Til hovedinnhold

- Jeg takler krisen bedre takket være folkehøgskolen

I likhet med nærmere 8000 andre elever måtte Kristin pakke kofferten og reise hjem fra folkehøgskolen 12.mars. Den nasjonale dugnaden mot koronasmitte gjorde våren til noe helt annet enn hun hadde drømt om. Likevel tror hun folkehøgskolen har gjort henne bedre rustet for å takle kriser.

– Jeg har alltid vært glad i å kunne planlegge langt frem. Vite hva som skjer og hva jeg skal gjøre, forteller Kristin Liaaen fra Oslo.

At hun skulle gå folkehøgskole etter videregående var derfor planlagt en stund. Storebror hadde selv god erfaring med sitt folkehøgskoleår, og mente det var fornuftig uansett hvor god plan hun hadde for resten av studieløpet. Det samme sa eldre venner.

– Jeg hadde bare hørt positive ting om folkehøgskole. Da jeg skulle velge skole ønsket jeg å komme litt bort fra Oslo. Se en annen del av Norge, fortsetter hun.

Med en pappa fra Sunnmøre ble valget av Ålesund folkehøgskole ganske enkelt. Kristin ville komme nærmere slekta, og utfordre seg selv fysisk på linja multisport.

Kristin Liaaen portrett

Kristin tror folkehøgskoleåret i Ålesund har gjort henne bedre rustet for å takle kriser.

Les mer om Ålesund folkehøgskole

Godt miljø

Noe av det aller første Kristin ble glad i på folkehøgskolen var stemningen. Rausheten elevene imellom og «bobla».

– Folkehøgskolen er et eget lite samfunn. Opplevelsene man har sammen, både små og store – gjerne også helt hverdagslige, skaper noe helt unikt, sier hun.

– Jeg tror det er første og siste gangen man har mulighet til å bli kjent med så mange, så godt og så fort!

7 jenter overnatter på samme rom.

Her har du folkehøgskole oppsummert i ett bilde, sier Kristin.

Derfor ble det også ekstra trist å bryte opp 12.mars. De siste ukene av skoleåret skulle hun selvfølgelig mye heller hatt på folkehøgskolen enn hjemme i Oslo.

– Folkehøgskole er på mange måter det stikk motsatte av nettundervisning. Folkehøgskole er å være sammen. Derfor er det også litt vanskelig å akseptere at det var på denne måten året vårt skulle slutte, sier Kristin.

– Samtidig er det en grense for hvor synd det er lov å synes på seg selv. Det er mye som skjer rundt i verden om dagen som følge av koronapandemien som er så mye verre enn at folkehøgskolen blir stengt.

Les også: Folkehøgskole hjemme: – Det er viktig at vi holder sammen, selv om vi er langt borte fra hverandre

Oppmuntring til medelever

Som alle andre folkehøgskoler startet Ålesund folkehøgskole med nettundervisning etter at skolebyggene ble fysisk stengt. Elever og lærere holder daglig kontakt med hverandre på ulike digitale plattformer.

Folkehøgskoleåret har gitt Kristin mange nyttige erfaringer å ta med seg inn i denne usikre perioden.

– Jeg er 100 prosent sikker på at jeg takler krisen bedre nå enn jeg hadde gjort før jeg begynte på folkehøgskolen.

– På videregående er du vant til daglige rutiner, både på skolen og hjemme. Du er vant til at løpet er lagt for deg, og at ting går som planlagt. Det er mye du bare gjennom, utdyper hun.

6 elever på ski, går i rekke oppover en bakke

Fra topptur til Høgsvora, Kristin fremst.

På folkehøgskolen bryter man for første gang med denne faste rutinen.

– For første gang kommer man til noe man ikke helt vet hva innebærer. I starten kan det være litt uvant, men etter den ene positive opplevelsen etter den andre ble det for min del enklere å slappe av. Jeg innså at jeg kunne senke skuldrene og stole på at året blir bra uten stadig planlegging fra min side, sier hun.

– Den erfaringen er det godt å ha med seg nå i en uoversiktlig situasjon.

I forrige uke holdt Kristin ord for dagen for resten av skolen. Du kan se opptak av det i filmen under.

Dagens morgensamling handlet om hvordan vi takler livet når det ikke blir som planlagt. Den vil vi gjerne dele med hele verden. Takk, Kristin Liaaen!

Publisert av Ålesund Folkehøgskole Onsdag 15. april 2020

 

Usikkerhet for veien videre

Kristin bestemte seg tidlig for at hun ville studere jus, og valgte derfor fag deretter på videregående. I løpet av tredjeklasse skiftet hun retning. Ingeniørstudier på NTNU fristet mer, selv om hun ikke hadde tatt de nødvendige realfagene.

– Da var jeg glad jeg hadde valgt folkehøgskole! Det ville gi meg bedre betenkningstid, men også muligheten til å ta fag som privatist ved siden av, sier hun.

Strukturert har hun derfor lest gjennom folkehøgskoleåret, og var klar til å ta eksamener i vår. Akkurat nå er hun usikker på om det i det hele tatt blir mulig.

– Folkehøgskoleåret har gjort meg tryggere på hva jeg vil videre. Derfor har jeg også vært flink til å lese. Det har vært god hjelp for meg å snakke med medelever som også har vært litt usikre på veien videre, sier hun.

tre elever på toppen av Slogen, med utsikt

Samtaler med medelever har gjort Kristin tryggere på hva hun vil videre.

Plan B har vært årsstudium i fransk i Frankrike. Akkurat nå er det enda mer usikkert om dette kurset kommer i gang, enn om hun får gjennomført privatisteksamen.

– Sånn som alt er nå må jeg bare velge å se lyst på det. Jeg vet hva jeg vil! Så må jeg bare se hva som blir mulig fremover. Akkurat det hadde vært ganske vanskelig for strukturerte meg å si for ett år siden, smiler hun.

Ut av komfortsonen

Selv om avslutningen av folkehøgskoleåret ble alt annet enn ønskelig, er det ikke vanskelig for Kristin å oppsummere månedene i Ålesund som en fantastisk opplevelse.

– Noe av det jeg kommer til å huske aller best er innstillingen alle elevene kom til skolen med. Den åpenheten og rausheten har fortsatt gjennom hele året, sier hun.

– Det samme gjelder generøsiteten til alle som jobber på folkehøgskolen. Alle vil at du skal ha det best mulig, hele tiden. Det er ganske unikt!

Felles naturopplevelser i storslått natur står også høyt på lista over gode minner. Det samme gjør actionfylte øyeblikk utenfor egen komfortsone.

Fra Via Ferrata i Loen. Kristin med klatrehjelm foran utsikt

Kristin har gått ut av egen komfortsone flere ganger i løpet av året.

– På forhånd hadde jeg for eksempel aldri sett for meg at jeg skulle tørre å hoppe i strikk i Australia. Men året har lært meg at man får igjen for å bevege seg ut av komfortsonen, sier Kristin.

– Jeg har blitt mye bedre kjent med meg selv, og lært hvordan jeg vil oppføre meg mot andre. Det er lurt å utfordre seg selv, både sosialt og fysisk. Slike erfaringer gjør nok også at du takler uforutsette situasjoner bedre.

Les mer om Ålesund folkehøgskole
609