Til hovedinnhold

Fikk lærlingplass etter praksis på folkehøgskolen

Anton Gunnerød har drevet med gårdsarbeid hele livet. Foto: Sjøholt Folkehøgskole

Anton Gunnerød (19) ga ikke opp etter å ha fått avslag etter avslag på å bli lærling hjemme i Tønsberg. Etter et år på folkehøgskole fikk han drømmejobben på Sunnmøre.

 

Drømmen om bygg og anlegg 

Helt siden Anton Gunnerød fra Tønsberg var liten, har han visst at han vil jobbe innen bygg og anlegg. Da han var ferdig med to år på linjen Bygg og anlegg på Re videregående, skulle han søke om lærlingplass. Skuffelsen ble stor da han fikk avslag på avslag når han søkte om lærlingplass hos bedrifter hjemme i Tønsberg.  

Etter et raskt søk på internett foreslo moren til Anton at han skulle søke Arbeidslivsfag ved Sjøholt Folkehøgskole. Anton har helt siden barndommen tilbrakt somrene på en gård på Hildre på Sunnmøre, så han er godt kjent i området fra før. Det ga en trygghet da han bestemte seg for å dra på folkehøgskole.

Det var kjedelig å ikke få lærlingplass, men det løste seg veldig bra for meg. Jeg kjenner mange i min situasjon, det er få lærlingplasser i Tønsberg. Veldig få av disse valgte folkehøgskole.

Besøk med arbeidslivsklassen ved Sjøholt Folkehøgskole. Anton og medelevene deler en interesse for store maskiner. Foto: Sjøholt Folkehøgskole.

Arbeidsliv ved Sjøholt Folkehøgskole

På Sjøholt Folkehøgskole var linjedagene på arbeidsliv veldig fremoverrettet. Der fikk Anton og de andre elevene på Arbeidslivsfag muligheten til å reise rundt å besøke en rekke bedrifter på blant annet Valderøya, Godøya og Åndalsnes. 

På linja forberedes elevene på å være en god arbeidstaker, forteller lærer Per Gunnar Hamnøy.

– Gjennom å møte arbeidsledere lærer elevene hva som forventes av dem.  

Det som går igjen er fokus på oppmøte og holdninger, forteller han. Det har gitt resultater for flere enn Anton.

– Av årets kull har også to andre fra skolen fått tilbud om lærlingplass gjennom hjelp av folkehøgskolen. 

Sjøholt Folkehøgskole

Sted: Ålesund
Elevplasser: 100
Linjer: 10
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Lærer Per Gunnar Hamnøy har god erfaring med å avtale praksisplass for elevene sine hos lokale bedrifter på Sunnmøre. Foto Sjøholt Folkehøgskole.

Lærte mye av de ansatte

På en folkehøgskole lærer man ikke bare ting i timene.  Når man bor på internat og er tett på andre gjennom et intensivt skoleår er også forholdet man får til medelever og andre ansatte viktig.

I løpet av året ble Anton blant annet godt kjent med vaktmesteren ved skolen, Tormod Løvås.

Anton lærte mye på folkehøgskole, men det viktigste var vaktmesterens to gode råd: 

– Kom deg opp, og lag deg en god matpakke. Det tar jeg med meg i lærlingperioden!

Lærer Per Gunnar Hamnøy understreker også hvor viktig vaktmesteren er for skolen:

Tormod  er vaktmester på skolen, men også så mye mer. Han pleier å ta med seg elevene når det lar seg gjøre. Han lærte Anton å kjøre maskin, men det aller viktigste er at han brenner for at ungdom skal finne sin vei og lykkes!

Siden Sjøholt Folkehøgskole er en liten skole, er vaktmester Tormod en viktig ressurs i hverdagen til elevene. Foto: Sjøholt Folkehøgskole

Å flytte hjemmefra, under trygge rammer, var også lærerikt, forteller 18-åringen.

– Det aller viktigste jeg lærte var det sosiale, det er helt annet enn på en arbeidsplass. Jeg lærte også å vaske mine egne klær, det har vært veldig nyttig!

Tilbyr skoleplass til 16-åringer

Sjøholt Folkehøgskole er en av to skoler med et tilbud til 16-åringer. Les mer om tilbudet i denne saken.

Les mer

Praksisplass ble lærlingplass

 Per Gunnar Hamnøy hjalp elevene å ordne praksisplasser hos lokale bedrifter. På slutten av året var Anton på utplassering hos Hole maskiner hver fredag. 

Alle elevene ved linjen var på forskjellige utplasseringer. Jeg trivdes kjempegodt hos Hole maskiner. Jeg fikk prøve mye forskjellig, men det aller morsomste var å kjøre gravemaskin! 

I sommer tok Hole maskiner kontakt med Anton for å tilby han en toårig lærlingplass. Anton er glad han vet hva han skal gjøre de neste to årene, og har følgende tips til andre som står uten lærlingplass: 

– Ta deg tid, ikke stress. Finn den riktige arbeidsplassen.  Og ta et år på folkehøgskole! 

216