Til hovedinnhold

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF

Vil du ha et år på en folkehøyskole med alt en by har å by på? Vil du bidra til en grønnere verden og reise til spennende steder?  StUF er frilynt og Norges nyeste og første urbane folkehøgskole – med det grønne skiftet som læreplan og byen som klasserom. Hos oss får du oppleve spennende prosjekter i byen!  

Søk på skolenLinjer

NYHETSMELDING: 1 Først senket StUF prisene på alle sine linjer! 2 Så økte politikerne lånebeløpet til folkehøyskole elever!! 3 Samtidig fryste folkehøyskolene alle prisene!!! Resultatet er at den som søker på StUF akkurat nå får mer penger av lånekassen enn hva det koster å gå på skolen. Og ikke nok med det, i tillegg vil 40% av lånet ditt bli omgjort til stipend etter du har fullført skoleåret.

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til et hjem og en skole fri for press og stress. Velkommen inn i stuen til lukten av nystekte vafler, se dine nye venner, kjenne på varmen, høre lyden av gode samtaler og kjenne på smaken av honning (StUF sin egen:))

Vi tror at et år på StUF vil gi deg tid og rom til å utvikle deg og blomstre som person. Her har vi lagt til rette for at våre studenter får gjøre mer av praktiske ting, fordype seg i sine interesser og fornye seg i valgfag. På StUF har vi laget en undervisning og hverdag som styrker mentale helse, hjelper studentene å finne optimisme og støtter dem i å ta trygge valg. Du får også spennende reiser som eventyr på skinner, med minner som skinner.

Sjekk ut hvordan Stavanger Urban Folkehøyskole sitt mangfold av aktiviteter og fagtilbud kan treffe deg! Søk på Norges første urbane folkehøyskole, med alt en by har å by på. Kunnskap og kompetanse om det grønne skiftet blir mer og mer ønsket og etterspurt, både i videre studieløp og i arbeidslivet. Det er bare å grønne på.

 

 

 

 

 

Dette står vi for

Vi står opp og står på for en natur- og miljøvennlig verden. StUF ønsker å være et inspirerende læringsfellesskap for både elever og lærere. StUF vil dyrke mangfold og likeverd, og hos oss skal du få utvikle interessene dine i spennende og gode miljøer.

Stavanger Urban Folkehøyskole sitt verdigrunnlaget er å være frilynt. Frilynt er et vakkert ord som betyr fordomsfri, tolerant og ha et fritt sinn. Vi lover å gjøre vårt beste for å gjøre vakre ord til handling.

Flere fellesfag vil være under de tre hovedtemaene Kognitiv, emosjonell og aktiv

Kognitiv Lyst til å finne mer ut av hvordan akkurat du passer inn i en gruppe? Temaene her vil kunne utvikle dine evner til å se deg selv i et større mangfold.

Emosjonell Vil du lære metoder som styrker kreativitet din i hverdagen? Vær med å undersøk hvordan dine emosjonelle ressurser og skaperkraft kan brukes også i studie og jobb.

Aktiv Her kan du få prøve ut konkrete løsninger på utfordringer og problemstillinger. Hva må til for at vi klarer å handle i ulike situasjoner?

Andre fellesfag:

 • Lørdagsseminar. Elevstyrt arena med masse spennende muligheter
 • Sans og samling. Morgensamling som skal vekke vår nysgjerrighet
 • Elevrådets time. Elevdemokrati og elevmedvirkning
 • Temauker. Artist in residence på skolen, kunst og aktiviteter i samspill med elevene
 • Steffens seminar. Seminar om klima og skole
 • Urbant Landbruk. Tak for mat

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse!

Det er med forbehold om endring av noen valgfag, grunnet skoleplanen til StUF er fortsatt i prosess

Arkitektur & delekultur

Byen som gymsal & tikken

Byutvikling & selvutvikling

Cafe repair & fix-It

Design & gjenbruk

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Event management & aktivisme

Galleri gatelangs & åpen mikk

Kultur Impro & PopUp scener

Parkour & skating

Plakatdesign & Risotrykking

Planter & drivhus

Podcast & SoMe

Portugisisk & surfing

Selvpresentasjon & LGBTQ+

Sirkulær økonomi & økologi

Skriveglede & publisering

Street art & galleri gatelangs

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Studiesirkel & veien videre

Urban antropologi & byplanlegging

UrbEx & økoturisme

Vm i deg selv og i samarbeid

Yoga & Land art

Ølbrygging & fermentering

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.

Det sies at den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet.

Velkommen til en reise du ikke kan få noen andre steder enn på StUF! På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. StUF vil reise ut for å fange sterke inntrykk og etterlate lave klimaavtrykk.

Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration (UrbEx) i forlatte soner og knytte bånd til interesante miljøer. På turen vil du få delta i grønne prosjekter i spennende byer.

Når du reiser får du muligheter til å forme og danne din personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Når du reiser sakte, får du observere endringer og oppleve mer. Da får vi tid til å bli oppdagere og finne steder og rom å utforske.

Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en helt unik oppdagelse- og dannelsesreise.  Dette er en måte du kan bevege deg på, og samtidig bli beveget av det du møter. 

Velkommen til en idyllisk og grønn oase i byen! Skolen har en stor og vakker hage som du kan henge, leke, dyrke og grille i. Hagen har også to dammer og vår egen bro. På skolen er det flotte dobbeltrom med wc og dusj på hvert rom. Skolen har noen få enkeltrom, om du har behov for enkeltrom kan du søke om dette. Det koster 8 650 kr ekstra for et enkeltrom pr år.

Fasiliteter

På StUF har vi blant annet:

 • Nyoppussede rom med eget bad
 • Elevbibliotek
 • Stor grønn hage
 • To store fellesbalkonger
 • Trimrom
 • Flere elevkjøkken
 • Koselige stuer
 • Spisesal
 • Sykkelparkering
 • Drivhus
 • Godt utstyrte klasserom

Finn reiserute fra der du bor

Stavanger har hypermoderne bygg og små hvite hus med blomstrende hager. Vi har en av europas beste streetart-festivaler, nye kunstscener, vibrerende musikkfestivaler, streetfood og matfestivaler. Her skal vi henge i parker, eller ta en tur til bystrendene som Godalen og Vaulen. De flotte jærstrendene med surfemuligheter ligger bare noen togstasjoner unna

Skolen ligger i Stavanger by, like ved er Mosvannet, et fint turområdet som har et nytt utendørs svømmebasseng med trimfasiliteter. Det er kort vei gjennom koselige gater på vakre Egenes ned til bysentrum med fargegaten, cafeer, spennende gjenbruksbutikker og livlig handel.

.

Utforsk Stavanger/byguide

Nuart (street art i Stavanger)

Mandag – Fredag

08.15 - 08.45: Frokost

08.45 - 09.00: Morgensamling

09.15 - 12.00: Skoletime

12.15 - 12.45: Lunsj

13.00 - 14.45: Skoletime

Lørdag:

09.45-13.30: 4 skoletimer

Timetallet vil variere fra dag til dag. Det kan bli noe obligatorisk undervisning også på ettermiddags- og kveldstid som lørdagsseminarer.

Noen helger blir det elevkveld på kveldstid, mens andre er frihelger. 

 • 19.august - Internat åpner for elever
 • 22.august - Skolestart
 • 10-16.oktober - Høstferie
 • 17.desember - Juleferie
 • 5.januar - Skolestart
 • 27.februar-5.mars - Vinterferie 
 • 31.mars-11.april - Påskeferie
 • 15.mai - Internat stenger 

Reiseperiode antas å bli i mars/april.

Bærekraftfestivalen blir første uken i mai.

Stipendiatene lager egen ukeplan for tilbud om elevaktiviteter ukentlig. Målet er at du som elev skal ha ulike fritidstilbud.

Aktiviteter og turer - kan også foregå på ettermiddags- og kveldstid. Dette vil da være obligatorisk deltakelse for alle elever. 

18 år

Bygninger

Stavanger Urban Folkehøyskole sitt skolebygg er universelt utformet, det har heis og er godt tilrettelagt. 

Mat

StUF tilbyr også glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Dersom du har spesielle behov i matveien, må dette kommuniseres til skolen i forbindelse med søknad. Ved matallergi ber skolen om at dokumentasjon fremlegges i forkant av skoleåret.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. For at vi skal kunne tilby et tilrettelagt opplegg, er det avgjørende med informasjon og åpen dialog i forbindelse med søknadsprosessen.

Marko Iversen Kanic

Lærer

Marko Iversen Kanic har jobbet som skuespiller i mer enn tyve år, han har gjort mer enn 20 filmer, både lang og kortfilmer og dessuten arbeidet ved Rogaland Teater i en årrekke.

Han har bred erfaring fra filmarbeid, både foran og bak kamera, det er dette han vil formidle og videreføre på filmlinjen ved StUf. 

Andreas Eliassen

Lærer og vaktmester

Noah Kellerhals

Lærer og kokk

Maria Nåden Eike

Miljøarbeider

Geir Bakken

Rektor

Caroline Harnesk

Administrasjon og økonomi leder

Trine Mangersnes

Inspektør

Linjer på Stavanger Urban Folkehøgskole StUF

Arkitektur & minibygg – hvordan bygge fremtiden

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Surf og brett

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Programmering & utvikling

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Foran og bak kamera: film- og skuespillerteknikk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Søm og redesign

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Så bra! Urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Pia Dahl (32) ventet fire år på at folkehøgskolen skulle starte opp

Da Stavanger Urban Folkehøgskole (StUF) endelig åpnet var Pia over 30 år og hadde barn. Det ble ingen hindring.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen