Til hovedinnhold

Dette er folkehøgskole

Folkehøgskole er verdens frieste skole. På folkehøgskolen er det hverken karakterer, pensum eller eksamen. Vi tror nemlig du lærer bedre uten press.

Når du går på folkehøgskole, bor du på internat. Det vil si at du sover og spiser på skolen. På internatene er det enkelt- eller dobbeltrom. Noen internater har bad på rommet, mens andre har bad på gangen. Ofte er det også kjøkken og fellesrom på internatene. Måltidene spiser du i spisesalen sammen med de andre. Skolene tar hensyn til matallergier. Noen skoler satser også ekstra på vegan- eller vegetarkost.

Vi mener at man lærer mye av å bo sammen med dem man går på skole med. Du lærer å samarbeide og løse problemer ved å leve sammen med folk som er ulike deg selv. Du lærer også dine medelever å kjenne på en helt annen måte når du også bor sammen med dem. Det kan være mulig å bo hjemme og gå på folkehøgskole, det er det den enkelte skole som avgjør, men det er få som velger en slik løsning.

Et sosialt skoleslag

Folkehøgskole handler ikke bare om det faglige. Det sosiale livet er også en stor del av året på folkehøgskole. Skolene arrangerer elevkvelder, bli-kjent-turer, og andre sosiale arrangementer.

Du kan bruke skolens fellesrom, undervisningsrom og utstyr etter skoletid. Det er alltid noe å finne på og noen som har lyst til å være med. Om det er en spontan kveldstur, volleyballkamp, film, brettspill, bursdagsfeiring i internatstua eller bare sitte med kaffekoppen og prate eller diskutere til langt etter kveldsmaten.

Et aktivt skoleår

Noen skoler har også organiserte aktiviteter på kvelden som kor, fotballtrening, kveldsmøte, samtalegrupper eller kortere kurs innen ulike felt. Et folkehøgskoleår er svært innholdsrikt, med mange aktiviteter og uker der timeplanen blir gjort om på. Det vil derfor være vanskelig å jobbe i tillegg og samtidig få utbytte av folkehøgskoleåret.

Studieturer

Folkehøgskolene reiser på mange spennende studieturer i løpet av skoleåret. På studietur kan du reise og oppleve noe nytt sammen med gode venner. Sammen kan dere som regel påvirke innholdet på turene, og på noen linjer får dere bestemme reisemål. De felles studieturene for hele skolen er ofte årets høydepunkt for elevene.

Studieturer med høy kvalitet

Studieturer har blitt en sentral del av mange folkehøgskoleår. Noen reiser langt, andre kort. Noen innenlands, andre til nye kontinenter. Turen kan vare fra noen dager til flere uker. Felles for alle turene er likevel at de har et faglig innhold knyttet til noe du skal lære på linja di, i et valgfag eller felles for hele skolen. Reisene styrker samholdet, og gjør at man blir enda bedre kjent. Felles turopplevelser er også noe man har med seg lenge! Studieturene åpner for nye kulturmøter, og gir innblikk i steder du ikke kjenner fra før.

Noen linjer har studieturer bare i Norge. Dette er gjerne linjer som finner de beste områdene for aktivitetene sine i den vakre naturen i Norge.

Noen ting må man reise for å oppleve selv. Opplegget på studieturene er solid og testet gjennom mange års reiser til samme reisemål. Med deg på turen har du erfarne lærere og/eller lokale kontaktpersoner med mye kunnskap om reisemålet og aktivitetene dere skal gjennomføre. Noen studieturer er annerledes ved at programmet ikke er fastspikret på forhånd, eller at turen blir arrangert for første gang. På disse turene er elevene ofte med på å bestemme opplegget og planer kan bli lagt underveis på turen.

Reising som en del av undervisningen

En skoletur eller linjetur består hovedsakelig av spennende innhold og opplevelser for elevene. Men, for å sette sammen den perfekte turen kreves først og fremst god planlegging, slik at alt er på plass før avreise.

I perioden før avreise foregår det derfor viktige forberedelser på skolen. Før studiereisen er det vanlig å forbedre seg gjennom å lære om regionen dere skal reise til. Dere setter dere inn i historien, samfunnsforhold, kulturforskjeller og lokale skikker. På denne måten får alle et eierskap til både reisemålet, steder og institusjoner som skal besøkes underveis.

Les mer om livet på folkehøgskole på bloggen vår, eller få oppdateringer i tekst og bilder fra sosiale medier:

Folkehøgskolene på FacebookFolkehøgskolene på InstagramFolkehøgskolene på Twitter

Dette sier tidligere elever

Piateed/Maria Stavang, Ringerike folkehøgskole

– Jeg kan takke folkehøgskolen for hvor jeg er i dag, for bedre psykisk helse og bedre selvtillit. Man lærer noe av alt, og må faktisk ikke være ferdig utdannet i en alder av 22. Det er det bare du som bestemmer selv!

Piateed/Maria Stavang, Ringerike folkehøgskole
Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord

Året på folkehøgskolen er mitt livs mest meningsfylte. Med interessene kom motivasjonen og selvtilliten, kreativiteten og ansvar for egen læring. Nysgjerrigheten var tilbake. Livet var gøy igjen.

Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord
Ida Fladen, Danvik folkehøgskole

– Jeg tror folkehøgskolen har hatt ALT å si for der jeg er i dag. Undervisningen var mye friere enn på videregående, med mye praksis og mindre teori. Praksisåret etterpå åpnet mange dører.

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Sånn legges året opp på folkehøgskole

Timeplanen kan variere gjennom hele året, og i løpet av en uke har du som regel linjefag, valgfag og fellesfag.

Årsplan

Felles turer

Felles ekskursjoner for alle elever. Dette kan f eks være bytur, fjelltur, båttur og bli-kjent-tur.

Studietur for skolen

Noen skoler har felles studietur for alle elevene.

Prosjektuker

Noen skoler har større prosjekter der alle elevene deltar.

Hjemreisehelger

I løpet av skoleåret har du flere langhelger der du kan reise bort fra skolen.

Ferie

Du har vanligvis høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

Timeplan

Morgensamling

På morgensamling samles hele skolen til en felles start på dagen. Den kan bestå av ord for dagen, sang, praktisk informasjon, nyhetsoverblikk og bidrag fra elevene.

Linjefag

Linjefaget er fagretningen du velger når du søker folkehøgskole. Antall timer på linjefaget varierer fra skole til skole, og også om du har ett eller to linjefag.

Fellesfag

Dette er timer alle elevene på skolen har sammen. Det kan være alt fra litteratur, kor, dans, fysisk aktivitet, samfunnsfag, lørdagsseminar og livssyn.

Lørdagsundervisning

Det er obligatorisk lørdagsundervisning en del lørdager på alle folkehøgskolene. Ofte varer undervisningen rundt fire timer og kan være alt fra seminarer til verksteder og ekskursjoner.

Valgfag

Valgfag gir deg mulighet til å fordype deg i andre fag enn linjefaget. Det varierer mellom skolene hvor mange timer valgfag du har i uken, og antall valgfag du kan velge.

Aktiviteter på kveldstid

Folkehøgskolene har sosiale aktiviteter som filmkveld, idrett, samtalegrupper, teater, dans, turer og foredrag. Noen av aktivitetene er det skolen som styrer, mens andre er det elevene som tar initiativ til.

Felles måltider

Det er vanligvis fire måltider om dagen og de fleste spises i fellesskap i matsalen.

Elevkvelder

Fellesarrangementer av og for elever og ansatte på folkehøgskolen.

Stemingsrapport fra Instagram

De fleste bildene er tatt av elevene selv. Vi deler de beste bildene tagget med #fhsliv.

Sånn kan en elevkveld på @kristiansandfhs se ut ��⁠
⁠
#grease #kristiansandfhs #fhsliv #folkehøgskole
@altafolkehogskole deler stor turglede i finværet i nord ☀️⁠
⁠
�: @refsnes_ ⁠
⁠
#altafhs #fhsliv #folkehøgskole
@grenlandfhs avsluttet roadtripen sin med tur til Preikestolen. Ser du hva de har stavet? �⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #grenlandfhs #preikestolen
@sundfhs_sportsfiskelinja hadde en vellykket tur, hvor elevene hadde planlagt og organisert selv. Pen #torsk, stor #lyr og til og med en liten #havål. Finfin dag i snøstormen skriver de �⁠⁠
⁠⁠
#fhsliv #folkehøgskole #sundfhs #sportsfiskelinja #liveterbestute #jaktogfiske
@nordfjordfhs sier det så fint: «På folkehøgskule får ein lov til å vere litt barn igjen, så utkledning, tull og god stemning er det mykje av!»⁠
⁠
#nordfjordfhs #fhsliv #folkehøgskole ⁠
⁠
Foto: @rebecca_boyesen
Elevene på @vossfhs har endelig kommet tilbake etter en lang påskeferie! De forteller at det er utrolig deilig med nydelig pudder første skoledag ❄️
⁠
� @maria_isabelleee⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #vossfhs
@hestfjordanefhs Gleder seg til en ny uke fylt med det de liker aller best❣️�

�: @hedda.photography

#fjordanefhs #hest360 #fhsliv #folkehøgskole #folkehøgskule @fjordanefhs
På @haugetunfhs vet de å utnytte en av fordelene med folkehøgskole: Alltid et stort hockeylag tilgjengelig ⛸️�⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #haugetunfhs #hockey
Før påske var @elise_nygaard på #Lillehammer med folkehøgskolen sin. Her fikk de vært litt turister, testet akebakken og kost seg sammen under trygge forhold ��⁠⁠
⁠⁠
#fhsliv #folkehøgskole #alesundfhs @alesundfhs
@foto_og_some har laget digital #collage, her er noen av arbeidene �⁠
⁠
1: @malinsrotnes / @rotnesfoto / @malinsdesign⁠
2: @malin_janssen⁠
3: @henriettesorensen0 / @photosbyhenriette⁠
4: @hannahekisen / @kisen_photography⁠
5: @hannahheglum⁠
6+8: @sofieamcc⁠
7: @kajsahp⁠
9: @rino_juan_larsen⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #danviklife @danviklife
Før påske var Reiseliv Natur-linja på @ringebufhs en tur i Trondheim.⁠
– Gliset er fortatt på etter endt studietur i Trønderhovedstaden. Der fikk vi oppleve byliv, god mat, litt kultur og en nydelig naturopplevelse i #kajakk! �‍♀️⛪⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #ringebufhs
Påskeprosjekt fra @lofotenfolkehogskole: egen #sjusteinsovn � Nå har den vært testet, og det ble visst enorme resultater �⁠
⁠
� @havardsjursen⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #lofotenfhs #pizza
@fashion_re_design_sandefj.fhs appreciation post �⁠
⁠
1: @slow.fashion.by.lone i topp etter egen strikkeoppskrift �⁠
⁠
2+4: @artby_annaw fant noen gardiner på bruktbutikken som hun har laget noen grønne, skjønne plagg av �⁠
⁠
3: @gonedaddygonegirl i søt sommerkjole �⁠
⁠
5: @cvvvet prøver egenstrikket topp på byste tilpasset egen kropp �⁠
⁠
6: @judisme har laget matchende veske og skjørt �⁠
⁠
7: @silje_syr_ting har laget noen grunnmønster etter egne kroppsmål, derifra tryller hun fram nytt design og nye varianter ✨⁠
⁠
8: @slow.fashion.by.lone og @victoriasyr123 har brukt restestoff til topper og pulsvarmere. Her får de brukt de minste bitene (miljøvennlig�)⁠
⁠
9: @vildeeikas i egensydd kjole og veske �⁠
⁠
10: @judisme har laget undertøy og bukser i tynt ullstoff �⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #sandefjordfhs #sy #søm #slowfashion #redesign @sandefjordfhs
På @skapentreprenor driver de med oppfinnelser, idéutvikling bærekraftig entreprenørskap.⁠
– Å drive bedrift handler mye om å bygge team og lære av hverandre. Det gjør vi mye av ��⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #skapfhs @skapfhs #ungtentreprenørskap
@aktivfhsnn har vært på linjetur i Nord-Norge �
De har besøkt reindriftsfamilien @sokkiadventure i Kautokeino og lært om samisk kultur, lassokasting og reinkjøring � Kongekrabbefisking i Honningsvåg og Nordkapp-platået var også på menyen ��⁠⁠
⁠⁠
#fhsliv #folkehøgskole #fhsnordnorge @fhsnordnorge
Elevene ved @hallingdalfhs har fått testet ut hvor flinke de er til å gi og ta i mot komplimenter �⁠
⁠
De skriver at det kanskje også fungerte som en liten påminnelse om å være gode mot de rundt seg, og alle de andre menneskene i samfunnet som vi alle er en del av ❤️ ⁠
⁠
#fhsliv #hallingdalfhs #folkehøgskole
@asanefolk_globalt har vært på @universitetsmuseet_i_bergen, som de mener er et av byens nydeligste museer. Her i naturhistorisk avdeling �⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #asanefhs #fugler
@globalactivenhfhs har arrangert sitt årlige #triatlon �‍♀️�‍♂️�⁠⁠
5 jenter og 4 gutter kom seg inn på linjas topp-10-liste. Godt jobba! �⁠⁠
⁠⁠
– Seier til @annabelrust og @olaiskivik, men enormt mange imponerende prestasjoner totalt! ⁠⁠
⁠⁠
@nordhordlandfhs ⁠⁠
#nordhordlandfhs #nhfhs #fhsliv #folkehøgskole⁠⁠
⁠⁠