Til hovedinnhold

- Folkehøgskolene er helt avgjørende for Finnmarksløpets suksess

Rundt 100 elever fra tre folkehøgskoler bidrar årlig som frivillige under Finnmarksløpet. – De har vært helt avgjørende for løpets vekst og suksess, sier presseansvarlig Trond Anton Andersen.

 

– Vår takknemlighet til folkehøgskolene er uendelig, sier presseansvarlig for Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen.

Til sammen bidrar rundt 100 elever fra Alta folkehøgskole, Folkehøgskolen 69 grader Nord og Pasvik folkehøgskole som frivillige under arrangementet.

– De gjør en strålende jobb, med godt humør og stå-på-vilje. De har vært helt avgjørende for løpets vekst og suksess, fortsetter Andersen.

– All ære til elevene for det!

 

Finnmarksløpet løype

Totalt sju av femten sjekkpunkt under Finnmarksløpet ble i år betjent av folkehøgskoleelever.

 

Hovedoppgaven til elevene er å drive sjekkpunkter. Til sammen betjener de sju av femten sjekkpunkter i de tre løpene: junior med spann på 6 hunder (200 km), 500 km med spann på 8 hunder og 1000 km med spann på 14 hunder.

– Å drive ett sjekkpunkt er hardt arbeid. Mye ute, lite søvn, noen ganger tungt fysisk og det blir fort kaldt også, sier Andersen.

– På sjekkpunktene skal de gjøre klart, ta imot og lede spann inn og ut. De må bære halm, rake, være veivakt, rydde, holde liv i bål, bære vann og generelt det som ellers trengs, legger han til.

Folkehøgskolene hadde også ekstra ansvar under løpets start i Alta sentrum. Elever var delaktige i registrering av løpere i uka før start, og under selve åpningen var det de som var handlere og fulgte de ulike hundespannene frem til start.

– Denne dagen er de med på litt av et sirkus, med mye jobb, sier Andersen.

 

FOTO: ALEXANDRA NEMETH

Det er fullt kjør for de frivillige under starten av Finnmarksløpet. FOTO: Alexandra Nemeth

 

Folkehøgskoleelever har vært sentrale i mange år. Deltagelsen har økt i takt med utvidelsen av løpet. I dag utgjør de 100 av totalt 600 frivillige.

– Alta folkehøgskole har vi samarbeidet med i omtrent 30 år. Pasvik ble med da vi la løypa østover i 20013, og elever fra Folkehøgskolen 69 grader Nord i Troms kom med i 2012, sier Andersen.

 

Les mer om hundekjøring på folkehøgskole

– Sykt kult

– Dette er den garantert største happeningen i Alta. Å få være med som frivillig her er noe jeg kommer til å huske lenge, sier Petter Skorpen Tronstad (19), elev på hundekjøringslinja ved Alta folkehøgskole.

– Det er sykt kult!

Selv om han kommer fra Alta selv har han aldri vært involvert i Finnmarksløpet på denne måten tidligere.

– Nå er det gøy å ha en fleecegenser hvor det står at jeg har vært crew under løpet. Det er et morsomt minne, og fint å vise frem, sier han.

 

20170311_101640

Petter og Kristoffer synes det er veldig gøy å få være med som frivillige under Finnmarksløpet.

 

Fra Alta folkehøgskole har litt over 40 elever vært i sving den siste uken på flere etapper av Finnmarksløpet. Først var den hektiske åpningen i Alta sentrum, før de betjente de fem sjekkpunktene: Jergul, Karasjok, Levajok, Sirma og Varangerbotn. Elevene var delt i to grupper, og ble fraktet med buss mellom sjekkpunktene for å komme frem før hundespannene.

– I forkant av løpet har vi tørrtrent en del på skolen, forteller Kristoffer Bjørkhaug (23) fra Meldal.

–  Under åpningen var vi med som handlere og fulgte alle hundespannene frem til start. Dette har vi også øvd på i tunet på folkehøgskolen, forklarer han.

– Det er viktig å være forberedt på hvordan hundene oppfører seg, at de er gira før start og at vi skal fungere som brems frem til de får starte, legger han til.

– Dessuten var det viktig å styre unna biler og lignende på veien mellom parkeringsplassen og startstreken i hovedgata. Det var noen 90 graders svinger på veien som vi måtte sørge for gikk greit for hundene, og hvor det var viktig at ikke sledene ble skadet, sier han.

– Alle deltakerne kjørte ut med ett minutts mellomrom. Etter å ha fulgt et spann til start, måtte vi hele tiden løpe tilbake for å hente et nytt, smiler Kristoffer.

 

Les mer om Alta folkehøgskole

 

Foto: STEINAR VIK (2)

Det er full aktivitet blant de frivillige på de ulike sjekkpunktene. FOTO: Steinar Vik.

 

På de ulike sjekkpunktene har elevene vært i sving stort sett hele tiden.

– Noen av oss har notert tider ved innsjekk og utsjekk for hvert spann, sier Kristoffer.

– Ved innsjekk har også hver hundekjører fått utdelt en halmball til hundene sine, legger han til.

– Der det var veipasseringer inn mot sjekkpunkt har vi også stått vakt og stoppet biler, for å sørge for at spannene kom greit over. I tillegg har det selvfølgelig vært en del ryddejobb på området etter hvert som løpere reiser igjen, sier han.

– Man mister litt døgnrytmen av det her, sier Petter.

– Det har blitt litt lite søvn, og mange vakter om natta, forklarer han.

– Men først og fremst har det vært veldig artig å være med!

 

– Veldig positivt for elevmiljøet

Elevene fra Alta folkehøgskole som har jobbet frivillig under Finnmarksløpet 2017 deler noen av sine opplevelser i filmen under.

 

Samhold gir bedre frivillige

– Alta folkehøgskole har vært med som frivillige så lenge Finnmarksløpet har eksistert, forteller hundekjøringslærer Harald Tunheim.

Han er selv aktiv hundekjører, og gjennomførte i år sitt 20. Finnmarksløp. I løpet på 500 km kjørte han inn til en solid tredjeplass.

– Å være hundekjører er en livsstil, og ikke alle klarer være det gjennom et helt liv, sier han.

– Da vi startet opp med hundekjøringslinje på Alta folkehøgskole var vi den første skolen i Europa med et slikt tilbud, forklarer han.

– Skoletilbudet vårt har gjort det mulig for meg å kombinere jobb og være aktiv hundekjører selv.

 

20170310_162154

Harald Tunheim er både lærer på Alta folkehøgskole og aktiv hundekjører. Under årets Finnmarksløp 500 km kjørte han inn til en solid tredjeplass.

 

For det er stor aktivitet i hundegården på Alta folkehøgskole, og blant elevene. I dag bor det 38 voksne hunder og 24 valper her.

– Fire og fire elever har ansvar for et valpekull hver, av de totalt fire kullene som er i hundegården nå, forteller Harald.

– De skal følge dem opp, sosialisere dem, og kjøre dem inn med slede, forklarer han.

– Det er kjempemotivasjon for elevene å få et slikt ansvar, legger han til.

Flere spann fra hundegården var deltakere under Finnmarksløpet. Sønnen Martin Tae Hwan Tunheim kjørte juniorløpet. Det samme gjorde Guro Krempig, kjent fra NRK-serien Eventyrjenter, som også er datter til en lærer på Alta folkehøgskole.

 

20170311_105657

Stor stas å se lærer Harald Tunheim starte i Finnmarksløpet. Hele Alta folkehøgskole stiller som heiagjeng og skaper liv under åpningen.

 

Under Finnmarksløpet er han ikke i tvil om at elevene har en viktig rolle.

– Folkehøgskoleelevene er en viktig brikke i løpet, sier Harald.

– Det er viktig å ha frivillige gjennom hele døgnet, sju dager ute på de ulike sjekkpunktene. Det er en stor kabal som skal gå opp, forklarer han.

– For elevene er det også en viktig erfaring. Her får de virkelig kjenne på livet i et langt løp, og den rytmen som kjørerne har i kroppen. Det er klart de merker spenningen også, sier Harald.

 

Foto: THERESE ANDERSEN

Finnmarksløpet varer i sju dager, og går over 1000 km gjennom hele Finnmark. FOTO: Therese Andersen.

 

Verdier fra folkehøgskolen blir dessuten viktige i sene nattetimer på jobb.

– Når elevene kjenner hverandre så godt som det de gjør fra folkehøgskolen, er det også lettere å stå på sammen når man blir slitne. De samarbeider godt fra før, og det kommer godt med, sier Harald.

– Det spesielle med hundekjøring er at det ikke bare er en idrettsgren. Du har ingenting å gjøre i et løp dersom du ikke har friluftslivserfaring, sier Harald.

– I grunnen passer det veldig godt med profilen på skolen vår, legger han til.

 

Målgang

Harald Tunheim etter målgang i sitt 20. Finnmarksløp.

 

– Til Finnmarksløpet kommer det deltakere fra 15 ulike nasjoner. Det er berikende for elevene å se at det er så stort internasjonalt miljø, sier han.

– I konkurransene er det heller ingen aldersbegrensninger, og både menn og kvinner fra 18 til 65 år konkurrerer i samme klasse. Det er en unik sammensetning, sier Harald.

– Hele løpet er en stor folkefest, med både konserter og matfestival. Det er desidert det største som skjer i Finnmark på vinterstid, og det er stort å være med!

1326