Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Her blir du en del av et kreativt team, både foran og bak scenen. Lyd, lys, film, scenografi, studio, konserter, events, turné. Praksis på proffe produksjoner og med erfarne folk i bransjen.

Sceneproduksjon får du være med på tonnevis av moro og spennende happenings i løpet av året. Du får opplæring i produksjon og bruk av utstyr, slik at du behersker alle elementer for å levere en kvalitetsopplevelse for publikum. 

TOPPEN står det muligheter i kø. Vi samarbeider med linjene work at music og Skuespiller om ulike sceneproduksjoner. Vi har et stort samarbeidsprosjekt der vi reiser ut på turné. Andre linjer vi kan gjøre oppdrag sammen med er Nettserie og Film og Laptopmusiker. Ellers er det ganske stilig å ha scenisk produksjon med lys og lyd på LAN og turneringer med E-sport linja. Du har for eksempel mulighet til å være med i scenecrewetSpillexpo i Oslo eller Dreamhack i Jönkøping. Det høres kanskje stressende ut, men vi har alltid tid til en god prat og en kopp kaffe på scenekanten. 

I perioder kan vi også jobbe med musikkproduksjon i studio, enten i våre egne eller ute hos profesjonelle produsenter. Vi prøver å legge til rette for at du skal få prøve mange ulike ting i feltet og samtidig få fordype deg i det du brenner for.

Linja gjør også mange oppdrag på Helgeland. Vi samarbeider tett med Mosjøen Kulturhus og musikk- og teaterfestivaler i distriktet. Som en del av Sceneproduksjons-teamet er du også involvert i en del turnerende produksjoner, og du får møte artister og folk i apparatet rundt. 

På SCENEPRODUKSJON får du et godt grunnlag for videre studier og jobbing innenfor bransjen. Vi samarbeider også med Høyskolen Kristiania (tidl. Westerdahls)

Linja passer for deg som er interessert i produksjon av events, lyd og lys, musikk og teater. Her er mye moro å velge mellom. Enten du er nybegynner eller har litt erfaring fra før.

Dette vil du lære

Eksempler på temaer

 • Events- planlegging og gjennomføring
 • Prosjektplanlegging
 • Sceniske virkemidler
 • Bruk av effekter
 • Scenografi
 • Lys- og scenedesign
 • Musikkproduksjon
 • PA systemer: oppsett og bruk
 • Mikrofoner
 • Lydmiksere
 • Equalizere(EQ): grafiske og parametriske
 • Dynamics: kompressor/limiter, gate/ekspander
 • Lyskastere: Fresnell, LED, Profil, Par 
 • Bevegelig lys
 • Lysprogrammering
 • Vedlikehold
 • Artistkontakt
 • Arrangementsteknikk

Våre forventninger til deg

Enten du har prøvd deg før eller er helt fersk, så vi opplegget på linja passe deg. Den som kan og vil gjøre mye får muligheten til det, og de som ennå er litt usikre får bruke tida til å bli mer sikre. At du er nysgjerrig, leken og pålitelig får deg langt på vei. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 2

London er en av verdens absolutt største metropoler innen bl.a. kultur. Byen byr på hundrevis av konserter, musikaler, teaterforestillinger etc hver eneste dag. Det du ikke finner i London, er ikke verdt å lete etter.

Vi reiser til London, og bor på hotell sentralt i byen med kort avstand til det meste. Vi sjekker ut byen, alt fra shopping, kjente severdigheter/turistmål til god og spennende mat på noen av Londons utallige restauranter. Vi drar på mange forskjellige konserter, små og store.

Du kan selvsagt ikke reise til London uten å få med deg en av de store verdenskjente musikalene.

 Vi prøver også å få booket tekniske omvisninger bak kulissene på konsertvenues og teatre. Her er det masse spennende å se og lære, enten du vil se hvilket teknisk utstyr som er i bruk eller å få innblikk i hvordan superproffe lyd- og lysteknikere jobber. Den tekniske kvaliteten på produksjonene i London er i verdensklasse!

 Du har kanskje vært i London før? Nå har du muligheten til å oppleve byen på nytt sammen med andre som deler de samme interessene som deg, og du får muligheten til å se konsertene fra baksiden i tillegg til å være publikum.

bildetekst

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna, ytterst i havet. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På turen skal vi kose oss, oppleve natur og kultur, spise godt og nyte dagene.

Hans Jacob Øksne

lærer

Har lydutdanning fra NISS. Lydtekniker og keyboardist med over 25 års erfaring fra live- og studiojobber over hele landet. Hans Jacob tar gjerne med seg elever ut på lydjobb, så her kan du lære mange gode triks. Han har jobbet her i mange år, men er alltid like barnslig nysgjerrig når en ny equalizer eller kompressor skal testes ut. Hans humor er et eget fenomen, noe vi setter stor pris på....

Epost: hansjacob@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 91167417

Markus Aaseth Sannan

Lærer Sceneproduksjon

Markus er tidligere elev og stipendiat på Toppen, og er tilbake som lydlærer. Han har I mellomtiden opparbeidet seg 10 års erfaring som lydtekniker og prosjektleder, og har reist til mange av verdens hjørner på turnè med flere av de største artistene landet. Han har flere hobbyer enn døgnet har timer, og er som et barn I godtebutikken når det er snakk om nytt stæsj eller testing av nye teknikker.

Epost: markus@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 92 81 46 88

Kjell Kristian Rødseth Vestermo

Lærer og miljøarbeider

Kjell Kristian jobber som miljøarbeider og lærer i lysteknikk. Han har over 20års erfaring fra bransjen, alt fra eget utleiefirma til større institusjoner som lysdesigner, lysmester og scenemester. Favorittuttrykk: «Topp Stemning». Han sørger for at folk rundt seg opplever nettopp det. Han er god å prate med, og elsker å snakke om livet og alt det har å by på :)

Epost: kjell@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 91867894

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen ofte ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 19-20 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er en forenklet utgave av planen for skoleåret 19-20. 

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt miljø og har lagt tilrette for mange valgfag. Du kan velge mellom ca 25 ulike valgfagtilbud. De fleste går på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr.semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg velger du ett valgfag i ALT-OG-LITT-TIL uka. Med forbeh. om endringer.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Ballspill

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på bandlinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors Omsorg kan du gjøre en forskjell for noen som ikke har så mange.Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker.

Dans/ moderne

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

Fotball

Litt teknikktrening, men mest spill. Kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Foto

Her får du jobbe med en profesjonell fotograf og løse spennende oppgaver. Pågår i valgfaguka.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig.

Innebandy

Innføring i regler og teknikktrening, men mest spill. Dommerkurs for de som ønsker. I tillegg spilles det kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Jegerprøven

Pris: 1 800,-

Du kan ta kurs for å gå opp til jegerprøven. Kursavgiften er 1800,- Eksamensavgift kommer i tillegg.

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Kokkekurs

Her får du lære å lage deilig mat sammen med våre eminente kokker. Og ikke minst spise den etterpå!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Musikk

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. Pågår i valgfaguka.

Pokémon let`s go

Vi tar med oss mobilen og rusler rundt i byen på leit etter pokémon. Kanskje finner vi på noen flere sprell underveis ;)

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Streaming

Pris: 300,-

Her får du være med å strømme arrangementer, og samtidig lære deg hva som kreves. Sammen med det nyetablerte selskapet Straum Media AS kan du også få delta på flere profesjonelle produksjoner.

Strikking og geriljabrodering

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Ta opp fag

Vefsn Folkehøgskole Toppen tilbyr et storvalgfag der du som ønsker studiehjelp, undervisning, karriereveiledning og ny motivasjon får dette av kvalifiserte lærere.

Teater

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Teater og Impro

Improvisasjon og trygghet. Her får du utfordre deg, være spontan og bli bedre til å takle det uventede.

Teatersminke

Du lærer om materialer og teknikker. Grunnsminke, karaktersminke, sår/arr, SFX, fantasi, makeup osv.

Tradisjonsmat

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Volleyball

Valgfag med entusiastisk og dyktig trener som gjør volleyball til en stor glede for alle som er med.

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Hvis du elsker at det skjer mye forskjellig, da vil du trives hos oss. Med god samvittighet kan du endelig si - Ja takk, begge deler! Variasjonen vi har i aktiviteter og linjetilbud, gir en unik miks av mennesker og valgmuligheter. Du trenger ikke å kjede deg.

 Ta sjansen på å oppleve varmen i nord!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 111 705,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
 • Skolebilde
 • Årbok
 • Fellesturer på Helgeland
 • Fordypningsprosjekt på linja
 • Skolejakke
 • Studietur: Helgelandsopplevelser
  • Mat (4 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: London
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 111 705,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
  5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 111 705,-
(11 171,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur London (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Studio/mikse-suite med Pro Tools 12
 • PA EAW 560 (SB180 x 8 , 560JF x6) Crown amper
 • Lydmikser Soundcraft MH3 og SI Performer2 m.m
 • Bevegelig Lys 6 x ROBE Robin 300 LED Wash, 4 Martin 250 K m.m
 • Lys kontroll Martin M2goHD, Chamsys PC Winge m.m
 • Konvensjonelt lys 10xETC Jr, 10x 1kw Fres, 20x 650w fres, Par, LED ++
 • Manfrotto og Work stativer og trosseløfter ca 40 m trosser div lengder hjørner mm.
 • Blackbox og teaterscene
 • Lager og arbeidsrom
 • Pluss mye mere som er kjekt å ha i denne bransjen...

Dette utstyret må du stille med selv

Du trenger ikke noe spesielt. Men det kan være greit å ha gode "arbeidsklær". Vi er ofte både høyt og lavt i løpet av en produksjon. Til riggeoppdrag kan det være ønskelig med

 • vernesko
 • arbeidshansker
 • arbeidsbukse

 

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Aaron Sebastian Blåsmo Frantzen

Året på Sceneproduksjon har vært lærerikt, utfordrende og bare helt fantastisk. Ønsker du et år med supre lærere og ansatte, godt miljø og venner for livet, er mitt forslag å søke Vefsn folkehøgskole Toppen!

Aaron Sebastian Blåsmo Frantzen
Selina Falck

Mitt år på Toppen har vært heilt fantastisk. Det er en unik mulighet til å bli kjent med andre og oppleve nye og spennende ting. Jeg får virkelig testet ut min kreative side ved å gå sceneproduksjon.

Selina Falck
Adrian Snell

Sceneproduksjon har vært utrolig lærerikt og givende. Jeg er veldig glad for at jeg søkte på en så fin skole med flotte lærere og ansatte. Det gode miljøet som er her på Toppen er enda en grunn til å søke med en gang!

Fra bloggen

- Vi har knyttet bånd som vil vare livet ut

Selv om de siste ukene av folkehøgskoleåret ble alt annet enn planlagt, er kjærestene Morten og Martine enige om at de aldri ville vært opplevelsen ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Lysdesign

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon og lyddesign

Trøndertun folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Lyd og Musikkproduksjon

Bakketun Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs17 t/ukeKristen

Lyd og musikk

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Sunnhordland folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Manger Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon Studio

Musikkfolkehøgskolen Viken
Få ledige plasser
Helårskurs9 t/ukeKristen

Utøvende Musikk

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikk - Produksjon/Festival

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Vokal

Oslofjord Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Låtskriving.Studio.NewYork

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Vokal - London/Paris

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Skuespiller for scene og skjerm

Sunnhordland folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Beats Electro

Rødde folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Pop

Trøndertun folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Band & Turneliv - Norge/Irland

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs AFrilynt

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk

Fana folkehøgskule
Fullt
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

MediaCrew

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs30 t/ukeKristen

Creative Gaming

Buskerud Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Teater og scenekunst

Fana folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Nordiska Teaterskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Artistutvikling

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs28 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Instrumental

Trøndertun folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Laptopmusiker

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeFrilynt