Til hovedinnhold

Åsane folkehøgskole - Bergen

Folkehøgskolen i Bergen.  Skolen har 9 ulike linjetilbud som spenner over et bredt spekter av fag og er en smeltedigel for ungdom med ulike interesser. Stort og variert valgfagtilbud og mange spennende studieturer. Seiltur med seilskipet Statsraad Lehmkuhl, trekking i Nepal. Opplev utdannings- og kulturbyen Bergen.

Søk på skolenLinjer

Velkommen til Bergen, og velkommen til Åsane folkehøgskole!

Vi gleder oss til å ta fatt på et nytt skoleår, og håper at du har lyst til å være med og dele året og opplevelsene med oss. Vi er en leken og sosial gjeng med ansatte som ønsker å få deg med på et skoleår fylt med mange gode opplevelser, gode vennskap og mye latter og moro.

I løpet av skoleåret vil du få god anledning til å bli kjent med Bergen, byens unike sjarm, arkitektur og historie, kulturtilbudet, fagmiljøene og engasjementet. Kanskje finner du ditt ideelle studiested her. I tillegg får du være med på å seile Norges største seilskute, Statsraad Lehmkuhl i regatta med flere titalls andre store seilskuter fra hele verden, fra Lisboa (Portugal) til Cadiz (Spania). Turen er inkludert i skoleprisen.

På linjen din får du holde på med fag og emner som du interesserer deg for, og sammen med dine klassekamerater får du en flott reise til et aktuelt og spennende reisemål. Kanskje har du og lyst til å være med til Nepal, og bli trollbundet av kultur, folk og landskap der.

Skolehverdagen er en blanding av undervisning, gode måltider, felles aktiviteter, fritid og internatliv. Det flotte med folkehøgskolelivet er at du alltid har tilgang på medelevene dine. Tenk deg for en fantastisk mulighet til fellesskap og opplevelser. Sammen skal vi jobbe for at skolemiljøet blir bra for alle, og vi håper du har lyst til å bli en del av det!
Dette står vi for

Alle elever ved Åsane Folkehøgskole tas opp på en linje som de følger hele skoleåret. Her får elevene dyrket sine faglige hovedinteresser gjennom varierte
undervisningsopplegg ledet av dyktige lærere som brenner for sine fag og for sine elever.

Et år hos oss er mye mer enn linjefaget!

Gjennom arbeidet med linjefag og fellesfag, arrangement, studieturer og felles opplevelser arbeider skolen  for å styrke elevenes kompetanse innen disse 4 områdene:

Åsane folkehøgskoles fellesfag er:

  • Boblesprekk: Ukentlig oppdatering på nyheter og aktuelle hendelser.
  • Kompetansefag: Ukentlig forum spesielt innrettet på skolens 4 kompetanseområder: Kreativ kompetanse, Global kompetanse, Samhandlingskompetanse og Emosjonell kompetanse og selvinnsikt.
  • Kulturtimen: Undervisningsopplegg der vi forbereder og evaluerer felles kulturelle opplevelser i Bergen, så som teaterbesøk på Den Nationale Scene, konserter, danseforestillinger, kunstutstillinger og mye annet som Bergen har å by på. 
  • Sang og kor: Vi synger sammen, og vi har et skolekor der alle elevene deltar. 
  • Lørdagsseminar: De fleste lørdagene er det lørdagsseminar. Ofte får vi besøk utenfra av foredragsholdere, kunstnere og musikere, organisasjoner og lignende. I tillegg holder hver linje et lørdagsseminar for resten av elevene på skolen. 

På Åsane er det til vanlig valgfag 2 ganger pr uke. Vi velger valgfag for 3 perioder i løpet av året, så alle kan ha minimum 6 valgfag i løpet av året. I tillegg kommer kvelds- og helgekurs. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år, avhengig av ressurser og lærerstab.

Aerobic hits

Liker du å trene effektivt til hits fra 80- og 90-tallet? Da er dette et godt valg! Med enkle bevegelsesmønster trener vi både kondisjon og styrke, og best av alt; vi har det gøy sammen!

Bakekroken

Enkle småkaker og godsaker til hverdagsanledninger og kos.

Ballspill og fysisk fostring

Allsidige aktiviteter med, og av og til uten ball. Muligheter for individuell trening i skolens treningsstudio.

Brettspillworkshop

Vi utvikler egne brettspill fra idé til ferdig spill. Vi designer brett og brikker, utvikler regler og lager innhold gjennom prøving og feiling og mye lek og moro.

Debattklubb

Lær kunsten å debattere, å innta et standpunkt, bygge argumentasjon og forsvare dine standpunkt mot saklige og usaklige angrep.

Drama

Arbeid med kortere dramatiske tekster. Rolletolkning, tekstanalyse, formidling og karakter.

Explore Nepal

Pris: 21 000,-

14 dagers reise til Nepal. Trekking i Himalayas fantastiske fjellområder, møter med fremmede mennesker og kulturer, og besøk i veiløse fjellandsbyer i over 3500 meters høyde. Se også felles studietur.

Filosofi

I valgfag filosofi undersøker vi lange linjer og store navn i tenkningens historie, fra klassikerne i antikken til moderne eksistensfilosofi.

Gitarkurs

Grunnleggende ferdigheter innenfor grep, akkorder og spillteknikker, vi utvider og bygger videre på våre ferdigheter gjennom året. Forkunnskaper er ikke nødvendig, men det er kjekt med egen gitar.

Kammerkor

Et valgfritt kortilbud til deg som har vært i kor tidligere, eller som har lyst til å prøve deg i en litt mindre sammenheng enn skolekoret.

Keramikk

Har du lyst til å arbeide med leire? I keramikk valgfag bruker vi forskjellige type leire og jobber både med bruksform og skulptur. Ulike teknikker og redskaper. Arbeid med tekstur og glasur.

Maleri

Grunnleggende teknikker innenfor akvarell- og acrylmaling. Form, farge og komposisjon.

Matkroken

Enkle matretter til hverdagsbruk, gjerne med fokus på vegetarmat og redusert kjøttforbruk.

Revy

Vi lager en revy der du er med å skape alt fra idé til manus til premiere.

Singer & Songwriter

Pris: 300,-

Lag din egen låt, skriv tekst og melodi, sett komp til, og få tid i et lydstudio med egen lydtekniker som hjelper deg til å finne DIN vri.

Stolzen opp

Vær med å trene i Stolzekleiven i Bergen. vel 300 meter stigning via drøyt 950 trappetrinn i ulik høyde. Rekord herrer: 7:54 og damer: 9:34. Skolerekord: Ca 9:30. Assisterende rektor: ca 30 min!

Storkjøkken

Et valgfag der du får lære å lage mat av skolens profesjonelle kokker. Du får muligheten for å tilegne deg nyttig kunnskap om kosthold og matvaner.

Strikking

Strikking er i vinden som aldri før! Her lærer du å strikke fra grunnen av, eller du kan videreutvikle dine kunnskaper. Vi lærer å strikke med perler, mønsterstrikk, toving og lignende.

Svømming

Pris: 500,-

Vi reiser til Bergen og svømmer i AdO Arena, et profesjonelt svømme- og stupeanlegg, der du kan stupe, trene svømming, eller bare bade og nyte livet.

Teatersport og impro

Grunnleggende improvisasjon og teatersport. Faget består av ulike sceniske improvisasjonsleker og er velegnet for alle som ønsker å bearbeide sin sceneskrekk, alle lekelystne.

Teddybjørnverksted

En venn for livet eller et håndverk til å bli glad i? Du lærer å lage gammeldagse teddybjørner. Noen finner en ny hobby, andre lar det bli med den ene teddyen. Opplæring i alle nødvendige teknikker.

Tegning og maling

Du kan oppøve tegneferdighetene dine innen blyant-, tusj-, og kulltegning. Du får arbeide med studier av stilleben, portrettegning og gjøre egne komposisjoner. Fargebruk og komposisjon.

Topptur Bergen

Faget der du kommer deg ut og blir kjent med Bergens fjell, fra vårt lokale "Veten" til Fløifjellet og Ulrikens topp. Motto: Det finnes ikke dårlig vær, bare manglende regntøy!

Ukulele

Lær å spille "minigitar"! Ukulele er lett å lære, lett å spille på og lett å ta med seg!

Yoga

Vi jobber parvis og øver styrke, balanse, ro og konsentrasjon, og ikke minst på å gi hverandre tillit.

Zumba

Opprinnelig er zumba danseklassen med hete rytmer og vrikkende hofter, men vi på Åsane tar det steget videre; med musikk fra hele verden får vi en skikkelig fin treningsøkt sammen! Ta frem trikot og j

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 - 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Som innledning på skoleåret reiser vi med Norges største seilskute, Statsraad Lehmkuhl fra Lisboa til Cadiz.! Turen inngår i the Tall ships race, og blir en reise der vi gjennom samarbeid og tett samliv blir kjent med oss selv og hverandre, og der vi skal legge grunnlaget for et fantastisk skoleår!

Å seile en stor seilskute er en fantastisk opplevelse. Å oppleve elementene i form av vind og vær, fravær av motorlyd, arbeide i riggen, stå til rors på ei skute – det kan knapt beskrives! Det må oppleves!

Explore Nepal

Pris: 21 000

Explore Nepal er valgfaget for deg med reiselyst, og som ønsker å oppleve hverdagslivet, naturen og kulturen i fjellandet Nepal som er blant de aller fattigste landene i verden.Vi reiser med ryggsekk og sovepose og bruker våre egne bein til å forflytte oss gjennom unike områder som normalt ikke er vanlige turiststier. Dagsetappene på trekkinga er fra 4-6 timer. For å gjennomføre denne turen må du være i normalt god form. Du må og være innstilt på å trene noe før turen.

I tillegg til flotte reiseopplevelser utenfor allfarvei ønsker vi gjennom valgfaget å utvikle kunnskap og interesse for fremmedartede samfunn og levesett, kulturforståelse, og gir deg mulighet til å oppdage nye sider ved deg selv.

Turen gjennomføres i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT og deres samarbeidspartner i Nepal: CWIN,Child Workers in Nepal.

MERK: Turen er planlagt gjennomført i vårsemesteret 2022. Gjennomføringen vil som all annen reisevirksomhet  være avhengig av smittesituasjonen generelt, og i Nepal spesielt. 

Åsane folkehøgskole har syv internatbygg. Hvert bygg består av åtte til tolv dobbeltrom. Som regel er det to rom som deler bad og toalett. Vi har kun et begrenset antall enkeltrom. Ønsker du enkeltrom må du betale ekstra for dette. På søknadsskjemaet er det en egen rubrikk for å søke om enkeltrom.

I tillegg finner du vaskemaskin/tørketrommel, et lite kjøkken med kokemuligheter og kjøleskap, og et trivelig fellesrom på hvert internat. Elevene er selv ansvarlige for å holde både egne rom og fellesrom rene

Fasiliteter

  • Gode lokaliteter tilpasset de ulike linjenes behov, skolen er åpen til kl.23:00 hver kveld. 
  • Treningsrom, badstue og gymsal. Flott turterreng like ved skolen.
  • Vi bruker Bergen: Den Nationale Scene, Grieghallen, Kode, Akvariet, Stolzekleiven og Vidden.

Åsane Folkehøgskoles kjøkken tilbyr et sunt kosthold med hjemmelaget mat av friske råvarer og mye frukt og grønt. Her kan du lese mer om kjøkken og måltider på skolen.

Til Bergen kommer du lett med tog, båt, fly eller med egen bil. Når du kommer til Bergen følger du E39 nordover fra sentrum ca 20 km, skiltet mot Knarvik/Ålesund. Følg skilting til skolen fra tettstedet Hylkje.

Finn reiserute fra der du bor

Linjefagene utgjør om lag halvparten av undervisningstiden. Resten er fellefag, valgfag og lørdagsseminar. Linjefagene fyller to hele og to halve dager hver uke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Nedenfor ser du en oversikt over ferier og fridager skoleåret 2021-22. VI tar forbehold om mulige endringer.

Last ned årsplan som pdf ↓

MUSIKAL
Hvert år har vi en periode på to uker hvor den vanlige timeplanen må vike, og alle elever og ansatte jobber med et felles prosjekt. Etter en intens periode med øving på sang, dans, musikk og tekst, produksjon av kostymer og kulisser, motivasjon av medelever og kafédrift, ender det hele i en musikal som vises frem til venner, familie og andre skoler.

SVETT FOR MENNESKERETT

Svett for menneskerett er Åsane Folkehøgskoles årevise innsamlingsaksjon, til inntekt for hjelpeorganisasjonen FORUT. Innsamlingen arrangeres i form av et sponsorløp der alle skolens elever og ansatte deltar, og som foregår i Bergen sentrum, og det er linjen Globalt perspektiv som arrangerer og gjennomfører løpet.

Skolens stipendiater har ansvar for å sette i gang aktiviteter på ettermiddag og kveld, og i helgene. Hver uke er det spillkvelder, filmvisninger, praté, improkvelder, volleyball, turer og en masse annet som alle kan være med på. I tillegg oppfordrer vi alle elever til å være aktiv og ta initiativ til aktiviteter som kan være gøy for andre å være med på. Her er stippene behjelpelige med organisering og tilrettelegging. 

Minstealder for opptak ved Åsane folkehøgskole er fylte 18 år i løpet av høstsemesteret. De fleste elevene er 19 – 21 år.

Bjørn Berentsen

Rektor

Epost: bjorn.berentsen@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 80

Thorbjørn Thorsen

Assisterende rektor/ Musikklærer

Musikklærer med allsidig musikalsk bagrunn fra kor- og vokalmusikk, spiller piano, el-bass og gitar. Har erfaring fra ulike typer band, og skriver og arrangerer musikk både for kor og instrumentalbesetninger. 

Epost: thorbjorn.thorsen@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 81 / 93 43 81 85

Merete Rasmussen Litland

Internatleder

Merete har lang erfaring fra administrasjonen på Åsane folkehøgskole, og gleder seg hver dag til å møte kolleger og elever.
I tillegg til å ha ansvar for elevenes ve og vel på skolen, så jobber hun blant annet med opptak, kortkurs, utleie, hjemmesider og sosiale medier. 
Merete er kreativ, liker å fikse og lage ting og har alltid en masse prosjekt på gang. 

Epost: merete.litland@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 82

Kjersti Wallem

Økonomiansvarlig

Epost: kjersti@asanefolk.no
Telefon: 55 39 51 83

Cato Jensen

Lærer

Cato er skuespiller og artist utdannet fra Bergen Teaterskole.
Han har skrevet en lang rekke skuespill og sanger både for næringsliv og privatpersoner, har medvirket i filmer og gitt ut flere album.
Cato var elev ved Åsane folkehøgskole i 94-95, og har jobbet ved skolen siden 2000.
På fritiden driver trebarnsfar Cato på med revy, og tar oppdrag som konserter og show.

Telefon: 976 11 415

Ingunn Halland

Hovedlærer på linjen har master i industridesign fra Arkitektskolen i Aarhus, og har designet for anerkjente firmaer innen arkitektur og produktdesign. Produkter Ingunn har utformet har oppnådd bred anerkjennelse og anvendelse både nasjonalt og internasjonalt, og vunnet flere internasjonale designkonkurranser. Har omfattende erfaring i bruk av 3D tegneprogrammer.

Epost: ingunn@asanefolk.no
Telefon: 462 39 880

Solgun Styve

Lærer

Glad i å reise, har lang erfaring med å arrangere turer med fokus på kulturmøter. Er omskolert formingslærer med et stort og brennende engasjement for Latin-Amerika. Tar også gjerne sykkelen eller beina fatt ute i skog og mark. Strikker i tide og utide.

Epost: solgun.styve@asanefolk.no
Telefon: 959 21 523

Finn I. Birkeland

Lærer

Linjelærer på Skriveverkstedet. Et samfunnsengasjert, reiselystent og skrivende menneske med mastergrad i filosofi. Har bred erfaring i å veilede andres skriveprosess og diskutere tekster i ulike sjangre. Underviser i valgfagene Filosofi og Debattklubb, fellesfagene Boblesprekk og Kompetansefag, og har ukentlige økter med Kulturforståelse på Globalt perspektiv og Latin-Amerikalinjen.

Epost: finn@asanefolk.no
Telefon: 958 19 992

Åse Schytte

Lærer

Linjeleder på Global solidaritet. 

Epost: ase@asanefolk.no
Telefon: 95978781

Ørjan Midthun

Lærer

Linjelærer på spilldesign.

Ekte bergenser. Spill har alltid vært en stor del av livet. Har studert 3D modellering og spilldesign på NorOff i Bergen, og fullførte studiene ved Teesside University i England. Har sammen med kolleger drevet sitt eget spillselskap. Utenom jobb og spillutvikling liker Ørjan å bruke tid sammen med sin samboer og hunden Zelda.

Motto: Ha det kjekt, øvelse gjør mester!

Epost: orjanmidthun@asanefolk.no
Telefon: 92822870

Karina Opdal

Linjeleder Musikal og dans

Karina Opdal har lang erfaring innen musikal og teater som både musikalartist, regissør, pedagog, sanger og skapende scenekunstner. Karina har utdannelse fra Bårdar Akademiet i Oslo, ALRA – The Academy of Live and Recorded Arts i London, Høyskolen i Bergen og Kunsthøyskolen i Oslo – Teaterhøyskolen (PPU).

Epost: karina@asanefolk.no
Telefon: 480 69 559

Margunn Hindenes Skjærstad

Lærer

Margunn er født og oppvokst i Bergen, og har hovedfokus på det visuelle innen spillproduksjon. Hun har utdannelse innen 3D og animasjon fra Noroff Instituttet i Bergen, og Teesside University i England. Hun har blant annet jobbet i spillselskapet Ubisoft Reflections og som grafisk designer hos TV 2. I tillegg til linjefag har hun valgfag som turgåing, klatring, spilldesign og brettspill.

Epost: margunn@asanefolk.no
Telefon: 415 93 072

Rolf Enger

Timelærer

Forfatter og skrivelærer, har gitt ut 7 bøker, romaner og novellesamlinger. Rolf har jobbet i 13 år som lærer på skrivekunstakademiet og det gjør han fortsatt når han ikke er hos oss. Rolf har også jobbet som litteraturkritiker i BT, og han er medlem i Kulturrådets prosautvalg. Glad i Sci-fi og fantasy med mere.

Epost: cu-enger@online.no
Telefon: 97115022

Miguel-Angel Fernandez

Gjestekoreograf

Miguel-Angel Fernandez er utdannet musikalartist fra Bårdar Akademiet i Oslo og Ballett Akademien i Gøteborg. I tillegg til utøvende arbeid i både inn- og utland, har han hatt flere koreografioppgaver, både på TV og på scenen.Vi ser stort frem til å ha han oss som gjestekoregraf i løpet av studieåret.

Glimt fra arbeidet hans: Stjernekamp 2018, "Rainchecks" med  Hanne Sørvaag, Spelemann på taket.

Rune Olsen

Vaktmester

Epost: rune.olsen@asanefolk.no
Telefon: 934 38 186

Ørjan Teigland

Kjøkkensjef

Epost: orjanteigland@asanefolk.no
Telefon: 934 16 886

Jahn Erik Askeland

Assisterende kjøkkensjef

Epost: jahn.askeland@asanefolk.no
Telefon: 456 72 383

Mette Ones Fosse

Kokk

Nussanat Hopland

Renholder

Linjer på Åsane folkehøgskole - Bergen

Filosof

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Kortreist

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikk og Vokal

Åsane folkehøgskole - Bergen
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Teater og Impro

Åsane folkehøgskole - Bergen
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Skriveverkstedet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Spillutvikling

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikal

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Digital animasjon

Åsane folkehøgskole - Bergen
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Arkitektur og design

Åsane folkehøgskole - Bergen
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Guro Benedikte Fiala

Hadde aldri trodd jeg noen gang skulle bo hos en vertsfamilie i India, se hvordan mennesker i slum bor på så nært hold og ikke minst observere og delta i arbeidet som APSA gjør i India. Det er rørende å se hvor mye disse menneskene gir av seg selv.

Guro Benedikte Fiala
Caroline Teigen

Året mitt på musikklinja har gitt meg mye mer enn jeg kunne drømt om! Jeg fikk jobbet med musikk hver eneste dag, sammen med både venner og utrolig flinke lærere! Året ga meg rom til å utfolde meg kreativt, og til å vokse som både menneske og artist

Caroline Teigen
Adriana Elvemo Sandbekkbråten

Året på folkehøgskole ga meg venner for livet, opplevelser, selvtillit, og en mye bedre sangstemme. Ikke minst fikk jeg troen på meg selv, og at jeg faktisk klarer å takle de utfordringene jeg møter.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen