Til hovedinnhold

Lommepenger på folkehøgskole

Det varierer mye mellom folkehøgskolene og de ulike linjene hva et år på folkehøgskole koster. Gjennomsnittsprisen er 126 884 kr (tall fra 2022/2023). Undervisningen er gratis. Det man betaler for er rom, mat, materiell og studieturer. Men hva trenger man å ha med seg av lommepenger?

Elev står foran et vann i vinterjakke og ser i kamera.

Mina Vindenes (19)

Elev på linja Utforsk Sunnmøre & Sør-Amerika ved Ålesund folkehøgskole

Hva har du brukt penger på?

Jeg bruker en del penger på mat og snacks, noe jeg egentlig ikke trenger siden vi får så god mat av skolen. Men det er vanskelig å ikke la seg friste! Jeg bruker også en liten sum på kollektivtransport og for eksempel kino, badeland og trampolinepark!

Sparte du noe i forkant?

Jeg jobbet i sommer, så penger ble spart til skoleåret, ja.

Hvor mye lommepenger har du ca. brukt i måneden?

Jeg prøver å ikke bruke mer enn 500 kroner i måneden. Noen ganger funker det veldig bra og noen ganger ikke fullt så bra…

Hva er det dyreste du har brukt penger på?

Jeg har ikke kjøpt én veldig dyr ting, men vi har hatt noen frihelger der vi har overnattet på hotell. Det ble litt dyrt.

 

Måtte du kjøpe noe utstyr på forhånd?

Jeg hadde heldigvis alt jeg trengte før jeg begynte på skolen, så nei, ikke noe utstyr ble kjøpt.

Har noen av utgiftene overraska deg?

Ja, da vi hadde en utenlandstur nå i vinter ble det litt dyrere enn forventet, for noen gikk det helt fint og for andre var det litt vanskeligere.

Har du blitt blakk?

Jeg har ikke blitt blakk.. enda. Neida, jeg har et system som funker for meg og det har gått fint til nå, så jeg regner med jeg klarer meg helt fint ut året!

Har du et sparetips til neste års elever?

Et tips fra meg er å få en oversikt over hva du skal gjøre hele året, slik at du kan sette prioriteringer og mål. Jeg skal til Peru om én måned, og da har jeg noe å spare til. Det hjelper å sette seg ned og skrive litt hva man har tenkt å bruke penger på og hvor mye. Budsjett funker uansett hva du skal!

Elev smiler mot kamera.

Elliot Solberg (20)

Elev på linja Friluftsliv: Vill Vest ved Bømlo Folkehøgskule

Hva har du brukt penger på?

Jeg har for det meste brukt penger på mat (mest snacks, siden vi får mat ellers). Vi har en Joker i nærheten som det er veldig lett å bruke penger på.

Jeg har selvfølgelig brukt penger på reise til og fra folkehøyskolen, og pris/reisevei varierer fra person til person.

I tillegg har jeg brukt litt penger på å være med på ulike sosiale ting (kino, teater, cafe osv.). Pluss «vanlige» utgifter som klær, toalettsaker, hobby-utstyr og lege/apotek, men også vaksiner og utstyr til linjeturene.

Sparte du noe i forkant?

Jeg hadde deltidsjobb en stund før jeg dro på folkehøyskole og sparte en del derfra. Jeg sparte spesielt mye når jeg fant ut at linja jeg ville gå er dyrere enn det Lånekassen gir ut i lån og stipend, og dermed må betale deler av linjeturen selv.

Hvor mye lommepenger har du ca. brukt i måneden?

Jeg har satt opp et lite regnskap, og det er selvfølgelig veldig varierende fra person til person. Men jeg har funnet ut at jeg bruker ca. 300 kr i måneden på mat/toalettsaker, 140 kr på klær, og 350 kr på helserelaterte utgifter.

Hva er det dyreste du har brukt penger på?

Det dyreste er nok linjeturen og skoleturen. Begge er frivillige / hadde alternativt opplegg hvis man ikke ville bruke så mye penger, men jeg synes det var veldig verdt det – siden jeg har spart opp penger og jobbet til å kunne gjøre akkurat det jeg vil dette året.

 

 

Måtte du kjøpe noe utstyr på forhånd?

Ja, jeg mangla en del til linja. Deriblant ski, så jeg kjøpte faktisk det til skolen. Heldigvis er det noe jeg vet jeg kommer til å bruke ellers også, og fordi jeg kjøpte de i voksen alder så kommer de mest sannsynlig til å vare livet ut. Så jeg så på det som en god investering, ikke bare fordi jeg skulle ha det på folkehøyskolen.

Fordi vi skulle være masse i kajakk året rundt så måtte jeg også kjøpe tørrdrakt, men det hadde skolen en avtale på – så det var ikke så dyrt det kunne vært om jeg kjøpte det ellers.

Jeg kjøpte også nye, gode fjellstøvler, som trengs til alle de lange turene vi skulle på. Dette er også noe som varer i mange år og som jeg kommer til å bruke ellers.

I tillegg var det andre småting jeg trengte til linja, som f.eks. pakkposer og førstehjelpsutstyr.

Har noen av utgiftene overraska deg?

Jeg hadde ikke tenkt på hvor mye jeg kom til å bruke som forberedelse til linjeturen vår til Sør-Afrika. Der har det gått mye til både klær til varmere strøk, vaksiner, solkrem, annet førstehjelpsutstyr, pcr-test i forkant av avreise osv.

Har du blitt blakk?

Nei, jeg vet at sparekontoen har blitt brukt en del, men det er også noe jeg forventet. Jeg visste at jeg valgte en dyr linje, hvor det var en del utstyr jeg trengte å handle så jeg var klar over at det kom til å bli brukt en del på dette året.

Men det er det jeg har planlagt, og jeg ser på det som en god investering!

Har du et sparetips til neste års elever?

Spis maten du får på skolen! Om du blir lei av brødskiver så ta med middagsrester. Virkelig utnytt all maten du får av skolen, for det er etter min oppfatning der man oftest går på en smell.

Jeg vil også anbefale å se etter utstyr på Finn/Tise på forhånd, siden det ofte er like bra som nytt men ofte veldig mye billigere. I tillegg kan det lønne seg å spørre skolen/lærerne om hva slags utstyr som faktisk trengs og hvor mye, så man vet at man kjøper riktig og kun det som trengs.

Så vil jeg nevne at det er viktig å huske at pengene man bruker på utstyr er sannsynligvis ting man kan bruke i flere år, og opplevelsene man skaper på et år på folkehøyskole er noe som varer livet ut!

Bilde av elev med blå og røde lyseffekter.

Lars Elias Ornæs (19)

Elev på linja Stream! ved Nordhordland Folkehøgskole

Hva har du brukt penger på?

Jeg har brukt mest penger på snacks til kvelder med film med internatet.

Sparte du noe i forkant?

I forkant hadde jeg sommerjobb og sparte alle pengene til dette året. Jeg har også spart mye gjennom oppveksten for å ha til generell skolegang.

Hvor mye lommepenger har du ca. brukt i måneden?

Jeg har brukt ca. 800 kroner i måneden av mine lommepenger.

Hva er det dyreste du har brukt penger på?

Det dyreste jeg har kjøp tror jeg er et minnekort på 128gb. Det kostet litt over en tusenlapp hvis jeg husker riktig.

Måtte du kjøpe noe utstyr på forhånd?

Jeg trengte ikke å kjøpe noe på forhånd men det skader aldri å ha litt ekstra utstyr.

Har noen av utgiftene overraska deg?

Jeg har ikke blitt overrasket av noen kostnader enda og jeg har heller ikke blitt blakk, men jeg har måttet ta ut litt penger fra sparekontoen min eller spørre foreldrene mine om litt hjelp til noen kjøp.

Har du et sparetips til neste års elever?

Et sparetips jeg har er å kjøpe inn mat på butikken som er billig og lage mat til de andre for å tjene litt ekstra penger gjennom året 🙂 For eksempel å steke opp frossenpizza!

Elev med skinnlue utendørs om vinteren

Erik Eikenes Bassermann (18)

Elev ved Ekspedisjon ved Svalbard folkehøgskole

Hva har du brukt penger på?

Utenom skulepengane bruker eg pengar fyrst og fremst til linjeutstyr, flybillettar, vaskemiddel, pynt for rommet, toalettsaker og snacks.

Sparte du noe i forkant?

Det kan vere lurt å spare seg opp på førehand. Eg har for eksempel jobba sommaren før eg kom opp til Svalbard, fordi eg forventa mange utgifter i forbindelse med friluftslivutstyr. Det er også mange på skulen min som jobba i feriene også.

Hvor mye lommepenger har du ca. brukt i måneden?

Eg brukar i snitt ca. mellom 1000 og 2000 kr i månaden, avhengig av om eg trenger nytt utstyr eller ikkje.

Hva er det dyreste du har brukt penger på?

Det dyraste eg har brukt pengar på er sovepose, hovudlykt for mørketida og flybillettar. Andre har også kjøpt seg snøskuter, den er også ganske dyr.

Måtte du kjøpe noe utstyr på forhånd? 

Eg måtte kjøpe mykje utstyr på førehand. Men dette varierar svært frå person til person. Eg har ikkje drive med ekstremt friluftsliv før og måtte skaffe nesten alt personleg utstyr på førehand.

Heldigvis eiger skulen også ganske mykje utstyr. Hos Svalbard Folkehøgskule kan du for eksempel låne rifle mot isbjørn, telt, pulk, primus osv. Alt som brukast felles kan lånast, personleg utstyr som hovudlykt, ski, bekledning, sovepose etc. må du derimot ta med deg sjølv.

Har noen av utgiftene overraska deg?

Nei eigentleg ikkje. Skulen var flink til å informere om utgiftene før skuleåret starta og vi fekk gode tips for å halde utgiftene så låge som mogleg. Svalbard er kjent for å vere veldig dyrt, sjølv om du ikkje betalar moms her. Ferskvarer som vert flygd inn frå fastlandet er enormt dyre, mens tobakk, alkohol og bensin er nesten gratis. Det forteller forresten mykje om samfunnet her oppe.

Har du blitt blakk?

Eg har også blitt blakk ein gong. Da skulen arrangerte ein auksjon for tv-aksjonen på Svalbard (som er ein svær greie her oppe) gav eg ut meir pengar enn eg hadde på kontoen, nesten.

I kombinasjon med at ein tur til Svalbardbutikken kan koste deg heile lommeboka, nærma seg banksaldoen min «null» i løpet av få dagar. Då er det kjekt å ha rause foreldre for å seie det sånn.

Her kjem nokre tips til korleis du kan handtere folkehøgskule-økonomien med bravur:

  • Ikkje lat deg freiste til å gje ut pengar for teite ting på tv-aksjonen.
  • Legg ei maxgrense på kor mykje du vil legge ut i månaden.
  • Når du trenger å kjøpe nytt utstyr, sjekk ut lokale Kjøp og Salg grupper og finn.no fyrst. Her kan du spare mest!
  • Eit supert tips er å få seg jobb. Det er enklast å jobbe i feriene, men det er også mogleg å jobbe i skuletida når du har fri. Eg fekk meg for eksempel jobb i Longyearbyen og det hjelper enormt med å dekke utgiftene.
  • Når du reiser heim i feriene bruk koden «UNDER26» hos Norwegian og kjøp ungdomsbillettar hos SAS. Viss du er ein av dei heldige som skal gå på Svalbard Folkehøgskule er mitt spesialtips å kjøpe dyrt utstyr her oppe, då kan du nemleg få momsen tilbake.

 

Portrettbilde av en kvinne med langt lyst hår og grønn singlet.

Sunniva Nordvik  (19)

Elev ved Utøvende sang ved Musikkfolkehøgskolen Viken 

Hva har du brukt penger på?

Det jeg har brukt mest penger på utenom skolepengene er mat og klær😅

Sparte du noe i forkant?

Ja jeg sparte noe i forkant, jeg jobbet hele sommeren og fikk tjent inn resten av det stipendet og lånet ikke dekket og for å ha lommepenger for å bruke på andre ting

Hvor mye lommepenger har du ca. brukt i måneden?

Hvor mye lommepenger jeg bruker i måneden varierer helt på hvor mye jeg har brukt forrige måned. Men siden mesteparten går til skolepenger så prioriterer jeg det😁

Hva er det dyreste du har brukt penger på?

Det dyreste jeg har brukt penger på er nok mat og klær.

Måtte du kjøpe noe utstyr på forhånd?

Jeg måtte ikke kjøpe inn noe utstyr på forhånd, siden jeg hadde det meste jeg trengte fra før av, eneste jeg var nødt til å kjøpe ekstra var vaskemiddel😁

Har noen av utgiftene overraska deg?

Jeg hadde regnet ut på forhånd ca. hvor mye jeg måtte bruke til skolen hver måned, så er det var egentlig ikke noen av utgiftene som har overrasket meg siden jeg var ganske forberedt på forhånd.

Har du blitt blakk?

Ja, jeg har blitt blakk, men sånn det må man nesten regne med når man er student og ikke har jobb på siden 🤷🏼‍♀️

Har du et sparetips til neste års elever?

Sparetips: Sett opp ett godt og nøye budsjett for hvor mye man skal/kan bruke i løpet av en måned.

850