Til hovedinnhold
Ledig plass

Her blir du en del av et kreativt team, både foran og bak scenen. Lyd, lys, film, scenografi, studio, konserter, events, turné. Praksis på proffe produksjoner og med erfarne folk i bransjen.

Sceneproduksjon får du være med på tonnevis av moro og spennende happenings i løpet av året. Du får opplæring i produksjon og bruk av utstyr, slik at du behersker alle elementer for å levere en kvalitetsopplevelse for publikum. 

TOPPEN står det muligheter i kø. Vi samarbeider med linjene Musikk, Musikkproduksjon og Teater om ulike sceneproduksjoner. Vi har et stort samarbeidsprosjekt der vi reiser ut på turné. Ellers er det ganske stilig å ha scenisk produksjon med lys og lyd på LAN og turneringer med E-sport linja. Selv om vi hele tiden har spennende ting på gang, har vi alltid tid til en god prat og en kopp kaffe på scenekanten. 

I perioder kan vi også jobbe i studio, enten i våre egne eller ute hos profesjonelle produsenter. Vi prøver å legge til rette for at du skal få prøve mange ulike ting i feltet og samtidig få fordype deg i det du brenner for.

Linja gjør også mange oppdrag på Helgeland. Vi samarbeider tett med Mosjøen Kulturhus og musikk- og teaterfestivaler i distriktet. Som en del av Sceneproduksjons-teamet er du også involvert i en del turnerende produksjoner, og du får møte artister og folk i apparatet rundt. 

På SCENEPRODUKSJON får du et godt grunnlag for videre studier og jobbing innenfor bransjen. Vi samarbeider også med Høyskolen Kristiania (tidl. Westerdahls)

Linja passer for deg som er interessert i produksjon av events, lyd og lys, musikk og teater. Her er mye moro å velge mellom. Enten du er nybegynner eller har litt erfaring fra før.

Dette vil du lære

Eksempler på temaer

 • Events- planlegging og gjennomføring
 • Prosjektplanlegging
 • Sceniske virkemidler
 • Bruk av effekter
 • Scenografi
 • Lys- og scenedesign
 • Musikkproduksjon
 • PA systemer: oppsett og bruk
 • Mikrofoner
 • Lydmiksere
 • Equalizere(EQ): grafiske og parametriske
 • Dynamics: kompressor/limiter, gate/ekspander
 • Lyskastere: Fresnell, LED, Profil, Par 
 • Bevegelig lys
 • Lysprogrammering
 • Vedlikehold
 • Artistkontakt
 • Arrangementsteknikk

Våre forventninger til deg

Enten du har prøvd deg før eller er helt fersk, så vi opplegget på linja passe deg. Den som kan og vil gjøre mye får muligheten til det, og de som ennå er litt usikre får bruke tida til å bli mer sikre. At du er nysgjerrig, leken og pålitelig får deg langt på vei. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi planlegger en annen linjetur sammen dersom smittesituasjonen gjør at vi ikke kan reise som planlagt.

London er en av verdens absolutt største metropoler innen bl.a. kultur. Byen byr på hundrevis av konserter, musikaler, teaterforestillinger etc hver eneste dag. Det du ikke finner i London, er ikke verdt å lete etter.

Vi reiser til London, og bor på hotell sentralt i byen med kort avstand til det meste. Vi sjekker ut byen, alt fra shopping, kjente severdigheter/turistmål til god og spennende mat på noen av Londons utallige restauranter. Vi drar på mange forskjellige konserter, små og store.

Du kan selvsagt ikke reise til London uten å få med deg en av de store verdenskjente musikalene.

 Vi prøver også å få booket tekniske omvisninger bak kulissene på konsertvenues og teatre. Her er det masse spennende å se og lære, enten du vil se hvilket teknisk utstyr som er i bruk eller å få innblikk i hvordan superproffe lyd- og lysteknikere jobber. Den tekniske kvaliteten på produksjonene i London er i verdensklasse!

 Du har kanskje vært i London før? Nå har du muligheten til å oppleve byen på nytt sammen med andre som deler de samme interessene som deg, og du får muligheten til å se konsertene fra baksiden i tillegg til å være publikum.

bildetekst

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna, ytterst i havet. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På turen skal vi kose oss, oppleve natur og kultur, spise godt og nyte dagene.

Hans Jacob Øksne

lærer

Har lydutdanning fra NISS. Lydtekniker og keyboardist med over 25 års erfaring fra live- og studiojobber over hele landet. Hans Jacob tar gjerne med seg elever ut på lydjobb, så her kan du lære mange gode triks. Han har jobbet her i mange år, men er alltid like barnslig nysgjerrig når en ny equalizer eller kompressor skal testes ut. Hans humor er et eget fenomen, noe vi setter stor pris på....

Epost: hansjacob@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 91167417

Markus Aaseth Sannan

Lærer Sceneproduksjon

Markus er tidligere elev og stipendiat på Toppen, og er tilbake som lydlærer. Han har I mellomtiden opparbeidet seg 10 års erfaring som lydtekniker og prosjektleder, og har reist til mange av verdens hjørner på turnè med flere av de største artistene landet. Han har flere hobbyer enn døgnet har timer, og er som et barn I godtebutikken når det er snakk om nytt stæsj eller testing av nye teknikker.

Epost: markus@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 92 81 46 88

Kjell Kristian Rødseth Vestermo

Lærer og miljøarbeider

Kjell Kristian jobber som miljøarbeider og lærer i lysteknikk. Han har over 20års erfaring fra bransjen, alt fra eget utleiefirma til større institusjoner som lysdesigner, lysmester og scenemester. Favorittuttrykk: «Topp Stemning». Han sørger for at folk rundt seg opplever nettopp det. Han er god å prate med, og elsker å snakke om livet og alt det har å by på :)

Epost: kjell@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 91867894

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen ofte ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 19-20 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er en forenklet utgave av planen for skoleåret 19-20. 

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt miljø og har lagt tilrette for mange valgfag. Du kan velge mellom ca 25 ulike valgfagtilbud. De fleste går på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr.semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg velger du ett valgfag i ALT-OG-LITT-TIL uka. Med forbeh. om endringer.

Ballspill

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på bandlinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors Omsorg kan du gjøre en forskjell for noen som ikke har så mange.Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker.

Brettspill

En sosial hyggestund med brettspill og kos. Passer for alle, og du kan selv være med på å velge spill. Både tradisjonelle og nye spill.

Dans

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

Enkle matretter

Her får du lære deg å lage forskjellige matretter sammen med våre eminente kokker, og snappe opp gode tips for framtiden.

Fotball

Litt teknikktrening, men mest spill. Kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Foto

Her får du jobbe med en profesjonell fotograf og løse spennende oppgaver. Pågår i valgfaguka.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig.

Innebandy

Innføring i regler og teknikktrening, men mest spill. Dommerkurs for de som ønsker. I tillegg spilles det kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Musikk

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. Pågår i valgfaguka.

Redesign

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

Sjakk

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Spikking

Pris: 400,-

Valgfag for deg som har lyst til å prøve deg på materialet tre. Kanskje lage en fin kniv du kan spikke videre med etter folkehøgskolen, en tryllestav eller en padleåre. Pris i forhold hva du skal lage

Strikking og geriljabrodering

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Swing

Det er aldri feil å kunne danse swing. For alle som har lyst til å danse, med eller uten erfaring fra før. Vi skal først og fremst ha det moro, samtidig som vi blir bedre dansere.

Ta opp fag

Vefsn Folkehøgskole Toppen tilbyr et storvalgfag der du som ønsker studiehjelp, undervisning, karriereveiledning og ny motivasjon får dette av kvalifiserte lærere.

Teater

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Teater og Impro

Improvisasjon og trygghet. Her får du utfordre deg, være spontan og bli bedre til å takle det uventede.

Teatersminke

Du lærer om materialer og teknikker. Grunnsminke, karaktersminke, sår/arr, SFX, fantasi, makeup osv.

Tradisjonsmat

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Ukulelekurs

Lær deg å spille ukulele sånn at du kan bidra til god stemning, kompe til allsang eller spille konsert.

Volleyball

Valgfag med entusiastisk og dyktig trener som gjør volleyball til en stor glede for alle som er med.

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Hvis du elsker at det skjer mye forskjellig, da vil du trives hos oss. Med god samvittighet kan du endelig si - Ja takk, begge deler! Variasjonen vi har i aktiviteter og linjetilbud, gir en unik miks av mennesker og valgmuligheter. Du trenger ikke å kjede deg.

 Ta sjansen på å oppleve varmen i nord!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 558,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
 • Skolebilde
 • Årbok
 • Fellesturer på Helgeland
 • Fordypningsprosjekt på linja
 • Skolejakke
 • Studietur: Helgelandsopplevelser
  • Mat (4 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: London
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 558,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
  5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 558,-
(11 356,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur London (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Studio/mikse-suite med Pro Tools 12
 • PA EAW 560 (SB180 x 8 , 560JF x6) Crown amper
 • Lydmikser Soundcraft MH3 og SI Performer2 m.m
 • Bevegelig Lys 6 x ROBE Robin 300 LED Wash, 4 Martin 250 K m.m
 • Lys kontroll Martin M2goHD, Chamsys PC Winge m.m
 • Konvensjonelt lys 10xETC Jr, 10x 1kw Fres, 20x 650w fres, Par, LED ++
 • Manfrotto og Work stativer og trosseløfter ca 40 m trosser div lengder hjørner mm.
 • Blackbox og teaterscene
 • Lager og arbeidsrom
 • Pluss mye mere som er kjekt å ha i denne bransjen...

Dette utstyret må du stille med selv

Du trenger ikke noe spesielt. Men det kan være greit å ha gode "arbeidsklær". Vi er ofte både høyt og lavt i løpet av en produksjon. Til riggeoppdrag kan det være greit med

 • vernesko
 • arbeidshansker
 • arbeidsbukse

 

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Selina Falck

Mitt år på Toppen har vært heilt fantastisk. Det er en unik mulighet til å bli kjent med andre og oppleve nye og spennende ting. Jeg får virkelig testet ut min kreative side ved å gå sceneproduksjon.

Selina Falck
Adrian Snell

Sceneproduksjon har vært utrolig lærerikt og givende. Jeg er veldig glad for at jeg søkte på en så fin skole med flotte lærere og ansatte. Det gode miljøet som er her på Toppen er enda en grunn til å søke med en gang!

Adrian Snell
Aaron Sebastian Blåsmo Frantzen

Året på Sceneproduksjon har vært lærerikt, utfordrende og bare helt fantastisk. Ønsker du et år med supre lærere og ansatte, godt miljø og venner for livet, er mitt forslag å søke Vefsn folkehøgskole Toppen!

Fra bloggen

- Vi har knyttet bånd som vil vare livet ut

Selv om de siste ukene av folkehøgskoleåret ble alt annet enn planlagt, er kjærestene Morten og Martine enige om at de aldri ville vært opplevelsen ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikkproduksjon og lyddesign

Trøndertun folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Lyd og musikk

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Manger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs19 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Lysdesign

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Lyd og Musikkproduksjon

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Lyd- & Musikkproduksjon

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Musikkproduksjon

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikkproduksjon Studio

Musikkfolkehøgskolen Viken
Venteliste
Helårskurs9 t/ukeKristen

Vokal - London og Paris

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Sunnhordland folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Nordiska Teaterskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Artistutvikling

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Utøvende Musikk

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Teater og scenekunst

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

BAND - Ditt band - Din musikk - Din utvikling

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Instrumental

Trøndertun folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Musikal-Showtime

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Scene Musikk Teater

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk - sang/scene/studio

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikk - Band/Vokal

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Låtskriving.Studio

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Teater og Impro

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Skuespiller for scene og skjerm

Sunnhordland folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Studio/Laptop

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Band & Turnèliv - Norge og USA (Route 66)

Karmøy Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs AFrilynt

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Musikkproduksjon

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Venteliste
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Film- og TV-skapar

Stord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

StreamTeam

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikk

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Musikk

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Utøvende musikk

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Creative Gaming

Buskerud Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Beats Electro

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Streaming og Liveproduksjon

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Vokal

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen