Til hovedinnhold

10 ting folkehøgskoler har gjort for å gjøre det beste ut av situasjonen

Folkehøgskolene fikk en tung beskjed før påske da det ble klart at elevene ikke får komme tilbake til skolen dette skoleåret. Men skolene har gjort det beste ut av en vanskelig situasjon og vi har latt oss imponere av innsatsen til ansatte og elever de siste ukene!

1. Funnet nye måter å holde aktiviteten oppe

De ansatte på kjøkkenet ved Vefsn folkehøgskole – Toppen kan ikke lenger lage mat til elevene, men har nå begynt med catering for lokalbefolkningen. Nå leverer de både brød, rundstykker, knekkebrød og middager som kan hentes på skolen. Cateringdriften ble satt i gang under Pippi Langstrømpe-mottoet «Dette har vi ikke gjort før så dette får vi sikkert til».

 

Kjøkkenet på Toppen går nye veier og prøver ut et nytt tilbud denne uken. Hjemmelaget og kortreist – brødmat eller middag! ?‍??

Publisert av Vefsn Folkehøgskole Toppen Onsdag 15. april 2020

 

2. Samlet inn penger til gode formål

Sunnmøre Folkehøgskule lot seg ikke stoppe av en koronastengt skole og flytta det årlige sponsorløpet som vanligvis holdes i Ulsteinvik hjem til elevene, skriver Vikebladet Vestposten.

Elevene skaffet sponsorer og samlet inn penger til et prosjekt i byen Ilula i Tanzania. Planen var at elevene skulle løpe 12.000 kilometer på ei uke, som er avstanden fra Sunnmøre folkehøgskole til den afrikanske byen.

 

Publisert av Sunnmøre Folkehøgskule Tirsdag 21. april 2020

 

 

Linja Friluftsliv lett ved Vefsn Folkehøgskole – Toppen samler også inn penger under #fhshjemme. Innsamlinga til Kreftforeningen skjer ved at elevene har ulike prosjekter. Noen har solgt egenlagde kort, noen har malt gjerder og andre har gått på ski og samlet inn penger per kilometer, forteller lærer Caroline Mølgaard Onarheim.

 

Hjemmelagde kort lagt ut på et bord.

En av elevene ved Vefsn Folkehøgskole Toppen har solgt egenproduserte kort til inntekt for Kreftforeningen.

 

Selv har hun tatt med seg hundene sine for å gå de 119 kilometerne mellom Finse og Haukeliseter på ski for å samle inn penger til aksjonen.

 

Lærer står på ski med slede og hunder på fjellet

Lærer ved Vefsn Folkehøgskole Toppen Caroline Mølgaard Onarheim har lagt ut på langtur for å samle inn penger til Kreftforeningen.

 

Idrettskolen, Grenland Folkehøgskole og Åsane folkehøgskole – Bergen er også blant skolene som har eller skal samle inn penger under #fhshjemme.

 

Sponsorløp og sponsorløftLørdag 25. april arrangerer skolen og elevene sponsorløp og sponsorløft rundt omkring i…

Publisert av Idrettsskolen Torsdag 23. april 2020

 

View this post on Instagram

Vi har slått rekorder, og samla inn hele 331 453 kr gjennom Run for Tanzania igår! Fra nord til sør var elever og personale i full sving ? Tusen takk til alle som har vært med å støttet prosjektet vårt. #grenlandfhs #fhsliv#runfortanzania @makepossible.no

A post shared by Grenland Folkehøgskole (@grenlandfhs) on

 

View this post on Instagram

12 dager igjen☀️ 6. mai kl. 20:00⬇️ Svett for menneskerett-liveshow! @asanefolk @folkehogskolene

A post shared by Svett for Menneskerett (@svettformenneskerett) on

3. Gjort naturen litt renere

Flere elever har brukt tida under #fhshjemme til å plukke plast og annet søppel i nærområdet. Bømlo Folkehøgskule er en av flere skoler som har oppfordra elevene til å plukke søppel.

 

View this post on Instagram

Lurer du på hva du skal gjøre i dag? Et godt tips fra elevene våre er å komme seg ut på tur og plukke søppel♻️?? #bomlofhs #fhsliv #fhshjemme

A post shared by Bømlo Folkehøgskule (@bomlofhs) on

 

4. Planlagt digitale arrangementer

Både små og store arrangementer skjer nå via nettet. Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole skal ha en heldigital 1.mai-festival med nettmøter, konsert og foredrag.

 

5. Delt musikk til glede og sorg

Musikallinja ved Ringerike Folkehøgskole fikk oss til å smile med sin digitale versjon av Grease-låta «Vi har hverandre» da musikaloppsetninga ble avlyst rett før premieren på grunn av koronapandemien.

 

 

Toneheim Folkehøgskole sin versjon av «Fix You» var et perfekt følge på de litt tyngre dagene.

 

 

Vi har også latt oss imponere av skolekoret ved Grenland Folkehøgskole sin versjon av «Believer».

 

Til gårsdagens Thomasmesse spilte skolekoret inn sangen Believer! Sjekk så flinke de er 😀 😀

Publisert av Grenland folkehøgskole Torsdag 23. april 2020

 

6. Bidratt i lokalsamfunnet

Da frivillige organisasjoner og Drammen kommune delte ut matposer og aktivitetspakker til lavinntektsfamilier i byen ble Danvik Folkehøgskole brukt til pakking og utkjøring. Ansatte ved skolen bidro også, skriver avisa Demokraten.

 

Frivillige organisasjoner og Drammen kommune gir ut familiepakker til 1000 familier som trenger litt ekstra i disse tøffe korona-tider. Trenger din familie en slik pakke? Gå inn i saken og klikk på lenken.

Publisert av Drammen kommune Torsdag 9. april 2020

 

7. Holdt undervisninga i gang via nettet

Folkehøgskolelærerne har som andre lærere gjort en uvurderlig innsats for å holde undervisninga i gang de siste ukene. Her er noen smakebiter på hva elevene ved Nordfjord folkehøgskule har fått lære.

 

 

8. Spredt glede rundt seg

Elevene som tar valgfaget «Make it a better place» ved Hurdal Verk folkehøgskole har gjennom året brukt skoletimene til å gjøre noe bra for andre. Det har de også gjort under #fhshjemme.

 

View this post on Instagram

I forbindelse med faget Make It A Better Place har @asialaurenkh laget vafler til familien på #vaffeldagen Tag en du vil at skal lage vafler til deg! #hvfkarantene #fhsliv #fhshjelp

A post shared by @ hvfkarantene on

 

9. Fortsatt å holde kontakten med hverandre

Både elever og ansatte har brukt mye tid på videochat de siste ukene. Både for å få gjennomført undervisninga og for å beholde samholdet fra folkehøgskolen.

 

View this post on Instagram

Før inneholdt det klassiske folkehøgskolebildet ei hengekøye, ei peisestue eller en fjelltopp. Nå er det videochat ??‍♀️?⁠⠀ ⁠⠀ Godt å se at dere holder kontakten! Bruk gjerne #fhshjemme for å vise at det ikke er folkehøgskolene som er stengt, bare byggene! ??⁠⠀ ⁠⠀ 1️⃣ @handballgrenlandfhs⁠⠀ 2️⃣ @actionogbistand1920 ved @grenlandfhs⁠⠀ 3️⃣ @musikklinja ved @ringerikefhs⁠⠀ 4️⃣ Lærer ved @arbeiderbevegelsensfhs @fo2rd ⁠⠀ ⁠⠀ #fhsliv #folkehøgskole #ringerikefhs #grenlandfhs #arbfhs

A post shared by Folkehøgskolene (@folkehogskolene) on

 

De ansatte har også holdt kontakten via telefon. Lærer ved linjene Utøvende Musikk og Musikal ved Ringerike Folkehøgskole, Kjetil Hallre har hatt  «walk and talk» med elevene sine for å sjekke hvordan det har det samtidig som begge får en tur ut av huset. Opplegget som skolen også har til vanlig er inspirert av Dag Hareide fra da han var rektor på Nansenskolen og brukes vanligvis for at elevene skal bli bedre kjent.

–  Grunnen til at jeg prøvde det ut med hjemmeskole var at jeg satt en hel dag med elevsamtaler på Zoom og ble helt ør i hodet av å sitte inne og se på skjerm. Siden vi nå har individuelle elevsamtaler hver uke, ville jeg benytte sjansen til å få meg og elevene ut i naturen, forteller læreren.

– Gevinsten ved å bevege seg og få frisk luft er så mye større enn det å kunne se hverandre på skjerm, så det har vært en ordentlig suksesshistorie. Hallre forteller også at hunden hans Eila også nyter godt av opplegget.

Mann går på tur i skogen med headset og hund.

Musikklærer ved Ringerike Folkehøgskole Kjetil Hallre snakker med elevene sine mens han går tur i skogen under #fhshjemme.

 

10. Satt pris på månedene de fikk sammen

Skuffelsen var stor da elevene fikk den endelige beskjeden om at de ikke kan møtes igjen på skolen i vår. Likevel har de greid å se tilbake på året de fikk sammen med takknemlighet. Mange har delt hva folkehøgskoleåret har betydd for dem på Instagram.

 

View this post on Instagram

Et amputert fhs år e ferdig, å som eg savne denna fine gjengen? Takknemlig for alt eg har fått opplevd på Voss, å ekstra takknemlig for gjengen eg får dela minnene me❤️ #fhssavn @vossfhsekstrem

A post shared by Elise Sandvik (@elise_valvatne) on

View this post on Instagram

Året gikk over alt for fort, men jeg er utrolig takknemlig for alle nye venner (ja, min nye familie), og alle de gode samtalene og minnene vi har fått. Dere er gode! ? #hedmarktoppenfhs #fhsliv #fhshjemme

A post shared by Nikolai Drivdal (@nikolai_drivdal) on

View this post on Instagram

Dessverre får vi ikke den avslutninga vi hadde håpet på, men vi har fortsatt hatt muligheten til å skape mange gode minner på #fjordanefhs ❤️ Takk for alle gode stunder! Takk for et fantastisk år med gode medelever, lærere og hester! Takk for alt ❤️ Selvom vi fortsetter skoleåret med onlineundervisning vil vi ikke få oppleve mer av de gode stundene i matsalen, all latteren på ridetimene, de koselige turene og den trygge hverdagen ? #fhs#fjordanefolkehøgskule#hestallround#fhssavn#Nordfjordeid

A post shared by Malin (@malin_rage) on

372