Til hovedinnhold

Kina Korea Japan på Toten

Visste du at det går an å lære språk på folkehøgskole? På Toten folkehøgskole lærer elevene mye kinesisk, i tillegg til litt japansk og koreansk.  

Vi tok en prat med lærer Henning Iversen som jobber på Kina Korea Japan-linjaToten folkehøgskole om hvordan det er å lære språk på en folkehøgskole.

– Det blir mye tradisjonell klasseromsundervisning med fokus på pugging og terping på skrifttegn, men elevene skal også kunne tilegne seg grunnleggende muntlig ferdigheter, sier Henning.

– Mesteparten av tiden brukes på språkundervisning, hvor hovedvekten er på kinesisk (mandarin) og med koreansk og japansk som «støttefag». I tillegg får elevene en introduksjon til kulturen i de tre landene.

Språklinja er veldig populær og fylles alltid raskt opp. Linja har i år rekordsøknad.

– Det er tydeligvis mange som liker kombinasjonen av språkundervisning og folkehøgskole, og synes at det er gøy å få en mulighet til å lære litt om alle tre språkene selv om vi fordyper oss i kinesisk.

portrettbilde av linjelærer Henning

På Kina Korea Japan linja får elevene en introduksjon til tre viktige østasiatiske land og deres språk og kultur, sier linjelærer Hennig Iversen.

Trenger ingen forkunnskaper

Kina Korea Japan passer best for personer med interesse for språk generelt og spesielt kinesisk, koreansk og japansk. Det kreves ingen forkunnskaper i noen av språkene for å begynne på linja.

– Vi begynner på scratch i alle språkene, men det er greit å være motivert for ett år med endel teori og pugging, forklarer Henning.

– Siden det er en litt teoritung linje, passer den nok i utgangspunktet best for elever som er villige og vant til å jobbe litt med skolearbeidet. Men vi har også hatt skoleleie elever som har gjort det bra siden folkehøgskole uansett blir litt annerledes enn videregående skole blant annet på grunn av mangel på karakterer og eksamener.

 

Bilde av hele Kina Korea Japan på juleball

Språklinja er veldig populær og fylles alltid raskt opp. Her er alle språkelevene samlet på årets nyttårsball.

 

Les mer om Toten folkehøgskole her

Legger grunnlaget for videre språkstudier

Det er tydelig at elevene får med seg kunnskap de har bruk for senere. Henning forteller at det hvert år er flere av elevene på Kina Korea Japan-linja som forsetter med språk etter folkehøgskoleåret.

– Noen har begynt på Universitetet i Oslo på kinesisk eller japansk, noen har dratt på egen hånd til Korea eller Japan for å gå på språkskole og andre har endt opp i Asia i forbindelse med studier, sier læreren.

Les mer om Kina Korea Japan her

 

Tilbyr også fordypning på 2. årslinja

Lin Therese Kristiansen, Mira Dahl Aspeli og Eirik Ekholdt Norland likte seg så godt på Kina Korea Japan-linja i fjor at de i år har valgt å gå på 2. årslinja hvor de fordyper seg enda mer i ett av språkene. At språkstudier betyr litt mer pugging og teori enn på et vanlig år på folkehøgskole, er ikke noe problem.

– Vi trives så veldig godt på skolen og hadde lyst til å lære enda mer, derfor ble det ett år til som andreårselever på alle oss, sier Mira, Eirik og Lin Therese.

Lin Therese går på kinesisk, Mira på koreansk og Eirik fordyper seg i japansk på sitt andre år på Toten folkehøgskole. Det andre året på Kina Korea Japan inkluderer også et lenger studieopphold i Kina, Korea eller Japan.

– Det er ikke tvil om at studieoppholdet er en veldig positiv del av fordypningsåret, sier de tre 2. årselevene.

Bildet av de tre stipendiatene på en benk

2. årselevene Lin Therese, Mira og Eirik er veldig fornøyde og synes de har lært mye språk som de har lyst til å bygge videre på.

 

Mira_og_Lin_Kina

Studieturen går selvfølgelig til både Kina, Korea og Japan. På bildet er Mira og Lin i Kina.

 

Les mer om Toten folkehøgskole
69

Kommentarer