Esport - en blanding av fotball og sjakk

Den nye sportsgrenen esport vekker sterke følelser. Noen er skeptiske til at unge bruker tid foran en PC eller en spillkonsoll mens andre peker på samarbeid og lagånd – og at det rett og slett er veldig gøy å spille.

Folkehøgskolene har tatt spill seriøst og flere skoler har opprettet linjer innen spillutvikling, spilldesign og esport. Disse linjene har, på kort tid, oppnådd en massiv popularitet. Mange ungdommer drømmer om å bruke et år på folkehøgskole på det de virkelig brenner for, og for noen er det spill.

Esport på Lundheim folkehøgskole

Hva er esport?

Selv om esport er ukjent for mange, så betyr det ikke at det er en liten sport. Store konkurranser kan få titusener av tilskuere til å møte opp for å følge ulike lag som spiller mot hverandre – og millioner følger med på skjermer rundt om i verden.

Esport blir ofte beskrevet som en blanding av fotball og sjakk. Det er lagsport som i fotball og strategi som i sjakk.

Lan party på Lundheim folkehøgskole

Esport på folkehøgskole

Mange av dem som søker seg til en av esportlinjene på folkehøgskolene drømmer nok om karrierer som profesjonelle esportspillere. Akkurat som mange søker seg til musikklinjer med en drøm om å bli rockestjerner og til teaterlinjene med en drøm om Nationaltheatret og Hollywood.

Det er derfor viktig å ha klart for seg at dette ikke er fokuset til folkehøgskolene. Her er det samarbeidskompetanse, læringsglede og demokratisk dannelse som er sentralt, utover den faglige kunnskapen man får.

Esport på Buskerud folkehøgskole

Samarbeid og læringsglede

Esport er en lagsport og dermed er det helt sentralt å bygge opp samarbeidsevnene til alle som velger denne linjen. Det fungerer dårlig med en spiller som insisterer på å drible seg gjennom hele fotballbanen i stedet for å spille til lagkameratene sine. På samme måte går det dårlig med et esportlag der enkeltspillere dytter bort sine medspillere for å løse alle oppgavene selv.

Folkehøgskoler har en ekstra styrke når det gjelder å fremme elevenes samarbeidsevner. Elevene bor på folkehøgskolene og må forholde seg til medelevene hele døgnet og hele uken. For alle elever, uansett linje, så er samarbeidskompetanse verdifull kunnskap å ta med seg.

Fra Wikipedia:

E-sport er dataspill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse. All sportslig aktivitet som benytter datamaskiner og ofte datanettverk, som direkte regelgivende forutsetning for spillet som utøves gjelder som E-sport. Elektronisk sport involverer alltid mennesker, men kan også bestå av kun datamaskiner som direkte deltakere i spillet.

Tradisjonelt har elektronisk sport vært mest utbredt i organisert form i Asia. Siden tusenårsskiftet har populariteten for e-sport økt USA, Europa og Norge, og de norske spillmiljøer, med flere store konkuranser. Det arrangeres ofte turneringer og konkurranser overInternett eller i andre mindre datanettverk, på såkalte LAN-parties.

Sjekk ut mer om de ulike linjene innen esport, spillutvikling og spilldesign på folkehøgskolene.

Finn alle linjer innen data, esport og spillutvikling