Til hovedinnhold

Ny søkerstorm til folkehøgskolene – setter rekord sjette året på rad

Det har aldri vært mer populært å gå på folkehøgskole! Nå slår søkningen til neste skoleår alle tidligere rekorder.

Inneværende skoleår er «all time high» for folkehøgskolene, med over 7900 elever på de 82 norske skolene. Dette er femte år på rad med ny elevrekord. Foreløpige søkertall for neste skoleår er høyere enn noensinne. Så langt har skolene mottatt nesten 30 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor. Det er også 50 prosent flere enn for to år siden.

Dette er fantastiske tall! Det er ingen tvil om at det er populært å gå på folkehøgskole.

– Mer enn noen gang viser ungdommen at de har behov for et pusterom etter videregående skole, før de går videre med andre studier. Uten både karakterer og eksamener klarer folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjon til å lære mer, sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim.

Foto: @mathildehjelmeland

Tydelig trend

Generelt har økningen i elevtall til folkehøgskolene vært stigende siden 2004. I dag går det 20 prosent flere elever på folkehøgskole enn det gjorde for bare ti år siden. Høsten 2019 kom det to nye folkehøgskoler: Svalbard folkehøgskole og Evje folkehøgskole. I august starter også Sjøholt folkehøgskole utenfor Ålesund opp.

– Årsaken til veksten er sammensatt. Likevel er den først og fremst et tydelig signal til resten av skole-Norge. Stadig flere av våre elever forteller at de er slitne etter karakterpress på videregående. Selv når de er sikre på videre utdanningsvalg, trenger de rom for å senke skuldrene og bli tryggere på seg selv. Dette finner de på folkehøgskolen, sier Asheim.

Bilde av to elever fra Bømlo folkehøgskole som er på studietur og som speider ut i et landskap

Foto: Bømlo folkehøgskule

Norges mest fornøyde elever

Målinger gjort av analysebyået EPSI har de siste åtte årene vist at folkehøgskolene har Norges mest fornøyde elever. Godt faglig innhold, relevante studieturer og engasjerte ansatte er det som gir høyest skår. Samtidig sier elevene at de har blitt mer motivert for videre læring.

Over 90 prosent av elevene anbefaler folkehøgskole videre til andre.

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, men starter opptaket 1.februar. Deretter er det rullerende opptak så lenge det finnes ledige plasser på den enkelte linje eller skole. Dagens høye søkertall betyr at det haster å søke om man vil komme inn.

Sånn velger du folkehøgskole: Årets elever gir sine beste tips!
1414