Til hovedinnhold

Hvilken folkehøgskole skal jeg velge?

Med 82 skoler og 718 ulike linjer kan det være vanskelig å velge hvilken folkehøgskole man skal gå på. Her kommer 10 tips som kan gjøre valget lettere!

Hvordan velge riktig folkehøgskole? Mange vet hvilken folkehøgskole de skal velge fordi slekt eller venner har anbefalt akkurat den eller den skolen. Noen har kun én linje eller skole i kikkerten. Men om du ikke er sikker – hverken på skole eller linje – her er noen gode råd! Vi hjelper deg med å snevre inn valgene. Tenk gjerne på disse rådene som en test på hvilken skole som passer for deg.

Velge folkehøgskole, folkehøgskole, friår, pusterom, valg

Skal jeg velge den eller den skolen, tro? Foto: Asbjørg Nesje, Nordfjord folkehøgskule

Mange ønsker å prøve noe helt nytt når de velger folkehøgskole.

1. Velg ut fra dine interesser

Det finnes linjer for enhver smak og interesse. På folkehøgskolenes nettsider finner du alle linjene. De fordeler seg på disse hovedområdene:

Friluftsliv, idrett og sport på folkehøgskole
Kunst og håndverk på folkehøgskole
Musikk, scene og teater på folkehøgskole
Medier og kommunikasjon på folkehøgskole
Reise, kultur og solidaritet på folkehøgskole
Andre fag og linje på folkehøgskoler

2. Velg noe du aldri har prøvd før

I og med at folkehøgskole ikke har karakterer og eksamen så kan du velge å prøve ut noe du er skikkelig dårlig på, uten at du trenger å bekymre deg for å klare deg dårlig på prøver. Du kan prøve noe helt nytt og styrker nye sider av deg selv.

Foto: Leo Stoll, Møre folkehøgskole

Er det til neste år du endelig skal lære å surfe?

3. Hvor i landet vil du gå på folkehøgskole?

Noen folkehøgskoler ligger i byer, andre på fjellet. Noen ligger ved kysten og noen ligger langt inne i landet. Noen ligger høyt i nord, noen helt i sør. En av folkehøgskolene ligger faktisk i Sverige. Tenk på at året på folkehøgskole kan være året der du kan oppleve en helt ny del av landet!

Folkehøgskolene ligger på svært ulike plasser i landet. Hvor har du lyst til å bo for et år?

4. Vil du gå på en kristen eller en frilynt skole?

Alle folkehøgskoler har et verdigrunnlag. De vil noe og de skal stå for noe. Uansett hva slags syn du har på livet og verden så er du velkommen på alle folkehøgskoler.

Skolenes verdigrunnlag finner du på de felles nettsidene til alle folkehøgskolene.

Leve havet! Foto: Lofoten folkehøgskole

Alle folkehøgskoler står for noe og har et verdigrunnlag. Hvilke verdier passer for deg?

5. Vil du gå på en stor eller en liten skole?

Ingen folkehøgskoler har tusenvis av elever, men det er likevel forskjell på størrelsen på skolene. De største har i underkant av 200 elever og de minste har rundt 30 elever. Hva passer best for deg?

Vil du helst gå på en skole med 30 elever eller på en skole med 200 elever?

Tre gutter forteller her hva som ble avgjørende for hvor de sendte sine søknader.

6. Sjekk hvordan skoleuken og årsplanen er

På folkehøgskolenes felles nettsider finner du mye informasjon om hver eneste linje og skole. Les grundig hvordan skolen har bygget opp ukene og året og finn det som passer deg best. På noen skoler velger man en linje, på andre skoler velger man to linjer. Noen skoler har mye undervisning på linjen, mens andre skoler satser mye på valgfag og fellesfag. Sjekk utflukter og studieturer og se om det er noe som du har lyst på.

Folkehøgskolene tilbyr mange spennende valgfag og fellesfag. Hva har du lyst til å lære?

7. Sjekk folkehøgskolenes nettsider og brosjyrer

Alle folkehøgskolene har egne nettsider. Du finner lenker til skolenes nettsider på de felles nettsidene til folkehøgskolene eller ved å google skolens navn. Sjekk informasjonen som skolene har lagt ut der. Skolenes egne nettsider vil kunne fortelle deg mye om skolens profil og gi deg grundig informasjon om skolen.

I tillegg har de fleste folkehøgskoler laget egne brosjyrer og kataloger som du kan bestille her. Her finner du også mye nyttig informasjon.

Sjekk brosjyrene og katalogene fra de folkehøgskolene du er interessert i.

8. Sjekk folkehøgskolene på Facebook og Instagram

Alle folkehøgskolene er på Facebook og de fleste er på Instagram. I tillegg vil du finne folkehøgskoler både på YouTube, SnapChat og flere andre sosiale medier. Der vil du kunne følge skolenes hverdag og vil kunne danne deg et inntrykk av hvordan det er å gå på akkurat den skolen.

Du kan også velge å følge @folkehogskolene på Instagram og Folkehøgskolene på Facebook. Der vil du få inntrykk fra alle folkehøgskolene.

Følg Folkehøgskolene på Instagram!

9. Prat med folk som har gått på folkehøgskole

Svært mange velger folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det. Det er ofte da man får de mest ekte fortellingene om hvordan det er å gå på folkehøgskole.

Du kan også velge å spørre åpent i vennegrupper om de kjenner noen som har gått på folkehøgskole og om de vil anbefale det.

Tidligere elever kan gi deg god informasjon om skolen de har gått på!

Les ogsåNorges mest fornøyde elever

10. Søk på mer enn en skole

Vårt beste råd er å utsette det endelige valget av skole til du ser hvor du får tilbud om plass. Det har nemlig blitt svært populært å gå på folkehøgskole, og det er dermed ikke sikkert at det blir plass til alle som søker på alle linjer. Vi anbefaler derfor at man søker på mer enn en linje og så tar man valget av linje når man hører fra de aktuelle skolene. Kanskje skolen sender med noe informasjon som kan tippe deg over i den ene eller den andre retningen, når du får vite at du har fått plass?

Det kan være en fordel å utsette det endelige valget av linje til man ser hvor man får tilbud om plass.

De fleste blir veldig fornøyde med valget av sin folkehøgskole. Foto: Vefsn folkehøgskole

Les også:  Slik øker du sjansene for å få plass på folkehøgskole

Fortsatt vanskelig å velge folkehøgskole?

Husk at valget av folkehøgskole ikke trenger å være et valg for resten av livet. Selv om man velger teaterlinje, så er det ikke sikkert man ønsker å bli skuespiller. Man kan rett og slett bruke det året på å prøve ut nye sider av seg selv og se hva man får til når man har et år uten eksamen og karakterer.

Uansett hva du velger så får du et år der du utvikler deg og lærer mye faglig og sosialt.

Lykke til med valget av folkehøgskole!

 

 

 

Finn din folkehøgskole her!
170

Kommentarer