Til hovedinnhold

Svalbard folkehøgskole

Drømmer du om et år på Svalbard? Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Bli med til isbjørnenes, hvalrossens og storkobbens rike. På 78 grader nord får du oppfylt en arktisk drøm! Her er unike muligheter for friluftsliv, foto, musikk og utforsking av naturen.

Søk på skolenLinjer

Svalbard folkehøgskole er verdens nordligste folkehøgskole, plassert i bysamfunn Longyearbyen - nærmere Nordpolen er det knapt mulig å bo. Er du på jakt etter et helt spesielt år – under nordlyset, de mørke polarnetter og den sommerlyse midnattsolen er dette din mulighet. 

Svalbards særpregede posisjon både klimatisk, geografisk og politisk gjør oss til en utrolig spennende folkehøgskole. Her vil du oppleve et nært, tett og levende lite lokalsamfunn. På Svalbard folkehøgskole blir du en del av lokalsamfunnet - her er vi med på alt fra TV-aksjonsstafett til Polarjazz. Longyearbyen er et eldorado for musikk- og kulturinteresserte. Her har vi et moderne kulturhus, musikkfestivaler, litteraturfestival, galleri, bibliotek og museum - for å nevne noe. 

Hos oss har du turmuligheter rett utenfor døra, enten du spenner på deg skiene eller vil gå fottur. Den arktiske naturen er helt spesiell og innbyr til store opplevelser på bre og fjell. Du kommer tett på dyr og vil bli kjent med Svalbards ville natur. Øygruppen er derfor et ypperlig sted for fotografering.

På Svalbard ser man store klimaendringer og er derfor et egnet sted for forskere. Her finner du blant annet nordlysobservatorium og Svalbard satelittstasjon.

Dette står vi for

Vår visjon er: Skaperkraft og bærekraft der isen smelter. Svalbardsamfunnet står midt i konsekvensen av klimaendringene - Vi er svært opptatt av å drive bærekraftig og å være med å endre Svalbardsamfunnet i en grønnere retning. Samtidig ser vi også issmelting som noe positivt - på Svalbard folkehøgskole ønsker vi nemlig å tine isen oss mennesker imellom. 

Svalbard folkehøgskole er en kristen folkehøgskole, og du vil oppleve en inkluderende, raus og romslig kristendomspraksis. Vårt verdisyn vil vises i undervisningen. Vi tar gjerne en god diskusjon, og møter deg i undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Din tro er imidlertid din privatsak. Det er frivillig å engasjere seg i vårt kristne aktivitetstilbud.  

Vi vil ha følgende fellesundervisning:

 • Internatsamling
 • Rektors time med aktuelt tema
 • Morgensamling
 • Workshops om livsmestring, tro og tvil, bærekraft, studieveiledning
 • Lørdagsseminarer med mange ulike tema, blant annet: 

  Mitt Svalbard: Her får vi høre om ulike Svalbard-tema. Det blir historiske temaer, innføring i hva ulike lokale virksomheter driver med, klima, Svalbardpolitikk, isbjørn og dyreliv. Du vil også møte lokale nøkkelpersoner som Sysselmannen, lokalstyrelederen og soknepresten.Mitt yrke: De fleste folkehøgskoleelver er i alderen hvor man står overfor store livsvalg med tanke på utdannings- og yrkesvalg. Vi inviterer ulike yrkesgrupper inn for å fortelle om sin utdanning og arbeidshverdag. Enten du vet hva du skal bli eller ikke, gir disse seminarene spennende innblikk i ulike virkeligheter.

  Mitt land:
  I Longyearbyen bor det innbyggere fra over 50 forskjellige land. Vi inviterer lokale innbyggere til å fortelle om kultur og tradisjoner fra sine hjemland.

Vi har tre perioder med valgfag over fem uker hver, og med tre forskjellige typer valgfag. Du velger ett valgfag i hver av typene.

Mandag 3 t/u: Fag som du vil ha nytte av resten av livet.
Tirsdag 2 t/u: Fag som bidrar til å utvikle deg som person.
Fredag 5 t/u: Fag der vi går ut og i dybden.

Aggressiv korsstinggsbroderi

Lag dine personlige kunstuttrykk med nål og tråd

Band

Samspill med andre i en gruppe

Basic baking

Lag deilig bakverk til glede for deg selv og andre!

Dekktrening

En god måte å trene kroppen til å tåle å trekke tung pulk

Fjellskitur

Bortoverturer eller oppoverturer på fjellski i nærområdet rundt Longyearbyen

Fotokurs

Lær deg de grunnleggende teknikkene for å ta gode bilder

Hundekjøring

Et praktisk fag der du blir bedre kjent med hunderasen Alaskan Huskies. Du vil blant annet lære mer om hundegårdsstell, praktisk hundekjøring med slede og valpesosialisering.

Irsk band

For deg som ønsker å lære om samspill av irske tradisjonelle låter.

Klatring

Lær deg basis ferdigheter innen klatring og sikring med tau.

Knivlaging

Lag din egen turkniv!

Kondisjonstrening

Gi utholdenheten din en boost!

Langrenn

Du vil lære om de grunnleggende skiteknikkene innenfor langrenn.

Lindy Hopp

Lindy Hop kombinerer bevegelsene fra afrikanske danser med den formelle 8-stegs-strukturen i europeisk dans.

Matlaging ute

Lær å lage god mat utendørs, på bål eller primus.

Oljemaling

La deg inspirere av arktisk natur til å lage ditt eget kunstverk.

Personlig utvikling

Skilek

Lek og lær basis skiteknikk.

Skyting og våpenteknikk

Lær å bruke våpen og sikker våpenhåndtering.

Svømming

Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse.

Topptur

Bestig de mange, flotte toppene rundt Longyearbyen!

Yoga

Lær basis yogastillinger, putstete- og avspennignsteknikker.

Internatet ligger i Nybyen med gangavstand til sentrum. Det består av to brakker som er tidligere bolig for gruvearbeidere. De siste årene er de pusset opp og brukt som studentboliger og motell. Vi har flest dobbeltrom, men tilbyr også noen enkeltrom mot et tillegg i prisen. Du vil våkne til samme utsikt som gruvearbeidererne gjorde: Fjell og storslått arktisk natur! Brakkene har også hyggelig fellesstue, kjøkken samt vaskerom.  I underetasjen er det lagringsrom for ski og annet turutstyr,. Vi har spisesal og fellesarealer i en egen koselig og særegen brakke; Coal. Miners Cabin. Kontor og administrasjon holder til i en brakke like ved. Hele Nybyen har en sjarmerende "old school feel". 

Fasiliteter

- Dobbeltrom

- Dusj og WC på gangen

 

Skolen ligger i Longyearbyen, Svalbard. Hit er det kun mulig å komme med fly. Både SAS og Norwegian flyr fra Oslo eller Tromsø.

Finn reiserute fra der du bor

Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn med et rikt kulturliv midt i den arktiske naturen. Det er ca 1500 meter fra internatene til sentrum. Klasserommene ligger på forskjellige steder i Longyardalen innenfor en radious på 1500 meter. Noen klasserom igger i sentrum, noen like ved internatet, og noen 400 meter å gå til "Huset". 

Sentrum (1500 meter)

 • Matbutikk
 • Kafé
 • Apotek
 • Sportsbutikker
 • Bibliotek
 • Kulturhus/kino
 • Sykehus/legevakt

Longyearbyen skole (500 meter)

 • Hall/treningsanleggr
 • Svømmebasseng
 • Squashbane
 • Spinningrom
 • Klatrevegg
 • Innendørs skytebane (pistol)

Andre viktige steder

 • Huset (restaurant, konsertsal, undervisningsrom) 400 meter
 • Svalbard Kirke - 700 meter 
 • Utendørs skytebane - 3 km
 • Flyplass - 5 km
 • Naturen: Rett utenfor inngangsdøra

For å ha tilgang til treningsrom må du kjøpe treningskort. Elever ved skolen får gunstige studenpriser. Ellers får du tilgang til alt av fellestreninger i Svalbardhallen ved å melde deg inn i det lokale idrettslaget, Svalbard Turn.

På Svalbard folkehøgskole følger vi de ulike sesongene og har to forskjellige timeplaner:

Midnattssoltimeplan august - oktober og mars - mai med frokost kl. 07.30 og undervisningstart kl. 09.00 med morgensamling.

Nordlystimeplan november - februar med frokost 08.30 og undervisningsstart kl. 10.00 med morgensamling.

Søvn er viktig for overskudd og gode dager. Det legger vi til rette for.

 

 • Skolestart 26. august
 • Juleferie fra 16. desember til 17. januar.
 • Kort høstpause 7.-13. oktober og 18.-21.november (skolestart 13. oktober og 21. november)
 • Kort vinterpause 10.-14. mars (skolestart 14.)
 • Skoleslutt 19. mai slik at du skal få med deg 17. mai på Svalbard.

Svalbard folkehøgskole har ikke høst- og vinterferie. Dette av hensyn til klima og økonomi. Dette gjør også at vi har en lengre juleferie midt i mørketiden.

Plast og forsøpling er et stort problem også på Svalbard. (Se NRK sitt program om problemet her).

Vi gjennomfører et stort søppelplukkingprosjekt tidlig i skoleåret.Svalbard pleier alltid å ligge i Norgestoppen når det gjelder innsamlet kronebeløp pr. innbygger, og skolen bidrar aktivt. 

I fastetiden før påske gjennomfører vi "grønn faste". Ved å minske forbruket, fokusere på andre verdier enn materielle og å gjøre det sammen kan ta oss et lite steg mot en mer bærekraftig verden, og samtidig gi deg muligheten til å øve deg opp noen gode vaner som er bra både for deg og kloden. 

Mye av aktivitetene som skjer på kveldstid er elevstyrt, eller styrt av skolens stipendiater. Det arrangeres ulike aktiviteter fra kveld til kveld. Nedenfor kan du lese litt mer om de faste kveldsaktivitetene våre.

Luna: Skolens torsdagsmøter, et frivillig, kristen tilbud.. Innholdet på Luna varierer, men fast på programmet er velvalgte ord av kveldens ordstyrer, sang og velsignelsen. 

Aktiv stipp: Hver ettermiddag har en av stipendiatene en sosial aktivitet. Hva denne aktiviteten er, avhenger av stipendiatens interesser og hva dine ideer. Det kan være trening, spillhjørne, steke vafler, dra på tur, bare for å nevne noe.

Lørdager: Elevkveldene er elevstyrt, og de varier stort i innhold og program! Målet er å skape en sosial kveld der man blir bedre kjent med hverandre. Ansvaret for elevkveldene veksler mellom linjene, stipendiatene, staben, internatgangene osv. 

Søndagstur: Noen liker seg innendørs, andre liker å dra på tur. Søndagene er stort sett helt fri til velge din aktivitet. 

 • Aldersgrense: 18 år.
 • På Svalbard har vi ikke fastlegeordning, spesialhelsetjeneste eller psykologtilbud. Dette er grunnen til at du må skrive under på et helseerklæringsskjema før du kan bli elev hos oss.

Espen Klungseth Rotevatn

Rektor

Espen kommer fra Bergen og er utdannet musikklærer og kordirigent.  Tidligere har han jobbet blant annet som musiker, lærer, kateket og som høgskolelektor. Espen har bodd på Svalbard siden 2011 og syns det er et fantastisk sted både sosialt, kulturelt og ikke minst naturmessig. På fritiden er han ute eller inne og leker med alle barna sine (vi vet ikke helt hvor mange det er, men en god del!)

Epost: espen.rotevatn@svalbardfolkehogskole.no
Telefon: 47074775

Geir Ertzgaard

Assisterende rektor

Geir er utdannet teolog, men er også en dyktig fotograf og har jobbet som fotolærer på Solbog folkehøgskole i mange år. Geir er ansatt som assisterende rektor fra og med høsten 2020, og ser frem til å realisere Svalbarddrømmen på Norges mest unike folkehøgskole. Han er en eventyrer, og har blant annet tilbrakt mye tid på det Afrikanske kontinetet. 

Epost: geir.ertzgaard@svalbardfolkehogskole.no

Trine Alsgaard

Lærer Arktisk Friluftsliv

Trine er kommer fra Rælingen på Østlandet, er utdannet lærer og elsker å være på tur! Hun har flere ekspedisjoner fra Svalbard med seg i sekken, men liker det varierte friluftslivet som f.eks. lange skiturer med pulk, brevandring, langrenn, løping, bålkos med kaffekjelen, sove i hengekøye eller vandreturer i fjellet med telt, toppturer og kajakk. 

Epost: trine.alsgaard@svalbardfolkehogskole.no

Bjarte Klevberg

Lærer Musikk, kultur og scene

Bjarte kommer fra Alta, og har utdanning innen musikk og kristendom. Han spiller trommer og piano, og har et brennende musikk- hjerte. Bjarte er veldig glad i folkehøgskolelivet- faktisk så mye at han har gått hele tre år på folkehøgskole selv!

Epost: bjarte.klevberg@svalbardfolkehogskole.no

Pål Remen

Lærer Arktisk Friluftsliv

Pål er en altmuligmann, og har erfaring som kokk, handtverker, sjømann og fangstmann! En ekte nordlening, som har bodd på Svalbard siden 2001. 

Epost: pal.remen@svalbardfolkehogskole.no

Silje Hagen

Administrasjonssjef

Silje kommer fra Larvik og har bodd på Svalbard siden 2011. Hun er utdannet ergoterapeut med videreutdanning i alternativ og supplerende kommunikasjon. Silje har bred Svalbarderfaring og et stort nettverk i lokalsamfunnet. Hun har et brennende hjerte for Longyearbyen, natur og miljø, og ikke minst folka som til enhver tid bor på øya. Silje starter i jobben som administrasjonssjef høsten 2020. 

Mari Eiken

Lærer forskerspirelinjen

Mari kommer fra Bærum, og er utdannet geolog og lærer. Mari har jobbet mye med snøskred, både teoretisk og praktisk og er vår store autoritet på området. Mari har bodd på Svalbard siden 2014, og elsker topptur, soving ute og pannekaker til frokost.

Epost: mari.eiken@svalbardfolkehogskole.no

Einar Midthun

Vaktmester

Einar kommer fra Moss/Son, og har utdannelse som både tømrer og murer. Han har bodd på Svalbard siden 2011. Einar er skolens «handyman», og fikser og trikser med alt av skolens praktiske behov. Einar er også erfaren på tur, og er stadig med på skolens turer.

Epost: einar.midthun@svalbardfolkehogskole.no

Nils Ingvar Ekeland

Lærer (permisjon)

Nils Ingvar er fra Lindesnes og er utdannet lærer. Han har bodd på Svalbard siden 2014. Han har jobbet med mye rart, blant annet som guide på Svalbard, båtskipper og fangstmann. Nils er utrolig glad i å være på tur, og har også turlederutdanning fra DNT.

Epost: nils.egeland@svalbardfolkehogskole.no

Eike Stübner

Lærer forskerpspirelinjen

Eike er fra Tyskland og har bodd i Trondheim før hun flyttet til Svalbard hvor hun har bodd i til sammen snart 11 år. Hun er utdannet marinbiolog med PhD og tar for tiden pedagogisk utdanning. Tidliger har Eike jobbet ved Universitetssenteret på Svalbard, som guide, med egen bedrift og trener. På fritiden er hun på tur med familien sin, gjerne med hundespann.

Epost: eike.stuebner@svalbardfolkehogskole.no

Ingeborg Runde

Internatleder

Ingeborg kommer fra Naustdal i Sogn og Fjordane og har bodd på Svalbard siden 2013. Hun har utdanning innen friluftsliv, idrett, folkehelse og psykisk helse, og har et brennende hjerte for ungdom. Ingeborg har selv gått dykkelinje på folkehøgskole og er veldig glad i å gå på tur. Dessuten har hun bodd i tre forskjellige land; Norge, Danmark og Zimbawe! 

Epost: ingeborg.runde@svalbardfolkehogskole.no

Ronny Lauritz Berntsen

Lærer ekspedisjonslinjen

Ronny er utdannet tømrer og brannmann, og har jobbet som lærer på videregående på Svalbard. Ronny har bodd på Svalbard siden 2014. Han drar på tur så fort han har muligheten, og har i flere år drevet sin egen bedrift som turoperatør på Svalbard. Å kombinere friluftsliv og undervisning er drømmejobben. Ronny er dessuten norgesmester i padling.

Epost: ronny.berntsen@svalbardfolkehogskole.no

Rico Behlke

Lærer fangstmannslinjen

Rico er fysiker med doktorgrad i romfysikk. Han er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd på Svalbard siden 2003. Rico har undervist ved UNIS, vært guide og fangstmann! Han er glad i å undervise og er fascinert av naturen på Svalbard. På fritiden finner du Rico på øvelse med byens mannskor eller på trening i lindy-hop. 

Epost: rico.behlke@svalbardfolkehogskole.no

Christine Tilley

Lærer ekspedisjonslinjen

Christine kom til Svalbard for første gang som fastlandselev på Longyearbyen skole for 10 år siden. Hun har en bachelor i Arktisk Friluftsliv fra Universitetet i Tromsø og har tidligere jobbet som guide på Svalbard og friluftslivlærer på Valdres Folkehøyskole. På fritiden trives hun best ute i naturen- helst med ski på beina og pulken fastspent.

Epost: christine.tilley@svalbardfolkehogskole.no

Stian Bringsverd Olsen

Lærer foto og kunst

Stian kommer fra Grimstad, er utdannet journalist, og har studert kunsthistorie, fotografi, pedaogogikk og klassisk-realistisk tegne- og malerkunst ved The Florence Academy of Art. Han har jobbet i 12 år som fotolærer, kunstlærer og altmuliglærer ved Fana Folkehøgskule i Bergen. Stian har bodd på svalbard siden 2019, og elsker å lese, skrive, tegne, male og spille irsk sekkepipe.

Epost: stian.olsen@svalbardfolkehogskole.no

Linjer på Svalbard folkehøgskole

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Forskerspire

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Foto og kunst

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Hundekjøring

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Teknologi og innovasjon

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Ledertrening

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Lara Friederike Förster

Ett av de beste årene i mitt liv! På tross av korona er alt fortsatt tilnærmet normalt. Her er forskjellige typer mennesker med mye livskunnskap og mye erfaring. Du vil bli utfordret av medelever og lærere, få ny kunnskap og lære sykt mye kult!

Lara Friederike Förster
Hanne Willa

Svalbardnaturen er helt utrolig og du får oppleve den hver dag! Vi gjør veldig mye spennende på skolen og folk i Longyearbyen er veldig åpne og tar oss godt i mot. Vi føler oss veldig velkomne her på Svalbard.

Hanne Willa
Herborg Skjelle

Det beste med Svalbard folkehøgskole er ikke bare at du har rå natur rett utenfor døra, men at du bor med 50 fantastiske mennesker som alltid er med på noe gøy. Det mangler ikke på ting å finne på, og hverdagen byr på varierte og kule aktiviteter!

Fra bloggen

Fra forskerstilling til folkehøgskolelærer

Rico visste selv lite om hva en forsker var da han begynte på universitetet. Nå vil han gi folkehøgskoleelever på Svalbard et praktisk innblikk i ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen