Til hovedinnhold

Folkehøgskolemamma: – Anbefaler alle foreldre å sende ungdommen sin på folkehøgskole

Aina Hartmark og sønnen Trym Visnes er begge fornøyde med folkehøgskoleårene sine. Foto: Privat

– Folkehøgskole føles som en trygg overgang til voksenlivet både for foreldre og ungdommen som drar dit, sier Aina Hartmark.

– Jeg anbefaler folkehøgskole til alle som er foreldre til ungdommer, sier folkehøgskolemamma Aina Hartmark.

Hun gikk selv på Voss folkehøgskole i 1993-1994 på den daværende linja Håndtverk og brukskunst. I år har sønnen Trym Visnes gått på linja Humor & SceneRingerike Folkehøgskole.

– Folkehøgskoleåret var et av de fineste jeg har hatt. Jeg trives utrolig godt og syntes det var fint å bruke et år på noe jeg var interessert i, sier hun.

Ville videreføre folkehøgskolearven

En av grunnene til at Trym begynte på folkehøgskole, var fordi begge foreldrene hadde snakket varmt om det gjennom hele oppveksten hans.

– Jeg selv satt igjen med mange gode opplevelser fra mitt folkehøgskoleår og ville videreføre det til mine barn, sier Aina.

Hun kaller året intenst og opplevelsesrikt.

– Når jeg ser tilbake på året som mer voksen, betydde det mer for min utvikling enn jeg trodde da. Folkehøgskole er en fin overgang fra å bo hjemme til å flytte ut. Det er et passelig skritt inn i voksenlivet, sier hun.

Ringerike Folkehøgskole

Sted: Hønefoss, Ringerike
Elevplasser: 135
Linjer: 16
Undervisning pr. uke: 27-42 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Les også:

Trym (20) har alltid hatt lyst til å gå på folkehøgskole

Aina Hartmark har snakket varmt om folkehøgskole til sønnen hele livet. Foto: Privat

Ble tryggere

Aina ble selv tryggere på hvem hun var i møte med andre på folkehøgskolen. Der fikk hun  mulighet til å dyrke sider ved seg selv, som hun ikke hadde fått utforsket tidligere.

Hun anbefalte sønnen på det sterkeste å velge folkehøgskole.

– Jeg har snakket mye om folkehøgskole til han. For meg var det også tryggere at han skulle begynne der, framfor å flytte rett ut i egen leilighet, sier Aina.

Trym har stortrivdes på Ringerike folkehøgskole.

– For han var det en viktig del av modningsprosessen. Det var ikke viktig for meg hvilken linje eller skole han ville gå. Jeg ville han skulle velge en linje han var interessert i, sier hun.

Les også:

Kraftig økning i Lånekassestøtte til folkehøgskoleelever

Voss folkehøgskule

Sted: Voss
Elevplasser: 120
Linjer: 8
Undervisning pr. uke: 29 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Takket moren

I etterkant av året har Trym takket moren for at hun pushet han på folkehøgskole.

– Jeg har merket at han nå er flinkere til å vaske eget tøy og holde orden på egne ting. Trym har blitt mer moden og har vokst på å møte nye mennesker fra andre miljøer og annen bakgrunn.

Aina tror ungdom som har gått på folkehøgskole, får en økt forståelse for at andre har hatt et annet liv enn dem selv.

– På videregående levde jeg også i min egen boble, men på folkehøgskolen møtte jeg folk fra hele landet med annen bakgrunn og erfaringer enn meg selv. I begynnelsen er man ofte skeptisk, men så utvikler det seg til nye og verdifulle vennskap, sier hun.

Aina kaller folkehøgskole en fin start på et selvstendig liv.

– Det er trygg overgang til voksenlivet der du blir ivaretatt og ikke må håndtere alt på egenhånd med en gang. Det føles trygt både for foreldre og ungdommen som drar dit, sier hun.

608