Til hovedinnhold

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF

Velkommen til den urbane og grønne folkehøyskolen. Stavanger gir deg mangfold og kulturtilbud. StUF gir deg gylden tid og nye rom:    Frirom – ditt meningsfylte år med linjer i samspill med byen! Pusterom – din tid for å finne deg selv, og andre! Handlingsrom – dine muligheter til å gjøre feil, og finne riktig retning!  

Søk på skolenLinjer

Skolen med hjerte for byen, og ditt miljøvennlige hjem! Her får du treffe du nye venner, utvikle deg faglig, dyrke dine interesser og se nye muligheter. Her kan du finne din plass, ha spennende samtaler og oppdage byens mange muligheter.

Er svaret ja, så er Stavanger Urban Folkehøyskole med sitt interessante fagtilbud og mangfold av aktiviteter, plassen for deg!

Med alt en by har å by på, vil Stavanger og StUF gi deg tid og rom til å utvikle deg og blomstre som person. Stavanger er en by full av sjarm og kulturtilbud, smale gater og flotte parker, streetart og surfestrender. Her får du gå på en levende skole i samspill med byen, du får begivenhetsrike reiser som er eventyr på skinner, og du får gjøre mer.  På StUF har vi laget en undervisning og hverdag, fri for press og stress, som hjelper deg å finne optimisme og som støtter deg i å ta trygge valg.

Kunnskap og kompetanse om et grønt skifte øker og vil bare bli større og større i tiden som kommer. Det du kan lære på StUF er allerede ønsket og etterspurt, både for videre studieløp og i arbeidslivet.

På Stavanger Urban Folkehøyskole er Norges turen og utenlands turen, mat og materiell, bopel på internat, strøm og internett, inkludert i prisen. Her kommer det ingen ekstra beløp for det som er i skolens regi. Beløpet du får av Lånekassen dekker i helhet hva det koster å gå på StUF. 

Dette står vi for

GRØNN OG URBAN

Stavanger Urban Folkehøyskole har et frilynt verdigrunnlag. Frilynt betyr å være fordomsfri, tolerant og ha et fritt sinn.

StUF vil styrke mangfold og likeverd og er en læringsarena for både elever og lærere. På StUF får du oppleve inspirerende prosjekter i samspill med byen. Stavanger Urban Folkehøyskole – en grønnere hverdag og byen som klasserom. Helårslinjene er:

Valgfag som f.eks. Leire, street art, surfing, dans, fekting, ølbrygging, økologi, birøkt, skriveglede, parkour, sirkulær økonomi, mm.

 

Flere fellesfag vil være under de tre hovedtemaene Kognitiv, emosjonell og aktiv

Kognitiv Lyst til å finne mer ut av hvordan akkurat du passer inn i en gruppe? Temaene her vil kunne utvikle dine evner til å se deg selv i et større mangfold.

Emosjonell Vil du lære metoder som styrker kreativitet din i hverdagen? Vær med å undersøk hvordan dine emosjonelle ressurser og skaperkraft kan brukes også i studie og jobb.

Aktiv Her kan du få prøve ut konkrete løsninger på utfordringer og problemstillinger. Hva må til for at vi klarer å handle i ulike situasjoner?

Andre fellesfag:

 • Lørdagsseminar. Elevstyrt arena med masse spennende muligheter
 • Sans og samling. Morgensamling som skal vekke vår nysgjerrighet
 • Elevrådets time. Elevdemokrati og elevmedvirkning
 • Temauker. Artist in residence på skolen, kunst og aktiviteter i samspill med elevene
 • Steffens seminar. Seminar om klima og skole
 • Urbant Landbruk. Tak for mat

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse! Med forbehold om endringer.

Valgfag vi har ved skolen: 

 • Birøkting 
 • Fekting
 • Dansing
 • Natur og Mindfulness
 • Ølbrygging
 • Spikking 
 • Tråd & Tekstil 
 • Teater og performance 
 • Leire og modellering 
 • Grafikk: Linotrykk, risotrykk, monotrykk mm.
 • Surfing 
 • Klatring 
 • Koptisk bokbinding 
 • Portefølje og Adobe
 • Skrivekurs 

Om spesifikke ønsker til valgfag er det stor mulighet for realisering! 

Brettspill & andre fantastiske fritidsinteresser

Valgfaget hvor det bar er fantasien som setter grenser. Digger du brett- , data-, rolle- og miniatyrspill? Hva med laiv, fabelprosa, cosplay eller vil du fange gullsnoppen? Her er det fritt fram.

Fekting

Fekting er en herlig sport som utvikler din reaksjonsevne, strategi, spenst – alt sammen i et godt miljø. Like ved skolen, i et nytt fekteanlegg, med en super trener har du muligheter til å prøve deg

Å samtale

Lær deg å tale sammen med andre. Akkurat nå er kunsten å samtale viktig. Her får du prøve og øve på gode metoder for å bli en samtaleholder. Alt fra smalltalk til dype og store samtaler.

Hvordan få ting til!

Her kan du lære hvordan du legger planer, får troen på at det skal gå, blir en pådriver og virkeliggjør drømmene din.

Dans

Her får du danseglede og variasjon. Stavanger har også spennende scener og et rikt danseliv. Lær av dyktige dansere som lever og puster dans.

Ølbrygging

Aldri lagt øl før sier du? Lær den edle kusten å lage håndlaget øl. Her får du lære av ekte bryggemester.

Filosofi

En verden i endring, rask utvikling og øyeblikkets tyranni. Vi trenger å løfte blikket og stille de store spørsmålene. Dannelse og filosofi handler om grunnleggende prosesser og kjærlighet til visdom.

Ville vekster og sanking

Vær med på å sanke gratis, ureist, naturlig, helsebringende vekster som du kan bruke til og i mat, lage egen te, krydder, salver osv.

Personlig økonomi

Hvordan få pengene til å strekke til. Smarte økonomiske tips og muligheter. Lær å bli konge over egen konto.

Galleri gatelangs

Hvordan bruke byen som kreativ rom for utrykk og kunstprosjekter. Vi skal arbeide med å gjøre en bygate om til et galleri i en uke i samspill med StUF, butikker og kunstnere.

Lær å bli en fikser.

Fiksing av dingser og fiksefest. Her har du det gøy mens du lærer å reparere! Og så arrangerer vi fiksefest.

Street art

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Koble fra, koble ut og koble på.

Fra FOMO til JOMO. Hvordan kan du logge deg mer av fra sosiale medier. Vi prøver metoder for å finne digital ro, og vi oppdager hva som skjer når vi kobler oss på en større rytme i f.eks. naturen.

Modelering & leire

Leire! Verdens mest bærekraftige materiale. Lær hvordan du kan være kreativ ut ifra geometriske grunnformer. Gode og tydelige metoder for å bli skapende i tre dimensjoner

Parkour

Parkour har sitt hjem i urbane omgivelser. Her kan du få lære grunnleggende metoder og kombinere ulike teknikker som klatring, løping, hopping og balansering.

Selvpresentasjon

Her får du morsomme oppgaver på mange nivåer når vi kreativt øver oss i hvordan vi vil presentere oss. Finn og vis fram forskjellige sider hos deg selv!

Sirkulær økonomi & økologi

Skriveglede & publisering

Vm i deg selv og i samarbeid

Styrketrening for viljestyrken. Å mestre en øvelse er en god øvelse i å bli mester. Skreddersydd treningsprogram for å bli mer deg.

Planter & drivhus

Studiesirkel & veien videre

Yoga

Vi reiser på urban safari gjennom Europa på interrail! 
Vi reiser også på linjetur rundt om i Norge, samt hyttetur og tur til Prekestolen 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.

Det sies at den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet.

Velkommen til en reise du ikke kan få noen andre steder enn på StUF! På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. StUF vil reise ut for å fange sterke inntrykk og etterlate lave klimaavtrykk.

Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration (UrbEx) i forlatte soner og knytte bånd til interesante miljøer. På turen vil du få delta i grønne prosjekter i spennende byer.

Når du reiser får du muligheter til å forme og danne din personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Når du reiser sakte, får du observere endringer og oppleve mer. Da får vi tid til å bli oppdagere og finne steder og rom å utforske.

Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en helt unik oppdagelse- og dannelsesreise.  Dette er en måte du kan bevege deg på, og samtidig bli beveget av det du møter. 

Adressen Dues vei 9-11 ligger på Eiganes og er en idyllisk og grønn oase i byen! Skolen har en stor og vakker hage med to dammer og egen bro. I hagen dyrkes det spiselige vekster og det er rike muligheter for grilling og avslapping. Det er også fire romslige og solrike balkonger som vender mot hagen. På skolen er det flotte dobbeltrom med wc og dusj på hvert rom. Skolen har noen enkeltrom, om du har behov for enkeltrom kan du søke om dette. 

Fasiliteter

På StUF har vi blant annet:

 • Fine rom med eget bad
 • Godt utstyrte klasserom
 • Elevbibliotek
 • Stor grønn hage
 • Fire store fellesbalkonger
 • Trimrom
 • Flere elevkjøkken
 • Koselige stuer
 • Spisesal
 • Sykkelparkering
 • Sjarmerende uteområde
 • Drivhus
 • Spiselig hage

Skolen ligger i Stavanger by. Det er kort vei gjennom koselige gater på vakre Egenes inn til bysentrum med fargegaten, cafeer, spennende gjenbruksbutikker og livlig handel. Like ved skolen er Mosvannet, et fint turområde som har et nytt utendørs svømmebasseng med trimfasiliteter.

 

Finn reiserute fra der du bor

Stavanger har hypermoderne bygg og små hvite hus med blomstrende hager. Vi har en av europas beste streetart-festivaler, nye kunstscener, vibrerende musikkfestivaler, streetfood og matfestivaler. Her skal vi henge i parker, eller ta en tur til bystrendene som Godalen og Vaulen. De flotte jærstrendene med surfemuligheter ligger bare noen togstasjoner unna

Skolen ligger i Stavanger by, like ved er Mosvannet, et fint turområdet som har et nytt utendørs svømmebasseng med trimfasiliteter. Det er kort vei gjennom koselige gater på vakre Egenes ned til bysentrum med fargegaten, cafeer, spennende gjenbruksbutikker og livlig handel.

Utforsk Stavanger/byguide

Nuart (street art i Stavanger)

Mandag – Fredag

08.00 - 08.45: Frokost
09.00 - 09.30: Morgensamling
09.30 - 11.30: Linjefag
11.30 - 12.00: Lunsj
12.00 - 15.00: Linjefag

Torsdager og fredager er det valgfag, fellesfag og vask av rom

Lørdag:

10.00-13.00: Lørdagsseminer med varierende temaer

Søndag: 

Fridag

 

Slik ser den vanlige timeplanen ut, men endringer kan oppstå

Noen kvelder er det elevkvelder og andre sosiale og gøyale aktiviteter 

Gjennom året har vi fire rullerende hovedtemaer som fokus i fellesdag og linjefag: 

Natur og Nærmiljø
Urbanisme
Helse og Helhet 
Bærekraftsfestival 


Interrail er mellom vinterferie og påskeferie 

Bærekraftfestivalen i mai.

Vi har ofte samarbeid med ulike aktører i byen.

Deriblant prosjekter med involverte som NEB-Star, Vindmøllebakken Bofellesskap, Gjenbruksfestival, ulike gjenbruksaktører, Ullandhaug gård og Thomas Hylland Eriksen 

Våre flinke stipendiater tilbyr elevaktiviteter ukentlig. Målet er at du som elev skal ha ulike fritidstilbud.

Elevkvelder: Det er åpent for at elevene kan arrangere morsomme og sosiale elevkvelder med ulike temaer. Eksempler på elevkvelder som har vært er: Murder mystery, Casinokveld, Harry Potter-kveld, Høsttakkefest, Julebord, One direction-reunion, Bursdag på gamlehjemmet.  

Tilsynsaktiviteter: Den som har tilsyn arrangerer en enkel og lavterskel aktivitet for hygge. Eksempler på disse kan være brettspill, yoga, film, maling, leker, skriveverksted, strikking, karaoke, Just dance, Gjemsel og leker osv. 

StUF bryter nytt land og etablerer seg i en by, og vi utfordrer folkehøgskolelandskapet med undervisning i nye temaer. StUF vil gjennom linje-, valg- og fellesfag gi elevene forståelse for hva det grønne skifte betyr for urbane områder.  

Elevene får kunnskaper og handlingskompetanse i grønn urbanisme og bærekraftig livsførsel. Dette svarer på et voksende behov som med tiden bare blir større. 

Ingen krav til opptak, kom som du er!
Nedre aldersgrense 18 år

Bygninger

Stavanger Urban Folkehøyskole sitt skolebygg er universelt utformet, det har heis og er godt tilrettelagt. 

Mat

StUF tilbyr også glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Dersom du har spesielle behov i matveien, må dette kommuniseres til skolen i forbindelse med søknad. Ved matallergi ber skolen om at dokumentasjon fremlegges i forkant av skoleåret.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. For at vi skal kunne tilby et tilrettelagt opplegg, er det avgjørende med informasjon og åpen dialog i forbindelse med søknadsprosessen.

Noah Kellerhals

Lærer og kokk

Maria Nåden Eike

Miljøarbeider

Epost: maria.eike@stufskole.no

Geir Bakken

Rektor

Epost: geir.bakken@stufskole.no

Caroline Harnesk

Administrasjon og økonomi

Epost: caroline.harnesk@stufskole.no

Maria Alexandre

Inspektør

Epost: maria.alexandre@stufskole.no

Eini Øien

Linjelærer

Eini Øien er utdannet faglærer i design, kunst og håndverk med fokus på søm, omsøm og tekstiltrykk fra OsloMet. I tillegg er hun utdannet prosjektleder i kunst og kreativ næring fra Westerdals Oslo ACT, blant annet med erfaring fra arbeid med kunst- og motefestival i Oslo. Med erfaring fra husflid, bunadssøm, og flere spennende håndarbeidsteknikker, er Eini en hyggelig og engasjert faglærer.

Epost: eini.oien@stufskole.no
Instagram: @handverkshverdag

Elise Ruth Robstad

Linjelærer

Elise er utdannet arkitekt fra den renommerte ENSAPLV arkitekthøyskolen i Paris, der hun har bodd og jobbet i mange år. Hun tok Master 1 i Arkitektur og Urbansime på UNAM i Mexico City og har også bodd flere år i Delhi i India, før hun kom tilbake til Norge i 2020. Med en variert og spennende bakgrunn fra teater, performance-kunst, urbanisme og arkitektur, er Elise en engasjert og leken lærer.

Epost: elise.robstad@stufskole.no

Dina Lohne Henden

Linjelærer Master barista & moctails

Dina er en erfaren og kurset barista med flere års erfaring innen kaffe. Hun har de siste årene drevet en av norges beste kaffebarer i Oslo. Hun har deltatt i barista konkurranser og vært dommer i norgesmesterskapet. Med en variert og lang bakgrunn fra solidaritetsarbeid, reise og ledelse, er Dina en spennende og lidenskapelig lærer.

Epost: hendendina@gmail.com
Telefon: 46935133

Linjer på Stavanger Urban Folkehøyskole StUF

Aktivisme & kreativitet

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Aktivisme & kreativitet

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Arkitektur for fremtiden

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Programmering & utvikling

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Søm, Slow fashion & Redesign

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Urban Stipendiatlinje

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Venteliste
HelårskursFrilynt

Master barista & moctails

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Visuell kunst & Street Art

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Foran & bak kamera

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Permakultur & grønne saker

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Surf & Brett

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Norwegian Language and Culture

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Foran & bak kamera

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Grønne vekster & grønne saker

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høst15 t/ukeFrilynt

Programmering & utvikling

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Surf & Brett

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Søm, Slow fashion & Redesign

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Visuell kunst & Street Art

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Norwegian Language and Culture

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høstFrilynt

Arkitektur for fremtiden høst 2024

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Halvårskurs høst15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen