Populært folkehøgskoletilbud før Politihøgskolen

– Allerede 14 dager etter vi startet opptaket var linja vår smekkfull, sier lærer Torgrim Sørensen. Folkehøgskoletilbud innen redning og sikkerhet er blant landets mest populære.
– Neste år har vi 47 elever på Security-linja vår. Da er det to smekkfulle klasser, forteller lærer Torgrim Sørensen på Fredly folkehøgskole utenfor Trondheim.
– Det er en liten overvekt av jenter. De er gjerne mer målrettet og vet hva de vil, fortsetter han.
Allerede 14 dager etter at opptaket startet 1.februar var det venteliste.
– Tilbudet har vært veldig populært helt siden vi startet opp for ti år siden, og bare økt i omfang. Det første året startet vi med én klasse og 26 elever, nå har vi i flere år kjørt to klasser med 45 elever, sier han.
– Det er helt tydelig at vi truffet med et tilbud det er stor etterspørsel etter!

Security-linja på Fredly er veldig populær. Til høsten starter 47 nye elever.
Les mer om Security på Fredly folkehøgskole
Springbrett videre
– Bredden i linjetilbudet er spennende, og hos oss får elevene med seg mye, fortsetter Torgrim.
– Vi har laget en fagplan ut fra hva vi ser det er behov for, eller hva som kan være et fortrinn for våre elever å kunne, når de skal videre i jobb eller søke utdanning, sier han.
– Hovedinnholdet handler om vakthold og sikkerhet. Vi ønsker å være et springbrett til Politihøgskolen, eller utdanning som fengselsbetjent eller brannmann. Vekterkurset elevene får hos oss kvalifiserer dessuten for å gå rett ut i jobb som vekter, legger han til.
Vekterkurset som er lagt inn i linja er det Nokas som holder. Folkehøgskolen står for praksisen. Torgrim har gjennom flere år knyttet til seg gode kontakter over hele landet, og har avtaler med lokale vaktselskap både i Trondheims-området og i Oslo.

Elever fra Security-linja har vært med som vakthold under mange store konserter.
– I tillegg er klassen mye ut på ordentlige oppdrag. Det siste året har de for eksempel vært en del av vaktholdet på konserter med Adel og Justin Bieber, og også under Nobels fredspriskonsert, forteller han.
– Elevene får gode tilbakemeldinger på jobben de gjør, og de er verdsatt. Det er gøy at vi har klart å bygge opp et så godt tilbud, sier Torgrim.
– Drømmen min er at de som har et folkehøgskoleår bak seg skal ha et fortrinn når de en dag søker jobb. Å ha security-linja på CVen skal bety noe, sier han.
Les også: Dette er de mest populære linjene i 2017
Vil bli politi
Vekterkurset inneholder mye teori. Elevene går gjennom et røykvern-kurs, og nytt av året er at det også blir undervisning i noen polititekniske fag. Dessuten er det mye trening. Linja er bygd opp slik at de som ønsker kan trene for å klare de fysiske opptakskravene til Politihøgskolen.

Elevene på security-linja er også gjennom et røykvern-kurs.
– Elevene får kjenne på egne grenser, og de får prøvd seg på flere områder, sier Torgrim.
– Jeg vil anslå at ca 70 prosent av de som søker seg til oss har et ønske om å bli politi. En del ender også opp på der, mens andre erfarer gjennom året hos oss at de heller vil bli fengselsbetjenter eller at de vil jobbe med mennesker i en annen setting. Flere elever har for eksempel blitt sykepleiere eller miljøarbeidere, fortsetter han.
– Jeg tror mange situasjoner elevene havner i gjennom året er nyttig erfaring i det studievalget de skal ta etterpå. Vi veileder og guider på hva vi tror passer dem best, sier han.
Klassens studietur går til Florida, og er veldig populær.
– I hovedsak er det politifolk vi møter der borte. Elevene får snakke med dem, og lærer en del om forskjeller – og likheter – i norsk og amerikansk kultur, sier Torgrim.
– Vi er også med på rappellering med SWAT-team instruktører, de får kjøre med politibiler på bane, vi besøker fengsel, er gjennom førstehjelpskurs og lærer om bruk av både bombe- og narkotikahunder, utdyper han.

Studieturen til USA og møter med politiyrket der borte er veldig populært.
Populært nytt tilbud
På Stavern folkehøyskole starter de til høsten en helt ny linje kalt «blålys». Her skal elevene få en smakebit på yrker som politi, fengselsbetjent og ambulansepersonell. Interessen for tilbudet er enorm.
– Den nye Blålys-linja er en suksess i form av søkertall, og skolens mest populære linje, forteller studierektor Jostein Tvedten. I august starter hele 50 elever på denne linja.
– For å kunne gi et så bredt faglig tilbud som mulig har vi nå knyttet til oss tre lærere, som utfyller hverandre godt innenfor fagområdene politi, ambulansefag, kriminalomsorg og idrettsfag. I tillegg vil vi samarbeide med Tollvesenet, Sivilforsvaret og Redningsselskapet, fortsetter Jostein.
– Med dette vil vi kunne tilby våre 50 elever seriøs og god undervisning som forberedelse til videre studier og yrkesliv. Vi har stor tro på dette konseptet, og mulighetene som ligger i å knytte et team av lærere til en stor klasse. Mye av undervisningen kommer til å være praktisk og foregå i mindre grupper, legger han til.

Studierektor Jostein Tvedten forteller om enorm søkning til den nye linja Blålys på Stavern folkehøyskole.
Les også: Folkehøgskole som yrkesforberedelse
– Stor fordel inn i utdanning
– Da jeg var ferdig på videregående visste jeg hva jeg hadde lyst til å bli. Drømmen om å bli politi hadde jeg hatt helt siden jeg innså at man måtte være god i matte for å bli veterinær. Jeg søkte på ordet «politi» på folkehogskole.no, og Security-linja på Fredly folkehøgskole virket perfekt, forteller Guro.
– På deres hjemmeside beskrev de året med at vi skulle få vekter- og ordensvaktkurs, innføring i førstehjelp, politifaglig undervisning, i tillegg til spennende USA-tur. Dette virket som en god mulighet til å lære mye mens jeg ventet på å bli gammel nok for å søke Politihøgskolen, fortsetter hun.
I dag er Guro nyutdannet politi, og mener selv at hun har hatt stor nytte av folkehøgskoleåret inn i utdanningen.
– Jeg har absolutt hatt en fordel ved å ta med meg erfaringer fra folkehøgskolen inn på Politihøgskolen. Mange medstudenter visste ikke om Fredly, og skulle ønske de også hadde gått der etter at jeg har fortalt om ting jeg opplevde, forteller hun.

Guro er nyutdannet politi, og mener hun har hatt stor nytte av folkehøgskoleåret sitt inn i utdanningen.
– Folkehøgskolen underviser i en type arrestasjonsteknikk som har vært uvurderlig for meg i ettertid. Jeg husker godt den første gangen jeg fikk til teknikken og la læreren i bakken, smiler Guro.
– Han hylte godt, og medelevene lo med. Jeg fikk god mestringsfølelse, og fikk bekreftet at man ikke trenger å være gutt eller kjempestor og sterk for å få kontroll på et annet menneske. Det er en viktig ting å huske på for alle jenter som har lyst til å bli vekter, politi eller fengselsbetjent, fortsetter hun.
– Security-linja anbefales på det varmeste for deg som tenker på å bli politi, fengselsbetjent eller toller. Du kan også gå rett i jobb som vekter etter endt skoleår, og jeg vet om flere elever som har jobbet seg opp i flere vekterfirma, sier Guro.

På studieturen til Florida er elevene med på rappellering med SWAT-team instruktører.
Les også: – Folkehøgskolen ga meg et nytt liv!
Fengselsbesøk ble vendepunkt
– Mitt år på folkehøgskole bidro til at jeg vokste som person, både faglig og personlig, sier Guro Evjenth Wallentinsen (24) fra Grøa i Møre og Romsdal.
– Gjennom Security-linjen lærte vi mye om relasjoner mellom mennesker, og hvordan vi kunne håndtere konfliktfylte situasjoner først og fremst med kommunikasjon. Jeg husker ennå veldig godt et av spørsmålene på vektereksamen: Hva er det viktigste stikkordet for å unngå eskalering av en konflikt? Kommunikasjon!, forteller Guro.
– Jeg var bevisst på hva jeg ville videre da jeg reiste til Fredly; jeg ønsket å bli politi, fortsetter hun.
En studietur og besøk i Oslo fengsel skulle likevel endre på de planene.
– Fengselsbetjentene som viste oss rundt endte omvisningen med å si at de av oss som var over 20 år måtte søke på sommervikariat. Vi var tre i klassen som var over 20, og samtlige fikk seg sommerjobb i Oslo fengsel, sier Guro
– Dette var mitt første møte med fengsel, noe jeg er veldig glad for i dag. Tilfeldigheter selvfølgelig, men slik er også tanken på at «veien lages mens man går» veldig fantastisk, fortsetter hun.
I dag er Guro ferdig utdannet fengselsbetjent, og ansatt i Oslo fengsel.

Guro Evjenth Wallentinsen takker folkehøgskolen for at hun i dag er utdannet fengselsbetjent og ansatt i Oslo fengsel.
– Jeg stortrives med jobben, og møter daglig de samme utfordringene jeg ønsket da jeg begynte på Fredly folkehøgskole og Security-linjen. Mye av det vi lærte der har jeg tatt med meg videre, og fått bruk for i arbeidet som fengselsbetjent, sier hun.
– Det har absolutt vært en fordel å ha folkehøgskoleåret i ryggsekken. På Fredly deltok jeg i flere uforglemmelige ekspedisjoner, jeg utfordret meg selv og sprengte ofte grenser.
Mest lest

Tuva fra «Klar til strid»: Anbefaler både folkehøgskole og førstegangstjenesten
– På rekruttskolen er målet å bryte deg ned, for så å…

Kraftig økning i Lånekassestøtte til folkehøgskoleelever
Elevene som starter på folkehøgskole høsten 2023 vil få 125 370 kroner…

Se vlogger fra folkehøgskolelinjene
Hvordan ser en dag på en folkehøgskolelinje ut? Det er over 900…

Statsministeren åpnet nye Svalbard folkehøgskole
Torsdag klippet statsminister Jonas Gahr Støre snora på Svalbard folkehøgskole.

Kunnskapsministeren: – Anbefaler unge å ikke kun velge av plikt,…
Kunnskapsminister Tonje Brenna anbefaler unge å finne en folkehøgskole som passer for dem.
Mest delt

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier
Sliter du med å bestemme deg for hva du skal gjøre til…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Selve opptaket starter 1. februar, men vi…

Disse ti tingene bør du vite om opptaket til norske…
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Det er likevel lurt å søke nå!

Årsstudium eller folkehøgskole?
Hva er forskjeller og likheter mellom folkehøgskole og årsstudium?