Til hovedinnhold

Endelig er folkehøgskoleåret i gang!

Vi gleder oss over at et nytt folkehøgskoleår er i gang! Her forteller fem elever om deres første uker på folkehøgskole.

 

Tobias Hovland, Alta folkehøgskole

– De første dagene har vært helt fantastiske! Selv om det har vært et par restriksjoner grunnet korona, så tenker man ikke så mye over det. Nå har den pandemien holdt på i ca et halvt år og ungdommer/unge voksne er tilpasningsdyktige. Derfor er det null stress, forteller Tobias.

Han reiste fra Stavanger til Alta, uten å kjenne noen andre som skulle starte på folkehøgskolen. Selv har han valgt linja Off Piste – ski & sykkel.

– Jeg kom hit uten å kjenne noen, så har jeg snakket med mange nye folk, spilt volleyball, badet og masse annet, forteller han.

Tobias Hovland, stupebrett, bading

De første ukene på Alta folkehøgskole har vært helt fantastiske. Foto: Tobias Hovlnd

– Høydepunktet skjedde i går da linja syklet opp på Borras midtre. Fra toppen av det fjellet hadde man en nydelig utsikt over Alta! I tillegg var været fantastisk.

At valget falt på Alta folkehøgskole var ikke tilfeldig.

– Jeg brukte folkehogskole.no og sjekket ut ekstremt mange forskjellige linjer. Nesten alt virket gøy. Så jeg tok en runde med meg selv og tenkte «hva har jeg lyst til å bruke dette året til?» og kom fram til at ski, kulde, nordlys, pudder og kunnskapsrike lærere var stikkord som gjorde at valget falt på Alta folkehøgskole.

– Jeg gleder meg mest til å stå på egenlagde ski i pudder, sammen med mange gode venner!

Les også: – Etter 13 års skolegang gleder jeg meg til å gjøre noe helt annet

Martine Abelsen Bøhle, Valdres folkehøgskole

– De første dagene har vært utrolig bra! Man har nok alltid litt nerver og forventninger over hvordan de første dagene skal bli, men det har gått over all forventning! Jeg har blitt kjent med så utrolig mange flotte mennesker og fått oppleve mye allerede, forteller Martine.

Hun reiste fra Trondheim til Valdres folkehøgskole for å utfordre seg selv.

– Jeg ville gå på en linje der jeg fikk utfordret meg selv, testet grensene mine, gjøre ting jeg både har gjort og aldri gjort før. Har alltid vært fan av adrenalin, nye opplevelser og den følelsen av å gjennomføre noe jeg kanskje synes var utfordrende og tøft, forteller Martine om valget av linja Safari X.

Det er vanskelig å velge ett høydepunkt fra de første ukene, for det har skjedd mye.

– Vi hadde bli kjent tur allerede første uken med linja ute i fjellet i tre dager. Der vi ble utrolig godt kjent! Det var også godt å komme ut av den røde beredskapen etter ti dager sammen med bare linjen, så vi endelig fikk bli kjent med resten av skolen. Vi har også gått Via Ferrata i Åndalsnes, og Romsdalseggen – som desidert er noe av det sykeste og fineste jeg har opplevd.

på toppen, fjell, Martine og fire medelever

De første ukene på Valdres folkehøgskole har gått over all forventning, synes Martine. Foto: Martine Abelsen Bøhle

Martine er aller mest fornøyd med hvor enkelt det har vært å bli kjent med nye folk.

– Det som har overraska meg mest er hvor utrolig mange fine og åpne mennesker det finnes. Linja føltes ut som en stor familie veldig raskt, og vi fikk mye tid til å bli kjent med hverandre de ti første dagene i rød beredskap! Alle er så åpne for å bli kjent med hverandre, og man er der for å oppleve mye av det samme, sier hun.

– Lærerne og stipendiatene har også overrasket meg litt. Det vises så godt at de elsker jobben sin og det de driver med, de er veldig hjelpsomme, snille og opptatt av at vi skal ha det bra!

Hanne Krosby, Bømlo folkehøgskule

– De første dagene har vært mye bedre enn forventet, og jeg gleder meg til hva jeg har i vente, forteller Hanne.

– Høydepunktet så langt må̊ være hvor kjent jeg har blitt med de jeg bor med. Vi har allerede blitt som en liten familie! Alle er veldig hyggelige og imøtekommende, og jeg gleder meg til hvor nære vi vil bli i løpet av året.

Hanne reiste fra Ørje til Bømlo folkehøgskule for å starte på linja Fokus: Latin- Amerika.

– Jeg valgte Fokus: Latin-Amerika fordi jeg syns det er en spennende del av verden, som jeg ellers trolig ikke hadde besøkt. I tillegg har jeg hatt spansk på skolen i ganske mange år, og vil derfor gjerne få brukt det i praksis!

– Jeg gleder meg til alt jeg har i vente, sier Hanne. Foto: Hanne Krosby

Det er fremdeles mulig å søke folkehøgskole for skoleåret 2020/21. Finnledige restplasser her.

 

Elias S. Undal, Molde folkehøgskole

– De første dagene har vært kjempebra! Jeg har møtt mange nye folk med samme interesser. Det gode fellesskapet på linja er høydepunktet så langt, sier Elias.

– Det som kanskje har overrasket meg mest er hvor fort man blir kjent med nye folk når man bor på internat!

Elias reiste fra Vikøy i Hardanger for å starte på Molde folkehøgskole. Valget av linja Freeride POW var ganske enkelt.

– Linja jeg valgte er kanskje den linja med flest skidager i Norge. Resten av året er det også mange spennende aktiviteter. Samtidig har linjen et samarbeid med organisasjonen Protect Our Winters (POW), og har fokus på bærekraftig friluftsliv. Kombinasjonen passet meg godt!

klatring, Elias og medelever, fjellhylle

– Det gode fellesskapet på linja er høydepunktet så langt, sier Elias. Foto: Elias Undal

Nå teller Elias ned til vinteren og snøen kommer.

– Gleder meg masse til dager med mye snø og fint vær! Jeg håper også på å få tatt mange gode bilder og film!

Les også: – Jeg gleder meg til å få venner med samme interesser som meg

Elise Stensønes, Folkehøgskolen Nord-Norge

– De første dagene har vært helt supre, masse aktivitet og sprell hver dag! Alle folka har blitt gode venner allerede, og etasjen min har fått et kjempenært bånd allerede. Vi samarbeider også godt om vask og renhold, forteller Elise.

Hun har reist fra Surnadal i Møre og Romsdal til Folkehøgskolen Nord-Norge. Det var linja Backpack Surprise som lokket nordover.

– Reising er en stor interesse, og egentlig det jeg vil drive på med i fremtiden. Å velge linje var derfor veldig enkelt – det måtte innebære reising! Da jeg kom over linja Backpack Surprise tenkte jeg at jeg ikke finner noe som passer meg bedre. Her er vi veldige spontane, og plutselig er det surpriser uten noe forvarsel, smiler hun.

elevkveld, gruppebilde, utkledning

– De første dagene har vært helt supre, masse aktivitet og sprell hver dag, sier Elise. Foto: Elise Stensønes

Elise var ikke forberedt på at det skulle gå så fort å bli kjent med andre på folkehøgskolen.

– Det som har overrasket meg mest er hvor fort vi har blitt en familie. Føles ut som vi har vært her mye lengre enn et par uker! Det er bestemt at vi ikke får høstferie pga. koronasituasjonen, men jeg kjenner at det går helt fint. Skolen har blitt som hjem nå, forteller hun.

I tillegg til reisingen klassen skal planlegge gjennom skoleåret, gleder Elise seg til å oppleve nord-norsk natur.

– Jeg har topptur som valgfag i høst, og gleder meg så sykt til å komme på toppene og nyte utsikten!

125