Til hovedinnhold

Oppskrift på Chili con carne og cornbread

Elevene på linja «Mat med smak av verden»Bømlo folkehøgskule deler sin favorittoppskrift med deg. Chili con carne med et fantastisk cornbread. Denne retten må du bare prøve! Den passer perfekt til helgekosen, men også til de dagene du vil unne deg noe ekstra godt.

chili

Oppskrift på Chili con carne

3-4 porsjoner

Dette trenger du:

1 løk, finhakkes
2 hvitløksfedd, finhakkes
1/2 rød chili, fjern frø og finhakk
1/2 ts godt chilipulver
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts knuste korianderfrø
1/4 kanelstang
300 g kjøttdeig, karbonadedeig eller grytekjøtt i terninger
1 boks knuste tomater
1 boks røde bønner
1,5 ss tomatpure
1 dl rødvin og buljong
1 rute mørk sjokolade
sukker, salt og pepper
olivenolje

Elevene på kokkelinja i full gang med å lage chili con carne

 

Slik gjør du det:

Bruk en vid kasserolle med lokk. Fres løk og hvitløk mykt i litt olivenolje. Tilsett chili og de andre krydderne. Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunet, krydre med litt salt og pepper.

Rør inn tomatpure og tilsett knuste tomater og væske. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i 1 time.

Ta av lokket og kok videre i 15 minutter.

Smak til med sukker, salt, pepper og tilsett sjokoladen.

Er bønnene ferdig kokt? Da tilsetter du de helt mot slutten av koketiden for å varme de.

 

Ingen chili con carne uten chili!

 

Serveringstips:

Dryss over knuste tortillachips før servering. Tilsett også gjerne litt hakket frisk koriander.

Så enkelt, men så flott! Selv i papptallerken ser denne retten innbydende ut.

Kan også serveres med ris, salat, rømme og cornbread (se oppskrift nedenfor).

Oppskrift på cornbread (maisbrød)

Saftig amerikansk cornbread (maisbrød) med søte undertoner som passer utmerket til chili con carne.

Dette trenger du:

1 liten langpanne
1 kopp maismel, polenta

1 kopp hvetemel

½ kopp sukker

¾ ts salt

5 ts bakepulver

¼ kopp nøytral olje

1 kopp melk

3 egg

Meierismør

 

Slik gjør du det:

Varm stekeovnen til 200 grader.

Smør langpanna.

Bland sammen de 6 første ingrediensene.

Tilsett resten av ingredienseneu og bland godt. La det svelle i 10 minutter. Helles i den smurte langpanna og stekes i ovn ca. 18 minutter.

Ta et lite stykke smør og dra over toppen av brødet mens det ennå er varmt. Det får da en glasert, blank overflate.

Det er ingen sak å «kokkelere» på skolekjøkkenet med slike blide medelever

Serveringstips:

Deles i biter og serveres med smør. Passer veldig godt til chili con carne!

 

Vel bekomme

 

51