Til hovedinnhold

Flau over å være amerikaner

USA-linjen på Skogn folkehøgskole har amerikansk lærer. Han har sterke meninger om presidentvalget i USA.

img_0503

Harald Gene Edgerton er lærer på USA-linjen på Skogn folkehøgskole og han har sterke meninger om valget i USA

Harald Gene Edgerton – eller Gene, som elevene kaller ham – forteller at han føler seg flau over å være amerikaner. Ikke bare fordi Donald Trump vant valget, men fordi det sier mye om folket i USA.

– Hvordan kunne så mange mennesker støtte en mann som har en slik personlighet og karakter? Dette spørsmålet stiller han seg etter presidentvalget i USA.

– Før valget prøvde jeg å gi elevene et nøytralt perspektiv, men jeg var hele tiden ærlig om mine egne meninger hvis elevene spurte, forteller Gene, som først støttet Bernie Sanders og siden Hillary Clinton.

USA film og friluftsliv

Gene er lærer på linjen USA film og friluftsliv på Skogn folkehøgskole. Elevene på linjen lærer om mange sider ved amerikansk kultur og nå i høst har presidentvalget stått i sentrum. Gene har forsøkt å forklare elevene hvordan det amerikanske valgsystemet er bygget opp og fortalt hvorfor amerikanere støttet den ene eller den andre kandidaten. Det var viktig for ham å gi elevene et kulturperspektiv på valget slik at de kan bruke det siden i livet når de selv skal foreta valg.

– En del elever var veldig informert om valget, forteller Gene. – Det var godt å kunne bruke deres perspektiver. Noen ganger kunne en elev komme med en YouTube-video som vi kunne bruke i klassen og det ga god mening for de andre elever.

skogn1

På USA-linjen lærer man om amerikansk kultur. Klassen drar også på studietur til USA

Gene prater utmerket norsk, men når han blir ivrig så slår han over på engelsk. Det skjedde også når han skulle forklare hvorfor han tror så mange av hans landsmenn stemte på Donald Trump.

– Mange hvite, kristne, hetero mennesker etterhvert følte seg som en minoritet.

They are like a cornered dying dog that bites

Gene mener at Trumps abortmotstand også var en grunn til at han ble valgt. I tillegg tror han at en del amerikanere er rasiter og sexister uten å ville innrømme det overfor seg selv.

– Mange i USA er usikre og da vil de dytte hverandre ned for å føle seg bedre selv.

Bra søkning til linjen

Linjen USA film og friluftsliv er en populær linje med mange søkere. Gene mener det er fordi USA er et land som mange er interessert i. I tillegg til kunnskap om det store landet i vest, så får elevene også lage film og de får kommet seg ut på turer i nærmiljøet.

skogn23

Elevene på linjen USA film og friluftsliv får også oppleve mye norsk natur i løpet av året

– Elevene lager mest kortfilm, forteller Gene. – De er flinke til å lage film om det de opplever. Min oppgave er å forsøke å få dem til å tenke mer kreativt. Lære dem hvordan de kan lære film som er artige, spennende og interessante å se på.

På våren er alle elevene på studietur til USA. Der reiser de igjennom åtte-ni stater i den vestlige delen av landet. De kommer innom alt fra San Fransisco til Gran Canyon og får besøke rike og fattige, mormoner og amishfolk.

Les mer om linjen USA film og friluftsliv

Fra North Carolina og Texas

Gene kommer opprinnelig fra South Carolina, men flyttet til Norge og Skogn folkehøgskole for to år siden. Han har dog bodd i mange land utover Norge, blant annet Ukraina og Afghanistan.

– Jeg har jobbet som engelsklærer og har vært i over 40 land, forteller han. – Jeg er derfor vant med å se USA utenfra.

img_0495

Gene har bodd i mange land i verden

Den siste jobben han hadde før han reiste til Skogn i Nord-Trøndelag, var å undervise i kulturforståelse i ulike internationale bedrifter i USA. Da bodde han i Texas.

Det er dog ikke første gang han har vært i Skogn.

 Jeg gikk på Skogn folkehøgskole for tretti år siden

Det var faktisk hans tidligere lærer på Skogn folkehøgskole som tipset Gene om at Skogn folkehøgskole kunne ha en ledig jobb til ham.

– Da min gamle lærer skulle pensjonere seg så fortalte han at det kunne være en jobb til meg her og nå er jeg her, forteller Gene med et smil.

Les mer om Skogn folkehøgskole

Trønderdialekten er vanskelig

Gene trives godt på skolen og har også lært seg forbausende godt norsk til å kun ha vært i Norge i to år. Han synes dog den lokale dialekten kan være litt vanskelig.

– Når jeg er i Oslo så tenker jeg at jeg egentlig ikke er så dårlig i norsk, men når jeg kommer tilbake til Trøndelag så føler jeg meg skikkelig dårlig.

Trønderdialekten er forferdelig vanskelig

Gene sier det med et smil og det virker i det hele tatt ikke som om det er mye som kan ødelegge hans gode humør.

– Det er litt lettere for meg å få være litt rar. Jeg er jo amerikaner, da er det lov, ler han. – Jeg er også åpen om at jeg er homofil. Det kan gjøre at flere elever føler seg komfortable med å prate med meg om ting de ellers ville ha problemer med å dele med noen.

skogn20

Elevene på USA film og friluftslivs-linjen får oppleve mye i løpet av året på Skogn folkehøgskole

Gene har en solid utdanning. Utover året på Skogn folkehøgskole, som ble valgt fordi han var interessert i nordisk kultur, så har han en bachelorgrad i skandinavisk kultur, bachelor i markedsføring, mastergrad i historiefortelling og en mastergrad i pedagogikk.

Kunne Trump ha blitt valgt i Norge?

På spørsmål om han tror at Donald Trump kunne ha blitt valgt i Norge, så svarer Gene nei.

– Nordmenn kunne aldri valgt en politiker med en personlighet som Donald Trump, mener han. – Norge er en mer fornuftig kultur. Trump blir for dramatisk. Han kan virke spennende på avstand, men ikke her i Norge.

Calm and cool, that’s the Norwegian way

– Nordmenn er også flinkere til å gjennomskue at Trump ofte motsa seg selv, mener han. – En person som er så rik og så arrogant, kan ikke bli leder i Norge.

Gene er dog ikke nådig når han skal beskrive USA’s valg av Donald Trump:

America took the low road

skogn21

Elevene på USA film og friluftsliv får se mange sider av det amerikanske samfunnet når de er på studietur i landet

Les mer om Skogn folkehøgskole
162

Kommentarer