Til hovedinnhold
Ledig plass

Her får du profesjonelt filmutstyr i hendene fra dag én for allerede første uke smeller vi i gang med produksjon av mini-nettserie! Dette er linja for deg som vil lage film. Hele tiden, hele året.

Til forskjell fra andre filmlinjer, så er det så å si ingen teoriundervisning ved Nettserie- og Film-linja på Toppen. Alt læres "as we go" – altså gjennom å lage film, og så lære det som trengs underveis. Samtidig tar vi oss selvfølgelig tid til en kaffe, en prat og spontan moro – for det er jo tross alt dét denne linja skal være; et morsomt år med filmproduksjon!

Vi samarbeider med flere linjer på skolen, spesielt med Skuespiller - film og teater og Laptopmusiker. Og du er selv med på å bestemme hvilke prosjekter vi skal ta fatt på gjennom året; alt fra musikkvideo til stop-motion til action og drama.

Med "learn as we go"-metoden legges undervisningen så nært opp til filmbransjen som mulig, slik at du i løpet av året skal ha opparbeidet deg en betydelig og bransjerelevant kompetanse, der du har møtt og løst utfordringene i praksis på filmsettet. I tillegg vil du også ha jobbet fram en omfattende og variert showreel fra årets produksjoner. Alt dette kan du så bruke til å søke deg inn på videre filmstudier – eller rett og slett bare gå rett ut og produsere moroa på egenhånd! 

Dette er linja for deg som ønsker å gå rett ut og skyte film. Du liker å jobbe både i team og alene, du er motivert, blid og positiv og du gir deg ikke før dere har kommet i mål.

Dette vil du lære

Hovedområder i undervisningen:

 • manus
 • regi
 • foto
 • lys
 • scenografi
 • klipp
 • VFX
 • lyd
 • skuespill 
 • planlegging og samarbeid
 • lansering
 • praksis

Våre forventninger til deg

At du har lyst til å lage film!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

The SXSW Festival is a world-renown gathering of tech geeks, rock stars and filmmakers.” ( USA Today) 

SXSW (South by Southwest)i Austin/Texas er i internasjonal film- musikk og spillbransje kjent for å være en av verdens hotteste og mest toneangivende festivaler. Her får man altså sett "det nye" før alle andre! Derfor legger også større filmer både premierer og showcaser til SXSW, og sender A-list-skuespillere dit for å promotere filmene sine. Festivalen går i mars hver år.

Da linjelærer Aleksander premierte spillefilmen sin "Thale" der i 2012, så var det side om side med verdenspremieren av blant annet "21 Jump Street" – hvorpå Channing Tatum og Jonah Hill var der og presenterte filmen. Og i naborommet satt Willem Dafoe og snakket om filmen sin "The Hunter".

Så, glem Hollywood og lignende turist-attraksjoner. Under SXSW får man virkelig nærkontakt med det som foregår akkurat nå i både film-, musikk- og spillbransjen – og det midt i deep south Austin, verdens BBQ-hovedstad. Og for ikke å glemme, i Austin finner vi Alamo Drafthouse Cinema – kåret av blant annet Wired.com som verdens heftigste kino – hvor man også kan spise burger og se film samtidig!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna, ytterst i havet. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På turen skal vi kose oss, oppleve natur og kultur, spise godt og nyte dagene.

Aleksander Nordaas

lærer

Til tross for at han er så ung har han en imponerende CV. Han er kanskje aller mest kjent for sin film Thale fra 2013 og nettserien Made in Mosjøen som ble sluppet i november 2015. Aleksander har to-årig filmskole ved MI (nå NKF) og Noroff, og har siden 2004 skrevet/regissert/produsert spillefilmer, nettserie og et titalls kortfilmer. Han har også gitt ut barnebøker.

Epost: aleksander@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 98891772

Brit Valla

lærer

Brit er lærer på Skuespillerlinja og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Hun er iderik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.

Epost: brival@vgs.nfk.no
Telefon: 90519374

Undervisningsåret er delt inn i fire perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen ofte ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 19-20 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er en forenklet utgave av planen for skoleåret 19-20. 

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt miljø og har lagt tilrette for mange valgfag. Du kan velge mellom ca 25 ulike valgfagtilbud. De fleste går på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr.semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg velger du ett valgfag i ALT-OG-LITT-TIL uka. Med forbeh. om endringer.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Ballspill

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på bandlinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors Omsorg kan du gjøre en forskjell for noen som ikke har så mange.Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker.

Dans/ moderne

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

Fotball

Litt teknikktrening, men mest spill. Kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Foto

Her får du jobbe med en profesjonell fotograf og løse spennende oppgaver. Pågår i valgfaguka.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig.

Innebandy

Innføring i regler og teknikktrening, men mest spill. Dommerkurs for de som ønsker. I tillegg spilles det kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Jegerprøven

Pris: 1 800,-

Du kan ta kurs for å gå opp til jegerprøven. Kursavgiften er 1800,- Eksamensavgift kommer i tillegg.

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Kokkekurs

Her får du lære å lage deilig mat sammen med våre eminente kokker. Og ikke minst spise den etterpå!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Musikk

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. Pågår i valgfaguka.

Pokémon let`s go

Vi tar med oss mobilen og rusler rundt i byen på leit etter pokémon. Kanskje finner vi på noen flere sprell underveis ;)

Sceneproduksjon

I dette faget får de som er interessert i sceneproduksjoner utfolde seg. Vi er med å planlegge, rigge og gjennomføre konserter, teater og andre events gjennom året. Du får lære deg å bruke lyd- og lys

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Strikking/ hekling

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Ta opp fag

Vefsn Folkehøgskole Toppen tilbyr et storvalgfag der du som ønsker studiehjelp, undervisning, karriereveiledning og ny motivasjon får dette av kvalifiserte lærere.

Teater

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Teater og Impro

Improvisasjon og trygghet. Her får du utfordre deg, være spontan og bli bedre til å takle det uventede.

Teatersminke

Du lærer om materialer og teknikker. Grunnsminke, karaktersminke, sår/arr, SFX, fantasi, makeup osv.

Tradisjonsmat

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Turnéproduksjon

Denne gruppen skal sette opp en forestilling, planlegge turné og reise ut på veien. DET er moro! Her finner du ut hva som skal til for å få gjennomført en idé, og du får kjenne på den gode følelsen av

Volleyball

Valgfag med entusiastisk og dyktig trener som gjør volleyball til en stor glede for alle som er med.

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Hvis du elsker at det skjer mye, da vil du trives hos oss. Med god samvittighet kan du endelig si Ja takk, begge deler! Variasjonen i aktivitet og linjetilbud gir en unik miks av mennesker og valgmuligheter.

Ta sjansen på å oppleve varmen i nord!

Linjer ved skolen

Fra kr 117 430,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
 • Skolebilde
 • Årbok
 • Fellesturer på Helgeland
 • Fordypningsprosjekt på linja
 • Skolejakke
 • Studietur: Helgelandsopplevelser
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: FILMFESTIVAL Austin, Texas
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 117 430,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
  5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 117 430,-
(11 743,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur FILMFESTIVAL Austin, Texas (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Linjas utstyrspakke inneholder blant annet:

 • To kamera; Canon 7D Mark 2 og Canon 5D Mark 2. Originale Canon-linser i L-serien.
 • Feltmonitorer til hvert kamera
 • Sennheiser-mikrofoner
 • Drone: Phantom 4 Pro +
 • Klippestasjoner med full Adobe Creative Cloud-pakke. (Redigering med Premiere Pro)
 • Slider
 • LED-lyskit, inkl Rotolight Anova Solo
 • Redrock DSLR Cinema Bundle (kamera-rigg)
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Henriette Hovland

Jeg får holde masse på med det jeg liker best. Og jeg har lært mye om hvordan vi skal jobbe med YouTube og serier på nett. Aleksander (linjelærer) er kjempeflink til dette! Vi er en liten eksklusiv klasse som fungerer som et produksjonsteam.

Henriette Hovland, elev 2017-18
Thea Solberg

Det er en vinn-vinn situasjon; du får produsere og lære film et år, pluss at du får folkehøgskole-opplevelsen samtidig. Det er det beste av begge verdener, og det er det beste valget jeg noen gang har tatt.

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Film.Sunnmøre.Europa

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Film

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Film - London - New York

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon - Japan

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Film og Reiseliv, Latin-Amerika

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

TV-produksjon

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

FILM

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Film og youtube

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen