Til hovedinnhold

Elevenes tips: Slik overbeviser du foreldre om at folkehøgskole er lurt

Illustrasjonsbilde. Foto: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskole

Har du lyst til å gå på folkehøgskole neste år, men sliter litt med å overbevise de andre hjemme om at det er lurt? Fortvil ikke! Tidligere folkehøgskoleelever deler sine beste tips for hvordan du selger inn folkehøgskole som et godt valg.

 

1. Pause fra karakterpress

– Jeg søkte først og fremst folkehøgskole fordi jeg trengte en pause fra skolepresset på videregående. Jeg ville prøve noe nytt, flytte langt hjemmefra og bo for meg selv, sier Magnus Bjørnstad fra Kolbotn.

Han valgte derfor å reise helt til Lofoten folkehøgskole.

– Da jeg møtte litt motstand hjemme for valget mitt var jeg helt tydelig på at jeg trengte en slik pause. Jeg var sliten etter videregående, sier han.

Magnus er ikke alene om å velge folkehøgskole som et pusterom mellom videregående og studier.

– For meg var det helt klart at jeg måtte gjøre noe annet etter videregående. Jeg var skolelei, og jeg trengte et miljøskifte. Da jeg leste meg opp på hva folkehøgskole var falt jeg pladask. Det var akkurat det jeg trengte, sier Hilde-Kristin Lomheim fra Drammen.

– Det var også mitt hovedargument da jeg fortalte mamma og pappa at jeg ville på folkehøgskole, sier hun.

hengekøye solnedgang Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: @hvfticket Hurdal Verk folkehøgskole

Les også: – Jeg trengte en pause etter videregående

2. Tilleggspoeng og støtte fra Lånekassen

– Du får like mye ut av et folkehøgskoleår som for eksempel å velge et årsstudium. Du får de samme tilleggspoengene, og du får støtte fra Lånekassen. Det er det mange foreldre som ikke vet, sier Nora Ask Sjøgren fra Stavanger, elev på Sogndal folkehøgskule.

Selv brukte hun dette som argument for å overbevise sine foreldre.

– Pappa var ganske klar på at hvis jeg ikke visste hva jeg ville studere, var det lurt å bare begynne på et årsstudium. Et år på folkehøgskole ville være temmelig bortkastet og gi lite utbytte. Da hjalp det å forklare dette med tilleggspoeng og Lånekassen. Dessuten taper man absolutt ingenting for videre studier. Etter et folkehøgskoleår kan du fortsatt bruke førstegangsvitnemålet ditt når du søker opptak til høgskoler eller universitet, sier hun.

Nora Ask Sjøgren portrett

Forklar at du får både tilleggspoeng og støtte fra Lånekassen, er Nora sitt beste tips.

3. Les deg opp på hva folkehøgskole er

– Jeg var forberedt på motstand hjemme da jeg hadde bestemt meg for å søke folkehøgskole. Både fordi foreldrene mine ikke kjenner til hva det er, og fordi jeg ville reise helt til Folkehøgskolen 69 grader Nord litt utenfor Tromsø, sier Hilde-Kristin.

Hun brukte derfor god tid på å lese seg opp på hva folkehøgskole er før hun fortalte de hjemme om valget.

– Jeg hadde satt meg godt inn i hva folkehøgskole er, og hva du gjør der. Jeg viste både bilder og videoer og fortalte hva som fascinerte meg. Dessuten brukte jeg god tid på å forklare hvorfor dette var noe jeg ville. Jeg har alltid vært opptatt av dyr, og kanskje spesielt hunder. Da jeg oppdaget at hundekjøring var en egen linje var jeg ikke i tvil om hva jeg ville gjøre, sier hun.

Les også: Olav var veldig skeptisk til at datteren ville på folkehøgskole. Nå har han blitt fan.

4. Bli tryggere på utdanningsvalg

– Jeg hadde ingen plan etter videregående, og visste ikke hva jeg ville studere. Tredjeklasse gikk fort og jeg begynte å bli stressa. Hva skulle jeg begynne med? Flere andre hadde valgt folkehøgskole, og jeg fikk lyst til å gjøre det samme. Med en gang jeg fikk vite at jeg kom inn kunne jeg senke skuldrene litt, sier Nora.

Skuldrene er fremdeles lave på folkehøgskolen, og hun har fått tid til å tenke ordentlig gjennom utdanningsvalg.

– Nå gleder jeg meg til å begynne å studere! Jeg har fått tid til å tenke på folkehøgskolen, og blitt sikrere på hva jeg vil. Nye venner fra hele landet, med ulike erfaringer, har gitt meg nye synspunkter. Det har hjulpet meg til å velge veien videre, sier Nora, som planlegger studier i økonomi og administrasjon til høsten.

For Hilde-Kristin ble også folkehøgskoleåret avgjørende for studievalg videre.

– Folkehøgskolen gjorde meg tryggere på hva jeg ville gjøre videre. Her møtte jeg folk som var litt annerledes enn meg selv, og også elever som trengte litt mer oppfølging. Det gjorde at jeg fikk et litt annet syn på ulikheter. I dag studerer jeg spesialpedagogikk. Folkehøgskolen var helt klart med på å forme veien videre, sier Hilde-Kristin.

Hilde-Kristin Lomheim portrett

Hilde-Kristin brukte mye tid på å sette seg inn i hva folkehøgskole er. Da var hun mer forberedt med argumenter når hun møtte motstand hjemme.

 

Les også:  IT-student: – Folkehøgskoleåret mitt styrket utdanningsvalget

 

5. Vei inn i studier

– For noen kan folkehøgskoleåret også være en vei inn på studier. Det ble det for meg, sier Magnus.

Etter året med foto på Lofoten folkehøgskole var han ikke lenger i tvil om hva han ville studere videre.

– I dag går jeg på Fotofagskolen i Trondheim. I portfolioen jeg la med søknaden min hadde jeg flere bilder tatt i løpet av folkehøgskoleåret.

fotograf natur Lofoten folkehøgskole

Foto: Lofoten folkehøgskole

 Les også: Arkitektstudent: – Folkehøgskoleåret hjalp meg inn på studiet

6. Få tilbake motivasjonen

– Jeg var virkelig skolelei etter videregående og trengte en pause. Folkehøgskoleåret ga meg tilbake motivasjonen til å studere. Jeg kjente på en lyst til å lære mer som jeg ikke hadde kjent tidligere, sier Hilde-Kristin.

– Mange av vennene mine som begynte rett på studier etter videregående hoppet av i løpet av det første året. Kanskje hadde det vært lurere med et avbrekk også for dem. Jeg kjente i alle fall på en enorm mestringsfølelse over at jeg valgte det som var rett for meg. Jeg gikk fra å være lei til å bli motivert for mer læring, sier hun.

jubel kostymer Folkehøgskolen Sørlandet

Foto: Folkehøgskolen Sørlandet

Les også: – Fikk en helt ny læringsglede på folkehøgskolen

7. Stort nettverk

– Et år på folkehøgskole gir deg ikke bare nye venner, men også et enormt nettverk. Plutselig kjenner du folk i hele Norge. Det er nyttig uansett hva du skal gjøre videre, sier Nora.

måltid gruppe Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Hurdal Verk folkehøgskole

8. Les andres anbefalinger

– Jeg snakket med en rådgiver som mente folkehøgskole kunne være et nyttig år for meg. I tillegg leste jeg mye om hva tidligere elever mente om folkehøgskole og den linja jeg ville gå på. Det virket midt i blinken! Slike anbefalinger er også fint å dele med foreldre.

anbefalinger folkehøgskoleelever

 Les også: Rådgiver: – Har aldri møtt noen som angrer på å ha valgt folkehøgskole

9. Stol på deg selv, velg det DU vil

– Foreldre som er skeptiske i starten skjønner mer etter hvert. Om de ikke er positive til å velge folkehøgskole før du begynner, blir de omvendt i løpet av året. Stol på deg selv og velg akkurat det DU ønsker, sier Nora.

– Selv om pappa var skeptisk i starten, så han på meg i feriene da jeg kom hjem fra folkehøgskolen at dette var noe jeg trengte, sier Magnus.

– Mitt beste tips er at du er direkte dersom folkehøgskole er noe du har lyst til. Forklar hvorfor du vil prøve noe nytt, eller bruke tid på en interesse du har. Det hjalp for meg! Folkehøgskole varer tross alt bare ett år, og du har akkurat de samme mulighetene til å søke høgskole eller universitet etterpå, sier han.

1190