Til hovedinnhold

Å være en av gutta

Det er ikke noe problem å være den eneste jenta på en linje. Det mener Kristine Haugland Vaa som går på Jakt og fiske-linjen på Skogn folkehøgskole. 

img_0492

Kristine Haugland Vaa ser det ikke som noe problem å være den eneste jenta på en linje

Da Kristine reiste fra Notodden til Skogn i Nord-Trøndelag for å begynne på Jakt og fiske Norge og USASkogn folkehøgskole så trodde hun at det skulle være flere jenter på linjen.

– Det skulle egentlig begynne en jente til, forteller hun og legger til at det ikke var noe problem at hun ble eneste jente. – Jeg er jo vant med å være sammen med broren min og kompisene hans.

Guttene har respekt

Man merker at Kristine egentlig synes at det er litt rart å bli spurt om hvordan det er å være den eneste jenta. For henne er det helt naturlig og hun har glidd godt inn i miljøet med guttene.

– Guttene har respekt for meg, sier hun. – De fleste synes det er ganske kult å ha med en jente i klassen.

img_0185

Guttene har respekt for Kristine

Grunnen til at vi spør Kristine om dette med å være den eneste jenta på en linje, er fordi vi vet at mange jenter velger slike linjer fra. Både jakt- og fiskelinjer, e-sportlinjer og linjer innen spillutvikling sliter med å få jenter til å si ja til plassen når de hører at det er få jenter på linjen.

– Du må jo ville bli kjent med gutta og være en av gutta, sier Kristine. – Men når du begynner på en slik linje så deler man jo en interesse og det er det viktigste.

Venninner fra de andre linjer

Kristine er ikke den eneste jenta på Skogn folkehøgskole. Skolen har ganske jevn kjønnsfordeling og det betyr at Kristine har mange jenter rundt seg i hverdagen.

– Jeg har mange venninner fra de andre linjene, forteller Kristine og legger til at jaktklassen nok er den klassen som henger mest sammen fordi de er så mye ute i naturen sammen. – Jeg får derfor i både pose og sekk. Jeg er sammen med gutta på jakthytten og med jentene på skolen.

img_0186

Kristine er sammen med gutta når hun er på jakt og med de andre jentene på skolen når hun er der

Hun skryter av Skogn folkehøgskole og er fornøyd med å gå der.

– Det er en veldig bra skole. Det er så mange forskjellige linjer og så mange forskjellige personer. Vi har blitt en veldig bra gjeng.

Eneste jente på studietur

Jakt og fiske Norge og USA har vært på studietur til USA. Elevene fikk blant annet sett bjørn og ulv og fikk i tillegg oppleve den amerikanske kulturen.

Når elevene er på studietur så må de dele rom uavhengig av kjønn. De årene der jakt og fiske-linjen har flere jenter, så kan det være en gutt som måtte være den eneste gutten på et jenterom. I år var det Kristine som måtte dele rom med gutter.

– Det er ingen utfordringer med å være den eneste jente på rommet, mener Kristine. – Bortsett fra kanskje at ikke alle guttene like flinke til å rydde.

img_0184

Kristine mener ikke det er noe problem å dele rom med gutta når de er på tur

Jakt og fiskelinjen ved Skogn folkehøgskole reiser hvert år til Brainerd i Minnesota. Der har de et godt samarbeid med Jake Schlangen som lærer elevene å skyte med pil og bue. Elevene er tett på jaktmarkene og får ha lange dager ute i naturen.

Aldri vært på jakt før

Kristine var fersk jeger da hun begynte på linjen. Hun hadde tatt jegerprøven og hadde tenkt seg å begynne med jakt, men hadde aldri fått gjort det.

Gutta har tatt veldig godt imot meg. De vet at jeg er nybegynner og lærer meg det jeg trenger. De er veldig snille.

Hun er ikke den eneste nybegynneren på linjen. Flere av hennes medelever startet året med å ta jegerprøven.

– Et par av de andre er også nybegynnere, men ikke alle tør å spørre om hjelp. Men det tør jeg og da får jeg veldig god hjelp, forteller Kristine.

img_0183

Kristine hadde aldri vært på jakt før hun begynte på jakt- og fiskelinjen ved Skogn folkehøgskole

Kristine liker jakt bedre enn fisking.

– Det er spenningen, det å høre losen, at bikkja bjeffer, sier Kristine med et stort smil. – Jeg liker også at vi er et lag. Jeg har ikke skutt noe selv enda, men gruppen har skutt veldig bra i år. Da feirer vi som et lag.

Når vi spør om hun har råd til andre jenter som vurderer å søke seg til en linje med mange gutter så er hun ikke i tvil.

– Du må være deg selv og så må du være interessert i linjen du søker på.

Når vi spør om hun ville ha valgt den samme linjen en gang til så er hun ikke i tvil.

Jeg kunne gjerne gått her ett år til

Høste av naturen

Kristine får mye skryt av læreren på linjen, Åge Morten Veimo. Han vil gjerne ha enda flere jenter på linjen. Han vet at mange er skeptiske til jakt, men er tydelig på at de ikke driver med sport på linjen.

– Vi driver med avliving, forteller han. – Vi høster av naturen. Det er bra for dyrene at de ikke blir for mange for da dør de av sult eller sykdom.

Selv foretrekker han å spise vilt framfor kjøtt man kan kjøpe på butikken.

– Viltet får leve sitt naturlige liv helt fram til de blir avlivet. Det gjør ikke kua eller grisen. I tillegg er det svært kortreist mat, sier han og viser til at elevene er på jakt i kort avstand fra skolen.

img_0506

Det er et nært samarbeid mellom lærer på jaktlinjen, Åge Morten Veimo, og internatleder Arnhild Berg. Det er elevene på Åges linje som sørger for mye av kjøttet og fisken som kjøkkenpersonalet bruker. Bak dem skimter man åsene der jaktelevene tilbringer dagene.

Elevene på jakt- og fiskelinjen forsyner kjøkkenet på Skogn folkehøgskole med både kjøtt, fisk og skalldyr. Mellom 10 og 15 middager på skolen er et resultat av elevenes innsats. På slutten av skoleåret har skolen med en stor buffet med alt elevene har skutt i løpet av året.

– Vi jakter for å skaffe mat, det er jeg tydelig på. Og hvis vi finner sopp eller bær så plukker vi det, forteller Åge.

Han er også klar på at det er viktig at elevene ikke bare skyter.

De må ordne og partere kjøttet slik at det er klart til bruk på kjøkkenet

img_0187

Elevene lærer å partere kjøttet og de forsyner Skogn folkehøgskole med mange middager i løpet av året

Åge Morten Veimo mener også at det er sentralt at elevene har respekt for dyrene de har skutt.

– Vi har seremonier der vi takker for maten.

Les mer om Skogn folkehøgskole
303