Svalbard folkehøgskole

Ett år på Svalbard? Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Bli med til isbjørnenes, hvalrossens og storkobbens rike. På 78 grader nord finner du en arktisk drøm.

Søk på skolenLinjer
bildetekst

Svalbard folkehøgskole starter sitt første år høsten 2019. Det blir verdens nordligste folkehøgskole, plassert i verdens nordligste bysamfunn Longyearbyen. Er du på jakt etter et helt spesielt år – under nordlyset, de mørke polarnetter og den sommerlyse midnattsolen er dette din mulighet.

Svalbards særpregede og utsatte posisjon både klimatisk, geografisk og politisk gjør Svalbard til en utrolig spennende folkehøgskole. Her vil du bli utfordret med hele deg i et nært, tett og levende lite lokalsamfunn. Når Svalbard nå skal ta steget fra et industri- og gruvesamfunn til et kunnskapssamfunn er det naturlig at dette også vil omfatte en folkehøgskole.

Dette står vi for

Svalbard folkehøgskoles motto/slagord er: Skaperkraft og bærekraft hånd i hånd. Gjennom å være modige, inkluderende og trygge, vil Svalbard folkehøgskole formidle sine høye miljø- og bærekraftambisjoner til elevene.

Du vil oppleve en inkluderende, raus og romslig kristendomspraksis. Vi tar ofte og gjerne en god diskusjon og ønsker oss undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Din tro er din privatsak. Du velger selv hvor mye du vil engasjere deg i vårt mer kristelige aktivitetstilbud. Vårt verdisyn vil imidlertid vises i vår undervisning, både i linjefag, fellesfag og valgfag. Dette må du som elev vise respekt for uansett hva du tror på.

Skolen vil ha følgende fellesfag

• Skaperkraft og bærekraft
  • Sikkerhet og ferdsel i arktisk natur
  • Skolekor
  • Svalbards historie

• Fysisk fostring
  • Psykisk fostring
  • Dannelsesfag

På lørdager har vi lørdagsseminar:

"Mitt Svalbard": I "mitt Svalbard" får vi høre om ulike Svalbard-tema. Det blir historiske temaer, innføring i hva ulike lokale virksomheter driver med,  klima, Svalbardpolitikk, isbjørn&dyreliv og møte med lokale nøkkelpersoner som Sysselmannen, lokalstyrelederen og soknepresten.

"Mitt yrke": De fleste folkehøgskoleelver er i alderen hvor man står overfor store livsvalg med tanke på utdannings- og yrkesvalg. I "mitt yrke" inviterer vi ulike yrkesgrupper inn for å fortelle om sin utdanning og arbeidshverdag. Enten du vet hva du skal bli eller ikke, gir disse seminarene spennende innblikk i ulike virkeligheter.

"Mitt land": I Longyearbyen bor det innbyggere fra over 50 forskjellige land. I "mitt land" inviterer vi lokale innbyggere til å fortelle om kultur og tradisjoner i fra land.

Elevene må velge minst fire ulike valgfag, to høst og to vår. Du kan velge flere valgfag om du selv ønsker det. I tillegg til fagene som er listet opp her, vil vi tilby flere etterhvert som vi ansetter flere lærere.

Bakekurs

Rektors eget bakekurs!

Band

Spilt masse i band - eller ikke i det hele tatt? I valgfaget band er åpent for alle!

Fotokurs

For elever på andre linjer.

Historien om risiko

Nerd eller bare nysgjerrig? Her får du økonomisjefen vår som lærer!

Idrett

Knuteknyting

Krasjkurs i språk

Vi tilbyr korte startkurs i ulike språk ut fra lærernes kompetanse

Opptur&nedtur

Turgruppe

Personlig økonomi

Full kontroll eller litt å lære? Dette er nyttig for alle.

Samfunnsøkonomi

Nerd eller bare nysgjerrig? Her får du økonomisjefen vår som lærer!

Svømming

Swing

Skolen vil ha tilhold i Nybyen, helt øverst i Longyeardalen. Internatet er egentlig gamle arbeidsbrakker for gruvearbeiderne, men har de siste årene vært brukt blant annet som studentboliger og motell. Vi har flest dobbeltrom, men tilbyr også noen enkeltrom mot et tillegg i oppholdspengene. I Nybyen kan du kjenne historiens sus, og mange har opp gjennom årene sammenliknet livet på brakkene med folkehøgskolelivet - lenge før Svalbard folkehøgskole var påtenkt!

Fasiliteter

- Dobbeltrom

- Enkeltrom

- Dusj og WC på gangen

Skolen ligger i Longyearbyen, Svalbard. Hit er det kun mulig å komme med fly - enten SAS eller Norwegian som begge har regulære flyvninger daglig.

Finn reiserute fra der du bor

Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn med et rikt kulturliv midt i den arktiske naturen

Skolestart ca 1. sept. Juleferie og skolelsutt medio mai.

18. År. Grunnet Svalbards spesiell utfordringer klimatisk og sikkerhetsmessig vil det også blir krevet at alle elever kan dokumentere egnet fysisk og psykisk helse.

Linjer på Svalbard folkehøgskole

Friluftsliv II: Spitsbergen rundtLedig plass

Friluftsliv II: Spitsbergen rundt

Musikk og miljøLedig plass

Musikk og miljø

Friluftsliv I: Hav og himmel, fjell og viddeLedig plass

Friluftsliv I: Hav og himmel, fjell og vidde

Svalbard folkehøgskole
Frys tiden: Bilde- og fotokunstLedig plass

Frys tiden: Bilde- og fotokunst

FangstmannslinjeLedig plass

Fangstmannslinje

Miljøvern og bærekraft: ForskerspirelinjeLedig plass

Miljøvern og bærekraft: Forskerspirelinje

Søk på skolen

Fra bloggen

Starter unik folkehøgskole på Svalbard

Allerede til høsten åpner verdens nordligste folkehøgskole på Svalbard. Rektor lover et eksotisk år i spektakulære naturområder.

Les mer på bloggen ▷