Til hovedinnhold

Svalbard folkehøgskole

Drømmer du om et år på Svalbard? Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Bli med til isbjørnenes, hvalrossens og storkobbens rike. På 78 grader nord får du oppfylt en arktisk drøm! Her er unike muligheter for friluftsliv, foto og utforsking av naturen.

Søk på skolenLinjer

Svalbard folkehøgskole starter sitt første år høsten 2019. Det blir verdens nordligste folkehøgskole, plassert i verdens nordligste bysamfunn Longyearbyen. Er du på jakt etter et helt spesielt år – under nordlyset, de mørke polarnetter og den sommerlyse midnattsolen er dette din mulighet. 

Svalbards særpregede posisjon både klimatisk, geografisk og politisk gjør oss til en utrolig spennende folkehøgskole. Her vil du oppleve et nært, tett og levende lite lokalsamfunn. 

Hos oss har du turmuligheter rett utenfor døra, enten du spenner på deg skiene eller vil gå fottur. Den arktiske naturen er helt spesiell og innbyr til store opplevelser på bre og fjell. Du kommer tett på dyr og vil bli kjent med Svalbards ville natur. Øygruppen er derfor et ypperlig sted for fotografering.

På Svalbard ser man store klimaendringer og er derfor et egnet sted for forskere. Her finner du blant annet nordlysobservatorium og Svalbard satelittstasjon.

Dette står vi for

Vårt slagord er: Skaperkraft og bærekraft hånd i hånd. Vi ønsker å være modige, inkluderende og trygge. Som elev vil du oppleve våre høye miljø- og bærekraftambisjoner.

Svalbard folkehøgskole er en kristen folkehøgskole, og du vil oppleve en inkluderende, raus og romslig kristendomspraksis. Vårt verdisyn vil vises i undervisningen. Vi tar gjerne en god diskusjon, og møter deg i undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Din tro er imidlertid din privatsak. Det er frivillig å engasjere seg i vårt kristne aktivitetstilbud.  

Vi vil ha følgende fellesfag:

  • Skaperkraft og bærekraft
  • Sikkerhet og ferdsel i arktisk natur
  • Skolekor
  • Svalbards historie
  • Fysisk aktivitet
  • Psykisk helse

På lørdager har vi ulike seminar:

Mitt Svalbard: Her får vi høre om ulike Svalbard-tema. Det blir historiske temaer, innføring i hva ulike lokale virksomheter driver med, klima, Svalbardpolitikk, isbjørn og dyreliv. Du vil også møte lokale nøkkelpersoner som Sysselmannen, lokalstyrelederen og soknepresten.

Mitt yrke: De fleste folkehøgskoleelver er i alderen hvor man står overfor store livsvalg med tanke på utdannings- og yrkesvalg. Vi inviterer ulike yrkesgrupper inn for å fortelle om sin utdanning og arbeidshverdag. Enten du vet hva du skal bli eller ikke, gir disse seminarene spennende innblikk i ulike virkeligheter.

Mitt land: I Longyearbyen bor det innbyggere fra over 50 forskjellige land. Vi inviterer lokale innbyggere til å fortelle om kultur og tradisjoner fra sine hjemland.

Du velger minst fire ulike valgfag, to høst og to vår. Du kan velge flere valgfag om du selv ønsker det. I tillegg til fagene som er listet opp her, vil det komme flere valgmuligheter etter hvert.

Bakekurs

Rektors eget bakekurs!

Band

Spilt masse i band - eller ikke i det hele tatt? Valgfaget band er åpent for alle!

Fotokurs

For deg som ikke går på fotolinjen

Historien om risiko

Her får du økonomisjefen vår som lærer!

Idrett

Knuteknyting

Krasjkurs i språk

Vi tilbyr korte startkurs i ulike språk ut fra lærernes kompetanse

Opptur&nedtur

Turgruppe

Personlig økonomi

Full kontroll eller litt å lære? Dette er nyttig for alle.

Samfunnsøkonomi

Interessert eller bare nysgjerrig? Her får du økonomisjefen vår som lærer.

Svømming

Swing

Felles skoletur til Svea 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Sveagruva, ofte bare kalt Svea, er en bosetning som ligger ved Sveabukta og Braganzavågen innerst i Van Miijenfjorden. Bosetningen var inntil 1. oktober 2016 base for hovedproduksjonen til Store Norske Spitsbergen Kulkompai. 

Skolen ligger i Nybyen med gangavstand til sentrum. Internatet er tidligere bolig for gruvearbeiderne, og er de siste årene pusset opp og brukt som studentboliger og motell. Vi har flest dobbeltrom, men tilbyr også noen enkeltrom mot et tillegg i prisen. Du vil våkne til samme utsikt som gruvearbeidererne gjorde: Fjell og storslått arktisk natur!

Huset har også hyggelig fellesstue, kjøkken samt vaskerom.  I underetasjen er det lagringsrom for ski og annet turutstyr. 

Fasiliteter

- Dobbeltrom

- Enkeltrom

- Dusj og WC på gangen

 

Skolen ligger i Longyearbyen, Svalbard. Hit er det kun mulig å komme med fly. Både SAS og Norwegian flyr fra Oslo eller Tromsø.

Finn reiserute fra der du bor

Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn med et rikt kulturliv midt i den arktiske naturen. Her finner du bibliotek, kafeer, restauranter, matbutikk, sportbutikker, sykehus, apotek, kino, kulturhus og et lite kjøpesenter. 

Det er gangavstand til alt fra skolen. Like ved skolen ligger også Svalbardhallen. Her finner du svømmebasseng, squashbane, skytebane, spinningrom, idrettshall med klatrevegg med mer. 

En kuriositet er alle skohotellene du finner mange steder i Longyearbyen. Det er nemlig skikk og bruk å ta av seg skoene når du skal inn i et offentlig bygg eller hotell. 

Skolestart 3. sept. Juleferie, påskeferie og skoleslutt medio mai.

  • Aldersgrense: 18 år.
  • På Svalbard har vi ikke fastlegeordning, spesialhelsetjeneste eller psykologtilbud. Dette er grunnen til at du må skrive under på et helseerklæringsskjema før du kan bli elev hos oss.

Espen Klungseth Rotevatn

Rektor

Espen er utdannet musikkpedagog og kordirigent og har jobbet som musiker, lærer, kateket og som leder av kulturskolen. Han er egentlig fra Bergen, men har bodd på Svalbard i 8 år og syns det er et fantastisk sted sosialt og naturmessig. Rektor spiller både piano og gitar og vil dirigere skolekoret.

Epost: espen@sfhs.no
Telefon: 47074775

Mari Braut

Assisterende rektor

Jeg er fersk på Svalbard, men erfaren med folkehøyskolelivet. Jeg har også bodd og arbeidet i Kenya en del år, men bytter nå ut løver med isbjørner! 

Epost: mari@sfhs.no
Telefon: 98046421

Mari Eiken

Friluftslivlærer

Mari har bodd fast på Svalbard siden 2015 og elsker å dra på tur! Hun er utdannet geolog og har også bakgrunn fra opplæring i Røde Kors Hjelpekorps. 

Epost: mari@sfhs.no

Einar Midthun

Vaktmester

Einar er en allsidig fyr med allsidig bakgrunn. Det betyr at han fikser det meste som trengs på skolen!

Epost: einar@sfhs.no

Nils Ingvar Ekeland

Linjeansvarlig Friluftsliv 1

Nils Ingvar er en blid sørlending som flytta til Svalbard i 2015 og har jobba som både guide og båtskipper.

Epost: nils@sfhs.no
Telefon: 99582855

Eike Stübner

Lærer forskerpspire

Eike er marinbiolog, men har jobbet både som forsker, guide, trener, hjulpet på bondegård, satt opp webside, vært feltassistent og labbassistent for forskjellig prosjekter.

Epost: eike@sfhs.no
Telefon: 41030977

Pål Berg

Økonomi- og administrasjonssjef

Pål er utdannet økonom og har master i organisasjonspsykologi. Han har bodd på Svalbard i 5 år og har jobbet med oppstart av nye virksomheter her. Pål er glad i lange turer og har vært overalt på Svalbard. Denne erfarne mannen vil ha ansvaret for sikkerheten ved skolen. Han vil også undervise i flere valgfag. Pål mener forøvrig at de fleste problemer kan løses i Excel.

Epost: paal.berg@svalbardfolkehogskole.no

Ingeborg Runde

Internatleder

Ingeborg har utdanning innen friluftsliv, idrett, folkehelse og psykisk helse, og har et brennende hjerte for ungdom. Hun har bodd på Svalbard siden 2012 og har jobbet med ungdomsarbeid i Longyearbyen lokalstyre. Ingeborg har selv gått dykkelinje på folkehøgskole og er veldig glad i å gå på tur. 

Ronny Lauritz Berntsen

Lærer

Ronny er utdannet tømrer og brannmann, og har jobbet som lærer på videregående på Svalbard. Han drar på tur så fort han har muligheten, og har i flere år drevet sin egen bedrift som turoperatør på Svalbard. Å kombinere friluftsliv og undervisning er drømmejobben  Ronny er dessuten norgesmester i padling.

Instagram: @backyard_svalbard

Rico Behlke

Lærer

Rico er fysiker med doktorgrad i romfysikk. Han er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd i Skandinavia i mange år. Han har bodd på Svalbard siden 2004 der han har undervist ved UNIS (The University Centre in Svalbard). Han er glad i å undervise og er fascinert av naturen på Svalbard. Rico vil også undervise i valgfag som språk, dykking og hundekjøring. 

Christine Tilley

Friluftslivlærer

Christine har vært både skoleelev, student og guide på Svalbard. Hun har jobbet flere år som friluftslivslærer på Valdres folkehøgskole. 

Stian Bringsverd Olsen

Lærer

Stian er utdannet journalist, og har studert kunsthistorie, fotografi, pedaogogikk og klassisk-realistisk tegne- og malerkunst ved The Florence Academy of Art. Han har jobbet i 12 år som fotolærer, kunstlærer og altmuliglærer ved Fana Folkehøgskule i Bergen. Stian er nysgjerrig på verden og er veldig glad i å lese, skrive, fotografere og mest av alt: å male.

Linjer på Svalbard folkehøgskole

Miljøvern og bærekraft: Forskerspirelinje

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Frys tiden: Bilde- og fotokunst

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv II: Spitsbergen rundt

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Friluftsliv I: Hav og himmel, fjell og vidde

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fra forskerstilling til folkehøgskolelærer

Rico visste selv lite om hva en forsker var da han begynte på universitetet. Nå vil han gi folkehøgskoleelever på Svalbard et praktisk innblikk i ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen