spørsmål uten ordentlig å svare, synes hun det er viktig å følge med.

Jeg mener det forplikter litt å stemme. Når du stemmer, skal du også vite hva du stemmer på.

Jenny Bergset Heide mener gjennomføringen av forhåndsstemming på folkehøgskolen avverget flere sofavelgere.

Mange førstegangsvelgere

Det er ulike saker som opptar elevene på Toten folkehøgskole. For førstegangsvelger Elise Alme Jensen fra Bergen er det klima og bærekraft som er viktigst, men hun er også opptatt av internasjonale problemstillinger og bistand. For medelev Sondre Øverland Lyngstad fra Eide utenfor Molde er det helse og vei som betyr mest.

– Jeg har forsøkt å se på helheten blant partiene før jeg valgte, sier Sondre, som både har lest på partienes hjemmesider og tatt valgomater.

– Jeg fulgte noen av debattene fra Arendal, men føler også jeg kan en del om de ulike partiene etter å ha hatt politikk som fag på videregående, sier Elise.

Begge er glade for muligheten til å stemme på folkehøgskolen.

– Jeg rakk aldri forhåndsstemme hjemme siden jeg jobbet så mye i sommer. Da var det helt supert at vi fikk beskjed om at vi kunne stemme på skolen, smiler Sondre.

For Elise og Sondre er klima og bærekraft, vei og helse de viktigste politiske sakene før årets stortingsvalg.

For Daniel Pedersen Geitanger fra Sandnes var det stort å ha muligheten til å stemme for første gang. Selv om han ikke er i tvil om hvilke saker han mener er viktigst, har det vært utfordrende å finne ut hva de ulike partiene mener om dette.

– Jeg er opptatt av LHBTs rettigheter, og mener for eksempel at mye ville blitt bedre om vi styrket undervisningen på skolen med mer informasjon. For å forhindre fordommer må man begynne opplysning tidlig, sier han.

Egentlig har det vært enklere å finne ut hvilke partier som ikke er opptatt av det samme som meg, enn hvem som er det.

Les også:

-Folkehøgskolen vekket engasjementet mitt

Daniel Pedersen Geitanger synes det har vært vanskelig å finne ut hvilke partier som er opptatt av det samme som han.

Lite action i politikken

Sara Bratlie fra Oslo synes det er spennende å kunne stemme for første gang, selv om det har vært vanskelig å bestemme seg for parti.

– Jeg har inntrykk av at mange partier mener mye av det samme, og det har egentlig vært ganske vanskelig å velge, sier hun.

Hun ser ofte Debatten på NRK, og har lest en del nyheter. Likevel mener hun det blir mye snakk og lite action.

Jeg tror det blir viktig fremover at politikerne tar klima mer på alvor. Noen må ta ansvar og sørge for at det skjer noe!

Sara Bratlie mener det fort blir mye snakk i politikken, og lite action.

Enklere å velge sak enn parti

Medelev Amund Heldal fra Ås er enig i at det ikke er så enkelt å velge parti.

– Egentlig har jeg ikke så mange meninger om politikk. Jeg har hørt på foreldrene mine og stemt som dem denne gangen, forteller han.

Samtidig roser han muligheten for å stemme på folkehøgskolen.

Det var kjempebra at det var mulig å stemme i gymsalen i dag. Hvis ikke, er jeg ikke sikker på om jeg hadde stemt i det hele tatt.

Amund Heldal er usikker på om han hadde stemt ved årets stortingsvalg hvis det ikke var for den arrangerte forhåndsstemmingen ved Toten folkehøgskole.

For Katrine Buschmann Smette fra Honningsvåg var det også enklere å velge sak enn parti.

– Jeg er opptatt av at barnebidrag må økes, det er altfor lite i dag. I tillegg brenner jeg for at familier må få beholde egne barn uten innblanding fra barnevernet, forteller hun.

Muligheten for å stemme på folkehøgskolen var populær.

Jeg liker at også vi unge har muligheten til å stemme. Her har vi sjansen til å si hva vi mener, uten at noen andre kan bestemme for oss.

Katrine Buschmann Smette synes det er enklere å engasjere seg i en sak, enn å finne det partiet som er mest enig med henne.

Stortingsvalg

Mandag 13.september er det stortings- og sametingsvalg i Norge. Fra 10.august til 10.september er det mulig å forhåndsstemme.

Les mer om årets valg
178