Til hovedinnhold

Folkehøgskolen Nord-Norge

Ved inngangen til Lofoten og Vesterålen ligger Folkehøgskolen Nord-Norge, sentralt plassert i det mest folkerike området i nord. Du får et genuint møte med spektakulær natur, kultur og urfolk. På spennende reiser rundt om i verden får elevene opplevelser og utfordringer for livet. En fantastisk mulighet ligger klar!

Søk på skolenLinjer

Skolen ligger naturskjønt til, midt i Nord-Norge, bare 15 min fra Harstad/Narvik lufthavn - Evenes. Her har vi hele Lofoten og Vesterålen som tumleplass - kremen av nordnorsk natur rett utafor stuedøra! Et annet av skolens fortrinn er at den befinner seg i et samisk område. Kontakten med samer lokalt i Nord-Norge byr på spennende opplevelser og utfordringer. Skolen har gode fasiliteter; bl.a. foredragssal med stor scene, badstue, treningsrom, gymsal, kapell og en stor lavvo på skolens område. Stor bredde i aktivitets - og friluftsmuligheter. Dyktige lærere, god mat, og fantastisk beliggenhet! 

Vi er en av fire særtilskuddskoler i landet. Det betyr at du som elev ikke trenger å søke ekstra støtte fra nav for ekstra ressurser dersom du har særsilte tilretteleggingsbehov. Det gjelder også om du søker ditt andre år på folkehøgskole. Dersom du har en funksjonshemming eller utviklingshemming kan du søke på en eller flere av våre linjer. Vi tilrettelegger for at du skal få et fint folkehøgskoleår! Vi har drifta som tilrettelagt folkehøgskole siden skolen ble grunnlagt i 1974, og har som hovedfokus å skape en folkehøgskole for alle

Dette står vi for

Vi er en relativt liten skole, og det har resultert i en enormt samhold i blant hele elevgruppa. Dette gjenspeiles også i elevundersøkelser der vi har vært blant landets beste på trivsel, tre år på rad

Folkehøgskolen Nord-Norge er eid av Norges KFUK-KFUM - landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjon. Skolens verdier er oppsummert i tre ord og et enkelt, utfordrende spørsmål: TIL STEDE - ÅPEN - MODIG. TØR DU?! 

Vi tror at året ditt på Folkehøgskolen Nord-Norge kan bli det viktigste året i ditt liv. I alt vi gjør - og alt du gjør - er målet vårt at du skal få hjelp til å bli mer bevisst og trygg på hvem du selv er, at du skal våge å være deg selv og få mot til å stå opp for andre!

Skolens fellesfagtilbud gis i hovedsak på mandager, fredager og lørdager.

Miniseminar og allsang er et fast innslag på mandagene. Der fokuseres det på aktuelle spørsmål lokalt på skolen, i lokalsamfunnet, nasjonalt og internasjonalt. Vi har et nytt tema hver uke som miniseminaret og lørdagsseminaret følger.

På lørdager er fellesfagene organisert som frittstående lørdagsseminarer fra kl 10:00 til 14.30, med innlagt pause. Typiske tema på lørsdagsseminar er: psykisk helse, rus, lokal historie, etikk og bærekraft, asyl- og flyktningepolitikk, samiske tradisjoner, HIV/Aids, juletradisjoner og juleverksted, KFUK-KFUM Global (aksjonslæring), isbading, religion og livsssyn mm.

På fredager har vi valgfag. Dette er delt inn i tre perioder i løpet av skoleåret, som tillater hver elev å velge nytt valgfag tre ganger.

På høstsemestret: 3 valgfag-perioder hvor eleven kan velge mellom 3-8 valgfag pr gang. På vårsemestret foregår de fleste studieturer utenlands og det legges opp til at alle linjer er utenlands/på lengre studieturer i samme tidsrom.

Ballspill

Volleyball, basket, fotball - dine interesser bestemmer!

Band

Vær med å starte et skoleband!

Brattkort-kurs

Pris: 250,-

Kurs for deg som vil begynne med klatring

Challenge Accepted

Tar du utfordringer? Test dine grenser. Dum deg ut, sammen med andre. Smak på mye rart. Gjør mye rart. Og le - mye!

Film/Video-redigering

Et valgfag som lar elevene bli godt kjent med videoredigering og relatert programvare, både på datamaskiner og mobile enheter

Filmklubb

På valgfaget filmklubb lener vi oss tilbake og åpner opp horisonten til en spennende og unik internasjonal verden av film.

Foto

Kunsten å ta gode bilder, med mobilkamera eller speilrefleks, og hvordan gjøre de enda bedre med photoshop.

Gamme

Bli med på det omfattende prosjektet å bygge en tradisjonell gamme!

Grotting

I området rundt skolen finnes noen av de mest fantastiske grottene i nord. Godt utstyrt og med dyktige kjentfolk i gruppa, er dette en spennende opplevelse for alle som vil.

Hest

Pris: 1 500,-

Gårdsbesøk, ridning og alt som følger med hestehold.

Hippie Kunst

Dette handler om å bruke det naturen gir men ikke lenger bruker, enten det er drivved eller falne ørnefjær og skap din egen drømmefanger eller lag din egen totem.

Hybelmat

Et introkurs for de som er spente på matsituasjonen under studentlivet. Hvordan gjøre middagen billig, enkel og sunn!

Håndarbeid

På valgfag håndarbeid handler det å skape med hendene, enten det innebærer strikking, hekling, sying, maling. Et godt alternativ for den som vil senke pulsen

Kajakk

Pris: 2 000,-

Flotte opplevelser tett på det våte element! Her kan du ta "våtkort" i lisensstigen til Norges padleforbund! Dette er et Kajakk-kurs som er på 4 dager.

Kanopadling

Dette er et valgfag som tilbys seinhøstes før snø og is har lagt seg. Området rundt skolen er særlig godt egnet for padling, til sjøs, i ferskvann og i elv.

Mat på bål

Som navnet tilsier, her vil vi lage god mat ute med bål. Nye smakfulle retter hver gang!

Matlaging

Lær deg å lage gode og næringsrike måltider - praktiske øvelser.

Praktisk håndverk

Vaktemesters lærlinger kunne man også godt kalt dette valgfaget. Bli med vaktmester Stig-Ole å ordne det som må ordnes på bruket, eller lær deg å produsere og bygge med nevene.

Pusterom

Et alternativ til valgfag med høyt energinivå. Men hovedsaken her er å senke pulsen, roe seg ned, og fordøye alle inntrykk etter hektiske folkehøgskole-uker.

Styrke

Bli instruert på en riktig og trygg måte slik at du kan utføre de tre store øvelsene: markløft, benkpress og knebøy. Bli sterkere og utvikle et treningsprogram som passer deg.

Svett & God

Start dagen aktivt med en intens treningsøkt fulgt av et besøk i boblebadet og til slutt badstua, her skal du bli svett og god!

Toppturer

I skolens nærområder er det flere majestetiske topper du kan bestige. De fleste er lett tilgjengelig, enten det er sommer eller vinter, og utsikten og mestringsfølelsen du belønnes med, er formidabel.

Ut av bobla

"Ut av bobla" legger opp til aktiviteter elevene selv har lyst til å gjøre i nærområdet - men vi reiser alltid bort fra skoleområdet.

Vegetarmat

Er du nyskjerrig på vegetarisk og vegansk mat? Da vil valgfag vegetarmat være et god retning!

Yoga

Link pust-kropp-sinn. Bli instruert i forskjellige pusteøvelser, meditasjonsteknikker og yogapositurer.

Yoga/Friluft

Yoga er liv, og kombinert med flora, frisk luft, høyt til fjells eller langs kysten vil yoga få sin fulle virkning!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Skolen samarbeider nært med reindriftsutøverne Laila og Arild Pettersen Inga og reiselivsbedriften Inga Sami Siida på Sortland i Vesterålen. I dette samarbeidet inngår det alt fra kunnskapsformidling om samer og samers kultur og historie, overnatting i lavvo, plukking av reinlav på Andøya, reinsanking i Godfjorden, slakting og tilberedning av reinkjøtt og annen samisk tradisjonsmat. Samisk fortellerkunst og spiritualitet inngår også i opplegget.

Skolen har fire internatbygg, med kapasitet til rundt 90 elever. Bare et svært begrenset antall rom er enkeltrom. Enkeltrommene tilbys i all hovedsak elever med særskilte behov ut fra medisinske forhold. Vår erfaring er at det er viktig læring i det å bo på dobbeltrom.

Fasiliteter

Skolen er godt utstyrt med gode fasiliteter og spesialrom:

 • Foredragssal m/ Scene
 • Gymsal m/ buldrevegg og Moonboard
 • Garderobe og dusjer
 • Badstue m/ badestamp
 • Treningsrom
 • Musikkrom
 • Håndverksrom mm
 • Skolekjøkken
 • Biljard og bordtennisrom
 • Lavvo
 • Kapell

Det er 1,5 time med fly fra Gardermoen til Harstad/Narvik lufthavn - Evenes, og 10 min derfra til skolen. Andre muligheter er: Tog til Fauske, videre med buss til Harstad. Hurtigrute til Harstad eller nordfra med hurtigbåt. Langs E10 er det kort vei fra skolen til Harstad og Narvik, og til Lofoten og Sverige!

Vi bistår med skyss til og fra flyplass ved skolestart, skoleslutt og ferier

Finn reiserute fra der du bor

* Frisbeegolfbane på skolen

* Kunstgressbane - Evenskjer - 4 km

* Klatreklubb med egen klatrevegg i Skånland-hallen og klatretårn i sentrum av Evenskjer - 3,5 km

* Ski langrenn stadion og løypenett - Breistrand - 4,5 km

* Alpinanlegg Harstad - 40 km, Narvik - 70 km - Svenskegrensen - 90 km

* Svømming - Harstad - 35 km

* Toppturer, grottevandring, isfiske, havfiske

* Golf driving range - 150m fra skolen

* Skånland stall og rideklubb - Evenskjer - 2,5 km

 

Ukeprogram

 • Mandag
 • 08:00 Morgensamling
 • 08:15 Frokost
 • 09:00 Levegruppe
 • 12:30 Lunsj
 • 13:00 Miniseminar
 • 15:10 Middag
 • Aktiviteter på ettermiddag og kveld
 • 19:30 Kveldsmat 
 • 23:00 Ro
 • Tirsdag - torsdag, som over unntatt:
 • 09:00 - 15:00 Linjefag
 • Fredag 
 • 09:00-15:00 Valgfag
 • Lørdag
 • 08:30 Frokost
 • 10:00 - 14:30 Lørdagsseminar/fellesfag
 • 19:00 Programkveld
 • Søndag - fri
 • 09:00-10:00 Frokost
 • 15:10 Middag
 • 19:30 Kveldsmat
Last ned timeplan som pdf ↓

Folkehøgskolen Nord-Norge jobber med flere ulike prosjekter knyttet til de ulike linjene. I særlig grad gjelder det for elevene på Backpack Surprise. I løpet av skoleåret 2018-2019, vil skolen i samarbeid med organisasjonen KFUK-KFUM Global, utvikle et nytt, felles skoleprosjekt som skal gjelde for alle elevene på tvers av alle linjene. Prosjektet vil ha som formål å støtte en urfolksgruppe enten i sør eller i nord som kjemper for likeverd, rettferdighet og empowerment på sine egne premisser der de lever og bor.

Skolens stipendiater, fredsarbeidere og noen av skolens lærere og miljøarbeidere står i bresjen for et omfattende fritids- og aktivitetstilbud på ettermiddags- og kveldstid. Tilbudet vil variere fra år til år avhengig av stipendiatenes og elevenes interesser.

Dette er noen av de mest populære aktivitetene:

 • Volleyball innendørs og utendørs
 • Styrketrening
 • Band/kor
 • Turer
 • Toppturer
 • Skiturer
 • Klatring i Skånlandhallen
 • Baking
 • Håndarbeid
 • Spillkvelder
 • Bingo
 • Filmkvelder
 • Karaoke
 • Halloweenfest
 • Quiz

Eleven må være fylt 18 år ved skolestart og samtidig være under 23. Unntaksvis kan også ungdom under 18 og over 23 tas opp som elev. 

FHS Nord-Norge er en særtilskudd-skole. Det vil si at dersom du normalt sett ville søkt om midler fra NAV til ekstra kostnader trenger du ikke gjøre det dersom du blir tatt om som elev hos oss. Det holder da med vanlige skolepenger via lanekassen.no»

Bygninger

Vi tilrettelegger for elever med mototriske utfordringer

Mat

Vi tilrettelegger for elever med særsilte dietter, etiske matpreferanser og allergier. Ta gjerne direkte kontakt med skolen

Faglig og sosialt

Vi er en folkehøgskole for alle. Det er viktig for oss at dine ønsker blitt møtt og dine behov ivaretatt, uavhengig av hvilken linje du går på. 

Ellinor Aanesland

Lærer

Epost: elaa@fhsnordnorge.no

Jonathan Valder

Lærer

Med sitt positive vesen og brede smil kan man ikke unngå å ha det kjekt i Jonathan sitt selskap. Han er opprinnelig oppvokst i Canada og New Zealand, men når han fant Nord-Norge i 2019 bestemte han seg for å bli, til vår store glede! Jonathan er utdannet personlig trener og yoga lærer, og når han ikke bruker rockefoten på surfebrettet, rocker han scenen med en av gitarene sine.

Epost: jova@fhsnordnorge.no
Telefon: 46816409

Stig-Ole Åshovd

Vaktmester

Skolens vaktmester jobber like bra som en flokk med arbeidshester. Stig Ole er som ei god potet, han kan brukes til alt; utdanna kokk, men er en mann som kan det meste fra å male kunst på veggen, fikse det så måtte fikses, kjøre traktor og firhjuling, lage i stand “vannimunnen” hjemmelagde kjøttkaker og han er helt rå på langrennski! Han har alltid ei løsning på lur, og er egentlig en liten luring

Linn Valder

Lærer

Kultur, natur, musikk, yoga og livets gleder, det er Linn i et nøtteskall. Tingen er bare at dette nøtteskallet er så å si på størrelse med vår egen planet. Med mye reiseerfaring har hun tilbrakt hele sitt voksne liv i utlandet; Linn har en bachelorgrad i Friluftsliv fra New Zealand og utdanna seg yogalærer i India og Canada. Nå smitter hun elevene på skola med sitt glade vesen og merkbare latter!

Epost: linn.valder@fhsnordnorge.no
Telefon: 40034916

Monika Hanssen

Vår kjære Monika har jobbet her lenge og kjenner området og skolen veldig godt. Monika er ei omsorgsfull og snill dame som ikke bare passer på at skolen er koselig og ren, ho passer også på at elevene våre har det bra og hjelper gjerne dem som treng å fikse opp i rot i håndarbeidet. Ho kan ha mange roller i løpet av et år, man kan regne med å se ho både på kjøkkenet, internatene og i elevstua.

Miriam Fjelldal

Miljøterapeut

På en folkehøgskole trengs det ei imøtekommende og kjærlig dame, vi er så heldig å ha Miriam vår kjære miljøterapeut. Ho er ei trebarnsmor med et hjerte av gull og ho er alltid like sprudlende og glad. Om du er på utkikk etter noen som har tid til å snakke med deg og som vil lytte til det du har å si, da er det Miriam du leiter etter. I ho har du ei god støtte.  

Epost: mifj@fhsnordnorge.no
Telefon: 900 63 978

Anne Kristine Gåserud

Lærer

Epost: akg@fhsnordnorge.no
Telefon: 9517117
Instagram: @anneogprimus

Stine Molund

Rektor

Sjefen over alle sjefer! Ho Stine har så vidt passert 35 år. Ho er gift, trebarnsmamma, utdanna barnevernspedagog og har tidligere vært skolens prorektor. Til vår glede er hun vår kjære rektor og ho har vært det siden høsten 2018. Dette er dama som har en helt unik forståelse og omsorg, og hun jobber knallhardt for at alle skal ha det bra. Stine har selv samisk identitet og kulturbakgrunn.

Epost: stmo@fhsnordnorge.no
Telefon: 93441728

Bernt Egil Alstadsæter

Prorektor

Bernt Egil er utdanna sosionom, en hyggelig kar som gjerne stopper for å slå av en prat om dagens utsagn på T-skjorta si over en kopp kaffe i forbifarten. Han har vært ansatt på skolen siden 1992 og har jobbet her siden. Med 15 års erfaring både som oppstarter og lærer på Backpack Surprise og nå som skolens egen prorektor har han svar på det meste og vet som regel alltid hva som skjer her på huset

Epost: beal@fhsnordnorge.no
Telefon: 47467926

Øyvind Hanssen

Lærer

Øyvind har hovedansvaret for Backpack Surprise. Han har en mastergrad i geografi og kan alle land i verden på rams, og har selv besøkt en hel del av dem. Denne karen er også en dyktig fotograf; han har valgfag Foto og kjører gjerne rundt i timevis for å ta bilder, spesielt av dyr. Når han ikke har ville dyr i kikkerten ser han gjerne på kattevideoer youtube mens han koser seg med en kald cola. 

Epost: oyha@fhsnordnorge.no
Telefon: 47467805

Sverre Haugland

Lærer

Sverre er villmannen bak Vann og Villmark. Han er utdanna lærer innenfor idrett og friluftsliv, og med en ekstra stor lidenskap for nordnorsk natur, et stort smil og godt humør tar han elevene sine med seg ut på artige sprell, både på land og på vann. Sverre har ikke skapt naturen i Nord-Norge, men man skulle av og til tro det fordi han kjenner den like godt som innsiden av sin egen bukselomme!

Epost: svha@fhsnordnorge.no
Telefon: 40034917

Arne Rydning

Lærer

Arne er så og si født og oppvokst i forsvaret og har tidligere jobbet med luftoperasjoner der. Nå er han lærer på vår Luftsport linje og han har en helt egen evne til å lære fra seg.  Arne er en kar som tilrettelegger slik at elevene skal føle seg trygg, han ser deres behov og har et stort fokus på personlig utvikling. Med mye erfaring og en enorm lidenskap for å fly er han veldig, VELDIG dyktig!

Epost: arry@fhsnordnorge.no
Telefon: 48276984

Lars Asp

Lærer

Klatring er ikke alt, men for Lars er det det. Hans store kjærlighet for stein kan virke rar mange, men dem som har vært så heldig å få smake på livet i fjellveggen, med fantastiske utsikter og digg frisk luft forstår han nok veldig godt! I tillegg til å insturere innen klatring, friluftsliv og store eventyr er han også en ivrig fotograf, vidoemaker og hobby-filosof.

Epost: laas@fhsnordnorge.no
Telefon: 45285529
Instagram: @larsasp

Hilde Aune Warberg

Kontor

På en folkehøgskole er det alltid viktig å ha ei som holder orden på ting og som passer på at det holder seg reint og fint slik at alle trives. Her på skolen har vi ho kjære Hilde som tar godt vare på alle og enhver! Hilde vet alltid hvor man kan finne forskjellige ting her på huset og ho krydrer hverdagen med rominspeksjoner, karameller og andre overraskelser.

Epost: hiwa@fhsnordnorge.no
Telefon: 47327991

May Tove Husmo

Kokk

Elevene våre må jo ha mat og det er denne dama som disker opp med den ene fantastiske retten etter den andre. May Tove er utdannet kokk og har mye erfaring på kjøkkenet! Ho liker veldig godt å presentere maten og passe på at alle blir god og mett før de forlater matsalen, og ho slår gjerne av en prat. Kjøkkenpersonalet vårt er et dreamteam og sammen serverer de mat toppet med omsorg og kjærlighet

Epost: math@fhsnordnorge.no
Telefon: 95748474

Tore Berntsen

Vaktmesterassistent

Tore er en av skolens flinke vaktmestere, en snill og god handyman som aldri sier nei. Han bor i Harstad og er utdannet økonom og revisor. Tore hadde sittet på kontor i 20 år før han skiftet beite og ble vaktmester hos oss, til vår store glede! Han har vært ansatt hos oss i over ti år nå og har derfor mye erfaring, godt tenkte løsninger og kjenner alle skolens kriker og kroker. 

Epost: tobe@fhsnordnorge.no
Telefon: 40034916

Ragnhild Warberg

Kjøkkenassistent

Ragnhild er ei av våre ansatte som vi kan kalle en ekte nordlending! Ho og May Tove utfyller hverandre fint på kjøkkenet og de passer på at de sultne elevene våre blir mette. Denne kjekke dama syns det er koselig med selskap inne på kjøkkenet, og ho kan prate om alt mellom himmel og jord. Ragnhild er så omsorgsfull at hun passer like godt på oss på skolen som hun passer på gubben sin hjemme. 

Epost: rawa@fhsnordnorge.no

Linjer på Folkehøgskolen Nord-Norge

Klatring - Bre, Fjell & Vann

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

SoulSurf - Yoga & Surf

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

BUCKETLIST

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Backpack Surprise

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Aktiv Hverdag - Opplevelsesreiser

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Luftsport

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Nord-Norge på Kryss og Tvers

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Ledertrening - Stipendiatlinje

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Tverrfaglig folkehøgskolekurs, høst 2023/ vår 2024

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Halvårskurs høst21 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Camilla Kristiansen

Det som gjør skoleåret mitt så bra, er alle folkene som er her. Og maten er helt fantastisk, maten er rå! Det er søndagsmiddag hver dag, nesten. Folkehøgskolen Nord-Norge er gull, fordi det er her jeg har funnet meg selv!

Camilla Kristiansen
Ole Reier Falch Skaran

Jeg er en gutt som liker å være i aktivitet, jeg liker å bli utfordra og jeg likar å prøve masse nye ting. Derfor er Folkehøgskolen Nord-Norge perfekt for meg!

Fra bloggen

- Jeg ser hvor sosialt det er på folkehøgskole, og gleder meg til å begynne!

Marte bestemte seg allerede på ungdomsskolen for at hun skulle på folkehøgskole. Koronasituasjonen har ikke endret på det, heller tvert imot. Nå gleder hun seg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen