Til hovedinnhold

Åsane folkehøgskole - Bergen

Folkehøgskolen i Bergen.  Skolen har 8 ulike linjetilbud som spenner over et bredt spekter av fag og er en smeltedigel for ungdom med ulike interesser. Stort og variert valgfagtilbud og mange spennende studieturer. Seiltur med seilskipet Statsraad Lehmkuhl, backpacking i Nepal. Opplev utdannings og kulturbyen Bergen.

Søk på skolenLinjer

Velkommen til Bergen, og velkommen til Åsane folkehøgskole!

Vi gleder oss til å ta fatt på et nytt skoleår, og håper at du har lyst til å være med og dele året og opplevelsene med oss. Vi er en leken og sosial gjeng med ansatte som ønsker å få deg med på et skoleår fylt med mange gode opplevelser, gode vennskap og mye latter og moro.

I løpet av skoleåret vil du få god anledning til å bli kjent med Bergen, byens unike sjarm, arkitektur og historie, kulturtilbudet, fagmiljøene og engasjementet. Kanskje finner du ditt ideelle studiested her. I tillegg får du være med på å seile Norges største seilskute over Nordsjøen til Shetland!

På linjen din får du holde på med fag og emner som du interesserer deg for, og sammen med dine klassekamerater får du en flott reise til et aktuelt og spennende reisemål. Kanskje har du og lyst til å være med til Nepal, og bli trollbundet av kultur, folk og landskap der.

Skolehverdagen er en blanding av undervisning, gode måltider, felles aktiviteter, fritid og internatliv. Det flotte med folkehøgskolelivet er at du alltid har tilgang på medelevene dine. Tenk deg for en fantastisk mulighet til fellesskap og opplevelser. Sammen skal vi jobbe for at skolemiljøet blir bra for alle, og vi håper du har lyst til å bli en del av det!
Dette står vi for

Alle elever ved Åsane Folkehøgskole tas opp på en linje som de følger hele skoleåret. Her får elevene dyrket sine faglige hovedinteresser gjennom varierte
undervisningsopplegg ledet av dyktige lærere som brenner for sine fag og for sine elever.

Men et år hos oss er så mye mer enn linjefaget!

Gjennom arbeidet med linjefag og fellesfag, arrangement, studieturer og felles opplevelser arbeider skolen  for å styrke elevenes kompetanse innen disse 4 områdene:

Åsane folkehøgskoles fellesfag er:

  • Boblesprekk: Ukentlig oppdatering på nyheter og aktuelle hendelser.
  • Kompetansefag: Ukentlig forum spesielt innrettet på skolens 4 kompetanseområder: Kreativ kompetanse, Global kompetanse, Samhandlingskompetanse og Emosjonell kompetanse og selvinnsikt.
  • Kulturtimen: Undervisningsopplegg der vi forbereder og evaluerer felles kulturelle opplevelser i Bergen, så som teaterbesøk på Den Nationale Scene, konserter, danseforestillinger, kunstutstillinger og mye annet som Bergen har å by på. 
  • Sang og kor: Vi synger sammen, og vi har et skolekor der alle elevene deltar. 
  • Lørdagsseminar: De fleste lørdagene er det lørdagsseminar. Ofte får vi besøk utenfra av foredragsholdere, kunstnere og musikere, organisasjoner og lignende. I tillegg holder hver linje et lørdagsseminar for resten av elevene på skolen. 

På Åsane er det til vanlig valgfag 2 ganger pr uke. Vi velger valgfag for 3 perioder i løpet av året, så alle kan ha minimum 6 valgfag i løpet av året. I tillegg kommer kvelds- og helgekurs. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år, avhengig av ressurser og lærerstab.

Acro-Yoga

Kombiner Yoga med akrobatikk og du får Acro-Yoga. Vi jobber parvis og øver styrke, balanse, ro og konsentrasjon, og ikke minst på å gi hverandre tillit.

Ballspill og fysisk fostring

Allsidige aktiviteter med, og av og til uten ball. Muligheter for individuell trening i skolens treningsstudio.

Brettspillworkshop

Vi utvikler egne brettspill fra idé til ferdig spill. Vi designer brett og brikker, utvikler regler og lager innhold gjennom prøving og feiling og mye lek og moro.

Debattklubb

Lær kunsten å debattere, å innta et standpunkt, bygge argumentasjon og forsvare dine standpunkt mot saklige og usaklige angrep.

Drama

Arbeid med kortere dramatiske tekster. Rolletolkning, tekstanalyse, formidling og karakter.

Explore Nepal

Pris: 20 000,-

14 dagers reise til Nepal. Trekking i Himalayas fantastiske fjellområder, møter med fremmede mennesker og kulturer, og besøk i veiløse fjellandsbyer i over 3500 meters høyde. Se også felles studietur.

Filosofi

I valgfag filosofi undersøker vi lange linjer og store navn i tenkningens historie, fra klassikerne i antikken til moderne eksistensfilosofi.

Gitarkurs

Grunnleggende ferdigheter innenfor grep, akkorder og spillteknikker, vi utvider og bygger videre på våre ferdigheter gjennom året. Forkunnskaper er ikke nødvendig, men det er kjekt med egen gitar.

Kammerkor

Et valgfritt kortilbud til deg som har vært i kor tidligere, eller som har lyst til å prøve deg i en litt mindre sammenheng enn skolekoret.

Keramikk

Har du lyst til å arbeide med leire? I keramikk valgfag bruker vi forskjellige type leire og jobber både med bruksform og skulptur. Ulike teknikker og redskaper. Arbeid med tekstur og glasur.

Maleri

Grunnleggende teknikker innenfor akvarell- og acrylmaling. Form, farge og komposisjon.

Revy

Vi lager en revy der du er med å skape alt fra idé til manus til premiere.

Singer & Songwriter

Pris: 300,-

Lag din egen låt, skriv tekst og melodi, sett komp til, og få tid i et lydstudio med egen lydtekniker som hjelper deg til å finne DIN vri.

Stolzen opp

Vær med å trene i Stolzekleiven i Bergen. vel 300 meter stigning via drøyt 950 trappetrinn i ulik høyde. Rekord herrer: 7:54 og damer: 9:34. Skolerekord: Ca 9:30. Assisterende rektor: ca 30 min!

Storkjøkken

Et valgfag der du får lære å lage mat av skolens profesjonelle kokker. Du får muligheten for å tilegne deg nyttig kunnskap om kosthold og matvaner.

Strikking

Strikking er i vinden som aldri før! Her lærer du å strikke fra grunnen av, eller du kan videreutvikle dine kunnskaper. Vi lærer å strikke med perler, mønsterstrikk, toving og lignende.

Svømming

Pris: 500,-

Vi reiser til Bergen og svømmer i AdO Arena, et profesjonelt svømme- og stupeanlegg, der du kan stupe, trene svømming, eller bare bade og nyte livet.

Teatersport og impro

Grunnleggende improvisasjon og teatersport. Faget består av ulike sceniske improvisasjonsleker og er velegnet for alle som ønsker å bearbeide sin sceneskrekk, alle lekelystne.

Teddybjørnverksted

En venn for livet eller et håndverk til å bli glad i? Du lærer å lage gammeldagse teddybjørner. Noen finner en ny hobby, andre lar det bli med den ene teddyen. Opplæring i alle nødvendige teknikker.

Tegning og maling

Du kan oppøve tegneferdighetene dine innen blyant-, tusj-, og kulltegning. Du får arbeide med studier av stilleben, portrettegning og gjøre egne komposisjoner. Fargebruk og komposisjon.

Topptur

Faget der du kommer deg ut og blir kjent med Bergens fjell, fra vårt lokale "Veten" til Fløifjellet og Ulrikens topp. Motto: Det finnes ikke dårlig vær, bare manglende regntøy!

Ukulele

Lær å spille "minigitar"! Ukulele er lett å lære, lett å spille på og lett å ta med seg!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Som innledning på skoleåret reiser vi med Norges største seilskute, Statsraad Lehmkuhl til Shetland! Dette blir en reise der vi gjennom samarbeid og tett samliv blir kjent med oss selv og hverandre, og der vi skal legge grunnlaget for et fantastisk skoleår!

Å seile en stor seilskute er en fantastisk opplevelse. Å oppleve elementene i form av vind og vær, fravær av motorlyd, arbeide i riggen, stå til rors på ei skute – det kan knapt beskrives! Det må oppleves!

Explore Nepal

Pris: 20 000

Explore Nepal er valgfaget for deg med reiselyst, og som ønsker å oppleve hverdagslivet, naturen og kulturen i fjellandet Nepal som er blant de aller fattigste landene i verden.Vi reiser med ryggsekk og sovepose og bruker våre egne bein til å forflytte oss gjennom unike områder som normalt ikke er vanlige turiststier. Dagsetappene på trekkinga er fra 4-6 timer. For å gjennomføre denne turen må du være i normalt god form. Du må og være innstilt på å trene noe før turen.

I tillegg til flotte reiseopplevelser utenfor allfarvei ønsker vi gjennom valgfaget å utvikle kunnskap og interesse for fremmedartede samfunn og levesett, kulturforståelse, og gir deg mulighet til å oppdage nye sider ved deg selv.

Turen gjennomføres i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT og deres samarbeidspartner i Nepal: CWIN,Child Workers in Nepal.

Åsane folkehøgskole har syv internatbygg. Hvert bygg består av åtte til tolv dobbeltrom. Som regel er det to rom som deler bad og toalett. Vi har kun et begrenset antall enkeltrom. Ønsker du enkeltrom må du betale ekstra for dette. På søknadsskjemaet er det en egen rubrikk for å søke om enkeltrom.

I tillegg finner du vaskemaskin/tørketrommel, et lite kjøkken med kokemuligheter og kjøleskap, og et trivelig fellesrom på hvert internat. Elevene er selv ansvarlige for å holde både egne rom og fellesrom rene

Fasiliteter

  • Gode lokaliteter tilpasset de ulike linjenes behov, skolen er åpen til kl.23:00 hver kveld. 
  • Treningsrom, badstue og gymsal. Flott turterreng like ved skolen.
  • Vi bruker Bergen: Den Nationale Scene, Grieghallen, Kode, Akvariet, Stolzekleiven og Vidden.

Åsane Folkehøgskoles kjøkken tilbyr et sunt kosthold med hjemmelaget mat av friske råvarer og mye frukt og grønt. Her kan du lese mer om kjøkken og måltider på skolen.

Til Bergen kommer du lett med tog, båt, fly eller med egen bil. Når du kommer til Bergen følger du E39 nordover fra sentrum ca 20 km, skiltet mot Knarvik/Ålesund. Følg skilting til skolen fra tettstedet Hylkje.

Finn reiserute fra der du bor

Linjefagene utgjør om lag halvparten av undervisningstiden. Resten er fellefag, valgfag og lørdagsseminar. Linjefagene fyller to hele og to halve dager hver uke.

Ankomst og åpning for skoleåret 2019-20 er søndag 25.august. Åpningsarrangementet begynner kl. 1500, og elevene er velkomne fra klokka 1000. 

Nedenfor ser du skoleruta for inneværende skoleår.

Last ned årsplan som pdf ↓

MUSIKAL
Hvert år har vi en periode på to uker hvor den vanlige timeplanen må vike, og alle elever og ansatte jobber med et felles prosjekt. Etter en intens periode med øving på sang, dans, musikk og tekst, produksjon av kostymer og kulisser, motivasjon av medelever og kafédrift, ender det hele i en musikal som vises frem til venner, familie og andre skoler.

SVETT FOR MENNESKERETT

Svett for menneskerett er Åsane Folkehøgskoles årevise innsamlingsaksjon, til inntekt for hjelpeorganisasjonen FORUT. Innsamlingen arrangeres i form av et sponsorløp der alle skolens elever og ansatte deltar, og som foregår i Bergen sentrum, og det er linjen Globalt perspektiv som arrangerer og gjennomfører løpet. De siste årene har inntektene av løpet blitt brukt til å fullfinansiere Suraksha-senteret, et senter for mishandlede barn utenfor Bangalore i India.

Minstealder for opptak ved Åsane folkehøgskole er fylte 18 år i løpet av høstsemesteret. De fleste elevene er 19 – 21 år.

Bjørn Berentsen

Rektor

Epost: bjorn.berentsen@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 80

Thorbjørn Thorsen

Assisterende rektor/ Musikklærer

Musikklærer med allsidig musikalsk bagrunn fra kor- og vokalmusikk, spiller piano, el-bass og gitar. Har erfaring fra ulike typer band, og skriver og arrangerer musikk både for kor og instrumentalbesetninger. 

Epost: thorbjorn.thorsen@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 81 / 93 43 81 85

Merete Rasmussen Litland

Internatleder

Merete har lang erfaring fra administrasjonen på Åsane folkehøgskole, og gleder seg hver dag til å møte kolleger og elever.
I tillegg til å ha ansvar for elevenes ve og vel på skolen, så jobber hun blant annet med opptak, kortkurs, utleie, hjemmesider og sosiale medier. 
Merete er kreativ, liker å fikse og lage ting og har alltid en masse prosjekt på gang. 

Epost: merete.litland@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 82

Ørjan Lopez

Lærer

Ørjan har drevet eget spillutviklerfirma i California i noen år, og tar masse gode erfaringer med seg til Spillutvikling på Åsane.

Epost: orjan@illuminegames.com
Telefon: 91707367
Nettside

Cato Jensen

Lærer

Cato er utdannet skuespiller ved Bergen Teaterskole. Han har bl.a  jobbet som skuespiller og sanger ved Hordaland teater og Sogn og Fjordane teater, og han har erfaring fra revy- og teaterscenene i Bergen. Er også singer & songwriter og har gitt ut flere album.

Telefon: 976 11 415

Andreas Friis Jørgensen

Lærer

Musikk og teaterlærer med stor spennvidde : Fra gitar og vokal innen musikk, til regi, impro og skuespillkunst innen teater. Spiller gitar og synger,  og har bass og piano som biinstrument.

Epost: andreas.jorgensen@asanefolk.no
Telefon: 976 41 274

Karina Opdal

Linjeleder Musikk og Vokal

Epost: karinaopdal@gmail.com
Telefon: 48069559

Åse Schytte

Lærer

LInjeleder på Globalt perspektiv. 

Epost: ase@asanefolk.no
Telefon: 959 78 781

Ingunn Halland

Hovedlærer på linjen har master i industridesign fra Arkitektskolen i Aarhus og har designet for anerkjente firmaer innen arkitektur og produktdesign. Produkter Ingunn har utformet har oppnådd bred anerkjennelse og anvendelse både nasjonalt og internasjonalt, og vunnet flere internasjonale designkonkurranser. Har omfattende erfaring i bruk av 3D tegneprogrammer.

Epost: ingunn@asanefolk.no
Telefon: 462 39 880

Solgun Styve

Lærer

Glad i å reise, har lang erfaring med å arrangere turer med fokus på kulturmøter. Er egentlig omskolert formingslærer med et stort og brennende engasjement for Latin-Amerika. Tar også gjerne sykkelen eller beina fatt ute i skog og mark. Strikker i tide og utide.

Epost: solgun.styve@asanefolk.no
Telefon: 959 21 523

Finn I. Birkeland

Lærer

Linjelærer på Skriveverkstedet. Et samfunnsengasjert, reiselystent og skrivende menneske med mastergrad i filosofi. Har bred erfaring i å veilede andres skriveprosess og diskutere tekster i ulike sjangre. Underviser i valgfagene Filosofi og Debattklubb, fellesfagene Boblesprekk og Kompetansefag, og har ukentlige økter med Kulturforståelse på Globalt perspektiv og Latin-Amerikalinjen.

Epost: finn@asanefolk.no
Telefon: 958 19 992

Reidun Elise Foldøy

Lærer

Har hovedfag i pedagogikk. Er spesialpedagog og forfatter. Har erfaring fra ungdomsskole, videregående skole og voksenopplæring. Opptatt av individuelt mangfold; ingen er like, og det gjør oss bedre sammen. Underviser på Skriveverkstedet og er rådgiver på skolen.

Epost: reidunelise@yahoo.com
Telefon: 976 08 530

Marianne H. Kaarevik

Lærer

Hestefaglærer med lang erfaring innen travsport spesielt. Er mest opptatt av hestens beste, uavhengig av hva man ønsker å bruke den til.

Epost: marianne.kaarevik@asanefolk.no
Telefon: 952 68 374

Margunn Hindenes

Lærer

Margunn er 31 år, født og oppvokst i Bergen, og hun har hovedfokus på det visuelle innen spillproduksjon. Hun har utdannelse innen 3D og animasjon fra Noroff Instituttet i Bergen og Teesside University i England og har blant annet jobbet i spillselskapet Ubisoft Reflections og som grafisk designer hos TV 2. I tillegg til linjefag har hun valgfag som turgåing, klatring, spilldesign og brettspill.

Epost: margunn@asanefolk.no
Telefon: 415 93 072

Theresa Tankered Hansen

Lærer

Epost: theresa.tankered@gmail.com
Telefon: 90235114

Rune Olsen

Vaktmester

Epost: rune.olsen@asanefolk.no
Telefon: 934 38 186

Jahn Erik Askeland

Kjøkkensjef

Epost: kjokken@asanefolk.no
Telefon: 456 72 383

Mette Ones Fosse

Kokk

Telefon: 55 39 51 92

Gerd Andersen

Kjøkkenassistent

Telefon: 55 39 51 92

Nussanat Hopland

Renholder

Telefon: 480 67 045

Linjer på Åsane folkehøgskole - Bergen

Musikk og Vokal

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Digital animasjon & grafikk

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Design og arkitektur

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Spillutvikling

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Teater og Impro

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Global solidaritet - India

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Skriveverkstedet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Adriana Elvemo Sandbekkbråten

Året på folkehøgskole ga meg venner for livet, opplevelser, selvtillit, og en mye bedre sangstemme. Ikke minst fikk jeg troen på meg selv, og at jeg faktisk klarer å takle de utfordringene jeg møter.

Adriana Elvemo Sandbekkbråten, elev 15-16
Caroline Teigen

Året mitt på musikklinja har gitt meg mye mer enn jeg kunne drømt om! Jeg fikk jobbet med musikk hver eneste dag, sammen med både venner og utrolig flinke lærere! Året ga meg rom til å utfolde meg kreativt, og til å vokse som både menneske og artist

Caroline Teigen, elev 2017-18
Ivar Skre Aarønæs

På Åsane FHS fikk jeg mulighet til å utfolde meg visuelt, med god veiledning og fleksibelt opplegg godt egnet søk til videre studier og portefølje-danning. En flott arena til å prøve ut nye teknikker innenfor det visuelle, både i 2d og 3d.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen