Til hovedinnhold

Svalbard folkehøgskole

Drømmer du om et år på Svalbard? Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Bli med til isbjørnenes, hvalrossens og storkobbens rike. På 78 grader nord får du oppfylt en arktisk drøm! Her er unike muligheter for friluftsliv, foto og utforsking av naturen.

Søk på skolenLinjer

Svalbard folkehøgskole startet sitt første kull høsten 2019. Vi er verdens nordligste folkehøgskole, plassert i verdens nordligste bysamfunn Longyearbyen. Er du på jakt etter et helt spesielt år – under nordlyset, de mørke polarnetter og den sommerlyse midnattsolen er dette din mulighet. 

Svalbards særpregede posisjon både klimatisk, geografisk og politisk gjør oss til en utrolig spennende folkehøgskole. Her vil du oppleve et nært, tett og levende lite lokalsamfunn. På Svalbard folkehøgskole blir du en del av lokalsamfunnet - her er vi med på alt fra TV-aksjonsstafett til Polarjazz. Longyearbyen er et eldorado for musikk- og kulturinteresserte. Her har vi et moderne kulturhus, musikkfestivaler, litteraturfestival, galleri, bibliotek og museum - for å nevne noe. 

Hos oss har du turmuligheter rett utenfor døra, enten du spenner på deg skiene eller vil gå fottur. Den arktiske naturen er helt spesiell og innbyr til store opplevelser på bre og fjell. Du kommer tett på dyr og vil bli kjent med Svalbards ville natur. Øygruppen er derfor et ypperlig sted for fotografering.

På Svalbard ser man store klimaendringer og er derfor et egnet sted for forskere. Her finner du blant annet nordlysobservatorium og Svalbard satelittstasjon.

Dette står vi for

Vår visjon er: Skaperkraft og bærekraft der isen smelter. Svalbardsamfunnet står midt i konsekvensen av klimaendringene - derfor er vi svært opptatt av å drive bærekraftig og å være med å endre Svalbardsamfunnet i en grønnere retning. Samtidig ser vi også issmelting som noe positivt - på Svalbard folkehøgskole ønsker vi nemlig å tine isen oss mennesker imellom.

Svalbard folkehøgskole er en kristen folkehøgskole, og du vil oppleve en inkluderende, raus og romslig kristendomspraksis. Vårt verdisyn vil vises i undervisningen. Vi tar gjerne en god diskusjon, og møter deg i undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Din tro er imidlertid din privatsak. Det er frivillig å engasjere seg i vårt kristne aktivitetstilbud.  

Vi vil ha følgende fellesfag:

 • Svalbards natur og historie
 • Klimaregnskap
 • Tro og tvil
 • Psykisk helse
 • Skolekor

På lørdager har vi ulike seminar:

Mitt Svalbard: Her får vi høre om ulike Svalbard-tema. Det blir historiske temaer, innføring i hva ulike lokale virksomheter driver med, klima, Svalbardpolitikk, isbjørn og dyreliv. Du vil også møte lokale nøkkelpersoner som Sysselmannen, lokalstyrelederen og soknepresten.

Mitt yrke: De fleste folkehøgskoleelver er i alderen hvor man står overfor store livsvalg med tanke på utdannings- og yrkesvalg. Vi inviterer ulike yrkesgrupper inn for å fortelle om sin utdanning og arbeidshverdag. Enten du vet hva du skal bli eller ikke, gir disse seminarene spennende innblikk i ulike virkeligheter.

Mitt land: I Longyearbyen bor det innbyggere fra over 50 forskjellige land. Vi inviterer lokale innbyggere til å fortelle om kultur og tradisjoner fra sine hjemland.

Du velger minst fire ulike valgfag, to høst og to vår. Du kan velge flere valgfag om du selv ønsker det. I tillegg til fagene som er listet opp her, vil det komme flere valgmuligheter etter hvert.

Aggressiv korssting

Lag dine egne kunstuttrykk

Basic baking

Lag deilig bakverk til glede for deg selv og andre!

Fotokurs

For deg som ikke går på fotolinjen

Hundekjøring

Flotte turer innover isbreen bak et hundespann.

Knivlaging

Lag din egen turkniv!

Kondisjonstrening

Gi utholdenheten din en boost!

Lindy Hopp

Morsomt dansekurs!

Matlaging ute

Lær å lage god mat på tur.

Oljemaling

La deg inspirere av arktisk natur til å lage ditt eget kunstverk.

Skytetrening og våpenteknisk

Lær å bruke et våpen når du trenger det.

Strikking

Lag ditt eget Svalbardskjerf

Topptur

Turgruppe

Internatet ligger i Nybyen med gangavstand til sentrum hvor undervisningen foregår. Internatet er tidligere bolig for gruvearbeiderne, og er de siste årene pusset opp og brukt som studentboliger og motell. Vi har flest dobbeltrom, men tilbyr også noen enkeltrom mot et tillegg i prisen. Du vil våkne til samme utsikt som gruvearbeidererne gjorde: Fjell og storslått arktisk natur! Huset har også hyggelig fellesstue, kjøkken samt vaskerom.  I underetasjen er det lagringsrom for ski og annet turutstyr. 

Fasiliteter

- Dobbeltrom

- Enkeltrom

- Dusj og WC på gangen

 

Skolen ligger i Longyearbyen, Svalbard. Hit er det kun mulig å komme med fly. Både SAS og Norwegian flyr fra Oslo eller Tromsø.

Finn reiserute fra der du bor

Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn med et rikt kulturliv midt i den arktiske naturen. Det er ca 1500 meter fra internatet til sentrum. I sentrum har vi klasserom og fellesareal, og her her har du nærhet til det meste:

 • Matbutikk - 0 meter
 • Kafé - 0 meter
 • Apotek - 0 meter 
 • Sportsbutikk - 0 meter
 • Bibliotek - 100 meter
 • Kulturhus/kino - 100 meter
 • Sykehus/legevakt - 200 meter
 • Hall/treningsanlegg - 500 meter
 • Svømmebasseng - 500 meter
 • Squashbane - 500 meter
 • Spinningrom - 500 meter
 • Klatrevegg - 500 meter
 • Innendørs skytebane (pistol) - 500 meter
 • Svalbard Kirke - 700 meter 
 • Utendørs skytebane - 3 km
 • Flyplass - 5 km

For å ha tilgang til treningsrom må du kjøpe treningskort. Elever ved skolen får gunstige studenpriser. Ellers får du tilgang til alt av fellestreninger i Svalbardhallen ved å melde deg inn i det lokale idrettslaget, Svalbard Turn.

 • På Svalbard folkehøgskole følger vi de ulike sesongene:

Lys: I den lyse årstiden (september-oktober og mars-mai) følger vi en timeplan med mye linjetid. 

Mørk: I den mørke årstiden (november - februar) har vi mindre linjetid og mer fellesfag og valgfag. På denne tiden av året er vi mer inne enn ellers.

Linje: I løpet av året har vi 8-10 linjeuker hvor hele uken tilbringes med din linje.

 

 • Skolestart 1. september
 • Juleferie og påskeferie
 • Skoleslutt medio mai.
 • Svalbard folkehøgskole har ikke høst- og vinterferie. Dette av hensyn til klima og økonomi. Dette gjør også at vi har en lengre juleferie midt i mørketiden.
 • Aldersgrense: 18 år.
 • På Svalbard har vi ikke fastlegeordning, spesialhelsetjeneste eller psykologtilbud. Dette er grunnen til at du må skrive under på et helseerklæringsskjema før du kan bli elev hos oss.

Espen Klungseth Rotevatn

Rektor

Espen kommer fra Bergen og er utdannet musikklærer og kordirigent.  Tidligere har han jobbet blant annet som musiker, lærer, kateket og som høgskolelektor. Espen har bodd på Svalbard i 8 år og syns det er et fantastisk sted både sosialt, kulturelt og ikke minst naturmessig. På fritiden er han ute eller inne og leker med alle barna sine (vi vet ikke helt hvor mange det er, men en god del!)

Epost: espen.rotevatn@svalbardfolkehogskole.no
Telefon: 47074775

Mari Braut

Assisterende rektor

Mari kommer fra Stavern, men snakker rogalandsk! Hun har master i Helsefremmende arbeid i tillegg til videreutdanning i veiledning. Hun er erfaren med folkehøyskolelivet etter mange år i dette fantastiske skoleslaget! Mari har bodd på Svalbard siden 2019. Før det har hun bodd mange år i Kenya, men nå er løver byttet ut med isbjørner!

Epost: mari.braut@svalbardfolkehogskole.no
Telefon: 98046421

Mari Eiken

Friluftslivlærer

Mari kommer fra Bærum, og er utdannet geolog og lærer. Mari har jobbet mye med snøskred, både teoretisk og praktisk og er vår store autoritet på området. Mari har bodd på Svalbard i 5 år, og elsker topptur, soving ute og pannekaker til frokost.

Epost: mari@sfhs.no

Einar Midthun

Vaktmester

Einar komemr fra Moss/Son, og har utdannelse som både tømrer og murer. Han har bodd på Svalbard i 8 år. Einar er skolens «handyman», og fikser og trikser med alt av skolens praktiske behov. Einar er også erfaren på tur, og er stadig med på skolens turer.

 

Epost: einar.midthun@svalbardfolkehogskole.no

Nils Ingvar Ekeland

Linjeansvarlig Friluftsliv 1

Nils Ingvar er fra Lindesnes og er utdannet lærer. Han har jobbet med mye rart, blant annet som guide på Svalbard, båtskipper og fangstmann. Nils er utrolig glad i å være på tur, og har også turlederutdanning fra DNT.

Epost: nils.egeland@svalbardfolkehogskole.no
Telefon: 99582855

Eike Stübner

Lærer forskerpspire

Eike er fra Tyskland og har bodd i Trondheim før hun flyttet til Svalbard hvor hun har bodd i til sammen snart 11 år. Hun er utdannet marinbiolog med PhD og tar for tiden pedagogisk utdanning. Tidliger har Eike jobbet ved Universitetssenteret på Svalbard, som guide, med egen bedrift og trener. På fritiden er hun på tur med familien sin, gjerne med hundespann.

Epost: eike@sfhs.no
Telefon: 41030977

Pål Berg

Økonomi- og administrasjonssjef

Pål er utdannet master i finans, men har også studert fag som psykologi og filosofi.  Pål er fra Oslo, og har bodd på svalbard i seks år. På fritiden drar han på langturer sammen med sin kone Silje, gjerne til øde steder på Svalbard på skuter eller i seilbåten.  Pål mener forøvrig at de fleste problemer kan løses i Excel.

Epost: paal.berg@svalbardfolkehogskole.no

Ingeborg Runde

Internatleder

Ingeborg kommer fra Naustdal i Sogn og Fjordane og har bodd på Svalbard i 7 år. Hun har utdanning innen friluftsliv, idrett, folkehelse og psykisk helse, og har et brennende hjerte for ungdom. Ingeborg har selv gått dykkelinje på folkehøgskole og er veldig glad i å gå på tur. Dessuten har hun bodd i tre forskjellige land; Norge, Danmark og Zimbawe! 

Epost: ingeborg.runde@gmail.com

Ronny Lauritz Berntsen

Lærer

Ronny er utdannet tømrer og brannmann, og har jobbet som lærer på videregående på Svalbard. Han drar på tur så fort han har muligheten, og har i flere år drevet sin egen bedrift som turoperatør på Svalbard. Å kombinere friluftsliv og undervisning er drømmejobben  Ronny er dessuten norgesmester i padling.

Instagram: @backyard_svalbard

Rico Behlke

Lærer

Rico er fysiker med doktorgrad i romfysikk. Han er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd på Svalbard i 16 år. Rico har undervist ved UNIS, vært guide og fangstmann! Han er glad i å undervise og er fascinert av naturen på Svalbard. På fritiden finner du Rico på øvelse med byens mannskor eller på trening i lindy-hop. 

Epost: rico.behlke@svalbardfolkehogskole.no

Christine Tilley

Friluftslivlærer

Christine har vært både skoleelev, student og guide på Svalbard. Hun har jobbet flere år som friluftslivslærer på Valdres folkehøgskole. 

Stian Bringsverd Olsen

Lærer

Stian kommer fra Grimstad, er utdannet journalist, og har studert kunsthistorie, fotografi, pedaogogikk og klassisk-realistisk tegne- og malerkunst ved The Florence Academy of Art. Han har jobbet i 12 år som fotolærer, kunstlærer og altmuliglærer ved Fana Folkehøgskule i Bergen. Stian har bodd på svalbard siden august-2019, og elsker å lese, skrive, tegne, male og spille irsk sekkepipe.

Epost: stian.olsen@svalbardfolkehogskole.no

Linjer på Svalbard folkehøgskole

Foto- og bildekunst: Frys tiden

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Miljø og bærekraft: Forskerspirelinje

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikk: Kultur og scene i Longyearbyen

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Jakt, fangst og foredling: Fangstmannslinje

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv I: Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv II: Ekspedisjonslinje

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hanne Willa

Svalbardnaturen er helt utrolig og du får oppleve den hver dag! Vi gjør veldig mye spennende på skolen og folk i Longyearbyen er veldig åpne og tar oss godt i mot. Vi føler oss veldig velkomne her på Svalbard.

Fra bloggen

Fra forskerstilling til folkehøgskolelærer

Rico visste selv lite om hva en forsker var da han begynte på universitetet. Nå vil han gi folkehøgskoleelever på Svalbard et praktisk innblikk i ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen