Til hovedinnhold

En kreativ godtepose på Bakketun

Ett år på Esthetichs-linjen ved Bakketun Folkehøgskole gir et unikt innblikk i en mengde teknikker og felt innen design.

 

– Året vil bli bygd opp av ulike perioder med innføring i ulike felt, teknikker og materialer, forklarer lærer ved Esthetics-linjen Ingvild Holm Byre.

Bakketun Folkehøgskole tilbyr den unike linjen til de elevene som vil lære om nye teknikker og materialer og forme noe med hendene. På det ene året jobber elevene blant annet med sølv, betong, søm, redsign av møbler og klær, keramikk, tegning/maling, foto og street art.

– Her kan elevene selv komme med ønsker også, forklarer Ingvild.

Elever prøver ulike teknikker.

På Esthetichs-linjen får elevene prøve ulike teknikker og fagfelt.

Les mer om Bakketun Folkehøgskole

 

Ta vare på det gamle

Ett av områdene elevene skal få erfaring med, er redesign. Hvordan kan man gi ny verdi til noe man ellers ville kastet? Et ødelagt instrument kan bli til en helt unik lampe! Ingvild forteller at i dagens bruk og kast- samfunn, vil de trene øyet til å se muligheter i det gamle.

Estetichs_08

Ett av temaene elevene jobber med er redesign.

 

– Vi lever i tid hvor alt er lov og hvor det bare fins muligheter!

– Ikke vær redd for å mixe gammelt med nytt. Stua kan inneholde teakmøbler, en sofa fra Ikea og et vevd veggteppe etter oldemor. Den ene dagen kan du ha på deg slengbukse og strikkekofte mens du neste dag går for slimfitbukse og magetopp, sier Ingvild.

–  Selvlaget er den nye luksusen! Man skal ha noe ingen andre har, og aller helst skal man ha laget det selv. Et år på Esthetics- linja vil gi deg kunnskapen. Den jakka alle misunner deg – har du sydd selv, smiler hun.

 

Ingvild Holm Byre

Lærer Ingvild Holm Byre mener Esthetichs-linjen er en godtepose full av muligheter!

 

– Vi lever i tid hvor alt er lov og hvor det bare fins muligheter!

 

Mer enn en hobby

 

Godtepose av muligheter

Esthetichs-linjen gir elevene muligheter for å utforske ulike felt og teknikker. Ingvild definerer det som en godtepose:

– En breddelinje blir litt som en godtepose – fylt med forskjellige biter! Man prøver ut de ulike bitene, og kanskje finner man en bit man blir fullstendig hektet på.

Hun mener det er en styrke i en linje med mye bredde.

– Jo mer kunnskap og erfaring man tilegner seg desto flere muligheter vil man se – og kreativiteten vil vokse.

 

Estethics_01

Elevene utforsker ulike teknikker.

 

Hver periode gir en grundig innføring i basiskunnskaper

 

Det kreves ingen forkunnskaper for dem som starter på linjen. Hver periode gir en grundig innføring i basiskunnskaper, men har du erfaring fra før, gjør det bare at du lærer enda mer. Erfaringen med de ulike feltene og teknikkene elevene får det ene året på folkehøgskole kan være med å stake ut kursen for videre studier senere.

 

Et kreativt år

København og New York

Esthetichs-linjen drar på to turer i løpet av skoleåret. Om høsten drar elevene til Danmark og København, for danskene kan det med design.

– Vårturen går til New York. New York er jo virkelig kunstmetropolen som har det meste, så her er det mye inspirasjon å hente, forklarer lærer Ingvild.

Estethics_03

Turer til København og New York skal gi inspirasjon til egne prosjekter hjemme på folkehøgskolen.

 

Med besøk på museer, til kunstnere og på skoler blir dette en tur hvor en sprenger grenser og tar med seg erfaring og inspirasjon hjem. For på Bakketun er verkstedet åpent slik at elevene kan jobbe med prosjekter på fritiden, noe de ofte gjør.

– Vi koser oss sammen i verkstedet til de sene nattetimer, forklarer Ingvild Holm Byre.

De kreative prosessene gjør at en deler av seg selv gjennom det en lager, noe som gjør at det blir et nært og godt klassemiljø.

19