Til hovedinnhold

- Det er ingen hindring å ha blitt mor

– Jeg tror det beste med året er hele folkehøgskoleopplevelsen, at også jeg har fått være en del av den, sier Sofie Solstad Skjølberg. Som en av fire elever har hun i år gått linja «Barn og oppvekst» på Kristiansand Folkehøyskole. En linje skreddersydd for aleneforeldre.

 

Tekst: Marit Asheim

 

– Folkehøgskoleåret har gått over all forventning, sier Sofie Solstad Skjølberg (21) fra Trondheim. Hun og sønnen Arne Kornelius på tre år har de siste ni månedene bodd på Kristiansand Folkehøyskole.

– Jeg var veldig spent på hvordan det skulle bli å flytte så langt. Men året har vært flott på alle måter, og Arne Kornelius stortrives med all oppmerksomheten han får her, sier hun.

Den splitter nye folkehøgskolen i Kristiansand er den eneste som tilbyr en egen linje tilpasset aleneforeldre. Dette første året har klassen fire elever – tre mødre og én far.

– Alt har klaffet så godt for oss disse månedene. Vi fire kommer nok helt sikkert til å holde kontakten også fremover, sier Sofie.

 

Sofie og arne kornelius, forside

Sofie angrer overhodet ikke på at hun tok med sønnen og flyttet til Kristiansand Folkehøyskole for et år. – Jeg har vokst mye dette året, og fått mye selvtillit. Både som mor og som person, sier hun.

 

Egne leiligheter

Aleneforeldrene bor i hver sin leilighet sammen med barna, i samme bygg som flere andre elever på skolen. Verandadøra fører rett ut til en stor gressplen, og gymsalen er like i nærheten dersom ungene skulle ha lyst til å boltre seg der på ettermiddagene.

– Skolen ligger så idyllisk til på alle måter, sier Sofie.

– Leilighetene er helt nye og vi er utrolig heldige med hvordan skolen har lagt til rette for at vi skal trives, sier hun.

Med stranda omtrent rett utenfor stuedøra har det blitt mye båtliv disse månedene. Både med og uten barn.

– Det har vært nytt og spennende både for meg og Arne Kornelius, men også veldig gøy, sier Sofie.

På dagtid er sønnen i en gårdsbarnehage i nærheten av skolen, men på ettermiddag- og kveldstid er han med på aktivitetene på skolen så sant det lar seg gjøre.

– Jeg føler at jeg har fått være med på alt, pluss litt ekstra, sier Sofie.

– Det er bra at det ikke er noen hindring for folkehøgskoleåret å ha blitt mor!

Dersom hun skulle ha behov for det stiller både stipendiater og elever opp som barnevakter på kveldene. Foreløpig har det aldri vært noe problem å få til.

– Det er så mange flotte lærere og elever her! Man får et helt spesielt forhold til dem gjennom året, sier Sofie.

 

barn, kristiansand

Arne Kornelius (i midten) stortrives på folkehøgskolen, hvor han også har fått nye lekekamerater.

Variert undervisning

Klassen har egen undervisning knyttet til foreldrerollen, barnas utvikling og oppdragelse. I tillegg er de en del sammen med andre klasser ved skolen.

– Vi har for eksempel vært med «Dyr og natur» noen dager i Dyreparken, og vi har raftet sammen med Friluftsliv, sier Sofie.

Valgfag velger de på lik linje med alle andre.

– Jeg har tatt både jegerprøver og båtførerprøver, smiler Sofie.

Et annet valgfag hun har hatt er friluftsliv. Hver torsdag ettermiddag er derfor også Arne Kornelius med som en del av turgjengen. De andre elevene inkluderer og følger opp.

– Han har blitt kjent med de fleste elevene, og selvfølgelig også funnet sine favoritter. Det er ingen tvil om at han trives godt, sier Sofie.

– Hver dag spiser vi middag med de andre elevene i matsalen. Her blir vi virkelig skjemt bort. Kokken Finn disker opp med ordentlig gourmetmat, sier hun.

Flere elever påpeker hvor glade de er for at denne klassen er her, og hva ungene gjør for skolemiljøet. I starten fungerte på mange måter barna som «icebreakere» for de som var sjenerte og trengte mer tid på å åpne seg og bli kjent.

– I februar hadde Arne Kornelius bursdag. Å få feire den i hovedbygget sammen med hele skolen var veldig stort. Da ble jeg virkelig rørt, sier Sofie.

– Jeg har vokst mye dette året, og fått mye selvtillit. Både som mor og som person, sier hun.

Kaker i fjæra

Sofie har friluftsliv som valgfag, og på turer på ettermiddagstid er også Arne Kornelius med. Mens det stekes sjokoladekake på bålet leker han sammen med en annen elev i fjæra.

 

– Alle burde gå folkehøgskole

Etter et år sammen med sønnen på folkehøgskole er ikke Sofie i tvil om at hun vil anbefale andre å velge det samme.

Alle burde gå på folkehøgskole, sier hun.

– Jeg skjønner at tanken på å skulle reise langt hjemmefra med et lite barn kan virke skremmende. Det syntes jeg også i starten. Men det er bare å kaste seg i det og tørre å dra, råder Sofie.

– Sammenlignet med andre elever på folkehøgskolen har vi virkelig ikke gått glipp av noe, snarere tvert imot. Og ungene har bare godt av det. Her får de i tillegg nye lekekamerater som naboer, sier hun.

– Nå snakker Arne Kornelius som en foss. Det kom helt plutselig i vinter en gang. Han har mye glede av en av de andre ungene her som er et år eldre, og strekker seg nok mye etter han, sier hun.

I barnehagen trives han godt, og han har fått mange nye venner. Før påske fikk alle ungene utdelt hvert sitt egg, som nå har klekket og blitt til kyllinger. Stolt kan Arne Kornelius fortelle at hans kylling heter Supermann.

– Etter dette året har vi bestemt oss for å fortsette å bo i Kristiansand, forteller Sofie.

– Da får Arne Kornelius fortsette i barnehagen han har blitt glad i, og jeg skal ta påbygging og med det fullføre videregående, sier hun.

To av de andre i klassen velger også å bli i byen, og med det har de med seg et nettverk inn i året som venter.

 

– Solid start

– Oppstarten av både skolen og linja har vært en spennende reise for oss, sier rektor Tor Inge Askeland.

– Klassen har hatt fire fantastiske elever, og fire flotte unger. Jeg tror barna har hatt det veldig bra her, fortsetter han.

Han legger likevel ikke skjul på at det krever mer logistikk å planlegge med barn som en del av elevflokken.

– Alle fellesturer vi har hatt sammen som skole har gått veldig bra. Det har definitivt vært en positiv miljøfaktor å ha barn her, sier han.

– Vi legger vekt på at dette skal være et ordentlig folkehøgskoleår for aleneforeldrene som kommer, og jeg tror det bare er sunt for dem å reise et stykke hjemmefra for å begynne her. Vårt ønske er at de skal komme inn i et nytt miljø og samtidig vokse som foreldre, sier han.

 

IMG_0082

– Vi legger vekt på at dette skal være et ordentlig folkehøgskoleår for aleneforeldrene som kommer, og jeg tror det bare er sunt for dem å reise et stykke hjemmefra for å begynne her. Vårt ønske er at de skal komme inn i et nytt miljø og samtidig vokse som foreldre, sier rektor Tor Inge Askeland.

 

Sofie var for eksempel med på studieturen til Kenya i vinter. Disse ukene var bestemor på besøk og passet Arne Kornelius.

– Vårt mål for skoleåret er at elevene skal reise herfra med gode opplevelser, at de skal få nye venner, at ungene skal ha det bra, og at de skal få en tydeligere plan for hva de ønsker å gjøre videre i livet, sier Askeland.

– Det tror jeg vi har klart i år! Linja har hatt en kjempegod start, og jeg er sikker på at dette vil bli et veldig godt tilbud fremover, sier han.

Det ideelle er å ha mellom tre og seks elever på «Barn og oppvekst», noe de håper å få til også for neste skoleår.

– I år har det vært veldig fint å ha med en far i denne klassen. Fedre er med andre ord veldig velkomne også neste år, sier han.

913