Til hovedinnhold

Tenk deg å bruke et år på å utforske fantasysjangeren. Vi tar utgangspunkt i litteratur og film, og skaper våre egne fantasyuniverser. "One Treacle Tart to rule them all!"

Liker du fantasy? Hvis ja, så er dette linja for deg.

Fantasysjangeren omfatter romaner, noveller, filmer, tegneserier og spill. Handlingen foregår som regel i et oppdiktet univers, men kan ta utgangspunkt i virkelige steder, hendelser og personer.

På Fantasylinja tar vi et dypdykk i fantasyhistoriens utvikling, der vi snakker om definerende verker og skaperne bak dem. Deriblant utforsker vi forfattere som J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Astrid Lindgren, G.R.R. Martin, J.K. Rowling og Brandon Sanderson.

Målet er at elevene selv skal lage sine egne karakterer og universer. Vi skal nemlig skape, i form av skrivingtegning og håndverk. På slutten av året samler vi elevenes kreasjoner i årets «Fantasybok», som alle får en egen kopi av. Tidligere prosjekter inkluderer billedkunst, modellhus, tekster, tegneserier, kostymer og rekvisitter.

Dette kan du blant annet se frem til:

Linjen passer for deg som liker å skape ting, har sans for detaljer, har en genuin interesse for faget og som kan jobbe både alene og i grupper.

Dette vil du lære

  • Teori om fantasy
  • Skrivekurs
  • Tegning
  • Litteratur
  • Forfatterskap
  • Spillindustri
  • Rekvisittlaging
  • Samarbeid
  • Sykurs

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert i fantasy og at du både ønsker å utvikle det du kan og vil lære nye ting.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 12 dager

Vi reiser til Storbritannia, der vi går i fotsporene til kjente fantasyverk som Harry Potter, Game of Thrones, Lord of the Rings, His Dark Materials og mer.

Reisen begynner i Belfast, der vi besøker scener og innspillingsområder fra Game of Thrones. Vi blir guidet av noen som jobbet med TV-serien, og vi fotograferes ikledd kostymer. På Ulster Museum ser vi et håndlagd billedvev inspirert av serien. Turen går også innom Crumlin Road fengsel og Giant’s Causeway. Er interessen stor, kan vi også besøke Titanic Belfast.

Videre drar vi til London. Vi går på byvandring og gjør oss kjent med lokale monumenter, deriblant Peter Pan og Sherlock Holmes. Tidligere har vi besøkt London Dungeon, Tower of London og Camden Strreet. Annet nevneverdig er musikaler, escape room, ghost walk, Forbidden Planet og Londons største bokhandel Waterstones Piccadilly. Vi pleier å reise til Oxford, der vi får omvisning på universitetet. Deriblant ser vi en dør som sies å ha inspirert deler av Narnia. I Oxford Botanic Garden ser vi på daemons fra His Dark Materials. Høydepunktet er Warner Bros Studios. Der ser vi scener, kostymer, rekvisitter og konseptkunst fra Harry Potter, og du kan bestille deg en butterbeer i kaféen.

Vi avslutter reisen i Edinburgh, der vi blant annet besøker kirkegården J.K. Rowling brukte for å finne navn til karakterene sine. Vi går til toppen av Arthur’s Seat og ser byen ovenfra. I tillegg drar vi på guidet rundtur i Scotland Highlands, der vi utforsker ulike slott.

Fellestur til Jotunheimen

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av september reiser vi til Jotunheimen på bli kjent tur. Det blir mange turalternativer, noen går på lang tur over Besseggen, mens andre velger kortere turer i nærområdet.  Vi bor på Grønolen, som er en familiedrevet fjellgård. Her får vi nydelig frokost, kan smøre med oss en god matpakke, og får skikkelig god buffet når vi kommer tilbake etter tur.

Fellestur til Stockholm

Pris: Inkludert i linjepris

Hvert år tar skolen noen turer i både innland og utland. I oktober reiser alle elever og ansatte til Stockholm. Her får vi ulike kulturelle opplevelser. Noen aktiviteter er obligatoriske, og andre aktiviteter kan du velge selv. Musikal står som regel på planen, vi besøker Vasamuseet, vandrer i Gamla Stan og mye mer. Hver linje har en dag der de selv bestemmer hva de ønsker å gjøre. Hver dag finner vi ulike restauranter, hvor vi spiser enten lunsj eller middag. Det er opplegg hver dag, men du får også fri til å utforske byen på egenhånd.

Kristian Aspelien

Linjelærer

Kristian har bachelorgrad i samfunnsfag og historie, årstudium i norsk, PPU og UEFA B lisens som fotballtrener. Når han ikke trener Raufoss Esport, bruker han tiden sin på å spille, se eller lese fantasy.

Epost: kristian.aspelien@innlandetfylke.no
Telefon: 99571852

Marit Jonas

Linjelærer Fantasy

Marit har bildekunst-utdanning, med kunsthistorie og PPU. Hun har bred undervisningserfaring, også gjennom kursvirksomhet og veiledning, samt erfaring med egne og andres kunst-prosjekter.

Epost: marit.jonas@innlandetfylke.no

Mandag til torsdag starter vi dagen med morgensamling. På fredag avslutter vi med "Ut av bobla", hvor ser nærmere på hva som har skjedd i verden utenfor skolen den siste tida.

Mandag: Fysisk aktivitet, linjetimer, kor og valgfag

Tirsdag:  Linjetimer og valgfag

Onsdag: Tema/danning og valgfag

Torsdag: Linjefag, romvask og valgfag

Fredag:  Linjefag, "ut av bobla" og valgfag

Lørdag: Seminar

Last ned timeplan som pdf ↓
  • August: Skolestart
  • September: Fjelltur til Jotunheimen
    • Høstferie uke 41
  • Oktober: Fellestur til europeisk storby
  • November: Høstfest for familie
  • Desember: Juleforberedelser
    • Juleferie
  • Januar: Fokus på framtid
  • Februar: Skidag
    • Vinterferie uke 9
  • Mars: Linjeturer
    • Påske
  • April: Kunstprosjekt
  • Mai: Skoleavslutning

Du må velge 2 valgfag høst og 2 valgfag vår, men du kan velge så mange valgfag du får plass til på timeplanen. For at vi skal sette igang de ulike valgfagene må det være minimum 6 som velger valgfaget.

Animeklubb

Vi utforsker nyere og eldre serier og filmer innenfor Japansk animasjon.

Asiatisk mat

Vi tar rundturen i det asiatiske kjøkken. Prøver ut ingredienser som galangal, sitrongress, wasabi og gochujang. Vi lager indiske nan, har sushikurs og ruller vårruller.

Band

For deg som allerede kan å spille et instrument eller synger.

Bildekunst

Bildemekk har fokus på å jobbe med bilder og visuelle uttrykk. Både i to-dimensjonal og tre- dimensjonal form. Hovedfokus er det to-dimensjonale. Bildemekk går mest ut på å gjøre, ha ideer å bringe

Bodypump

Bueskyting

Eksamensforberedelser

Hvis du enten har strøket i et fag eller vil forbedre en karakter du allerede har, så kan vi legge til rette for dette. Du må selv melde deg opp til eksamen om du vil ta det, vi hjelper deg på veien.

Filmklubb

Vi ser på både klassikere og nyere filmer.

Fotball

En dag i uka har vi fotballvalgfag, vi prøver også å spille mot andre folkehøgskoler i løpet av året. Dette er et lavterskeltilbud og er bare for moro.

Foto

Her lærer du å bruke det digitale kameras mange funksjoner slik at dine bilder blir slik du ønsker dem.

Gitar for nybegynnere

Aldri tatt i en gitar? Kurset viser deg den lette veien til spille rundt leirbålet.

Hverdagsmat

Valgfag for den sultne. Her får du gode tips til hvordan du lager god, sunn og billig hverdagsmat. Maten lages og spises på kurset.

Innebandy

Kampsport

Her får du prøve deg på flere av østens kampsportteknikker.

Kinesisk Koreansk Japansk

Vi tilbyr valgfag i de språkene det blir undervist i på skolen. Det må minimum være 6 deltakere på et valgfag i språk for at vi setter det i gang.

Knivlaging

Lag egen jaktkniv eller fiskekniv.

Løsningsskapende samtaler

Vi ser på hva en løsningsskapende samtale er, og lærer om skaleringsspørsmål, unntaksspørsmål, mestringsspørsmål og om mirakelspørsmålet.

Megling og konflikthåndtering

Vi lærer hvordan konflikter kan oppstå og hvordan vi kan løse dem.

Musikal

Hvert år settes det opp en musikalproduksjon. Våren 2023 "Rock of Ages", og våren 2024 "Cinderella". Neste år blir det nok "The Prom".

Penger og juss

Valgfaget som gjør deg litt mer klar for livet etter folkehøgskolen. Her lærer du om skatt, lån og sparing. Hvilke regler gjelder når du skal leie bolig, og rett og slettm hva lønner seg?

Photoshop

Her får du lære fra grunnen hvordan man orienterer seg i Photoshop-verden, og hvordan man justerer bilder slik at de blir optimale etter ditt ønske.

Psykologi

For deg som vil ha større forståelse for hvordan mennesket reagerer og handler.

Ridning

Norsk Hestesenteret ligger ikke langt fra skolen og dette er et populært valgfag. Vi kaller forresten ridning for hesting på skolen.

Skateboard

Om været tillater drar vi til betongparken i Gjøvik. Ved dårlig vær drar vi til skatehallen i Gjøvik. I tillegg ser vi skatefilmer. Man bør ha eget utstyr for valgfaget.

Smykkelaging

Lag smykker med ulike teknikker.

Svømming

Liker du å svømme, vil bli en bedre svømmer, eller rett og slett for treningens skyld. Rett ved skolen ligger en svømmehall som vi får bruke en gang i uka.

Søtbakst

Brownies med karamellfrosting, skillingsboller, sjokoladecupcakes med smørkrem, gulrotkake med osteglasur og vaniljemuffins med marshmallow-topping. Alt dette og mer til baker vi i søt bakst valgfag.

Vaktmestring

Vil du lære å skifte en sikring, henge opp hyller og bytte ut lysrør? Vi fikser der det trengs, under kyndig opplæring av skolens vaktmester.

Yoga

Yogaøvelser

Fra kr 138 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Linjetur
  • Studietur: Fellestur til Jotunheimen
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Fellestur til Stockholm
    • Mat (2 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Storbritannia
    • Reiseforsikring
    • Visum
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 138 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 138 000,-
(13 800,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dersom du har funksjonsnedsettelser, tilrettelegger vi etter samtaler med deg som elev.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sigrid Haugen Kolsrud

Fantasy ga meg moglegheita til å bruke eit år på å vara kreativ og jobbe med prosjekter. Eg likte å jobbe med karakteren min og sjå kva dei andre komme fram til. Eg fekk mange gode minner, og møtte folk med interesser som mine.

Sigrid Haugen Kolsrud
Sara Presthus

For slike som meg - som liker å skrive og tegne egne historier - var denne linjen perfekt! Forelesere som Tone Almhjell og Cha Sandmæl gav meg et innblikk i hvordan jeg selv kan utvikle og publisere historier gjennom et forlag.

Sara Presthus
Deon Gabriel Meijer Angerman

Fantasy er en fantastisk linje der jeg møtte herlige mennesker jeg kunne "nerde ut" med. Jeg kunne leve meg inn i fantasyverdener, dele mine egne ideer og se dem bringes til liv gjennom prosjekter vi gjorde i løpet av året!

Fra bloggen

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

Judith kjørte i august sin tredje datter på folkehøgskole. Som mor opplever hun det mye tryggere at de reiser langt med folkehøgskolen, enn på egenhånd. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Skapande skriving

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Forfatterlinja Skriv!

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Skrivekunst

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Skriveverkstedet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fantasy: Fra Hobbiton til Hogwarts

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Book and travel

Namdals folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Teater og Film

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Skuespillerteknikk

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dungeons & Dragons

Bjerkely folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Rytmisk linje - Hiphop

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt