Til hovedinnhold

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF

  • Elevplasser: 140
  • Undervisning pr. uke: 25 til 30
  • Skolestart: 22.08.2024
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Sted: Stavanger
  • Studietur for skolen: Urban safari gjennom Europa

StUF that dreams are made off.. Ønsker du å bli elev på en urban og mangfoldig folkehøyskole?  Her er du velkommen inn i vårt inspirerende læringsmiljø, til et spennende eventyr og til alt en by har å by på. Vi er folkehøyskolen med hjerte for byen, og ditt miljøvennlige hjem!

Vår skole er et pulserende sted for kreativitet, vekst og fellesskap, og i tillegg en arena for spennende samarbeid med ulike institusjoner, bedrifter, enkeltpersoner og miljøer i byen. Dette vil gi deg sjansen til å engasjere deg i reelle prosjekter og utfordringer, og skape en bro mellom teori og praksis. Vi er glade for å tilby våre studenter et slikt nettverk av dyktige og inspirerende samarbeidspartnere.

Skolen har nære bånd til byens rike kultur og mangfoldige muligheter. Stavanger by tilbyr et dynamisk miljø, fylt med kunst, musikk, innovasjon og en urban atmosfære. Her er det gåavstand til alt. En annen fordel er at Stavanger er en by med fantastisk natur tett på. Det er bare 20 minutter til endeløse strender og hav, kort vei til fjellene og det er et idyllisk naturreservat med 164 forskjellige fuglearter som er naboer til skolen.

StUF er en skole og et hjem, uten stress og press. Vi har lagt til rette for at du faglig skal kunne fordype og fornye deg i temaer som inspirerer. Et år på StUF er et år for å blomstre, møte nye venner, bli kjent med deg selv på nytt, finne hva du er god på, reise og bli klokere.

Velkommen til Stavanger Urban Folkehøyskole, vi ser frem til å møte deg og begynne et spennende eventyr sammen!

Dette står vi for

GRØNN OG URBAN

Stavanger Urban Folkehøyskole har et frilynt verdigrunnlag. Frilynt betyr å være fordomsfri, tolerant og ha et fritt sinn.

StUF vil styrke mangfold og likeverd og er en læringsarena for både elever og lærere. På StUF får du oppleve inspirerende prosjekter i samspill med byen. Stavanger Urban Folkehøyskole – en grønnere hverdag og byen som klasserom. Helårslinjene er:

Valgfag som f.eks. Leire, street art, surfing, dans, fekting, ølbrygging, økologi, birøkt, skriveglede, parkour, sirkulær økonomi, mm.

 

Flere fellesfag vil være under de tre hovedtemaene Kognitiv, emosjonell og aktiv

Kognitiv Lyst til å finne mer ut av hvordan akkurat du passer inn i en gruppe? Temaene her vil kunne utvikle dine evner til å se deg selv i et større mangfold.

Emosjonell Vil du lære metoder som styrker kreativitet din i hverdagen? Vær med å undersøk hvordan dine emosjonelle ressurser og skaperkraft kan brukes også i studie og jobb.

Aktiv Her kan du få prøve ut konkrete løsninger på utfordringer og problemstillinger. Hva må til for at vi klarer å handle i ulike situasjoner?

Andre fellesfag:

  • Lørdagsseminar. Elevstyrt arena med masse spennende muligheter
  • Sans og samling. Morgensamling som skal vekke vår nysgjerrighet
  • Elevrådets time. Elevdemokrati og elevmedvirkning
  • Temauker. Artist in residence på skolen, kunst og aktiviteter i samspill med elevene
  • Steffens seminar. Seminar om klima og skole
  • Urbant Landbruk. Tak for mat

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene. Med forbehold om endringer.

Her er noen av valgfagene vi har ved skolen: 

  • Birøkting 
  • Fekting
  • Dansing
  • Natur og Mindfulness
  • Ølbrygging
  • Spikking 
  • Tråd & Tekstil 
  • Teater og performance 
  • Leire og modellering 
  • Grafikk: Linotrykk, risotrykk, monotrykk mm.
  • Surfing 
  • Klatring 
  • Koptisk bokbinding 
  • Portefølje og Adobe
  • Skrivekurs 

Om spesifikke ønsker til valgfag er det stor mulighet for realisering! 

Brettspill & andre fantastiske fritidsinteresser

Valgfaget hvor det bar er fantasien som setter grenser. Digger du brett- , data-, rolle- og miniatyrspill? Hva med laiv, fabelprosa, cosplay eller vil du fange gullsnoppen? Her er det fritt fram.

Fekting

Fekting er en herlig sport som utvikler din reaksjonsevne, strategi, spenst – alt sammen i et godt miljø. Like ved skolen, i et nytt fekteanlegg, med en super trener har du muligheter til å prøve deg

Å samtale

Lær deg å tale sammen med andre. Akkurat nå er kunsten å samtale viktig. Her får du prøve og øve på gode metoder for å bli en samtaleholder. Alt fra smalltalk til dype og store samtaler.

Hvordan få ting til!

Her kan du lære hvordan du legger planer, får troen på at det skal gå, blir en pådriver og virkeliggjør drømmene din.

Dans

Her får du danseglede og variasjon. Stavanger har også spennende scener og et rikt danseliv. Lær av dyktige dansere som lever og puster dans.

Ølbrygging

Aldri lagt øl før sier du? Lær den edle kusten å lage håndlaget øl. Her får du lære av ekte bryggemester.

Filosofi

En verden i endring, rask utvikling og øyeblikkets tyranni. Vi trenger å løfte blikket og stille de store spørsmålene. Dannelse og filosofi handler om grunnleggende prosesser og kjærlighet til visdom.

Ville vekster og sanking

Vær med på å sanke gratis, ureist, naturlig, helsebringende vekster som du kan bruke til og i mat, lage egen te, krydder, salver osv.

Personlig økonomi

Hvordan få pengene til å strekke til. Smarte økonomiske tips og muligheter. Lær å bli konge over egen konto.

Galleri gatelangs

Hvordan bruke byen som kreativ rom for utrykk og kunstprosjekter. Vi skal arbeide med å gjøre en bygate om til et galleri i en uke i samspill med StUF, butikker og kunstnere.

Lær å bli en fikser.

Fiksing av dingser og fiksefest. Her har du det gøy mens du lærer å reparere! Og så arrangerer vi fiksefest.

Street art

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Koble fra, koble ut og koble på.

Fra FOMO til JOMO. Hvordan kan du logge deg mer av fra sosiale medier. Vi prøver metoder for å finne digital ro, og vi oppdager hva som skjer når vi kobler oss på en større rytme i f.eks. naturen.

Modelering & leire

Leire! Verdens mest bærekraftige materiale. Lær hvordan du kan være kreativ ut ifra geometriske grunnformer. Gode og tydelige metoder for å bli skapende i tre dimensjoner

Parkour

Parkour har sitt hjem i urbane omgivelser. Her kan du få lære grunnleggende metoder og kombinere ulike teknikker som klatring, løping, hopping og balansering.

Selvpresentasjon

Her får du morsomme oppgaver på mange nivåer når vi kreativt øver oss i hvordan vi vil presentere oss. Finn og vis fram forskjellige sider hos deg selv!

Sirkulær økonomi & økologi

Skriveglede & publisering

Vm i deg selv og i samarbeid

Styrketrening for viljestyrken. Å mestre en øvelse er en god øvelse i å bli mester. Skreddersydd treningsprogram for å bli mer deg.

Planter & drivhus

Studiesirkel & veien videre

Yoga

Finn reiserute fra der du bor

Stavanger har hypermoderne bygg og små hvite hus med blomstrende hager. Vi har en av europas beste streetart-festivaler, nye kunstscener, vibrerende musikkfestivaler, streetfood og matfestivaler. Her skal vi henge i parker, eller ta en tur til bystrendene som Godalen og Vaulen. De flotte jærstrendene med surfemuligheter ligger bare noen togstasjoner unna

Skolen ligger i Stavanger by, like ved er Mosvannet, et fint turområdet som har et nytt utendørs svømmebasseng med trimfasiliteter. Det er kort vei gjennom koselige gater på vakre Egenes ned til bysentrum med fargegaten, cafeer, spennende gjenbruksbutikker og livlig handel.

Utforsk Stavanger/byguide

Nuart (street art i Stavanger)

Mandag – Fredag

08.00 - 08.45: Frokost
09.00 - 09.30: Morgensamling
09.30 - 11.30: Linjefag
11.30 - 12.00: Lunsj
12.00 - 15.00: Linjefag

Torsdager og fredager er det valgfag, fellesfag og vask av rom

Lørdag:

10.00-13.00: Lørdagsseminer med varierende temaer

Søndag: 

Fridag

 

Slik ser den vanlige timeplanen ut, men endringer kan oppstå

Noen kvelder er det elevkvelder og andre sosiale og gøyale aktiviteter 

Gjennom året har vi fire rullerende hovedtemaer som fokus i fellesdag og linjefag: 

Natur og Nærmiljø
Urbanisme
Helse og Helhet 
Bærekraftsfestival 


Interrail er mellom vinterferie og påskeferie 

Bærekraftfestivalen i mai.

StUF er en folkehøyskole som vil påvirke hvordan byen kan gå fra å være et voksende miljøproblem til å bli en del av en miljøvennlig løsning. Vi har derfor ofte samarbeid med ulike aktører i byen. 

Deriblant prosjekter med involverte som NEB-Star, Nuart, Vindmøllebakken Bofellesskap, Gjenbruksfestivaler, Ullandhaug gård.

Våre flinke stipendiater tilbyr elevaktiviteter ukentlig. Målet er at du som elev skal ha ulike fritidstilbud.

Elevkvelder: Det er åpent for at elevene kan arrangere morsomme og sosiale elevkvelder med ulike temaer. Eksempler på elevkvelder som har vært er: Murder mystery, Casinokveld, Harry Potter-kveld, Høsttakkefest, Julebord, One direction-reunion, Bursdag på gamlehjemmet.  

Tilsynsaktiviteter: Den som har tilsyn arrangerer en enkel og lavterskel aktivitet for hygge. Eksempler på disse kan være brettspill, yoga, film, maling, leker, skriveverksted, strikking, karaoke, Just dance, Gjemsel og leker osv. 

Ingen krav til opptak, kom som du er!
Nedre aldersgrense 18 år

Bygninger

Stavanger Urban Folkehøyskole sitt skolebygg er universelt utformet, det har heis og er godt tilrettelagt. 

Mat

StUF er superstolt over våre kjøkkenstjerner! Noah har jobbet på Michelin resturant i Manhatten, New York. Anuradha er dypt engasjert i det indiske rike og varme matuniverset. Sammen løfter de våre hverdager til kulinariske høyder og stimulerer våre smaksløker. De legger sin ære og innsats i at vi skal få daglige nytelser og gleder i matveien. Her er maten laget fra bunnen av, og noe har også vært dyrket fram i hagen vår. Velkommen til oss der maten løfter og styrker oss.

Vi kan også tilby glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. Dersom du har spesielle behov i matveien, må dette kommuniseres til skolen i forbindelse med søknad. Ved matallergi ber skolen om at dokumentasjon fremlegges i forkant av skoleåret.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. For at vi skal kunne tilby et tilrettelagt opplegg, er det avgjørende med informasjon og åpen dialog i forbindelse med søknadsprosessen.

Noah Kellerhals

Kokk

Maria Nåden Eike

Miljøarbeider

Epost: maria.eike@stufskole.no

Geir Bakken

Rektor

Epost: geir.bakken@stufskole.no

Maria Alexandre

Undervisningsinspektør

Epost: maria.alexandre@stufskole.no

Eini Øien

Linjelærer

Eini Øien er utdannet faglærer i design, kunst og håndverk med fokus på søm, omsøm og tekstiltrykk fra OsloMet. I tillegg er hun utdannet prosjektleder i kunst og kreativ næring fra Westerdals Oslo ACT, blant annet med erfaring fra arbeid med kunst- og motefestival i Oslo. Med erfaring fra husflid, bunadssøm, og flere spennende håndarbeidsteknikker, er Eini en hyggelig og engasjert faglærer.

Epost: eini.oien@stufskole.no
Instagram: @handverkshverdag

Elise Ruth Robstad

Linjelærer

Elise er utdannet arkitekt fra den renommerte ENSAPLV arkitekthøyskolen i Paris, der hun har bodd og jobbet i mange år. Hun tok Master 1 i Arkitektur og Urbansime på UNAM i Mexico City og har også bodd flere år i Delhi i India, før hun kom tilbake til Norge i 2020. Med en variert og spennende bakgrunn fra teater, performance-kunst, urbanisme og arkitektur, er Elise en engasjert og leken lærer.

Epost: elise.robstad@stufskole.no

Alf Marius Foss Olsen

Programmering & utvikling

Anuradha Dunna

Kjøkken medarbeider

Linjer på Stavanger Urban Folkehøyskole StUF

Søk på skolenSkolens nettside

Nyheter

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen