Til hovedinnhold

Tekstil, søm og tradisjonshåndverk

Søk på linja
Få ledige plasser

Skap vakre ting med bærekraftige naturmaterialer i ulike teknikker: skinngarving, søm, lapping/reparasjon, pilefletting, trearbeid og veving m.m. Et år med håndverk, kreativitet og skaperglede!

Tradisjon

Vi tror at gamle håndverksteknikker har en rolle å spille i fremtiden. At slow craft og tradisjonshåndverk bare blir viktigere i en verden der alt stadig skal gå raskere.

Det å ta seg tid til lage ting fra bunnen av, med lokale, bærekraftige naturmaterialer, det er godt for sjelen. Det kan gi hvilepuls og jording. Kanskje akkurat det vi moderne mennesker trenger? 

Søm

Sy dine egne klær, og lær å reparere de du har. Hvordan kan du gi den gamle, slitte buksa nytt liv? Omsøm, broderi og «visible mending». Lær å bruke snittmønster, og å lage mønster selv. Symaskin og håndsøm.

Veving

Vev bånd og skjerf på grindvev. Sett opp flatvev til fargerike filleryer, myke ullpledd og tradisjonelle åklær. Med veven har du en utrolig frihet i hva du vil skape.

Skinn

Garv deg et deilig, mykt skinn, fra en av skolens villsauer. Vi skraper skinnene, setter dem inn med garvestoff, og mykgjør dem. Så er det opp til deg om du vil sy en skinnfell eller et par varme votter, og kanskje trykke fine mønstre med hjemmelaget farge av bark?

Tre

Lag enkle redskaper av tre: håndtein, grindvev eller vevskyttel, som du senere kan bruke til å spinne eller veve. Høst pil, og flett vakre kurver i alle fasonger og størrelser.

Bærekraft

Økologi og miljø er viktig for oss på Fosen Folkehøgskole, og derfor er vi opptatt av å bruke bærekraftige, holdbare naturmaterialer.

For oss er det viktig å tenke kvalitet og varighet, gjenbruk og reparasjon. 

Linja passer for deg som har interesse for håndarbeid, som har lyst til å utfolde deg kreativt og lære flere teknikker eller bli flinkere i teknikker du allerede har prøvd.

Dette vil du lære

  • Plantefarging og indigo-farging
  • Veving: Grindvev og flatvev
  • Broderi og «visible mending»
  • Garving av skinn med bl.a. fett, alun, hirse og bark
  • Sy skinnfell eller små klesplagg i skinn, trykke på skinn
  • Sy klær med symaskin og snittmønster
  • Flette kurver av pil
  • Lage håndtein, grindvev eller vevskyttel av tre
  • Spinning på håndtein og rokk
  • Beredning av lin
  • Omsøm. Sy nye klær av brukt stoff
  • Ulike bindeteknikker

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert, at du kan jobbe selvstendig og sammen med andre, og at du viser interesse for egen og andres utvikling.

To ganger i året drar hele skolen på felles tur. Hver høst og vår seiler vi ut til øya der vi har sauene våre. Fellesturene er vanligvis 5 dager.

Høstutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På høsten, i september/oktober seiler vi avsted til Utsetøya, øst for Hitra, i selvbygde åpne trebåter. Her er det nordlys og stjernklart, og morild i sjøen til nattbading. Øya har store fine gressletter til lek og moro, om kvelden bål og sang. Det er ørn i lufta og masse spennede fisk i havet.

Alle på skolen er med. Vi samler villsauene våre, undersøker de og frakter noen hjem til slakting. 

På turen lærer du å seile råseilbåt, å kle deg godt, om villsau, kystlandskap og livet i fjæra,. Vi fisker, spiser blåskjell og krabber.

Turen varer i 5 dager.

Vinterutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Sammen drar vi på fjellet for å stå på ski. Vi leier ei hytte i nærområdet. 

Er du en erfaren skigåer eller har ikke hatt ski på beina siden du var 6 år, her er det utfordringer til alle. Vi lærer å bygge og bo i snøen, hvordan finne frem med kart og kompass, hvorfor gikk det et snøskred her. Vi går på skiturer, isfisker, bygger iglo og snøhule, lærer om dyrespor, skileik og kortspill! Opplevelsene og mulighetene er uendelige!

Turen varer i 5 dager.

Vårutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Om våren drar vi igjen til Utsetøya ved Hitra for å samle villsauene våre. Nå er det kommet mange små lam. Det er varmt i lufta og grønt på trærne. Villsauen er en spesiell rase, blant annet klipper vi ikke ulla, men napper den. Så det gjør vi nå, samt at vi merker de nye lammene. Ulla tar vi med hjem, slik at du kan lage noe av den.

Så er det tid til å bade i lange lyse sommernetter, sove under open himmel, seile mer, fiske og leke. Kanskje kommer spekkhoggeren opp langs med båten på hjemturen.

Dette er avslutningsturen vi har på skolen, så alle er med.

Turen varer i 5 dager.

Grethe Garvik

Lærer Håndverk og design

Grethe er nyskapende, samtidig som hun er glad i gamle håndverk. Antagelig er hun i slekt med Askeladden som ser nytte og muligheter i alt, og som trives når hun får være ute i naturen for å hente materialer og inspirasjon. Grethe er fra Bergen og slår gjerne til med en saftig replikk.

Vår timeplan er veldig variert, nesten ingen uker er like. 

  • Grovt kan man si at 
    • 1/3 er valgfag
    • 1/3 er fellesfag (foredrag, prosjekter og skoleturer)
    • 1/3 er linjefag

Skoleåret 2024/2025

Skolestart 19. august (ankomstag og velkomstmiddag)

 

Hos oss kan du velge to 12-dagers valgfag som går over et helt semester, og tre 5-dagers "kursuker" med valgfag. På noen av valgfagene må du betale for materialer, se pris på hvert enkelt. Hvilke temaer vi tilbyr varierer fra år til år. Dette er noen av gjengangerne:

Garving -og skinnarbeid

Pris: 600,-

Lær å berede og garve skinn fra grunnen. Saueskinn, geiteskinn, reinskinn og kaninskinn med ulike metoder. Avhåring av skinn som deretter garves og barkes. Til slutt kan du sy deg en skinnfell for eks

Smiing

Pris: 400,-

Grunnleggende innføring i tradisjonell smiing. "Stålet er hardt, eg er mjuk. Det er eg som formar stålet."

Knivmaking

Pris: 400,-

Lag din egen kniv: design og forming av skaft, montering på blad, sying av slire, farging og dekor på slire. Knivmaking kan både være valgfag og kursuke.

Tekstilhandverk

Pris: 300,-

Grunnleggende innføring i tekstilhandverk: karding, spinning, tøving, plantefarging, enkel veving, nålebinding, strikking m.m. Fargebruk, formlære og design. Tekstil kan være både valgfag og kursuke.

Keramikk

Pris: 400,-

Arbeid i leire. Vi lager mye forskjellig med mange ulike teknikker. Vi har egen ovn. Keramikk kan både være valgfag og kursuke.

Pilefletting

Pris: 500,-

Av pil kan man lage de utroligste ting. Lær deg å lage store kurver, små kurver, opne kurver, lukkede kurver. Mulighetene er uendelige! Pilefletting kan være både valgfag og kursuke.

Søm

Pris: 200,-

Vil du lære deg å sy en kjole? Dekorere en genser med flotte broderier? Kanskje vite hvilke sting du skal bruke for å fikse buksa di? Her kan du lære hva du vil og sy hva du vil!

Plantefarging

Pris: 400,-

Farging av garn med viltvoksende planter. Lær om ulike planteslag, lagring, fargesammensetning, fiksering og lysekthet. Plantefarging kan være både valgfag og kursuke.

Friluftsliv på land og sjø

Friluftsliv etter hvilken årstid det er, alt i fra seiling til ski og snø. Gjennom valgfaget lærer du hva du kan høste i naturen av urter, emner, materialer og annet. Overnattingsturer.

Seiling

Seiling og handtering av åpne råseilbåter fra Trøndelag. Seiling, roing, tau og knuter, værkunnskap, navigering, fortøying, garnfiske m.m

Seilmaking

Vi syr seil i lin eller bomull til tradisjonelle båter, for det meste råseil. Lær beregning og utregning, tilskjæring, sying, liking, bendsling, spleising, seilteori, aerodynamikk og seilforming.

Trearbeid

Grunnleggende trehandverk og verktøybruk. Bli kjent med dette fantastiske materialet og lær tredreiing, sveip, sinking og lagging m.m. Noe formlære og design. Kan være både valgfag og kursuke.

Repslaging

Lær å slå reip og tau fra grunnen. Ulike bruksområder krever ulike egenskaper i tauet. Et eldgammelt og fascinerende handverk.

Sjømannsarbeid

Pris: 400,-

Tradisjonelt handverk med tau og seilduk. Lær å sy skipssekker og hengekøyer. Spleising, bendsling, garnbinding, fenderlaging, spesialknuter m.m.

Kistemaking

Pris: 300,-

Hvordan lage stor bokser og små skrin. Hvordan lage fine kanter og få kista til å henge sammen på de utroligste vis. Her lærar du også hvordan bruke treet og hvordan håndtere større maskiner.

Baking

Lær deg ulike teknikker for å få fram de flotteste bakverk. Og hvordan er det man lager så tynne potetlefser og flatbrød? Her blir du garantert god og det blir mange smaksprøver!

Vikingnavigasjon

Vikingene hadde ikke GPS. De visste hvordan man fant veien over havet uten elektronikk. Her får du lære deg hvordan du kan finne fram slik vikingene gjorde.

Fiske og fangst i vinterfjellet

Rypefangst med snare, og isfiske. En bor i telt, snøhule og iglo, og har fast leir på fjellet hele uka.

Praksis i naturbarnehage

Vi har en naturbarnehage på skolens område. Der er det vekt på å være ute i naturen og allsidig aktivitet hos ungene. Du får vegledning og tilbakemeldinger fra dyktige barnehagepedagoger.

Matlaging

Du lærer mer om å lage god og sunn mat. Middagsretter, desserter, bakverk m.m. Dessuten en del om kosthold og ernæring, ulike råvarer og konservering. Matlaging kan være både valgfag og kursuke.

Toving

Pris: 300,-

Lag hatter, luer, votter, tøfler m.m. og lær ulike tøveteknikker med ull. Fargebruk og design.

Velkommen til skolen for handtverk, sjølberging og økologi!

Vil du lære å dyrke din egen mat? Lage ditt eget utstyr? Garve saueskinn? Smi ditt eget knivblad? Bygge en bra båt, og seile avsted?

Vil du dytte verden i en mer miljøvennlig retning? Da er Fosen skolen din.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 146 950,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Vegetarmat
  • Økologisk og kortreistt mat
  • Studietur: Høstutfart
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: Vinterutfart
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: Vårutfart
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 146 950,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 146 950,-
(14 695,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt utstyr som trengs i undervisningen.

Dette utstyret må du stille med selv

  • Stoffsaks
  • Målebånd
  • Tegnesaker

Ta gjerne med rokk, symaskin, strikkepinner osv. hvis du har. Ellers kan du låne det på skolen.

   

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Vi som går Folkehøgskoleveien

En gang var vi bønder og fiskere. Vi dyrket jorden, vi rodde havet, vi kardet ull og spant garn. Vi hadde kloke hender og naturlig ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Historisk håndverk

Sund folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fix It

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Trehåndverk - Europa og USA

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Tekstil og Tradisjonshåndverk

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Viking

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SKAP Møbelsnekker

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Design & Redesign // Nært og fjernt

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tømrer

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fashion, design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
HelårskursFrilynt

Kunst og kunnskap

Jæren Folkehøgskule
Helårskurs12 t/ukeFrilynt