Til hovedinnhold

Slik får du fyr på bålet

Synes du det er vanskelig å få fyr på bålet? Her får du tipsene du trenger.

IMG_4829

EKSPERTEN: Jens Kristian Baustad, lærer på jakt- og fiskelinja på Pasvik folkehøgskole, gir deg sine beste tips på hvordan du får fyr på bålet. Foto: Trude Sandvik

Bruk tørr ved

Ta deg en tur i skogen for å finne tørrgran eller furu. Selv om veden er fuktig på utsiden vil kjerneveden som oftest være tørr.

Pakk med deg øks

For å komme seg inn til den tørre kjerneveden er det lurt å ha med seg øks. Det finnes mange varianter på markedet. Velg gjerne en som er liten og lett å ha med seg.

Kunsten ligger i forberedelsene

Før du bygger opp bålet er det lurt å finne en strategisk plassering. Tenk på terreng, omgivelser og vindretning. Det er også lurt å gjøre klar en del ved, slik at du kan fore bålet etterhvert som det utvikler seg.

Slik bygger du opp bålet

Grav deg ned til bakken hvis det er mye snø.

Start med større vedkubber nederst, slik at du får et solid fundament som det er lett å bygge videre på. Disse vedkubbene vil også være med på å beskytte mot den fuktige bakken.

Videre stabler du med gradvis mindre vedkubber og fliser.

Se enkle oppskrifter for gourmetmat på bålet

Følg med på bålet

Når bålet tar fyr kan du legge på større kvister og kubber. Husk å følge med på bålet helt til det stabiliserer seg.

Her kan du se hvordan Jens Kristian får fyr på bålet

 

Er du ute etter en oppskrift på noe deilig du kan lage på bålet? Hva med å prøve pinnebrød med en spennende vri? Oppskrift og bilde fra matprat.no.

Oppskrift på pinnebrød med chorizopølse

Bilde: matprat.no

Bilde: matprat.no

Dette trenger du:

Slik gjør du det:

  1. Bland sammen det tørre.
  2. Spe på med vann og olje til du får en smidig deig.
  3. Finhakk chorizo og basilikum og elt det godt inn i deigen.
  4. Del deigen i fire emner, og tvinn dem rundt hver sin pinne.
  5. Stek brødet på bålet til det er gjennomstekt og slipper pinnen.

Vel bekomme!

 

Les mer om Pasvik folkehøgskole
9

Kommentarer