Til hovedinnhold

Hadeland folkehøgskole

Vi er en frilynt skole, og skolen der Øst møter Vest. For deg som er nysgjerrig på asiatisk filosofi og kultur. Du vil bli utfordret, og lære mye om deg selv gjennom spennede linjer, valgfag og studieturer. La dette bli et år med vennskap, god trivsel og utvikling av nye ferdigheter - et år du sent vil glemme!

Søk på skolenLinjer

Hadeland folkehøgskole vektlegger unike verdier i mennesket selv.

Alle har vi kvaliteter og verdier som kan blomstre gjennom bevisstgjøring og trening. Vi introduserer deg for ulike verktøy slik at du kan utvikle dine ressurser og kvaliteter innenfor gode rammer. Skolens fag er blant verktøyene vi arbeider med. Målet er at de skal bli en del av din verktøykasse i livet.

Vårt fokus er selvutvikling, kreativitet og livskvalitet. Linjene har litt forskjellige tilnærming til dette. Linjene har studieturer til India, Sør-Korea, USA og Japan.

Valgfagene som settes i gang hvert semester kan variere. Vi har et bredt utvalg av valgfag og vi ønsker at valgfagene skal gi deg mulighet til å forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!

 

Dette står vi for

Være i en selvutviklingsprosess
Selvutvikling handler om å bli kjent med seg selv, ta ansvar for den man er og det man gjør i både medgang og motgang. Hvis du vil forandre verden må du begynne med deg selv.

Gi rom for kreativitet
Kreativitet skjer når vi gir rom for fantasi, og er til stede i øyeblikket med en åpen og nysgjerrig holdning. Kreativitet kan utforskes og læres gjennom å prøve og feile. Mesteren har mislykkes mange flere ganger enn nybegynneren har prøvd.

Bedre livskvalitet
Opplevelsen av livskvalitet er basert på en balanse mellom tålmodighet til å akseptere livet som det er, en tro på noe bedre, og mot og vilje til å strekke oss mot vårt fulle potensial.

Fellesfag er timer hvor alle elevene er samlet og utgjør ca 10 timer i uken. 
Morgensamling, allsang, allmøte, husgruppemøte, lørdagsseminar.

På lørdager har vi seminar for alle elevene. Lørdagsseminar er en variasjon av foredrag, praktiske aktiviteter, konkurranser, samarbeidstrening og ulike festlige arrangementer. Seminarene blir holdt av gjestelærere, skolens lærere eller elever.

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!
Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Timene vil hovedsakelig bestå av styrke, tøying og enkel akrobatikk. Vi starter enkelt, men kommer til å jobbe mot mer avanserte teknikker. Man trenger ingen tidligere erfaring.

Akupressur

Akupressur kalles også akupunktur uten nåler. Akupressur er en av de eldste behandlingsformer vi kjenner. Det å holde på eller trykke på spendte eller ømme steder på kroppen virker lindrende.

Ballspill

Vi spiller ulike former for kjente ballspill: stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille på lag, med og mot andre.

Bueskyting

Lyst til å finne din indre Robin Hood? Bueskyting er en teknisk idrett for deg som vil forbedre konsentrasjon, fokus og disiplin. I valgfaget bruker vi Recurvebue (moderne langbue)som vi har på skolen

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Dans

Her blir du introdusert til jazzdans, lyrisk, hiphop og andre stiler. Fokus i dansetimene er å kunne jobbe med teknikk samtidig som vi beveger oss og har det gøy. Timene tilrettelegges etter nivå.

Drømmearbeid

Nattens drømmer er en kommentar til det livet vi lever som våkne. Gjennom å forstå drømmene våre, vil vi også lære oss selv bedre å kjenne. Freud mente at drømmene er kongeveien til det ubevisste.

Frigjørende dans

Beveg deg til musikk. Vær fullt og helt deg selv, i bevegelser som er unik dine. Opplev at bevegelsene og dansen tar deg med, og oppdag nye sider ved deg selv.

Hatha Yoga

Valgfaget for deg som ønsker lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser. Her lærer du kroppspositurer (asana) som styrker kropp og balanse som forbedrer bevegelighet.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som fritidssyssel. Du vil lære å flette i never, sveipe, strikke, hekle og sy i lær.

Japansk

Lyst til å lære å snakke og skrive på japansk? Da er dette valgfaget for deg! I skriftlig fokuserer vi på Hiragana og Katakana, mens i muntlig lærer dere nye ord og utrykk, samt øve korrekt uttale.

K-Pop Dans

Ha det gøy samtidig som du lærer orginale K-pop koreografier. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk eller som ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

I dette valgfaget vil du lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere ulike leiretyper. Vi vil lage fat, kopper, skåler, skulpturer m.m.

Ki og Ken

Læren og kultivering av livskraft. Her får du trent opp din selvsikkerhet, fokus og reaksjonsevne. Finn din inspirerende kanal som veileder deg til hvordan du kan forstå din kropp, sinn og helse!

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kreativt møte

Lyst til å være kreativ sammen med andre? Her får du bestemme hva du vil holde på med. Enten om det er tegning, maling, strikking, skriving, videoredigering osv.

Kunstglass

Du vil lære hvordan man bearbeider glass, hvordan man skjærer, knekker, sliper, fuser og slumper. Eksempel på ting du kan lage er fat, skåler, telysfat, smykker, dekorative speil, svevepynt m.m.

Manga og tegning

Lyst til å lære å tegne manga eller utvikle ditt tegnetalent? I dette valgfaget går vi gjennom anatomi tegning som blir grunnlaget for å finne din tegnestil og deretter designe din egen manga figur!

Mellom solskinn og ruskevær

En samtalegruppe der vi inviterer til dialog, refleksjon og deling. Eksempler på tema kan være: Livsmestring, Hva er normalt? Kroppspress, Hva er det gode liv? Hva er bra nok? Hvordan endre vaner?

Sangruppa

Har du lyst til å synge? Her lærer du å kjenne stemmen gjennom lek og kroppsbevissthet, stemmeøvelser og sang. På juleavslutningen holder vi konsert for de andre elevene på skolen.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Styrketrening

Vi går gjennom det mest grunnleggende innen rå styrke - teknikk og skadeforebygging. Hovedfokus er markløft, knebøy, benkpress og skulderpress. Det er også rom for å styrke andre muskler ved behov.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? I valgfaget setter du av tid til lesing og skolen kan være behjelpelig hvis det trengs. Det gis permisjon for to lesedager og eksamen.

Taekwondo

En koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er kjent for dynamiske fotteknikker. Treningsformen utvikler styrke, fleksibilitet og hurtighet samtidig som man lærer selvforsvar!

Dobbeltrom er inkludert i prisen.

Tilleggskostnad for enkeltrom  u/ dusj og WC:      kr 400 pr mnd
Tilleggskostnad for enkeltrom m/ dusj og WC:      kr 600 pr mnd

Fasiliteter

Wi-Fi. Foredragssal med scene, 5 store klasserom, diverse grupperom. Gaming/spillerom, peisestue, TV-stue, badstue, stor gymnastikksal med scene, meditasjonsrom, dojo, treningsrom, formingsrom, fotballbane, volleyballbane, hinderløype og bålplass.

Skolen ligger ca 70 km. nord for Oslo og 50 km vest fra Gardermoen. Det går buss fra Oslo bussterminal til Brandbu. Buss fra Gardermoen til Brandbu, Gjøvikbanen (Oslo S - Gjøvik) stopper på Jaren, ca 5 km fra skolen.

Finn reiserute fra der du bor

 • Kafeer
 • Gatekjøkken
 • Restauranter
 • Matbutikker
 • Treningssentre
 • Jazzklubb
 • Kino
 • Rockeklubb
 • Bluesklubb (i Gran 9 km fra Brandbu)
 • Svømmehall (12,5m)
 • Idrettshall
 • Kultursti 
 • Skog med turterreng 
 • Randsfjord med badestrand
  • Friluftsområde og ballplass
 • Pilgrimsleden
 • Hadeland folkemuseum 
 • Tegneseriemuseum
 • Vulkaner (ikke aktive) 
 • Lygna - Fine langrennsmuligheter på vinteren og rulleski på sommeren (13 km nordøst for skolen). Samt akebakke med heis! 

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Normalt har du fritid etter middag, men noen valgfag foregår på kveldstid, vanligvis fra kl 18-20. Mange elever velger å ha en aktiv fritd, som kan brukes til kortspill, brettspill, filmkvelder, ulike turneringer, ballspill, bordtennis, biljard, gå en tur eller gaming i skolens eget gamingrom. Noen velger også å bruke kvelden til en samtale med gode venner.

Det er ikke karakterene fra videregående som er avgjørende om du får plass på drømmelinjen eller ikke. Men vi har allikevel enkelte kriterier for opptak:

 • Man må ha fylt 18 år før studietur.
 • Motivasjon for det faglige og det sosiale tilbudet på skolen.
 • Hensiktsmessig fordeling av jenter og gutter på de ulike linjene.
 • Vurdering av fravær fra tidligere skolegang

For å lese mer om opptakskrav på enkelte linjer, klikk på "hvem passer linjen for" på linjesiden. 

Dimitris Farmakidis

Linjelærer for Aikido, sverd og østlig filosofi

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido, sverd og østlig filosofi siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund der han er medlem av den tekniske komiteen. Dimitris har bagrunn også som danser, koreograf og har jobbet med foto og reklame i 10 år. I tillegg til å være sensei er han dyktig på kjøkkenet, og han elsker å høre på musikk og danse. 

Epost: aikidimi@hafos.no

Asgeir Tharaldsen Grind

Linjelærer for Trening, motivasjon og kosthold

Asgeir er født i 1994 og har vært linjelærer på Trening, motivasjon og kosthold siden 2016. Han er utdannet personlig trener og kokk. Når han ikke underviser jobber han som personlig trener her på Hadeland og holder kurs rundt omkring i landet. Det beste med å være lærer ifølge Asgeir er å spre latter, glede og finne på sprell sammen med elevene. 

Epost: asgeir@hafos.no

Eden Melles

Linjelærer for Manga og webtoons / markedsføringsansvarlig

Eden er født i 1994 og er utdannet spesialpedagog. I de tre siste årene har hun fått to tegneserier på trykk og har selvpublisert en manga via Nordicomics. I tillegg har hun hatt stands på cons rundt omkring i landet der hun har solgt fanart og tegneserier. For øyeblikket studerer hun under den japanske mangategneren, Nao Yazawa ved Manga School Nakano.

Epost: Eden@hafos.no

Jack Jaehyung Choe

Linjelærer for K-pop korean wave

Jack er fra Sør-Korea og er født i 1979. Han er utdannet innen folkehelse og fysisk aktivitet. På slutten av 90-tallet var han en del av en guttegruppe som holdt opptredener i Seoul og på statlig TV. På fritiden liker Jack å reise, lære om andre kulturer og lage koreansk mat. Som lærer elsker Jack å formidle koreansk kultur til elevene og setter danseglede i fokus som en del av undervisningen.

Epost: jackchoe@hafos.no

Rabin Thapa

Valgfagslærer

Rabin kommer fra Nepal og bor på Gran. Han har vokst opp med yoga, meditasjon og andre alternative praksiser - noe som førte til at han eide et yogasenter sammen med sin bror. Han har også sertifikat i Ancient Thai massasje og Ayurvedisk Massasje, Reiki Mester og Tibetanske Syngeboller terapeut. For Rabin er yoga en livsstil som har hjulpet han med å finne indre ro, fred og balanse i livet.

Epost: rabin@hafos.no

Carina Maritza Vildem

Valgfagslærer

Carina blir lærer på Creative Arts and Crafs har jobbet her siden 1993. Hun har bachelor i musikk og master i forming. Ellers underviser hun i stemmerbruk og kroppsbevissthet, kor, keramikk, glasskunst og håndverksteknikker.  Utenom skolen jobber Carina som kordirigent, glasskunstner og er aktiv i flere håndverksteknikker. På morgensamlingene er det Carina som leder allsangen ved skolen.

Epost: carinamaritza@hafos.no

Hallgeir Holden

Valgfagslærer

Hallgeir har vært skolens "jack of all trades" siden 1988 der han har vært linjelærer, valgfagslærer og inspektør. I dag underviser Hallgeir i valgfagene drømmearbeid, akupressur, ballspill og mellom solkinn og ruskevær, Han er gift og har en datter. På fritiden spiller han bridge, og liker de fleste former for spill. Det viktigste for Hallgeir er å bidra til at elevene får mer lyst på livet. 

Epost: hallgeir@hafos.no

Arne Ruste

Rektor

Arne er rektor og har jobbet med skoleledelse siden 2011. Han har tidligere jobbet innen finans, regnskap, bank og forsikring. Arne er utdannet som lærer på lærerhøgskolen i Hønefoss og har i tillegg en utdanning innen sosialpedagogikk pluss et rektorstudie fra universitet i Oslo. Arne liker å være i aktivitet, trene og holde seg i form. Det som er viktigst for Arne er å passe på at alle trives. 

Epost: arne@hafos.no
Telefon: 41499470

Katrine Foss

Internatleder/Assisterende rektor

Katrine er assisterende rektor og internatleder, og har jobbet her siden 2018. Hun bor i Lunner kommune og har jobbet som rådgiver i landbruket, men startet og drev en utebarnehage da hun etterhvert fikk barn. Hun tok lærerutdanning i voksen alder, og har jobbet i grunnskolen i 15 år. Katrine er opptatt av at alle skal trives og syns at folkehøyskolens helhetlige tankegang er verdifull. 

Epost: katrine@hafos.no

Jon Lennart Løbak

Inspektør / faglærer i K-pop korean wave

Jon Lennart er inspektør og har tidligere vært hovedlærer på Taekwondo-linja siden 2000. Han har trent Taekwondo siden 1989 og har 4. dan. Han har trent under tidligere landslagstrener Jan Terje Sletten og stormester Cho Woon Sup. Han er utdannet i koreansk språk og kultur, tysk og pedagogikk, og han har bodd i Sør-Korea i 1998-1999 og i 2013-2014. Jon Lennart er også utdannet Shiatsuterapeut.

Epost: jon@hafos.no

Tom Magnussen

Driftsleder

Tom er driftsleder og har jobbet her på skolen siden 2008. Som driftleder passer Tom at det tekniske går rundt i byggene fra A-Å og fikser det som trengs. Han underviser også i skolens populære valgfag bueskyting. Han er utdannet tannteknikker og har utdanningsbakgrunn innenfor idrett med spesialisering på apparat turn. I tillegg har han også høgskoleutdanning i sosial- og spesialpedagogikk. 

Epost: tom@hafos.no
Telefon: 90623244

Tone Bjørnstad

Kontormedarbeider

Tone er den første personen man ser når man kommer inn i skolens bygning. Hun er den som hjelper deg dersom du skulle sitte med spørsmål om skoleåret, søknadsprosessen, økonomi, betalinger osv. For Tone er det viktig at elevene har det bra. På fritiden liker hun å være kreativ gjennom fotografering og skape noe med hendene. Om dere har spørsmål om skolen så er Tone den dere kan ta kontakt med! 

Epost: tone@hafos.no
Telefon: 61339600

Øyvind Olavsen

Kjøkkenleder

Øyvind er utdannet kokk og jobber som kjøkkenleder på skolen. Som en del av kjøkkenpersonalet bidrar Øyvind med å lage spennende matretter fra A-Å og bidrar med å gi elevene opplæring i kjøkkentjenesten.

Epost: øyvind@hafos.no

Lisbeth Østby

Renholder og kjøkkenassistent

Lisbeth har ansvaret for å holde det rent og ryddig i skolebygningen og på internatene, og er en aktiv bidragsyter på kjøkkenet. For Lisbeth er det viktig å skape trivsel, veilede og bistå elevene i sine rengjøringsoppgaver. På fritiden er hun over gjennomsnittet interessert i dyr og trives med å spille musikkinstrumenter, være kreativ, danse, drømmetydning, dyrke grønnsaker og meditere. 

Linjer på Hadeland folkehøgskole

Trening, Motivasjon og Kosthold

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Manga og Webtoons

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

K-pop Korean wave

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Yoga and Fitness

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Aikido, sverd og østlig filosofi

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Creative Art and Crafts

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Creative Art and Crafts (vår)

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hadeland gav meg et sted jeg kunne utvide min kunnskap om meg selv, min bevissthet og hvilke grenser jeg kan sprenge når jeg virkelig legger viljen min i hva jeg gjør.

Varg Johnsen
Ann Helen Rød

Eg kom til skolen utan forventningar, og trudde aldri at eg kom til å kose meg så masse som eg har gjort. Timane var gøye og lærerike; og lærarane er hyggelige og har kvar elev i sitt fokus. Eg har fått mange nye venner, som vil vare for alltid!

Fra bloggen

- Jeg føler meg sterkere psykisk etter et år på folkehøgskole

Anna Wistum (19) har slitt med angst, PTSD og depresjon. Hun valgte å være åpen om dette da hun søkte plass på folkehøgskole og i ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen