Til hovedinnhold

24 timer. 1440 minutter. 86400 sekunder. Hovedaktør: Åsane folkehøgskole!

Sakte-TV fyller ti år – NRK feirer med «Klokken minutt for minutt» – fra midnatt til midnatt torsdag 21. mars på NRK2.

Hovedelementet i sendingen er fire klokke-sifre bygget i tre. Sifrene skal bygges om kontinuerlig, slik at de alltid viser rett tid. Denne jobben er det de rundt 100 elevene fra Åsane Folkehøgskole har tatt på seg!

Åsane, Åsane folkehøgskole, NRK, NRK Hordaland, NRKtid, Sakte-TV, Klokken minutt for minutt, 100 elever

Elevene ved Åsane folkehøgskole skal bygge klokken minutt for minutt i et helt døgn. Foto: NRK

Er du klar for 24 timer med klokken og Åsane?

Det siste i serien av sakte-TV-stunt fra NRK markerer altså at det i år er ti år siden det første saktegående programmet, «Bergensbanen minutt for minutt», en høyst uventet suksess som samlet over 1,2 millioner nordmenn foran skjermen.

Siden har det blitt mange versjoner av sakte-TV, men hva skulle man finne på til 10-års jubileet?

Blant alle de merkelige forslagene som forelå, falt valget på noe vi alle har et forhold til, enten vi vil eller ikke: Tid.

– Klarer vi få folk til å se på klokken i et par timer, så har vi rundet sakte-TV, ler programskaper Thomas Hellum i NRK Hordaland.

– Spenningen ligger i om de blir ferdige med neste tall før det er gått 60 sekunder. Aller mest spennende blir det når tre og fire tall skal skiftes ut samtidig, sier Hellum.

Åsane, Åsane folkehøgskole, NRK, NRK Hordaland, NRKtid, Sakte-TV, Klokken minutt for minutt, 100 elever

Programskaper Thomas Hellum filmer klokka og elevene ved Åsane folkehøgskole til traileren som nå ruller over alle skjermer.

Sendingen varer i 24 timer og sendes uavbrutt torsdag 21. mars fra kl. 00.00 til 24.00 fra Tollbodallmenningen i Bergen, med utsikt mot Bryggen og Vågen.

I tillegg til riktig klokkeslett vil sendingen også gi seerne fem hundre historiske fakta, fortalt på det tidspunktet det skjedde, samt en mengde musikk og lyrikk med tid som tema.

Gjennom døgnet kommer det en rekke gjester, som skal fortelle om sitt forhold til tid, klokken eller et spesielt klokkeslett. Blant andre kommer Maria «Piateed» Stavang, som er omdøpt til PiaTid. Maria er som kjent en varm ambassadør for folkehøgskolen.

Samtidig vil det også gå en parallellsending på NRK.no som viser livet bak kamera, og hvor man også følger byggeprosessen og folkehøyskoleelevene tett.

Åsane, Åsane folkehøgskole, NRK, NRK Hordaland, NRKtid, Sakte-TV, Klokken minutt for minutt, 100 elever

Elevene har brukt mye tid på å bli gode på å bygge de fire meter høye tallene som utgjør klokken. Foto: NRK

Det virket jo litt sært

NRK tok kontakt med Åsane folkehøgskole og rektor Bjørn Berentsen på nyåret 2018. Rektoren brukte ikke lang tid på å bestemme seg.

– Nei her var det bare å gripe muligheten, å se for seg at dette kunne bli et spennende prosjekt og en «once in a lifetime» opplevelse både for elever og ansatte.

Åsane, Åsane folkehøgskole, rektor, Bjørn Berentsen, nrk hordaland, Klokka minutt for minutt, #nrktid

Rektor Bjørn Berentsen brukte ikke lang tid på takke ja til at Åsane folkehøgskole skulle spille hovedrollen i «Klokka – minutt for minutt». Foto: Øyvind Krabberød

– Vi visste jo ikke helt hva det ville innebære, men jeg har hatt gleden av å jobbe for NRK tidligere, og følte meg trygg på at lagarbeid med statskanalen ville gi oss den støtte og oppfølging vil ville trenge for å gjennomføre prosjektet. Det har jo vist seg å stemme. Samarbeidet med Thomas Hellum, og de andre involverte fra NRK, er veldig godt.

Elevene reagerte heldigvis positivt. Å fortelle folk at de skal bygge en klokke minutt for minutt kan jo virke litt sært, og vi visste jo ikke hva dette egentlig ville bli.

Eierskap for elevene ved Åsane

I løpet av skoleåret har vi hatt flere treff mellom NRK folkene og elever og ansatte på skolen, forteller Berentsen. Dette har vært med å gi elevene et eierforhold til prosjektet.  Vi har hatt workshops der alle har fått spille inn ideer til hva som skal skje i løpet av det døgnet vi er på sending. Vi har også hatt undervisning i bruk av sosiale medier, der flinke folk fra NRK har gitt opplæring til elevene. Noe som igjen har resultert i stor aktivitet på sosiale medier.

Ikke minst har elevene brukt mye tid på å bli gode på å bygge de fire meter høye tallene som utgjør klokken.

«Klokken minutt for minutt» handler jo først og fremst om å bygge om tallene på klokken 1440 ganger i løpet av de 24 timene vi er på sending.

Åsane, Åsane folkehøgskole, NRK, NRK Hordaland, NRKtid, Sakte-TV, Klokken minutt for minutt, 100 elever

Dette prosjektet gir mye god læring, og mange fine utfordringer, forteller rektor Bjørn Berentsen. Foto: NRK

Rektor forteller at jobbingen har vært fordelt gjennom skoleåret, men de siste ti dagene før sendingen starter, har det vært full trøkk med fokus på «Klokken».

Mye god læring

Dette prosjektet gir mye god læring, og mange fine utfordringer, forteller Bjørn.

-På Åsane er vi opptatt av å gi elevene et bredt læringstilbud. Vi har linjefag, valgfag og fellesfag, og vi har klart definerte mål om å utvikle elevenes ferdigheter innen fire viktige områder: Kreativ kompetanse, Samhandlings-kompetanse, Emosjonell kompetanse og Global kompetanse.

-Vi opplever at de tre førstnevnte kompetanseområdene danner grunnlaget for gjennomføringen av dette prosjektet. Her må det samarbeides for å lykkes, her må elevene har forståelse for hverandre og ikke minst være kreative og løsningsorienterte.

I tillegg til hovedsendingen på NRK 2 skal det parallelt produseres en nett-TV sending gjennom hele døgnet. Her er elevene absolutt til stede og skal bidra til å formidle god «folkehøgskole-stemning» underveis i sendingen.

– Dette blir jo utrolig spennende, det er ikke «bare-bare» å skulle holde det gående i 24 timer på to kanaler. Vi håper på godt vær og tror at dette blir grådig kjekt, avslutter rektor Bjørn Berentsen muntert.

24 timer. 1440 minutter. 86400 sekunder. Sprøtt? Så absolutt!

Åsane, Åsane folkehøgskole, NRK, NRK Hordaland, NRKtid, Sakte-TV, Klokken minutt for minutt, 100 elever

Dette er klokka. Den skal få to prikker mellom 19 og 27. Men kan også være årstallet 1927. Historiske fakta skal flettes inn i det døgnlange programmet på torsdag. Foto: NRK

Da er det bare å koke en stor kanne kaffe og tune seg inn på NRK2 torsdag natt, samtidig som man følger med på NRK nett-TV. For det store spørsmålet er: Klarer elevene ved Åsane folkehøgskole 24 timer direkte sending uten at tiden blir feil?

108