Hvordan er det å dele rom på folkehøgskole?

Det er noe mange lurer på før de skal begynne på folkehøgskole! Vi har spurt tidligere elever om deres erfaringer med å ha en romkamerat.

Det blir kleint i starten

Ordet kleint er mye brukt når elevene skal beskrive de første timene med romkameraten. Men heldigvis er alle i samme situasjon og du slipper å være den eneste som synes det er litt rart å være alene med noen du aldri har møtt før.

Romkameraten er fin å ha de første dagene

Det er gull å ha noen å gå til de første måltidene med, eller sitte sammen med i peisestua, eller på bussen på den første fellesturen. Og plutselig er alle så godt kjent at du klarer deg alene.

Snapselfie av romkamerater på folkehøgskole som klemmer med teksten "nye roomie"

Anne Marie og Juliette bodde sammen på Bakketun Folkehøgskole. Anne Marie forteller at de kom utrolig godt overens hele tida og var som søstre hele veien. – Hun har blitt en av mine beste venner og vi kunne snakke om alt sammen!

Man blir fort en del av hverdagen til hverandre

Flere forteller at det beste med å ha en romkamerat er å ha noen å snakke med på kvelden før de legger seg, eller som kan vekke deg om morgenen. Og så er det helt innafor å ta på seg headset og ha litt egentid selv om noen andre er på rommet også!

To gutter klemmer.

Jens og romkameraten Isak bodde sammen på Ålesund Folkehøgskole. Jens forteller at han skjønte at forholdet deres kom til å bli bra etter bare noen minutter. En av fordelene med å bo på rom sammen var at de var enige om at man ikke måtte snakke sammen konstant sånn at de også fikk litt pauser på en ellers veldig sosial skole.

Du kjenner deg selv og dine egne behov best

Noen trives best alene, og da er det lurt å velge enerom. Du får mange anledninger til å bli kjent med andre likevel! Sjekk mulighetene for enerom med skolen, og hvor mye ekstra det vil koste.

Seks elever sitter på en seng.

Reidun Naalsund (til venstre) valgte å bo på enerom ved Vefsn Folkehøgskole – Toppen. Men hun fikk likevel god kontakt med de andre på internatet og sier de ble som en familie.

Man må ikke være bestevenner

En elev beskriver romkameraten sin som et søsken. En som bryr seg, men som ikke MÅ være bestevennen din. Andre anbefaler noen grenser og regler for å holde stemninga god gjennom året.

Men du kan få en venn for livet

Flere forteller at romkameraten er en av deres beste venner og at de er litt overraska over at det går an å bli så gode venner med en helt tilfeldig person. Her kan du lese om ulike elevers erfaringer med å bo sammen.

To bilder av to jenter på et rom. På det siste bildet klemmer de.

Lea og Dina delte rom på Follo Folkehøgskole og fant fort tonen. Bildene fra første og siste skoledag sier alt! – Jeg er så takknemlig for at jeg ble satt sammen med en fremmed som fort ble min beste venninne. Folkehøyskole er det beste valget jeg noen gang har tatt, sier Lea.

Finn ledige skoleplasser her