Til hovedinnhold

Hadeland folkehøgskole

Vi er en frilynt skole, og skolen der Øst møter Vest. For deg som er nysgjerrig på asiatisk filosofi og kultur. Du vil bli utfordret, og lære mye om deg selv gjennom spennede linjer, valgfag og studieturer. La dette bli et år med vennskap, god trivsel og utvikling av nye ferdigheter - et år du sent vil glemme!

Søk på skolenLinjer

Hadeland folkehøgskole vektlegger unike verdier i mennesket selv.

Alle har vi kvaliteter og verdier som kan blomstre gjennom bevisstgjøring og trening.
Vi introduserer deg for ulike verktøy slik at du kan utvikle dine ressurser og kvaliteter innenfor gode rammer.
Skolens fag er blant verktøyene vi arbeider med. Målet er at de skal bli en del av din verktøykasse i livet.

Vårt fokus er selvutvikling, kreativitet og livskvalitet. Linjene har litt forskjellige tilnærming til dette.
Linjene har studieturer til India, Sør-Korea, USA og Japan.

Valgfagene som settes i gang hvert semester kan variere. Vi har et bredt utvalg av valgfag og vi ønsker at valgfagene skal gi deg mulighet til å forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!

 

Dette står vi for

Være i en selvutviklingsprosess
Selvutvikling handler om å bli kjent med seg selv, ta ansvar for den man er og det man gjør i både medgang og motgang. Hvis du vil forandre verden må du begynne med deg selv.

Gi rom for kreativitet
Kreativitet skjer når vi gir rom for fantasi, og er til stede i øyeblikket med en åpen og nysgjerrig holdning. Kreativitet kan utforskes og læres gjennom å prøve og feile. Mesteren har mislykkes mange flere ganger enn nybegynneren har prøvd.

Bedre livskvalitet
Opplevelsen av livskvalitet er basert på en balanse mellom tålmodighet til å akseptere livet som det er, en tro på noe bedre, og mot og vilje til å strekke oss mot vårt fulle potensial.

Fellesfag er timer hvor alle elevene er samlet og utgjør ca 10 timer i uken. 
Morgensamling, allsang, allmøte, husgruppemøte, lørdagsseminar.

På lørdager har vi seminar for alle elevene. Lørdagsseminar er en variasjon av foredrag, praktiske aktiviteter, konkurranser, samarbeidstrening og ulike festlige arrangementer. Seminarene blir holdt av gjestelærere, skolens lærere eller elever.

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!
Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Timene vil hovedsakelig bestå av styrke, tøying og enkel akrobatikk. Vi starter enkelt, men kommer til å jobbe mot mer avanserte teknikker. Man trenger ingen tidligere erfaring.

Akupressur

Akupressur kalles også akupunktur uten nåler. Akupressur er en av de eldste behandlingsformer vi kjenner. Det å holde på eller trykke på spendte eller ømme steder på kroppen virker lindrende.

Ballspill

Vi spiller ulike former for kjente ballspill: stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille på lag, med og mot andre.

Bueskyting

Lyst til å finne din indre Robin Hood? Bueskyting er en teknisk idrett for deg som vil forbedre konsentrasjon, fokus og disiplin. I valgfaget bruker vi Recurvebue (moderne langbue)som vi har på skolen

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Dans

Her blir du introdusert til jazzdans, lyrisk, hiphop og andre stiler. Fokus i dansetimene er å kunne jobbe med teknikk samtidig som vi beveger oss og har det gøy. Timene tilrettelegges etter nivå.

Drømmearbeid

Nattens drømmer er en kommentar til det livet vi lever som våkne. Gjennom å forstå drømmene våre, vil vi også lære oss selv bedre å kjenne. Freud mente at drømmene er kongeveien til det ubevisste.

Frigjørende dans

Beveg deg til musikk. Vær fullt og helt deg selv, i bevegelser som er unik dine. Opplev at bevegelsene og dansen tar deg med, og oppdag nye sider ved deg selv.

Hatha Yoga

Valgfaget for deg som ønsker lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser. Her lærer du kroppspositurer (asana) som styrker kropp og balanse som forbedrer bevegelighet.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som fritidssyssel. Du vil lære å flette i never, sveipe, strikke, hekle og sy i lær.

K-Pop Dans

Ha det gøy samtidig som du lærer orginale K-pop koreografier. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk eller som ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

I dette valgfaget vil du lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere ulike leiretyper. Vi vil lage fat, kopper, skåler, skulpturer m.m.

Ki og Ken

Læren og kultivering av livskraft. Her får du trent opp din selvsikkerhet, fokus og reaksjonsevne. Finn din inspirerende kanal som veileder deg til hvordan du kan forstå din kropp, sinn og helse!

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kreativt møte

Lyst til å være kreativ sammen med andre? Her får du bestemme hva du vil holde på med. Enten om det er tegning, maling, strikking, skriving, videoredigering osv.

Kunstglass

Du vil lære hvordan man bearbeider glass, hvordan man skjærer, knekker, sliper, fuser og slumper. Eksempel på ting du kan lage er fat, skåler, telysfat, smykker, dekorative speil, svevepynt m.m.

Manga og tegning

Lyst til å lære å tegne manga eller utvikle ditt tegnetalent? I dette valgfaget går vi gjennom anatomi tegning som blir grunnlaget for å finne din tegnestil og deretter designe din egen manga figur!

Mellom solskinn og ruskevær

En samtalegruppe der vi inviterer til dialog, refleksjon og deling. Eksempler på tema kan være: Livsmestring, Hva er normalt? Kroppspress, Hva er det gode liv? Hva er bra nok? Hvordan endre vaner?

Sangruppa

Har du lyst til å synge? Her lærer du å kjenne stemmen gjennom lek og kroppsbevissthet, stemmeøvelser og sang. På juleavslutningen holder vi konsert for de andre elevene på skolen.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Styrketrening

Vi går gjennom det mest grunnleggende innen rå styrke - teknikk og skadeforebygging. Hovedfokus er markløft, knebøy, benkpress og skulderpress. Det er også rom for å styrke andre muskler ved behov.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? I valgfaget setter du av tid til lesing og skolen kan være behjelpelig hvis det trengs. Det gis permisjon for to lesedager og eksamen.

Taekwondo

En koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er kjent for dynamiske fotteknikker. Treningsformen utvikler styrke, fleksibilitet og hurtighet samtidig som man lærer selvforsvar!

Dobbeltrom er inkludert i prisen.

Tilleggskostnad for enkeltrom  u/ dusj og WC:      kr 400 pr mnd
Tilleggskostnad for enkeltrom m/ dusj og WC:      kr 600 pr mnd

Fasiliteter

Wi-Fi. Foredragssal med scene, 5 store klasserom, diverse grupperom. Gaming/spillerom, peisestue, TV-stue, badstue, stor gymnastikksal med scene, meditasjonsrom, dojo, treningsrom, formingsrom, fotballbane, volleyballbane, hinderløype og bålplass.

Skolen ligger ca 70 km. nord for Oslo og 50 km vest fra Gardermoen. Det går buss fra Oslo bussterminal til Brandbu. Buss fra Gardermoen til Brandbu, Gjøvikbanen (Oslo S - Gjøvik) stopper på Jaren, ca 5 km fra skolen.

Finn reiserute fra der du bor

 • Kafeer
 • Gatekjøkken
 • Restauranter
 • Matbutikker
 • Treningssentre
 • Jazzklubb
 • Kino
 • Rockeklubb
 • Bluesklubb (i Gran 9 km fra Brandbu)
 • Svømmehall (12,5m)
 • Idrettshall
 • Kultursti 
 • Skog med turterreng 
 • Randsfjord med badestrand
  • Friluftsområde og ballplass
 • Pilgrimsleden
 • Hadeland folkemuseum 
 • Tegneseriemuseum
 • Vulkaner (ikke aktive) 
 • Lygna - Fine langrennsmuligheter på vinteren og rulleski på sommeren (13 km nordøst for skolen). Samt akebakke med heis! 

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Normalt har du fritid etter middag, men noen valgfag foregår på kveldstid, vanligvis fra kl 18-20. Mange elever velger å ha en aktiv fritd, som kan brukes til kortspill, brettspill, filmkvelder, ulike turneringer, ballspill, bordtennis, biljard, gå en tur eller gaming i skolens eget gamingrom. Noen velger også å bruke kvelden til en samtale med gode venner.

Må fylle 18 år i løpet av skoleåret. 

Rabin Thapa

Linjelærer

Jeg kommer fra Nepal, og bor på Gran sammen med min familie. Jeg er oppvokst med Yoga, Meditasjon og mange alternative praksiser fra ganske ung alder.

Ved siden av Yoga, er jeg sertifisert i Ancient Thai massasje og Ayurvedisk Massasje, Reiki Mester og Tibetanske Syngeboller terapeut.

For meg er yoga en livsstil, der jeg har blitt kjent med meg selv, og funnet indre ro, fred og balansen i livet.

Eden Bilen Melles

Linjelærer

Eden er hovedlærer på Manga og webtoons. Hun har fått to tegneserier på trykk i et tegneserieblad og har selvpublisert en tegneserie i regi av Nordicomics i 2018. I tillegg har hun en bachleorgrad i spesialpedagogikk inkludert videreutdanning i nordisk litteraturhistorie. 

 

E-post: Eden@hafos.no

Arne Ruste

Rektor

Arne er rektor og har jobbet med skoleledelse siden 2011. Han har tidligere jobbet innen finans, regnskap, bank og forsikring. Arne er utdannet som lærer på lærerhøgskolen i Hønefoss og har i tillegg en utdanning innen sosialpedagogikk pluss et rektorstudie fra universitet i Oslo.  Arne liker å være i aktivitet, trene og holde seg i form.

Epost: arne@hafos.no
Telefon: 41499470

Hallgeir Holden

Lærer

Hallgeir er lærer. Han har jobbet ved skolen siden 1988. Hallgeir underviser i valgfagene drømmearbeid, akupressur, ballspill og mellom solkinn og ruskevær, Han er gift og har en datter. På fritiden spiller han bridge, og liker de fleste former for spill. Han trives med å spille med elevene.

Epost: hallgeir@hafos.no
Telefon: 93035181

Katrine Foss

Internatleder/Assisterende rektor

Katrine er internatleder og bor i Lunner kommune. I flere år jobbet hun som rådgiver i landbruket, men startet og drev en utebarnehage da hun etterhvert fikk barn. Hun tok lærerutdanning i voksen alder, og har jobbet i grunnskolen i 15 år. Hun er opptatt av at alle skal trives og syns at folkehøyskolens helhetlige tankegang er verdifull. 

Epost: katrine@hafos.no

Tone Bjørnstad

Kontormedarbeider

Tone jobber på kontoret og kan hjelpe deg dersom du har spørsmål rundt søknaden din.

Epost: tone@hafos.no
Telefon: 61339600

Asgeir Tharaldsen Grind

Linjelærer

Asgeir er personlig trener og er linjelærer på Trening, Motivasjon og Kosthold, han er også utdannet som kokk. Asgeir bruker mye av fritiden sin på å trene og underviser i valgfagene styrketrening og eventyrlig mat.

Epost: asgeir@hafos.no

Dimitris Farmakidis

Linjelærer

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido og Kenjutsu linja ved Hadeland folkehøgskole siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund og er da medlem av tekniske komite. Dimitris har bagrunn også som danser og koreograf og har jobbet i 10 år med foto og reklame.

Epost: aikidimi@hafos.no
Facebook

Mina Johannesen Sannes

Faglærer

Mina er født i 1995. Hun er utdannet ved Norges Dansehøyskole innen dans og pedagogikk med fordypning i jazz. Hun har erfaring både i dans og koreografi. Hun har 12 års erfaring innen rytmisk gymnastikk hvor hun ble norgesmester i 2014. Hun er også vinner av kpop dance competition 2014.

Ida Falchenberg

Linjelærer (Permisjon i skoleåret 2020/21)

Ida er hovedlærer på Yogalinja. Hun underviser i yogastilene; Hatha, Ashtanga, Vinyasa, Yin og Medisinsk yoga. I tillegg har Ida utdannelse i selvutvikling, livsveiledning og energiarbeid fra ILIANA akademiet, og i filosofi, religion og kultur fra Universitetet i Oslo. Men den mest verdifulle lærdommen kommer fra erfaringer av menneske- og kulturmøter fra reiser rundt omkring i verden.

Epost: ida@hafos.no

Jack Jaehyung Choe

Linjelærer

Jack er fra Sør-Korea og er født i 1979. Han er utdannet innen folkehelse og fysisk aktivitet. På slutten av 90tallet var han en del av en guttegruppe som holdt opptredener i Seoul og på statlig TV.

Epost: jackchoe@hafos.no

Jon Lennart Løbak

Inspektør

Jon Lennart har vært hovedlærer på Taekwondo- Martial Art linja siden 2000. Han har trent Taekwondo siden 1989 og har 4. dan. Han har trent under tidligere landslagstrener Jan Terje Sletten og stormester Cho Woon Sup. Han er utdannet i koreansk språk og kultur, tysk, samt pedagogikk, og han har bodd i Sør-Korea i 1998-1999 og i 2013-2014. Jon Lennart er også utdannet Shiatsuterapeut.

Epost: jon@hafos.no

Carina Maritza Vildem

Faglærer: Forming og musikk

Carina er musikk og formingslærer ved skolen og har jobbet her siden 1993. Hun har bachelor i musikk og master i forming. Carina underviser i stemmerbruk og kroppsbevissthet, kammerkor, keramikk, glasskunst og håndverksteknikker.  Utenom skolen jobber hun som kordirigent,  glasskunstner og er aktiv i flere håndverksteknikker. Hun leder allsangen ved skolen.

Epost: carinamaritza@hafos.no

Øyvind Olavsen

Kokk

Øyvind er utdannet kokk, og jobber som kjøkkenleder.

Epost: øyvind@hafos.no

Bent Elvheim

Tilsynslærer

Bent har jobbet ved skolen siden 1999. Han har jobbet tidligere som driftsleder og nå jobber han som tilsynslærer ved skolen. Bent har og jobbet tidligere som egen næringsdrivendet i Aurland på Vestlandet der han kommer fra. Hans store interesse er fjellet, hytteliv og fisking, når dette oppleves er livet herlig å leve!

Epost: bent@hafos.no

Elisabeth Norstrøm

Kokk

Elisabeth er utdannet kokk. og jobber på kjøkkenet.På fritiden er hun opptatt av trening.

Epost: elisabeth@hafos.no

Tom Magnussen

Driftsleder

Tom har jobbet på skolen siden 2008.  Han begynte med et vikariat som internatleder og jobber nå som driftsleder. Tom har også hatt valgfag i akrobatikk og bueskyting. Han er utdannet tannteknikermester og utdannelse innen idrett med spesialisering på apparat turn. Tom har høgskoleutdanning i sosial og spesial pedagogikk og har tidligere jobbet med handikappede på videregående skole. 

Epost: tom@hafos.no
Telefon: 90623244

Lisbeth Østby

Renholder og kjøkkenassistent.

Lisbeth har ansvaret for å holde det rent og ryddig i skolebygningen og på internatene. Hun jobber også noe som kjøkkenassistent.  På fritiden er hun over gjennomsnittet interessert i biler, og elsker å skru.

Linjer på Hadeland folkehøgskole

Aikido, sverd og østlig filosofi

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Trening, Motivasjon og Kosthold

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

K-pop Korean wave

Hadeland folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Manga og Webtoons

Hadeland folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Manga og webtoons (vår)

Hadeland folkehøgskole
Fullt
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ann Helen Rød

Eg kom til skolen utan forventningar, og trudde aldri at eg kom til å kose meg så masse som eg har gjort. Timane var gøye og lærerike; og lærarane er hyggelige og har kvar elev i sitt fokus. Eg har fått mange nye venner, som vil vare for alltid!

Ann Helen Rød

Hadeland gav meg et sted jeg kunne utvide min kunnskap om meg selv, min bevissthet og hvilke grenser jeg kan sprenge når jeg virkelig legger viljen min i hva jeg gjør.

Fra bloggen

- Jeg føler meg sterkere psykisk etter et år på folkehøgskole

Anna Wistum (19) har slitt med angst, PTSD og depresjon. Hun valgte å være åpen om dette da hun søkte plass på folkehøgskole og i ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen