Til hovedinnhold
Ledig plass

Lyst på et år med fokus på foto, film og naturopplevelser på Helgelandskysten? Om du trives bak kamera og er glad i naturen, da vil du like deg på denne linja.

Foto Film Friluftsliv er en fin pakke for deg som

Du trenger ikke ha mye erfaring fra før, vi sørger for at du får god opplæring uansett hvilket nivå du er på. Du vil lære hva som skal til for å ta gode bilder og produsere film/video, bruke drone og finne gode motiver og historier i det som skjer rundt deg. Samtidig vil du få turopplevelser og venner for livet. Er du en naturglad fotograf, så vil du finne deg godt til rette her. Og om du kan tenke deg en jobb innen foto, film, markedsføring eller reiseliv er dette et utmerket startsted. 

Vi vil ha mange utflukter. Hovedfokuset er på naturfoto, dokumentar og markedsføring, men vi skal også innom en rekke andre sjangre. Vi er opptatt av dine interesser, og legger opp mye av løpet etter ønske fra dere elever.

Helgeland har fantastiske forhold for naturopplevelser, noe vi benytter oss av så mye vi kan. Det meste er "kortreist". Vi vil ha mange dagsturer og noen overnattingsturer, alle med kamera i sekken.

Vi samarbeider gjerne med andre linjer på skolen, og vi vil få mulighet til å ta bilder av konserter og teater i scenelys, som er en helt egen teknikk. I tillegg er det alltid hyggelig å kunne ta noen turer med de andre friluftslivlinjene. Vi liker å samarbeide, lære av hverandre, og kose oss sammen.

 

Passer for deg som liker deg ute i naturen og synes det er moro å ta bilder.

Dette vil du lære

Vi vil i hovedsak fokusere på følgende områder:

 • kamerateknikk 
 • bildeforståelse og komposisjon
 • historiefortelling og dokumentarfoto
 • landsskapsfoto, actionfoto og portrett
 • motiv og utsnitt
 • dronebruk, bilde og film
 • Nordlysfotografering
 • grunnleggende friluftsliv

Våre forventninger til deg

Vi forventer bare at du har lyst til å utforske og finne på ting sammen med oss. Fint om du har eget kamera, men et godt mobilkamera kan gjøre mye bra. Du trenger litt basic turutstyr.

Studietur: Helgelandskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 1 uke

Her har vi mange muligheter.

Vi holder på å starte et samarbeide med  "In the same boat" hvor tanken er at vi skal jobbe med tema bærekraft. Vi vil delta på strandrydding, lære om bærekraft og jobbe med et foto eller filmprosjekt innen tema. Kanskje vil vi få prøve seiling og det å bo ombord på seilbåt?

Helgelandskysten er også et utmerket sted å drive øyhopping. Her kan vi lete etter perler for film og fotografering. Vi kan sykle og ta ferge mellom øyene, padle kajakk og gå på fjellturer. Turen vi legger opp til vil være avhengig av dine interesser og de foto- eller filmprosjektene vi ønsker å gjennomføre.

Studietur: Lofoten - naturfoto

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 1 uke

Vi tar turen til Lofoten hvor vi får jobbet med natur- og dokumentarfoto i heftige omgivelser. Det vil også være mulig å jobbe med bilder av dyreliv, actionbilder, eller vi kan legge til rette for å jobbe med kunst-foto. Dette styrer vi ut fra dine interesser. I kabelvåg er det både en kunst- og filmhøgskole, og en folkehøgskole med to forskjellige fotolinjer som vi kan besøke og utveksle erfaringer med. I tillegg til å jobbe med foto og film, legger vi opp til friluftsaktiviteter ut fra gruppas interesser. Ekesmpel på mulige aktiviteter er padling (havkajakk eller SUP), fjellturer, havørn-safari, surfing, ridning eller lignende. Kamera er med og vi jobber med dokumentasjon eller andre prosjekter underveis.

Vi prøver også å få med oss litt av kulturen i Lofoten, og besøker gjerne Fiskeværsmuseet eller Smeden i Sund (en dyktig kunstner). De fleste nettene bor vi inne, men vi har som mål å få til en eller to teltovernattinger på steder der vi virkelig kan få oppleve den ville og vakre naturen i Lofoten. Det er spennende å jobbe med været og lyset, og prøve å "feste" omgivelsene på bilde eller film.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna. Træna er en øykommune 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Her har det vært bosetting helt siden steinalderen, 9000 år siden. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På 15,2 km² vil du møte havfolket. De teller 453 mennesker,  og har en gründermentalitet man skal lete lenge etter. Du får mulighet en til å ta en milkshake på Aloha café, drikke Helgelands beste cappuccino På Træna Kaffekollektiv og spise deilig middag på Havfolkets hus. Du vil få muligheten til å synge allsang i Kirkehelleren, vandre opp til NATO-stasjonen på Gompen eller vandre kjærlighetsstien rundt fjellene på Sanna. Ønsker du å fiske eller å sitte i badstue-naustet er dette også en mulighet. Eller kanskje du har lyst å besøke Petter Dass-kapellet som er smykket ut av Karl Erik Harr? Det er bare å glede seg!

Solveig Haaland

Lærer Foto Film Friluftsliv, Idrett og Friluftsliv

Solveig begynte ungdomsårene å interessere seg for foto. Hun har hatt med kamera på frilufts-turer verden rundt, og har en bachelorgrad i foto fra studier i USA. Solveig har også utdannelse innen idrett og friluftsliv, og hun har tilbrakt utallige timer på fotball- og volleyballbanen. Solveig storkoser seg på tur sammen med elevene, og setter pris på variasjoner i vær og vind.

Epost: solveig@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 976 01 728

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen ofte ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 22-23 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er en forenklet utgave av planen for skoleåret 22-23. 

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt og allsidig miljø, og har lagt til rette for mange valgfag. Noen valgfag går på dagtid, andre på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr. semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg har vi ei uke med bare valgfag der du velger ett fag. Med forbehold om endringer.

Ballspill i valgfagsuka

Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på musikklinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer. Pågår i valgfaguka.

Brettspill

En sosial hyggestund med brettspill og kos. Passer for alle, og du kan selv være med på å velge spill. Både tradisjonelle og nye spill.

Dans

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

FIFA

Spiller du FIFA? Her kan du faktisk få muligheten til å bli en bedre spiller. Fokus er på turneringer, kamper og ha det gøy sammen med andre.

Fotball

Mye spill for det liker vi alle :) Blir også fokus på skadeforebygging under oppvarming og litt øvelser (tema etter ønsker). I tillegg prøver vi å få til en kampdag (stor bane) og evt en turnering.

Foto, Instagram og markedsføring

Her får du ta mye bilder, dokumentere og eksperimentere med kamera (speilrefleks og egne mobilkamera). Du lærer om lys, komposisjon, kamera-instillinger, redigering og publisering på Instagram.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiskemuligheter i Stavvatnet.

Innebandy

Vi har noe teknikktrening, men mest spill og moro. I tillegg spiller vi kamper mot lokale lag.

Judo

Pris: 200,-

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro.Her har du mulighet til å gradere deg i samarbeid med Mosjøen judoklubb!

Klatring i valgfagsuka

Pris: 200,-

Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring med med isøkser . Muligheter for «topptaukort» (avgift 200,-).

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Klubbkveld for andre

Gjennom dette valgfaget får du sjansen til å bidra for andre. Vi arrangerer tilrettelagte aktivitetskvelder for personer med funksjonsnedsettelser. Her har vi fokus på samvær og glede!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Mat på 10 min

Pris: 200,-

Her får du lære deg å lage forskjellige enkle matretter sammen med våre eminente kokker, og snappe opp gode tips for framtiden.

Musikkproduksjon i valgfagsuka

Her lærer du deg den fundamentale kunnskapen som skal til for å kunne produsere eller ta opp egen musikk.

Photoshop i valgfagsuka

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder.

Redesign

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

Sjakk

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Snø og ski i valgfagsuka

Et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging, og forsøker å finne den beste snøen for gruppa å kjøre i.

Spikking

Pris: 400,-

Lag deg egen turkopp, kniv og slire, eller grønlandsåre til havkajakkpadling Enkelte andre «småprosjekter» som tryllestav, småfigurer o.l. kan også jobbes med. Materialkostnader etter behov.

Strikking

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Swing

Det er aldri feil å kunne danse swing. For alle som har lyst til å danse, med eller uten erfaring fra før. Vi skal først og fremst ha det moro, samtidig som vi blir bedre dansere.

Ta opp fag

Dette er selvstudier, men du har tilgang på en «Mentor» som hjelper deg på veien for å komme i mål. Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen i videregående skole.

Teater i valgfagsuka

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Tegning og maling i valgfagsuka

Innføring i ulike tegneblyanter. Vi tegner kroki sammen i ulike varianter. Du velger selv om du vil tegne eller male. Vi tilrettelegger for tegning, akvarellmaling og akrylmaling.

Tradisjonsmat i valgfagsuka

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Turnéproduksjon

Pris: 400,-

Vi setter opp en forestilling, planlegger turné og reiser ut på veien. DET er moro! Her finner du ut hva som skal til for å få gjennomført en idé, og få den gode følelsen av å gjennomføre! Storvalgfag

Volleyball

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep). Teknikktrening, men mest spill. Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Elsker at det skjer mye forskjellig? Da vil du garantert trives hos oss. Med god samvittighet kan du endelig si - Ja takk, begge deler! Vi har god variasjon i linjetilbud og aktiviteter. Dette gir deg en unik miks av mennesker og valgmuligheter, og du vil aldri kjede deg hos oss.

Ta sjansen på å oppleve varmen i nord!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 122 079,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
 • Skolebilde
 • Årbok
 • Fellesturer på Helgeland
 • Fordypningsprosjekt på linja
 • Skolejakke
 • Studietur: Helgelandsopplevelser
  • Mat (4 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Helgelandskysten
 • Studietur: Lofoten - naturfoto
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 079,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
  5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 079,-
(12 208,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Analogfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Foto

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Villmark

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto - Norge på langs

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Naturfoto

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt