Til hovedinnhold
Ledig plass

Skap vakre ting med naturmaterialer og tradisjonelle teknikker: veving, skinngarving, keramikk, pilefletting, trearbeid, plantefarging m.m. Et år med håndverk, kreativitet og skaperglede!

På denne linja får du mulighet til å jobbe kreativt med et mangfold av materialer, teknikker og uttrykksformer. Vi fokuserer på gamle håndverk, men med ditt personlige uttrykk designer du tingene dine slik du vil ha dem.

Jobb med tre og pil til kurvfletting, eller fordyp deg i leire og keramikk. Design noe nytt av lappene fra bestemors loft og lag et knivskaft av rirkulen du fant på turen. Sy en varm og god skinnfell, nålebind en lue med plantefarget garn. Her lager du ting fra bunnen av, med gode råmaterialer: du samler lav til å sette farge på det garnet du har spunnet, og bjørkeneveren fra skogen blir en liten kurv.

I mai har vi tre intensive uker med linjefag hvor du får arbeide med egne prosjekter og videreutvikle kunnskapene dine på det området du velger. Vi besøker også lokale håndverkere.

 

Et år kan inneholde:

 

Vi har:

 

 

Linja passer for deg som har interesse for håndarbeid, som har lyst til å utfolde deg kreativt og lære flere teknikker eller bli flinkere i teknikker du allerede har prøvd.

Dette vil du lære

 • Nålebinding
 • Plantefarging med naturens materialer
 • Knivmaking
 • Strikking
 • Hakking
 • Keramikk
 • Alt om ull, -karing og spinning
 • Veving 
  • brikkevev
  • gringvev
  • flatvev
 • Skinngarving
  • garv ditt eget saueskinn
  • lær å sy skinnfell, luer og votter
  • og lær deg å trykke mønster

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert, at du kan jobbe selvstendig og sammen med andre, og at du viser interesse for egen og andres utvikling.

Tre ganger i året drar hele skolen på felles tur. Høst og vår seiler vi ut til øya der vi har sauene våre. Om vinteren leier vi ei hytte og går på ski. Fellesturene er vanligvis 5 dager.

Høstutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På høsten, i september/oktober seiler vi avsted til Utsetøya, øst for Hitra, i selvbygde åpne trebåter. Her er det nordlys og stjernklart, og morild i sjøen til nattbading. Øya har store fine gressletter til lek og moro, om kvelden bål og sang. Det er ørn i lufta og masse spennede fisk i havet.

Alle på skolen er med. Vi samler villsauene våre, undersøker de og frakter noen hjem til slakting. 

På turen lærer du å seile råseilbåt, å kle deg godt, om villsau, kystlandskap og livet i fjæra,. Vi fisker, spiser blåskjell og krabber.

Turen varer i 5 dager.

Vinterutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Sammen drar vi på fjellet for å stå på ski. Vi leier ei hytte i nærområdet. 

Er du en erfaren skigåer eller har ikke hatt ski på beina siden du var 6 år, her er det utfordringer til alle. Vi lærer å bygge og bo i snøen, hvordan finne frem med kart og kompass, hvorfor gikk det et snøskred her. Vi går på skiturer, isfisker, bygger iglo og snøhule, lærer om dyrespor, skileik og kortspill! Opplevelsene og mulighetene er uendelige!

Turen varer i 5 dager.

Vårutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Om våren drar vi igjen til Utsetøya ved Hitra for å samle villsauene våre. Nå er det kommet mange små lam. Det er varmt i lufta og grønt på trærne. Villsauen er en spesiell rase, blant annet klipper vi ikke ulla, men napper den. Så det gjør vi nå, samt at vi merker de nye lammene. Ulla tar vi med hjem, slik at du kan lage noe av den.

Så er det tid til å bade i lange lyse sommernetter, sove under open himmel, seile mer, fiske og leke. Kanskje kommer spekkhoggeren opp langs med båten på hjemturen.

Dette er avslutningsturen vi har på skolen, så alle er med.

Turen varer i 5 dager.

Grethe Garvik

Lærer Håndverk og design

 • Vår timeplan er veldig variert, nesten ingen uker er like. 
 • Grovt kan man si at 
  • 1/3 er valgfag
  • 1/3 er fellesfag
  • 1/3 er linjefag
 • Gjennom året har vi også ulike prosjekter og skoleturer.

Skoleåret 2019/2020

Skolestart 19. august (ankomstag og velkomstmiddag) 

Høstferie 5. - 13. oktober
Juleferie 19. desember - 6. januar
Påskeferie 28. mars - 14. april

Hjemreise 27. maiHos oss kan du velge to 12-dagers valgfag som går over et helt semester, og tre 5-dagers "kursuker" med valgfag.
På noen av valgfagene må du betale for materialer, se pris på hvert enkelt.
Hvilke temaer vi tilbyr varierer fra år til år, her er noen av gjengangerne:

Garving -og skinnarbeid

Pris: 600,-

Lær å berede og garve skinn fra grunnen. Saueskinn, geiteskinn, reinskinn og kaninskinn med ulike metoder. Avhåring av skinn som deretter garves og barkes. Til slutt kan du sy deg en skinnfell for eks

Smiing

Pris: 300,-

Grunnleggende innføring i tradisjonell smiing. "Stålet er hardt, eg er mjuk. Det er eg som formar stålet."

Knivmaking

Pris: 300,-

Lag din egen kniv: design og forming av skaft, montering på blad, sying av slire, farging og dekor på slire. Knivmaking kan både være valgfag og kursuke.

Tekstilhandverk

Pris: 200,-

Grunnleggende innføring i tekstilhandverk: karding, spinning, tøving, plantefarging, enkel veving, nålebinding, strikking m.m. Fargebruk, formlære og design. Tekstil kan være både valgfag og kursuke.

Keramikk

Pris: 300,-

Arbeid i leire. Vi lager mye forskjellig med mange ulike teknikker. Vi har egen ovn. Keramikk kan både være valgfag og kursuke.

Lafting

Innføring i lafting. Dette læres best ved at en gjør det: gruppa lafter et lite hus. Verktøybruk, sliping og materiallære

Pilefletting

Pris: 400,-

Av pil kan man lage de utroligste ting. Lær deg å lage store kurver, små kurver, opne kurver, lukkede kurver. Mulighetene er uendelige! Pilefletting kan være både valgfag og kursuke.

Søm

Pris: 100,-

Vil du lære deg å sy en kjole? Dekorere en genser med flotte broderier? Kanskje vite hvilke sting du skal bruke for å fikse buksa di? Her kan du lære hva du vil og sy hva du vil!

Plantefarging

Pris: 300,-

Farging av garn med viltvoksende planter. Lær om ulike planteslag, lagring, fargesammensetning, fiksering og lysekthet. Plantefarging kan være både valgfag og kursuke.

Friluftsliv på land og sjø

Friluftsliv etter hvilken årstid det er, alt i fra seiling til ski og snø. Gjennom valgfaget lærer du hva du kan høste i naturen av urter, emner, materialer og annet. Overnattingsturer.

Seiling

Seiling og handtering av åpne råseilbåter fra Trøndelag. Seiling, roing, tau og knuter, værkunnskap, navigering, fortøying, garnfiske m.m

Seilmaking

Vi syr seil i lin eller bomull til tradisjonelle båter, for det meste råseil. Lær beregning og utregning, tilskjæring, sying, liking, bendsling, spleising, seilteori, aerodynamikk og seilforming.

Trearbeid

Grunnleggende trehandverk og verktøybruk. Bli kjent med dette fantastiske materialet og lær tredreiing, sveip, sinking og lagging m.m. Noe formlære og design. Kan være både valgfag og kursuke.

Repslaging

Lær å slå reip og tau fra grunnen. Ulike bruksområder krever ulike egenskaper i tauet. Et eldgammelt og fascinerende handverk.

Sjømannsarbeid

Pris: 300,-

Tradisjonelt handverk med tau og seilduk. Lær å sy skipssekker og hengekøyer. Spleising, bendsling, garnbinding, fenderlaging, spesialknuter m.m.

Kistemaking

Pris: 200,-

Hvordan lage stor bokser og små skrin. Hvordan lage fine kanter og få kista til å henge sammen på de utroligste vis. Her lærar du også hvordan bruke treet og hvordan håndtere større maskiner.

Baking

Lær deg ulike teknikker for å få fram de flotteste bakverk. Og hvordan er det man lager så tynne potetlefser og flatbrød? Her blir du garantert god og det blir mange smaksprøver!

Vikingnavigasjon

Vikingene hadde ikke GPS. De visste hvordan man fant veien over havet uten elektronikk. Her får du lære deg hvordan du kan finne fram slik vikingene gjorde.

Fiske og fangst i vinterfjellet

Rypefangst med snare, og isfiske. En bor i telt, snøhule og iglo, og har fast leir på fjellet hele uka.

Praksis i naturbarnehage

Vi har en naturbarnehage på skolens område. Der er det vekt på å være ute i naturen og allsidig aktivitet hos ungene. Du får vegledning og tilbakemeldinger fra dyktige barnehagepedagoger.

Matlaging

Du lærer mer om å lage god og sunn mat. Middagsretter, desserter, bakverk m.m. Dessuten en del om kosthold og ernæring, ulike råvarer og konservering. Matlaging kan være både valgfag og kursuke.

Toving

Pris: 200,-

Lag hatter, luer, votter, tøfler m.m. og lær ulike tøveteknikker med ull. Fargebruk og design.

Velkommen til skolen for handtverk, sjølberging og økologi!
Vil du lære å dyrke din egen mat? Lage ditt eget utstyr? Garve saueskinn? Smi ditt eget knivblad? Bygge en bra båt, og seile avsted? Vil du dytte verden i en mer miljøvennlig retning? Da er Fosen skolen din.

Linjer ved skolen

Fra kr 117 950,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Vegetar/veganmat
 • Økologisk mat (Debios gullmerke)
 • Studietur: Høstutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vinterutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vårutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 117 950,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 117 950,-
(11 795,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, påskeferie
   Elever som ønsker kan overnatte på skolens gårdsbruk i alle ferier, eller låne skolens seter.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt utstyr som trengs i undervisningen.

Dette utstyret må du stille med selv

 • Stoffsaks
 • Målebånd
 • Tegnesaker

Ta gjerne med rokk, symaskin, strikkepinner osv. hvis du har. Ellers kan du låne det på skolen.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Matprisen 2018: Og vinneren er ...

Fosen Folkehøgskole! Vi gratulerer folkehøgskolen på Rissa med en fremragende nasjonal pris. Helt herlig! 🙂

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Strikking

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kunst/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Esthetics Marokko New York

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Kreativ Forming Natur Island

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

DIY

Sagavoll Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Design og håndverk

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fashion Design

Skiringssal folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Viking

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Frys tiden: Bilde- og fotokunst

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Tilrettelagt Rønningen

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Kunst og illustrasjon

Rønningen folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Flexi - Aktiv livsstil

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Bilde, Form & Kunst

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

egenART Afrika

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film & Foto - USA - Hollywood

Voss folkehøgskule
Fullt
HelårskursFrilynt

COSPLAY - Japan

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Visuell kunst

Nansenskolen
Venteliste
Helårskurs26 t/ukeFrilynt

Kunst og arkitektur

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Cosplay Japan

Namdals folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Tegning, maling & kunstreise (TMK)

Skiringssal folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Tegning, kunst og scenografi

Romerike Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Arkitektur & interiør

Skiringssal folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Billedkunst

Fana folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Livslinja Thailand - kropp, helse, livsstil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Kunst/foto/glass/reise

Fjordane Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Street ART - Travel, Berlin, Cuba, Tenerife

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Båtbygging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tegne, male, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Kunst +

Sunnhordland folkehøgskule
Fullt
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Grafisk design - Japan

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Kunst - Italia - Mexico

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Art, Design & Travel

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Visual Arts

Ringerike Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt