Til hovedinnhold

10 ting folkehøgskoler har gjort for å gjøre det beste ut av situasjonen

Folkehøgskolene fikk en tung beskjed før påske da det ble klart at elevene ikke får komme tilbake til skolen dette skoleåret. Men skolene har gjort det beste ut av en vanskelig situasjon og vi har latt oss imponere av innsatsen til ansatte og elever de siste ukene!

1. Funnet nye måter å holde aktiviteten oppe

De ansatte på kjøkkenet ved Vefsn folkehøgskole – Toppen kan ikke lenger lage mat til elevene, men har nå begynt med catering for lokalbefolkningen. Nå leverer de både brød, rundstykker, knekkebrød og middager som kan hentes på skolen. Cateringdriften ble satt i gang under Pippi Langstrømpe-mottoet «Dette har vi ikke gjort før så dette får vi sikkert til».

 

https://www.facebook.com/vefsnfhs/posts/10157450044094472

 

2. Samlet inn penger til gode formål

Sunnmøre Folkehøgskule lot seg ikke stoppe av en koronastengt skole og flytta det årlige sponsorløpet som vanligvis holdes i Ulsteinvik hjem til elevene, skriver Vikebladet Vestposten.

Elevene skaffet sponsorer og samlet inn penger til et prosjekt i byen Ilula i Tanzania. Planen var at elevene skulle løpe 12.000 kilometer på ei uke, som er avstanden fra Sunnmøre folkehøgskole til den afrikanske byen.

 

https://www.facebook.com/SunnmoreFolkehogskule/videos/1663366630483425/

 

 

Linja Friluftsliv lett ved Vefsn Folkehøgskole – Toppen samler også inn penger under #fhshjemme. Innsamlinga til Kreftforeningen skjer ved at elevene har ulike prosjekter. Noen har solgt egenlagde kort, noen har malt gjerder og andre har gått på ski og samlet inn penger per kilometer, forteller lærer Caroline Mølgaard Onarheim.

 

Hjemmelagde kort lagt ut på et bord.

En av elevene ved Vefsn Folkehøgskole Toppen har solgt egenproduserte kort til inntekt for Kreftforeningen.

 

Selv har hun tatt med seg hundene sine for å gå de 119 kilometerne mellom Finse og Haukeliseter på ski for å samle inn penger til aksjonen.

 

Lærer står på ski med slede og hunder på fjellet

Lærer ved Vefsn Folkehøgskole Toppen Caroline Mølgaard Onarheim har lagt ut på langtur for å samle inn penger til Kreftforeningen.

 

Idrettskolen, Grenland Folkehøgskole og Åsane folkehøgskole – Bergen er også blant skolene som har eller skal samle inn penger under #fhshjemme.

 

https://www.facebook.com/idrettsskolennumedalfhs/posts/10157184531996778

 

https://www.instagram.com/p/B_caOJmpj35/

 

https://www.instagram.com/p/B_XiPx7JBha/

3. Gjort naturen litt renere

Flere elever har brukt tida under #fhshjemme til å plukke plast og annet søppel i nærområdet. Bømlo Folkehøgskule er en av flere skoler som har oppfordra elevene til å plukke søppel.

 

https://www.instagram.com/p/B-bl_utiJJE/

 

4. Planlagt digitale arrangementer

Både små og store arrangementer skjer nå via nettet. Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole skal ha en heldigital 1.mai-festival med nettmøter, konsert og foredrag.

 

5. Delt musikk til glede og sorg

Musikallinja ved Ringerike Folkehøgskole fikk oss til å smile med sin digitale versjon av Grease-låta «Vi har hverandre» da musikaloppsetninga ble avlyst rett før premieren på grunn av koronapandemien.

 

 

Toneheim Folkehøgskole sin versjon av «Fix You» var et perfekt følge på de litt tyngre dagene.

 

 

Vi har også latt oss imponere av skolekoret ved Grenland Folkehøgskole sin versjon av «Believer».

 

https://www.facebook.com/grenlandfhs/posts/10157483909066559

 

6. Bidratt i lokalsamfunnet

Da frivillige organisasjoner og Drammen kommune delte ut matposer og aktivitetspakker til lavinntektsfamilier i byen ble Danvik Folkehøgskole brukt til pakking og utkjøring. Ansatte ved skolen bidro også, skriver avisa Demokraten.

 

https://www.facebook.com/drammenkommune/posts/2875333405835480

 

7. Holdt undervisninga i gang via nettet

Folkehøgskolelærerne har som andre lærere gjort en uvurderlig innsats for å holde undervisninga i gang de siste ukene. Her er noen smakebiter på hva elevene ved Nordfjord folkehøgskule har fått lære.

 

 

8. Spredt glede rundt seg

Elevene som tar valgfaget «Make it a better place» ved Hurdal Verk folkehøgskole har gjennom året brukt skoletimene til å gjøre noe bra for andre. Det har de også gjort under #fhshjemme.

 

https://www.instagram.com/p/B-KneAbpiZ_/

 

9. Fortsatt å holde kontakten med hverandre

Både elever og ansatte har brukt mye tid på videochat de siste ukene. Både for å få gjennomført undervisninga og for å beholde samholdet fra folkehøgskolen.

 

https://www.instagram.com/p/B930vNDpgaT/?utm_source=ig_web_copy_link

 

De ansatte har også holdt kontakten via telefon. Lærer ved linjene Utøvende Musikk og Musikal ved Ringerike Folkehøgskole, Kjetil Hallre har hatt  «walk and talk» med elevene sine for å sjekke hvordan det har det samtidig som begge får en tur ut av huset. Opplegget som skolen også har til vanlig er inspirert av Dag Hareide fra da han var rektor på Nansenskolen og brukes vanligvis for at elevene skal bli bedre kjent.

–  Grunnen til at jeg prøvde det ut med hjemmeskole var at jeg satt en hel dag med elevsamtaler på Zoom og ble helt ør i hodet av å sitte inne og se på skjerm. Siden vi nå har individuelle elevsamtaler hver uke, ville jeg benytte sjansen til å få meg og elevene ut i naturen, forteller læreren.

– Gevinsten ved å bevege seg og få frisk luft er så mye større enn det å kunne se hverandre på skjerm, så det har vært en ordentlig suksesshistorie. Hallre forteller også at hunden hans Eila også nyter godt av opplegget.

Mann går på tur i skogen med headset og hund.

Musikklærer ved Ringerike Folkehøgskole Kjetil Hallre snakker med elevene sine mens han går tur i skogen under #fhshjemme.

 

10. Satt pris på månedene de fikk sammen

Skuffelsen var stor da elevene fikk den endelige beskjeden om at de ikke kan møtes igjen på skolen i vår. Likevel har de greid å se tilbake på året de fikk sammen med takknemlighet. Mange har delt hva folkehøgskoleåret har betydd for dem på Instagram.

 

https://www.instagram.com/p/B_KjqvVpfM1/

https://www.instagram.com/p/B-2kecOJWX-/

https://www.instagram.com/p/B_C6e8YBgk9/

372