Fra folkehøgskole til oppdrag for Musikkredaksjonen til Universal Music

Det siste året har Oda Alexandra Sporsheim vært elev på Rønningen folkehøgskole. Erfaringer herfra åpnet dørene til Universal Music.

– Det føles til tider litt surrealistisk, sier Oda Alex Standberg Sporsheim om sin nye hverdag. Hun er engasjert som vlogger for Universal Music og deres prosjekt Musikkredaksjonen. En jobb hun aldri hadde fått uten året på Rønningen folkehøgskole.

– Jeg lærte alt jeg kan om film og foto av lærerne mine, Jens Emil Asp og Sture H. Vareide, i tillegg til medelevene mine på Rønningen. Denne muligheten hadde jeg ikke hatt uten kunnskapen og motivasjonen jeg hentet derfra, fortsetter Oda.

– Det er utrolig spennende og kult!

Oda Sporsheim Rønningen folkehøgskole vlogger Universal Music

– Jeg lærte alt jeg kan om film og foto av lærerne mine, Jens-Emil Asp og Sture H. Vareide, sier Oda. Nå er hun engasjert som vlogger av Universal Music.

Les mer om linja Digital design på Rønningen folkehøgskole

– Ikke gi opp med det første!

Det hele startet med en stillingsannonse Oda fant fra Universal Music, hvor de søkte etter en egen Youtube-ansvarlig. Hun spurte lærer Jens Emil om tips til hvordan hun skulle utforme søknaden og hva som burde med.

Stillingsannonse Universal Music

– Jeg visste jeg hadde dårlig tid, siden stillingsannonsen allerede var en måned gammel. Han hjalp meg i gang, og jeg endte opp med å lage en søknadsvideo som inkluderte mange av elevene på skolen. Da jeg dro til Universal for å levere søknaden, ble jeg fortalt at stillingen allerede var tatt. Siden jeg var litt forberedt på svaret, men likevel hadde brukt så mye tid på søknaden, ba jeg dem pent om ta en liten titt likevel, forklarer Oda.

Og det gjorde de! Dagen etter kom en mail som fortalte at søknaden falt i smak, og at det muligens fantes et oppdrag for henne likevel.

– Jeg tror den historien oppsummerer at det lønner seg å banke dører og ikke gi opp med det første når det kommer til ting man virkelig ønsker! Engasjement er essensielt når det kommer til jobb eller praksis, smiler Oda.

Se Odas første film for Universal Music:

Les også: – Det gjøres fantastisk arbeid på folkehøgskolene

Endret arbeidsliv

– Arbeidshverdagen for kreative mennesker har forandret seg veldig de siste årene. Mer enn før verdsettes de som har originalitet og god formidligsevne, sier lærer Jens Emil Asp.

– Det er interessant at mesteparten av videoene som ble sett av ungdom for ti år siden ble laget av de store mediehusene. Det var med egen lydtekniker, regissør, makeupartist, manusforfatter, kameraoperatør og mange skuespillere. Et stort crew med lite frihet. Det ungdom ser på i dag er hovedsakelig laget av en person, på YouTube eller Twitch. En person som har en original stemme og et unikt uttrykk. Akkurat som Oda, fortsetter han.

På folkehøgskolen får elevene muligheten til både å være kreative og finne sin eget uttrykk.

– Det jeg har mest lyst til å lære bort er kjærlighet til faget og evnen til å spille hverandre gode. Jeg elsker når elevene har det gøy når de jobber, sier Jens Emil og fortsetter:

– Når elever kommer i en god flyt og de plutselig har sittet mange timer på macen, har undervisninga lykkes. Vi lærer å lage inspirerende ting. Da må man kunne litt om estetikk, historiefortelling og samarbeid. Det aller viktigste er å være engasjert i kreative prosesser.

Les også: Hodejeger: Samarbeid stadig viktigere

Folkehøgskoleåret ble en forskjell

– Oda fikk jobben fordi hun lagde en skikkelig god søknad. Det morsomme er at hun ikke hadde laget så mye film før. Det hun hadde gjort gjennom året på Rønningen var å hente inspirasjon fra Instagram og YouTube, for så å gjenskape noe lignende selv. Hun er god på å lære, spørre, prøve og å være nysgjerrig, sier Jens Emil.

– Start på folkehøgskole, folkens! Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre for et år siden, og det siste jeg forventet var å drive med dette i dag, smiler Oda.

– Jeg gleder meg til mye fremover, smiler Oda. Ny musikk, konserter og intervjuer venter i oppdraget for Musikkredaksjonen.

– Det må selvfølgelig understrekes at et folkehøgskoleår ikke har jobbgaranti, men den personlige utviklingen du opparbeider det året er et godt skritt i riktig retning. Antakeligvis er dette noe av det viktigste du kan investere i etter videregående, legger hun til.

– Et slikt år kan virkelig forandre mye!

Se alle folkehøgskolelinjer innen media og kommunikasjon