Til hovedinnhold

- Folkehøgskoleåret mitt fikk stor betydning for videre studievalg

Hilde-Kristin var lei av både skolen og miljøet hjemme i Drammen. Etter å ha overbevist foreldrene om at folkehøgskole var lurt, har hun aldri angret på reisen til Troms. Det fikk stor betydning for veien videre.

– Jeg var usikker på hva jeg ville etter videregående, forteller Hilde-Kristin Lomheim.

Hun var både skoletrøtt og lei av miljøet hjemme i Drammen, og ville gjøre noe annet før hun startet på videre studier. Hun hadde hørt snakk om folkehøgskole, men visste ikke helt hva det var.

– Jeg brukte juleferien på å sjekke det ut og lese meg opp på hva folkehøgskole var. Siden jeg alltid har vært interessert i hund, tenkte jeg at hundekjøring måtte passe perfekt for meg, forteller hun.

Av de aktuelle skolene falt valget på Folkehøgskolen 69 grader Nord litt utenfor Tromsø. En liten skole med fokus på friluftsliv mente Hilde-Kristin ville passe ypperlig. At man på hundekjøringslinja fikk tilgang på sin egen elevhund, var også et stort pluss. Etter å ha overbevist foreldrene om at folkehøgskole var et lurt valg, søkte hun og kom inn.

Hilde-Kristin leker med hund i snøen

At man gjennom året får ansvar for sin egen elevhund, var noe av det som fikk Hilde-Kristin til å velge Folkehøgskolen 69 grader Nord.

Les mer om Folkehøgskolen 69 grader Nord

Ble fort «hjemme»

– Jeg hadde mange sommerfugler i magen da jeg reiste nordover, men vi ble så godt tatt imot allerede på flyplassen at jeg snart følte meg som hjemme. Det var enkelt å komme i prat med folk med én gang, sier Hilde-Kristin.

Selv om hun hadde lest mye om folkehøgskole på forhånd og sett mange videoer fra skolen, var det noe helt eget å komme inn på tunet på 69 grader Nord.

– Alt jeg hadde lest om på forhånd ble forsterket da jeg kom på folkehøgskolen. Det er noe eget å se det selv, smiler hun.

Hundegården på skolen ble også spesiell for Hilde-Kristin. Selv om hun var glad i hund, hadde hun aldri vært borti hundehold på samme måte som her.

– Tre og tre i klassen hadde vi hver våre uker som hundevakter. Da flyttet vi ned i huset som ligger der, og hadde ansvar for både foring og det å holde ro. Ofte måtte vi stå opp midt på natta, forteller hun.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk det ansvaret. Det lærte vi mye av! For oss var det nyttig å se at det å drive en hundegård er mer enn kos og turer. Selvfølgelig blir det tid til det også, men det er fint å erfare at det også er mye arbeid som ligger bak.

Hilde-Kristin og to hunder, utsikt fra fjelltopp

Året i Troms ga Hilde-Kristin mange nye opplevelser, både på turer og på folkehøgskolen.

Les også: Bli med på innsiden av Finnmarksløpet!

Unike opplevelser

Kontrastene mellom Drammen og Troms er store, og for Hilde-Kristin ble naturopplevelsene i nord viktige. Folkehøgskoleåret ga henne muligheten til å teste mye hun aldri hadde gjort før.

– Jeg hadde for eksempel aldri sovet ute under åpen himmel tidligere, bygget snøhule eller gått på tur med stor sekk. Allerede den andre uka på skolen var jeg ute med 20 kilo på ryggen, sier hun.

– Det var utrolig gøy å få teste seg selv! Selv om det var slitsomt første gangen, var det en enorm mestringsfølelse å gjennomføre.

HUndeslede, hundespann, på tur

På folkehøgskolen kjørte Hilde-Kristin hundespann for første gang. Det ga mersmak!

Selv om det snart er fem år siden hun startet på folkehøgskolen, er det én spesiell opplevelse hun ikke glemmer med det første.

– Å få dra på hvalsafari var en helt absurd opplevelse. Den sitter i kroppen lenge etterpå!

Dessuten er hun takknemlig for muligheten til å ta både jegerprøven og båtførerprøven.

– På hundekjøringslinja fikk vi i tillegg være med som frivillige under Finnmarksløpet, og arrangere det noe mindre løpet Troms Quest. Det var flotte og lærerike opplevelser, sier hun.

Plasseringen til Folkehøgskolen 69 grader Nord er midt i blinken for en som er glad i friluftsliv. Både toppturer, skiturer og seilturer kan starte rett utenfor internatdøra. Med bare 35 elever blir du raskt kjent med hele skolen.

– Hele opplevelsen er ganske eksklusiv. Det er et så trygt og godt miljø på skolen at man blir veldig fort sammensveiset og kjent. Her kan du snakke med alle, sier Hilde- Kristin.

– Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å reise nordover. Hadde jeg fått velge på nytt ville jeg gjort akkurat det samme en gang til!

oversiktsbilde Folkehøgskolen 69 grader Nord, fjell og hav

Beliggenheten til Folkehøgskolen 69 grader Nord gjør at både toppturer og seilturer starter rett utenfor døra.

Betydning for studievalg

Hilde-Kristin hadde ikke fått nok av folkehøgskolen da året var over, og søkte om å få være miljøstipendiat for å bli der ett år til. Det skulle få stor betydning for videre studievalg.

– Mine oppgaver som miljøstipendiat var å arrangere ulike aktiviteter på skolen. I tillegg skulle jeg gjøre mitt for at alle trivdes på skolen, sier hun.

Den rollen passet henne godt, og årboka bærer preg av at medelevene satte pris på henne. Omtalen som omsorgsperson går igjen.

– Du møter et bredt spekter av folk på en folkehøgskole, og får større forståelse for at vi alle kommer fra ulik bakgrunn med ulik bagasje. Det har vært med på å prege studievalget mitt.

I dag studerer Hilde-Kristin spesialpedagogikk i Tromsø. Drømmen er å få jobb på en folkehøgskole når hun er ferdig.

– Jeg har alltid vært glad i å hjelpe til eller være der for andre. Det ønsket ble bare forsterket på folkehøgskolen, sier hun.

klassebiled hundekjøring, gruppebilde

Noe av det aller beste med folkehøgskoleåret var de nye vennene Hilde-Kristin fikk.

Les også: – Det er lett å velge feil studier. For meg ble folkehøgskoleåret avgjørende

Nye venner og nytt miljø

Foreldrene til Hilde-Kristin var i utgangspunktet nokså skeptiske til at hun ville på folkehøgskole. I ettertid har de sett hva året fikk bety for henne.

– Jeg tror de begge har sett en glød og positiv endring hos meg. De så hvor mye jeg vokste på det første året på folkehøgskolen, og hvordan jeg fant meg selv, sier hun.

– I dag er de stolte av at jeg tok det valget!

For henne selv er vennene det aller viktigste hun tar med seg videre.

– Jeg fant et nytt miljø i nord, og har fått venner over hele Norge. Flere av dem vil jeg nok ha resten av livet! Jeg fikk akkurat det jeg ønsket meg på folkehøgskolen: en utvidet vennekrets og et trygt miljø.

230