Til hovedinnhold

- Selvsagt bidrar vi til TV-aksjonen!

Godt over tusen folkehøgskoleelever har i ettermiddag vært ute med innsamlingsbøsser i hele landet. – Et viktig tiltak vi som elever er med på, sier Johanne Roll Tangen (19) fra Røros.

 

Rønningen folkehøgskole på Kjelsås i Oslo er en av mange folkehøgskoler som har engasjert seg for TV-aksjonen i dag. Alle skolens 180 elever har vært ute og gått med bøsser.

image2

180 elever fra Rønningen folkehøgskole har vært bøssebærere under dagens TV-aksjon. – Et viktig tiltak jeg er glad vi elever er med på, sier elevrådsleder Johanne Roll Tangen.

 

– Jeg synes det er et utrolig viktig tiltak som jeg er glad for at vi som elever er med på, sier elevrådsleder Johanne Roll Tangen.

– Rønningen er en global skole, og vi har mye internasjonalt engasjement flettet inn i skolehverdagen vår. Derfor blir det også veldig naturlig å bidra i en slik sammenheng, fortsetter hun.

image2-ronningen

Store smil på dagens bøssebærere fra Rønningen folkehøgskole. FOTO: Einar Skorve Wergeland

Selv er Johanne elev på linja «Tur-retur verden», hvor nettopp globale spørsmål og konflikter er en del av linjeinnholdet.

–  Det handler også om å være ydmyk. Her i den vestlige verden har vi alle et ansvar for å bidra overfor andre som ikke er like heldig stilt som oss, sier hun.

 

Les mer om Rønningen folkehøgskole

Viktige bidragsytere lokalt

– Jeg tror det er veldig sunt at norsk ungdom blir med på et slikt arrangement, sier Johanne, og legger til at det også er en positiv bieffekt å bli litt bedre kjent i nærmiljøet ved å gå med bøsser til naboene.

Aksjonskomiteen på Grefsen/Kjelsås setter stor pris på engasjementet og bidraget de får fra folkehøgskolen.

– Jeg har vært med i den lokale komiteen siden 2012, og Rønningen har vært en viktig bidragsyter i TV-aksjonen her på Grefsen/Kjelsås hele tiden, sier Arne Sæter i aksjonskomiteen.

skjeberg2

I Skjeberg har både ansatte og elever vært i aksjon under dagens TV-aksjon til inntekt for Røde kors.

 

– Området vårt består av 151 roder, hvorav Rønningen i år dekker 50 av dem. Det er helt klart at det gjør komiteens arbeid noe enklere, og vi setter stor pris på det gode samarbeidet med folkehøgskolen, sier han.

Rektor Svein Harsten har aldri vært i tvil om at det er naturlig for Rønningen folkehøgskole å bidra under TV-aksjonen.

– For Rønningen er det en selvsagt og opplagt sak at vi deltar på TV aksjonen. Slik har det vært i mange, mange år. Skolens verdigrunnlag som en kristen, grønn og global skole forplikter oss alle på det ansvar vi har, både lokalt og globalt, sier han.

svein-ronningen

Svein Harsten, rektor på Rønningen folkehøgskole, mener det er opplagt at de bidrar som bøssebærere under TV-aksjonen.

– I alle de år vi har deltatt har tilbakemeldingene fra elevene vært udelt positiv. Dette er dessuten et av de synligste tegn i lokalmiljøet på at midt i bydelen finnes det en livskraftig folkehøgskole som ikke har nok med sitt eget, legger han til.

En av folkehøgskolens linjer «SE: Oslo» (Sosialt Engasjement Oslo) har sammen med bydelens lokalkomité ansvaret for planlegging og teknisk gjennomføring av aksjonen.

– I tillegg har det i dagene før selve aksjonsdagen vært informasjonssamlinger med representanter fra Røde kors. Gjennom mange år har vi erfart verdien av denne dagen, og den legges alltid inn i skoleruta som en obligatorisk aktivitet, sier Svein.

– Vi ser at det nytter

Engasjement over hele landet

Fra Øytun folkehøgskole i Alta i nord, til Hardanger folkehøgskule i vest og Skiringssal folkehøyskole i øst er engasjementet blant elevene stort.

I Valdres har folkehøgskolen ansvaret for å nå over en hel by med bøssebærere. Nærmere 80 elever har vært i aksjon i dag.

20161023_134339

Nærmere 80 elever ved Valdres folkehøgskole har gått med bøsser for Røde Kors og TV-aksjonen. FOTO: Tobias Hyldmo

 

– Vi bidrar hvert år fordi vi synes det er viktig å støtte opp om TV-aksjonen. Det er et godt formål å samle inn til, og vi som skole er opptatt av at elevene våre også skal rette blikket «utover» sin egen tilværelse her på skolen og kunne ta i et tak for å hjelpe andre, forteller prorektor Stian Ulberg ved Valdres folkehøgskole.

– Det passer også godt til våre verdier «Kristen, raus og aktiv» og eierorganisasjonen vår, Norges KFUK-KFUM, sitt slagord «Vær deg selv, stå opp for andre!», legger han til.

stianulberg

– Vi bidrar hvert år fordi vi synes det er viktig å støtte opp om TV-aksjonen. Det er et godt formål å samle inn til, og vi som skole er opptatt av at elevene våre også skal rette blikket «utover» sin egen tilværelse her på skolen og kunne ta i et tak for å hjelpe andre, forteller prorektor Stian Ulberg ved Valdres folkehøgskole.

 

De siste fem-seks årene har elevene på folkehøgskolen hatt ansvaret for å samle inn penger over hele Fagernes by, og innsamlingskomitéen i kommunen er takknemlige for skolens bidrag.

– Vi ønsker også synlighet i lokalmiljøet på at vi kan bidra med innsats og noe positivt, sier Stian, som mener TV-aksjonen er en ypperlig anledning til nettopp det.

20161023_140921

Litt grått vær hindret ikke elevene i Valdres fra å ta frem smilet under dagens innsamling. FOTO: Tobias Hyldmo

Les mer om Valdres folkehøgskole

 

I Nordfjordeid har både elever og ansatte på Fjordane folkehøgskule vært i aksjon i dag, med nærmere 90 bøssebærere.

– Fjordane Folkehøgskule har i en årrekke vært engasjert i TV-aksjonen ved at elevene er bøssebærere i Eid kommune, forteller rektor Silvia Førde.

bilde-silvia-forde

Rektor Silvia Førde ved Fjordane folkehøgskule er gald for at elevene også i år bidrar under TV-aksjonen.

 

– Dette er en fin måte å gjøre elevene samfunnsbevisste på, og de opplever at det ikke behøver å koste noe å bidra. Hvert år har vi også et seminar i forkant om TV-aksjonen, med informasjon om hvor pengene skal gå det aktuelle året, legger hun til.

For folkehøgskolen er bidraget i lokalsamfunnet også viktig.

bilde-bossebaering-elevane

Elever på Fjordane folkehøgskule er fornøyde med dagens TV-aksjon.

 

– Gjennom det at våre elever er bøssebærere skapes det en sterkere tilknytning til lokalsamfunnet. Samtidig er elevene med på å bidra både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Silvia.

Les mer om Fjordane folkehøgskule

 

img_20161023_172346_770

Også i Hardanger har folkehøgskoleelever gått med innsamlingsbøsser for TV-aksjonen i dag.

Også i Fredrikstad har det vært elever i aksjon i ettermiddag.

– Vi har stort sett vært med hvert år, med mellom ti og tjue bøssebærere, forteller Inspektør Irene Strand Østli ved Haugetun folkehøyskole.

Det er de også i år.

– Det er helt frivillig for våre elever å delta som bøssebærere, men vi oppfordrer dem til å melde seg. Det er viktig at vi som lever her på «den grønne gren» bruker av vår tid og våre ressurser til å gjøre noe som er nyttig for andre. Det er god allmenndannelse og ikke minst god folkehøgskoleånd. Helt i tråd med våre grunnverdier og målsetting, sier Irene.

Les mer om Haugetun folkehøyskole

skjeberg

Elever og ansatte ved Skjeberg folkehøyskole har deltatt i både organisering av innsamlingsaksjonen og som bøssebærere.

 

– Denne høsten har vekket et internasjonalt engasjement i meg som jeg ikke visste at jeg hadde. Nå håper jeg dagens innsamlingsaksjon, og helgas forberedende seminarer og workshoper, kan vær med på å vekke et engasjement hos enda flere av mine medelever, avslutter Johanne Roll Tangen.

255